Food

Voor de zoetekauwen onder ons: tanghulu is dé fruitige food hype

Senait
hoe-tanghulu-maken

Ben je op zoek naar een verfrissende, zoete zomerse snack die je gemakkelijk thuis kunt maken? Dan moet je zeker proberen om thuis tanghulu te maken! Deze heerlijke gesuikerde fruitspiesjes zijn in vier eenvoudige stappen te bereiden en zijn daarom een ware hit op TikTok. Deze snack biedt de perfecte combinatie van zoet fruit en een knapperig laagje. Loopt het water je al in de mond?

Tanghulu

Heb je al eens gehoord van ‘tanghulu’? Deze traditionele Chinese gesuikerde fruitspiesjes gaan momenteel viraal op TikTok en behoren tot de nieuwste food hype. Oorspronkelijk werden deze fruitsnoepjes gemaakt met de vruchten van de bergmeidoorn op bamboespiesjes, maar je kunt het zo creatief maken als je zelf wil! Kies bijvoorbeeld voor vruchten als aardbeien, druiven of bosbessen. Als je voor oranje fruit kiest, zoals sinaasappels, mango’s en papaja, heb je zelfs een perfecte zoete snack voor je Koningsdag party! Met de crunchy buitenkant en het sappige fruit aan de binnenkant is het onmogelijk om niet te genieten van deze heerlijke snack. En voor de ASMR-liefhebbers zal het knisperende geluid van het snoepje zeker voor kippenvel zorgen.

Wat heb je nodig?

Voor tien tot twaalf lekkere tanghulu spiesjes heb je het volgende nodig.
  • 500 gram suiker
  • 75 milliliter water
  • 40 milliliter glucosestroop of maïsstroop
  • 200 gram fruit, zoals aardbeien, bosbessen of druiven
  • Houten spiesjes

Zo maak je tanghulu

1. Een goede voorbereiding is de sleutel tot succes! Zorg daarom dat je alvast een bakplaat met bakpapier klaarzet om later de tanghulu op te laten uitharden. Zo voorkom je natuurlijk dat er overal suikervlekken achterblijven.
2. Rijg het fruit aan de spiesjes. Je kunt hierbij elk soort fruit gebruiken. Vaak worden aardbeien, bosbessen of druiven gebruikt, maar ook mango, watermeloen of drakenfruit zijn lekkere opties! Het aantal stukjes fruit per spiesje mag je zelf bepalen, maar we raden aan om niet meer dan drie stukjes te gebruiken om te voorkomen dat de tanghulu breekt.
3. Voeg de suiker, water en glucose/maïsstroop toe aan een steelpannetje en verwarm op medium-hoog vuur. Laat de suiker volledig oplossen en breng de siroop aan de kook. Plaats een thermometer in de pan en let goed op; je wilt voorkomen dat de suiker kristalliseert. Wanneer de temperatuur 150 graden Celsius heeft bereikt, kun je de spiesjes één voor één in de suikersiroop dopen.
Volgens de ervaren foodie en videomaker Alexa Santos kun je ook tanghulu maken door alleen water en suiker toe te voegen in een glazen kom en deze gedurende 30 seconden in de magnetron op te warmen. Zo is het maken van deze simpele lekkernij nog makkelijker!
4. Leg de gedipte tanghulu direct op de bakplaat en laat deze kort afkoelen. Omdat het fruit slechts kort in de suikersiroop wordt gedoopt, wordt het niet erg heet en zal de suikerlaag binnen 1 minuut uitharden. En dan… genieten maar!
View post on Instagram
 
View post on Instagram
 
Ook lekker: zo maak je Aperol Jelly shotjes – ideaal voor naast je oranje fruit spiesjes met Koningsdag!
Beeld: TikTok @ashyizzle
Lifestyle

‘Ben je altijd zo stil?’ en 5 andere zinnen die introverts niet willen horen

Charlotte
herkenbaar-introverts

5 dingen die introvert té vaak horen

Wij introverts hebben het soms best zwaar. We staan liever niet in het middelpunt van de aandacht, trekken ons iets meer terug in grote gezelschappen, en zijn al helemaal niet van plan om onze stem boven de rest uit te laten komen. Dat betekent echter niet dat we deze vijf opmerkingen nog nooit eerder hebben gehoord. Sterker nog, we horen ze continu! Of we nu bij een feestje zijn, een vergadering op het werk, of gewoon op bezoek bij famillie, deze zinnen komen altijd weer terug. Hier zijn de vijf meest voorkomende opmerkingen die wij, introverts, regelmatig voor onze kiezen krijgen – zucht.

1. “Doe niet zo saai”

Saai? Dat introverte mensen over het algemeen iets meer op zichzelf zijn en zich meestal wat stiller gedragen in sociale bijeenkomsten, betekent zeker niet dat ze saai zijn! Integendeel, terwijl extraverte mensen vaak handelen op impulsieve invallen, hebben wij introverts onze volgende stap zorgvuldig doordacht. Is dat saai? Wij vinden van niet. Terwijl extraverten druk bezig zijn met de buitenwereld, hebben wij de tijd genomen om na te denken, te reflecteren en creatief te zijn.

Onze stilte is vaak een teken van diepgaande gedachten en innovatieve ideeën. Dus, saai? Absoluut niet! We hebben misschien een andere aanpak, maar dat maakt ons zeker niet minder interessant.

2. ”Waarom ben je zo stil?”

Een vraag die introverte mensen maar al te vaak horen, en laten we eerlijk zijn, het is geen favoriet. Het suggereert dat stil zijn iets negatiefs is, terwijl voor introverten stilte juist een natuurlijke en comfortabele staat is. Stil zijn, betekent niet dat ze niets te zeggen hebben of zich ongemakkelijk voelen. Vaak zijn introverten diepe denkers die graag luisteren en observeren voordat ze hun mening delen. Ze genieten van rustige momenten en hechte gesprekken, in plaats van luidruchtige bijeenkomsten en oppervlakkige praatjes.

3. ”Vind je het goed als ik iemand meeneem?”

Nee! Introverten houden veel meer van één-op-één gesprekken dan van groepsgesprekken. Diepe, betekenisvolle gesprekken winnen het altijd van oppervlakkige small talk. Als er ineens meer mensen aan het gesprek meedoen, kan dat voor een introvert best lastig zijn. Ze hebben namelijk wat meer tijd nodig om te reageren, en in een groep is die kans vaak kleiner omdat iemand anders al snel het woord overneemt. Maar eerlijk, met zijn tweeën is het toch ook supergezellig?

4. “Ik had niet verwacht dat je zo aardig was”

Dit is een opmerking die introverten helaas maar al te vaak horen. Het lijkt te suggereren dat een rustig of terughoudend karakter gelijk staat aan onaardig zijn, wat natuurlijk helemaal niet klopt! Introverten hebben vaak een warme, vriendelijke persoonlijkheid die pas echt zichtbaar wordt in een comfortabele, rustige omgeving. Ze zijn misschien niet altijd de luidruchtigste in de kamer, maar dat betekent niet dat ze minder aardig of sociaal zijn.

5. “Ben je verlegen?”

Hoewel verlegenheid en introversie vaak in één adem worden genoemd, zijn het eigenlijk twee verschillende dingen. Verlegenheid draait om een gevoel van angst, nervositeit of ongemak in sociale situaties, vooral bij interacties met vreemden of in groepen. Mensen die verlegen zijn, vermijden vaak sociale situaties uit angst voor afwijzing of kritiek. Aan de andere kant is introversie een persoonlijkheidskenmerk dat draait om de voorkeur voor rustige omgevingen en de neiging om energie te halen uit alleen zijn of activiteiten die individueel worden uitgevoerd. Introverte mensen kunnen wel van sociale interacties genieten, maar hebben ook tijd nodig om op te laden na periodes van sociale activiteit – duh!

Beeld: Netflix | You