Health

10 bizarre feitjes over je periode waar je broek van afzakt

feiten menstruatie

Elke maand is het weer zo ver: krampen, bloedverlies en heel veel chocolade eten. Hoe het is om ongesteld te zijn, weten we inmiddels wel. Toch zijn er waarschijnlijk heel veel dingen die jij nog niet weet over menstruatie. Daarom hebben wij een aantal gekke feitjes over ongesteldheid voor je op een rijtje gezet. 

1. Verschillende termen voor menstruatie

Heb jij de schilder op bezoek? Of is Dracula’s theezakje geknapt? Het AD schrijft dat uit een enquête is gebleken dat wij vrouwen wel 5000 verschillende termen hebben die allemaal maar één ding betekenen: de menstruatie. Hier nog wat leuke voorbeelden: de Japanse vlag uithangen, een bloedlip hebben, vloed op de Rode Zee, de maandelijkse olieverversing hebben, een poesblessure of de vrouwelijke lekkage.

2. Walt Disney over ongesteldheid

Walt Disney probeerde in 1946 het taboe ‘ongesteld zijn’ te doorbreken met een tekenfilmpje. The Story of Menstruation was eigenlijk bedoeld om studenten meer bij te brengen over ongesteldheid. Het filmpje is niet alleen de eerste die gaat over ongesteldheid, het is ook de eerste keer dat het woord ‘vagina’ in een filmpje werd gebruikt.

3. Maandverband en tampons bevatten veel plastic

Maandverband bestaat vaak voor 90% uit plastic. Dit zorgt bij sommige meiden voor irritatie en zweet, wat het voor sommige meiden oncomfortabel maakt. Door de hoeveelheid plastic is maandverband ook slecht voor het milieu. Een normaal maandverband staat gelijk aan maar liefst vijf plastic draagtassen! Maar no worries, er bestaan genoeg plasticvrije alternatieven die niet slecht zijn voor het milieu én geen 500 jaar kosten om af te breken.

4. Je verliest 2 tot 3 eetlepels per menstruatie

Al lijkt het soms alsof je een literfles kan vullen met je verloren bloed, blijkt dit in werkelijkheid maar om 2 tot 3 eetlepels te gaan. Natuurlijk verschilt het per persoon, maar een vrouw verliest gemiddeld net een eierdopje per maand. Wow, dit hadden wij ook niet verwacht.

5. Tegelijk ongesteld zijn met je bestie

Hoewel we maar al te graag willen geloven dat tegelijk ongesteld zijn met jouw vriendin het resultaat is van een perfecte vriendschap, is dit helaas niet waar. Dat jij en je bestie tegelijk ongesteld zijn is puur toeval. Er is namelijk erg weinig bewijs voor deze stelling meldt The Huffington Post. Het tegelijk ongesteld worden met je bestie is dus een mythe en anders puur toeval.

6. Lagere stem

Geloof het of niet: tijdens je menstruatie heb je een lagere stem. Uit onderzoek blijkt dat de hoeveelheid oestrogeen verandert tijdens het ongesteld zijn. Het resultaat hiervan is dat je stem wat lager uitvalt. Vooral zangeressen hebben last van deze bijkomstigheid: hoge noten zijn moeilijker te halen als we ongesteld zijn.

7. 6,25 jaar ongesteld

Als je alle dagen dat je ongesteld bent achter elkaar plakt, zijn dat er 2280. De gemiddelde vrouw is in totaal dus 6,25 jaar ongesteld. Dit is als volgt berekend: gemiddeld begint de menstruatie op je 13e en eindigt deze op je 51e. Je wordt dus 38 jaar lang elke maand ongesteld – dat zijn 456 menstruaties. Een menstruatie duurt gemiddeld drie tot zeven dagen en zo kom je op die 6,25 jaar.

8. Zwemmen kan je menstruatie tijdelijk stoppen

Jep, het is echt waar. Als je in koud water gaat, is het mogelijk dat je vagina zich tijdelijk afsluit. Als je uit het water gaat begint het bloedverlies opnieuw. Als je gaat zwemmen kun je daarom het beste een tampon gebruiken, om ongelukjes te voorkomen. Vergeet niet na het zwemmen de tampon te vervangen.

9. Problemen hebben met nummer twee

Dit klinkt heel gek, maar waarschijnlijk komt het je wel bekend voor. Heb jij moeite met het doen van een grote boodschap als je ongesteld bent of moet je juist elk uur het toilet bezoeken? No worries, dit is hartstikke normaal. Het geslachtshormoon progesteron neemt toe als je ongesteld bent en hiervan kunnen je darmen op hol slaan of het juist rustig aan gaan doen. Om het niet erger te maken dan het al is, raden dokters aan gezond te eten en zo min mogelijk vet binnen te krijgen.

10. Menstruatieproducten zitten vaak vol met chemicaliën zoals chloor, kleurstoffen en parfums

Heb je je ooit afgevraagd waarom het koordje van je tampon blauw is of waarom jouw maandverband een gekleurd patroon heeft? Het enige wat dit toevoegt aan je menstruatie zijn zware metalen die slecht zijn voor jouw gezondheid. Onze vagina is één van de meest gevoelige lichaamsdelen en heeft geen proces (zoals bij spijsvertering) dat giftige stoffen afbreekt en wegspoelt. Het is dus belangrijk om op te letten welke producten we gebruiken tijdens onze menstruatie.
Beeld: pexels
Lifestyle

‘Ben je altijd zo stil?’ en 5 andere zinnen die introverts niet willen horen

Charlotte
herkenbaar-introverts

5 dingen die introvert té vaak horen

Wij introverts hebben het soms best zwaar. We staan liever niet in het middelpunt van de aandacht, trekken ons iets meer terug in grote gezelschappen, en zijn al helemaal niet van plan om onze stem boven de rest uit te laten komen. Dat betekent echter niet dat we deze vijf opmerkingen nog nooit eerder hebben gehoord. Sterker nog, we horen ze continu! Of we nu bij een feestje zijn, een vergadering op het werk, of gewoon op bezoek bij famillie, deze zinnen komen altijd weer terug. Hier zijn de vijf meest voorkomende opmerkingen die wij, introverts, regelmatig voor onze kiezen krijgen – zucht.

1. “Doe niet zo saai”

Saai? Dat introverte mensen over het algemeen iets meer op zichzelf zijn en zich meestal wat stiller gedragen in sociale bijeenkomsten, betekent zeker niet dat ze saai zijn! Integendeel, terwijl extraverte mensen vaak handelen op impulsieve invallen, hebben wij introverts onze volgende stap zorgvuldig doordacht. Is dat saai? Wij vinden van niet. Terwijl extraverten druk bezig zijn met de buitenwereld, hebben wij de tijd genomen om na te denken, te reflecteren en creatief te zijn.

Onze stilte is vaak een teken van diepgaande gedachten en innovatieve ideeën. Dus, saai? Absoluut niet! We hebben misschien een andere aanpak, maar dat maakt ons zeker niet minder interessant.

2. ”Waarom ben je zo stil?”

Een vraag die introverte mensen maar al te vaak horen, en laten we eerlijk zijn, het is geen favoriet. Het suggereert dat stil zijn iets negatiefs is, terwijl voor introverten stilte juist een natuurlijke en comfortabele staat is. Stil zijn, betekent niet dat ze niets te zeggen hebben of zich ongemakkelijk voelen. Vaak zijn introverten diepe denkers die graag luisteren en observeren voordat ze hun mening delen. Ze genieten van rustige momenten en hechte gesprekken, in plaats van luidruchtige bijeenkomsten en oppervlakkige praatjes.

3. ”Vind je het goed als ik iemand meeneem?”

Nee! Introverten houden veel meer van één-op-één gesprekken dan van groepsgesprekken. Diepe, betekenisvolle gesprekken winnen het altijd van oppervlakkige small talk. Als er ineens meer mensen aan het gesprek meedoen, kan dat voor een introvert best lastig zijn. Ze hebben namelijk wat meer tijd nodig om te reageren, en in een groep is die kans vaak kleiner omdat iemand anders al snel het woord overneemt. Maar eerlijk, met zijn tweeën is het toch ook supergezellig?

4. “Ik had niet verwacht dat je zo aardig was”

Dit is een opmerking die introverten helaas maar al te vaak horen. Het lijkt te suggereren dat een rustig of terughoudend karakter gelijk staat aan onaardig zijn, wat natuurlijk helemaal niet klopt! Introverten hebben vaak een warme, vriendelijke persoonlijkheid die pas echt zichtbaar wordt in een comfortabele, rustige omgeving. Ze zijn misschien niet altijd de luidruchtigste in de kamer, maar dat betekent niet dat ze minder aardig of sociaal zijn.

5. “Ben je verlegen?”

Hoewel verlegenheid en introversie vaak in één adem worden genoemd, zijn het eigenlijk twee verschillende dingen. Verlegenheid draait om een gevoel van angst, nervositeit of ongemak in sociale situaties, vooral bij interacties met vreemden of in groepen. Mensen die verlegen zijn, vermijden vaak sociale situaties uit angst voor afwijzing of kritiek. Aan de andere kant is introversie een persoonlijkheidskenmerk dat draait om de voorkeur voor rustige omgevingen en de neiging om energie te halen uit alleen zijn of activiteiten die individueel worden uitgevoerd. Introverte mensen kunnen wel van sociale interacties genieten, maar hebben ook tijd nodig om op te laden na periodes van sociale activiteit – duh!

Beeld: Netflix | You