Health

Gesnuit en gesnotter: geen winterdip maar een hooikoorts dip

Winterdip-hooikoorts dip

Niets is zo vervelend als hooikoorts! Terwijl iedereen geniet van het mooie weer, de stralende zon en de bloemen die bloeien, sta jij daar maar te snuiten en te snotteren. Niet bepaald ideaal, toch? Naast het feit dat hooikoorts behoorlijk vervelend kan zijn, kan het er ook voor zorgen dat je je moe voelt. Denk je eindelijk verlost te zijn van die winterdip, komt de hooikoorts dip om de hoek kijken! Geen zorgen. Girlscene weet raad!

Hooikoorts dip

Terwijl veel mensen genieten van de warmere temperaturen en de frisse lentelucht, zijn er anderen die zich niet zo lekker en energiek voelen. Heb je je ooit afgevraagd waarom je je zo moe en lusteloos voelt in de lente? Nou, misschien heb je last van een hooikoorts dip! Ja, je leest het goed – het is geen winterdip, maar een hooikoorts dip die jouw energiepeil beïnvloedt in het voorjaar. Terwijl anderen zich verheugen op het einde van de winter en het begin van een nieuw seizoen, voel jij je misschien juist helemaal op. Maar geen zorgen, je bent niet alleen!

Hooikoorts

Hooikoorts, ook bekend als allergische rhinitis, is een reactie van je immuunsysteem op pollen van grassen, bomen en onkruid – ja helaas ook die mooie bloemetjes die je buiten ziet. Wanneer je deze pollen inademt, kan je immuunsysteem reageren alsof het een schadelijke indringer is, wat resulteert in symptomen zoals een verstopte neus, jeukende ogen en niezen. Niet fijn dus!
Maar waar komt die vermoeidheid vandaan? Je immuunsysteem is hard aan het werk om die vervelende pollen buiten te houden, en dat kost energie! Het produceert histamine als reactie op de pollen, wat kan leiden tot ontstekingen en vermoeidheid. Dus zelfs als je genoeg slaapt, kun je je nog steeds moe en uitgeput voelen door de constante strijd van je immuunsysteem tegen die vervelende pollen.

Hooikoorts katers

Tussen het warmere weer, de langere avonden met zonlicht en het algemene gevoel van de zomer lijkt het alsof er een last van onze schouders valt wanneer we denken aan het feit dat het koude weer, donkere nachten en winterdip achter de rug zijn! Maar al het groen en nieuwe leven dat deze tijd van het jaar met zich meebrengt, heeft vervelende gevolgen voor de mensen die last hebben van hooikoorts. Naast de meer traditionele symptomen die je zou kunnen verwachten wanneer de pollenconcentratie stijgt – rode, jeukende ogen, een loopneus en wat nasale druppels – kan het hooikoortsseizoen ook een ander, minder bekend fenomeen met zich meebrengen: hooikoorts katers. Oh no!

Suf en vermoeidheid

Ooit een kater gehad? Hooikoorts katers kunnen worden veroorzaakt door blootstelling aan hoge niveaus van pollen. Hooikoorts katers kunnen veel invloed hebben op je humeur, je concentratie en algemeen welzijn. Dit kan te maken kan hebben met de manier waarop hoge niveaus van pollen de luchtwegen beïnvloeden. Zo kan er een ontsteking in je bovenste luchtwegen veroorzaakt worden, waardoor het moeilijk wordt om in slaap te vallen. Deze ontsteking kan dus ‘s nachts erger worden en zelfs gezondheidsproblemen veroorzaken.

Tips tegen een hooikoorts kater

Dus, hoe ga je om met die hooikoorts dip en krijg je je energie terug? Hier zijn een paar tips die je kunnen helpen:

1. Blijf binnen

Probeer binnen te blijven op dagen met een hoge pollenconcentratie. Raadpleeg een pollenkalender om te zien wanneer de pollenconcentratie het hoogst is en plan je activiteiten rondom deze kalender.

2. Luchtreiniger

Gebruik een luchtbevochtiger of luchtreiniger in huis om de hoeveelheid pollen in de lucht te verminderen.

3. Ramen en deuren dicht

Houd ramen en deuren gesloten om te voorkomen dat pollen naar binnen waaien, anders krijg je nog meer last en worden je symptomen alleen maar erger.

4. Medicijnen

Neem antihistaminica of andere medicijnen die door je arts zijn voorgeschreven om je symptomen onder controle te houden. Deze medicijnen kunnen je klachten verlichten en hierdoor voel je je een stuk beter.

5. Probeer stress te verminderen

Probeer stress te verminderen, want stress kan je immuunsysteem verder verzwakken en je symptomen verergeren. Dus wees vooral chill, en zorg goed voor je lichaam!
Beeld: Pexels
Lifestyle

‘Ben je altijd zo stil?’ en 5 andere zinnen die introverts niet willen horen

Charlotte
herkenbaar-introverts

5 dingen die introvert té vaak horen

Wij introverts hebben het soms best zwaar. We staan liever niet in het middelpunt van de aandacht, trekken ons iets meer terug in grote gezelschappen, en zijn al helemaal niet van plan om onze stem boven de rest uit te laten komen. Dat betekent echter niet dat we deze vijf opmerkingen nog nooit eerder hebben gehoord. Sterker nog, we horen ze continu! Of we nu bij een feestje zijn, een vergadering op het werk, of gewoon op bezoek bij famillie, deze zinnen komen altijd weer terug. Hier zijn de vijf meest voorkomende opmerkingen die wij, introverts, regelmatig voor onze kiezen krijgen – zucht.

1. “Doe niet zo saai”

Saai? Dat introverte mensen over het algemeen iets meer op zichzelf zijn en zich meestal wat stiller gedragen in sociale bijeenkomsten, betekent zeker niet dat ze saai zijn! Integendeel, terwijl extraverte mensen vaak handelen op impulsieve invallen, hebben wij introverts onze volgende stap zorgvuldig doordacht. Is dat saai? Wij vinden van niet. Terwijl extraverten druk bezig zijn met de buitenwereld, hebben wij de tijd genomen om na te denken, te reflecteren en creatief te zijn.

Onze stilte is vaak een teken van diepgaande gedachten en innovatieve ideeën. Dus, saai? Absoluut niet! We hebben misschien een andere aanpak, maar dat maakt ons zeker niet minder interessant.

2. ”Waarom ben je zo stil?”

Een vraag die introverte mensen maar al te vaak horen, en laten we eerlijk zijn, het is geen favoriet. Het suggereert dat stil zijn iets negatiefs is, terwijl voor introverten stilte juist een natuurlijke en comfortabele staat is. Stil zijn, betekent niet dat ze niets te zeggen hebben of zich ongemakkelijk voelen. Vaak zijn introverten diepe denkers die graag luisteren en observeren voordat ze hun mening delen. Ze genieten van rustige momenten en hechte gesprekken, in plaats van luidruchtige bijeenkomsten en oppervlakkige praatjes.

3. ”Vind je het goed als ik iemand meeneem?”

Nee! Introverten houden veel meer van één-op-één gesprekken dan van groepsgesprekken. Diepe, betekenisvolle gesprekken winnen het altijd van oppervlakkige small talk. Als er ineens meer mensen aan het gesprek meedoen, kan dat voor een introvert best lastig zijn. Ze hebben namelijk wat meer tijd nodig om te reageren, en in een groep is die kans vaak kleiner omdat iemand anders al snel het woord overneemt. Maar eerlijk, met zijn tweeën is het toch ook supergezellig?

4. “Ik had niet verwacht dat je zo aardig was”

Dit is een opmerking die introverten helaas maar al te vaak horen. Het lijkt te suggereren dat een rustig of terughoudend karakter gelijk staat aan onaardig zijn, wat natuurlijk helemaal niet klopt! Introverten hebben vaak een warme, vriendelijke persoonlijkheid die pas echt zichtbaar wordt in een comfortabele, rustige omgeving. Ze zijn misschien niet altijd de luidruchtigste in de kamer, maar dat betekent niet dat ze minder aardig of sociaal zijn.

5. “Ben je verlegen?”

Hoewel verlegenheid en introversie vaak in één adem worden genoemd, zijn het eigenlijk twee verschillende dingen. Verlegenheid draait om een gevoel van angst, nervositeit of ongemak in sociale situaties, vooral bij interacties met vreemden of in groepen. Mensen die verlegen zijn, vermijden vaak sociale situaties uit angst voor afwijzing of kritiek. Aan de andere kant is introversie een persoonlijkheidskenmerk dat draait om de voorkeur voor rustige omgevingen en de neiging om energie te halen uit alleen zijn of activiteiten die individueel worden uitgevoerd. Introverte mensen kunnen wel van sociale interacties genieten, maar hebben ook tijd nodig om op te laden na periodes van sociale activiteit – duh!

Beeld: Netflix | You