Lifestyle

Wat te doen als je hélemaal geen idee hebt wat je wil studeren?

studiekeuze-stress

De studiekeuze kan best een uitdaging zijn voor veel jongeren. Het is tenslotte een van de grootste beslissingen die je moet nemen! Om je een handje te helpen bij deze keuzestress, hebben we een aantal stappen op een rijtje gezet die je kunnen helpen de juiste richting te vinden en een studie te kiezen waar je echt enthousiast van wordt.

Wat te doen als je hélemaal geen idee hebt wat je wil studeren?

We merken het allemaal: naarmate je ouder wordt, worden de keuzes die je moet maken steeds moeilijker. Een duidelijk voorbeeld hiervan is het kiezen van een studie, wat voor veel jongeren een van de moeilijkste beslissingen is. Natuurlijk zijn er sommigen die al precies weten wat ze later willen doen, maar velen hebben hier nog geen duidelijk beeld van.
Het is volkomen normaal om onzeker te zijn over je studiekeuze en de toekomst die daarbij hoort. Raak echter niet in paniek! We leggen hier namelijk een aantal stappen uit die je kunt volgen om de perfecte studie voor jou te vinden, zelfs als je nog geen idee hebt.

1. Zelfreflectie

De eerste stap in dit proces is het onderzoeken van je eigen interesses. Een goede manier om dit te doen is door een lijst te maken van dingen waar je echt gepassioneerd over bent. Dit kunnen vakken zijn die je op de middelbare school leuk vond, maar denk ook aan je hobby’s en andere activiteiten waar je van geniet. Maak daarnaast een lijst van je sterke punten — dus de dingen waar je goed in bent — en de dingen waar je minder goed in bent. Deze zelfkennis is belangrijk bij het kiezen van een studie die niet alleen interessant is, maar ook haalbaar.

2. Onderzoek verschillende vakgebieden

Nadat je een beter beeld hebt gekregen van je interesses, wordt het gemakkelijker om bepaalde vakgebieden volledig uit te sluiten en andere nader te bekijken. Zo hoef je niet elk studiegebied te overwegen en kun je je concentreren op de belangrijkste opties voor jou.
Het verkennen van deze vakgebieden kan eenvoudig via open dagen en informatiesessies die worden gehouden door verschillende universiteiten. Het is belangrijk om niet alleen naar één universiteit te kijken, omdat elke universiteit een unieke benadering van het vakgebied heeft. De open dagen geven je daarom ook een voorproefje van de sfeer op de verschillende onderwijsinstellingen.
Het is ook waardevol om informatie in te winnen bij kennissen die actief zijn in deze vakgebieden en hun eigen ervaringen met studeren te bespreken. Stel gerust kritische vragen over de vakgebieden! Het helpt om duidelijk te krijgen wat jij belangrijk vindt in een studie en vervolgens te vragen of dit aspect een rol speelde tijdens hun studie. Als je niemand kent binnen een specifiek vakgebied, is een gouden tip om via je middelbare school contact te leggen met professionals, of zoek op LinkedIn naar mensen die openstaan voor informatieve gesprekken!

3. Kies breed!

Als je echt nog geen idee hebt welke richting je zou willen kiezen, maar je het al hebt kunnen beperken tot een of enkele vakgebieden, kun je ervoor kiezen om een brede opleiding te volgen. Op die manier kun je later nog diverse kanten op. Denk bijvoorbeeld aan studies zoals sociale wetenschappen of bedrijfskunde. Deze studies bieden een brede basis, waardoor je later kunt specialiseren in het gebied dat jou het meest aanspreekt.

4. Neem vooral de tijd

Zoals je waarschijnlijk zelf hebt ervaren, staat er enorme druk op de studiekeuze die je maakt en op de directe overgang van middelbare school naar universiteit. Maar dit is niet voor iedereen de juiste weg: sommige jongeren blijven erg onzeker over hun toekomst en studiekeuze. Overweeg daarom ook om een tussenjaar te nemen als je echt nog niet zeker weet wat je wilt. Gedurende zo’n tussenjaar kun je jezelf beter leren kennen en waardevolle ervaringen opdoen die kunnen leiden tot een betere studiekeuze!

5. Passie of carrière?

Wees niet bang om een studie of vakgebied te kiezen waar je zelf nog geen duidelijk carrièrepad bij hebt. Als het iets is waar je gepassioneerd over bent, is dat vaak al genoeg. Een studie hoeft namelijk niet meteen te leiden tot een specifieke baan! De vaardigheden die je leert tijdens een studie zijn waardevol in heel veel verschillende beroepen. Het is daarom belangrijk om een studie te zien als een kans om jezelf verder te ontwikkelen. Wie weet, misschien ontdek je wel een hele nieuwe passie tijdens je studie, en eindig je op een compleet andere plek dan je aanvankelijk dacht. Blijf daarom vooral flexibel en open-minded!
Geen idee hebben wat je wilt studeren kan erg stressvol zijn. Maar bekijk het dan ook vooral als een kans om jezelf beter te leren kennen! En onthoud: het is oké om je plannen aan te passen naarmate je studeert. Uiteindelijk is het allerbelangrijkst, dat je een weg inslaat waar je gelukkig van wordt, welke studie – of misschien helemaal geen studie – dat dan ook mag zijn.
Tijdens je studie ga je zeker veel achter je bureau moeten zitten… Daarom hebben wij hier de beste tips tegen rugpijn voor jou!
Beeld: The Princess Diaries
Lifestyle

‘Ben je altijd zo stil?’ en 5 andere zinnen die introverts niet willen horen

Charlotte
herkenbaar-introverts

5 dingen die introvert té vaak horen

Wij introverts hebben het soms best zwaar. We staan liever niet in het middelpunt van de aandacht, trekken ons iets meer terug in grote gezelschappen, en zijn al helemaal niet van plan om onze stem boven de rest uit te laten komen. Dat betekent echter niet dat we deze vijf opmerkingen nog nooit eerder hebben gehoord. Sterker nog, we horen ze continu! Of we nu bij een feestje zijn, een vergadering op het werk, of gewoon op bezoek bij famillie, deze zinnen komen altijd weer terug. Hier zijn de vijf meest voorkomende opmerkingen die wij, introverts, regelmatig voor onze kiezen krijgen – zucht.

1. “Doe niet zo saai”

Saai? Dat introverte mensen over het algemeen iets meer op zichzelf zijn en zich meestal wat stiller gedragen in sociale bijeenkomsten, betekent zeker niet dat ze saai zijn! Integendeel, terwijl extraverte mensen vaak handelen op impulsieve invallen, hebben wij introverts onze volgende stap zorgvuldig doordacht. Is dat saai? Wij vinden van niet. Terwijl extraverten druk bezig zijn met de buitenwereld, hebben wij de tijd genomen om na te denken, te reflecteren en creatief te zijn.

Onze stilte is vaak een teken van diepgaande gedachten en innovatieve ideeën. Dus, saai? Absoluut niet! We hebben misschien een andere aanpak, maar dat maakt ons zeker niet minder interessant.

2. ”Waarom ben je zo stil?”

Een vraag die introverte mensen maar al te vaak horen, en laten we eerlijk zijn, het is geen favoriet. Het suggereert dat stil zijn iets negatiefs is, terwijl voor introverten stilte juist een natuurlijke en comfortabele staat is. Stil zijn, betekent niet dat ze niets te zeggen hebben of zich ongemakkelijk voelen. Vaak zijn introverten diepe denkers die graag luisteren en observeren voordat ze hun mening delen. Ze genieten van rustige momenten en hechte gesprekken, in plaats van luidruchtige bijeenkomsten en oppervlakkige praatjes.

3. ”Vind je het goed als ik iemand meeneem?”

Nee! Introverten houden veel meer van één-op-één gesprekken dan van groepsgesprekken. Diepe, betekenisvolle gesprekken winnen het altijd van oppervlakkige small talk. Als er ineens meer mensen aan het gesprek meedoen, kan dat voor een introvert best lastig zijn. Ze hebben namelijk wat meer tijd nodig om te reageren, en in een groep is die kans vaak kleiner omdat iemand anders al snel het woord overneemt. Maar eerlijk, met zijn tweeën is het toch ook supergezellig?

4. “Ik had niet verwacht dat je zo aardig was”

Dit is een opmerking die introverten helaas maar al te vaak horen. Het lijkt te suggereren dat een rustig of terughoudend karakter gelijk staat aan onaardig zijn, wat natuurlijk helemaal niet klopt! Introverten hebben vaak een warme, vriendelijke persoonlijkheid die pas echt zichtbaar wordt in een comfortabele, rustige omgeving. Ze zijn misschien niet altijd de luidruchtigste in de kamer, maar dat betekent niet dat ze minder aardig of sociaal zijn.

5. “Ben je verlegen?”

Hoewel verlegenheid en introversie vaak in één adem worden genoemd, zijn het eigenlijk twee verschillende dingen. Verlegenheid draait om een gevoel van angst, nervositeit of ongemak in sociale situaties, vooral bij interacties met vreemden of in groepen. Mensen die verlegen zijn, vermijden vaak sociale situaties uit angst voor afwijzing of kritiek. Aan de andere kant is introversie een persoonlijkheidskenmerk dat draait om de voorkeur voor rustige omgevingen en de neiging om energie te halen uit alleen zijn of activiteiten die individueel worden uitgevoerd. Introverte mensen kunnen wel van sociale interacties genieten, maar hebben ook tijd nodig om op te laden na periodes van sociale activiteit – duh!

Beeld: Netflix | You