Lifestyle

Zit je de hele dag achter een bureau? Dit zijn de beste tips tegen rugpijn

Senait
rugpijn zittend werken school

Terwijl je naar de klok staart, vraag je je af wanneer het eindelijk tijd is om te vertrekken. Maar wanneer het moment eindelijk daar is en je opstaat van de stoel waar je de hele dag op hebt gezeten, voelt je rug nu niet bepaald comfortabel. Oei! Heb je vaak last van rugpijn door school of werk? Wij vertellen je de meest voorkomende oorzaken en beste tips om hiermee om te gaan.

Rugpijn door school of werk

Of je nu vijf dagen per week vastzit aan een kantoorstoel van 9 tot 5 of de hele dag doorbrengt in een leslokaal met je neus in de boeken; constant zitten is niet bepaald goed voor onze rug. En als je thuis ook nog eens in een ongezonde houding zit, loop je het risico om binnen de kortste keren te transformeren tot Quasimodo. Niet bepaald charmant! En dan hebben we het nog niet eens over de nek- en rugpijn die daarbij komen kijken.
Rugpijn is een veelvoorkomend probleem voor mensen die lange tijd zittend werk verrichten. Het gebrek aan beweging en de verzwakte rugspieren die het gevolg zijn van langdurig zitten kunnen leiden tot spierspanning en pijn in je rug. Dit zijn veelvoorkomende oorzaken van rugpijn door school of werk:

1. Een slechte zithouding

Zit je volledig onderuit gezakt in je stoel? Een belangrijke factor die bijdraagt aan rugpijn is een slechte zithouding. Veel mensen hebben de neiging om in een ongezonde houding te zitten, zoals voorovergebogen, met een gekromde rug of ingezakte schouders. Deze posities leggen extra druk op de wervelkolom en kunnen rugklachten veroorzaken.

2. Stress, stress, stress!

In onze drukke levens lijkt stress nooit te verdwijnen. Duw die gespannen schouders van je eens naar beneden! –  langdurige stress kan leiden tot intense spanning in de spieren van je nek en rug. En dat kan behoorlijk pijnlijk zijn.

3. Te weinig beweging

Aangezien je de hele dag achter je bureau zit, is de kans groot dat je te weinig beweegt. Onvoldoende lichaamsbeweging en het gebrek aan oefeningen om je rugspieren te versterken, kunnen leiden tot verzwakking van deze spieren en de kans op rugpijn vergroten. Dus kom snel van die stoel af en beweeg!

4. Overige factoren

Goed nieuws: de oorzaken van rugklachten hoeven niet volledig aan jou te wijten te zijn. Een stoel die niet goed is afgesteld, een werkplek die niet juist is ingesteld, of het ontbreken van goede rug ondersteuning kunnen allemaal een nadelige invloed hebben op je houding en rug, vooral als je urenlang op dezelfde plek blijft zitten.

Tips tegen rugpijn

Heb jij ontzettend veel last van je rug doordat je zittend werkt? Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om rugpijn te voorkomen en te behandelen.

1. Tijd voor een pauze!

Dit voorkomt dat je te lang achter elkaar zit en rugklachten ontwikkelt. Sta bijvoorbeeld regelmatig op voor een kopje thee, of loop in je pauze een rondje met ze allen – persoonlijke leuke tip van de Girlscene redactie!

2. Zorg voor een goede werkplek en wissel je houding af

Probeer af en toe in plaats van te zitten even staand te werken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een zit-stabureau?

3. Beweeg je rug

Maak regelmatig een holle rug tijdens het werken. Door dit af en toe te doen, verminder je de kans op rugpijn.

4. Investeer in een goede stoel

Werk of studeer je veel vanuit huis? Investeer dan in een goede bureaustoel. Vooral als je bijna acht uur per dag zittend werk doet, is het essentieel om dit op een kwalitatief goede stoel te doen. Deze investering zal het geld zeker waard zijn!
Heb je ook vaak last van nekpijn? Lees hier dan meer over dit massageapparaat of massagepistool van Action. Ontspannen is nog nooit zo goedkoop geweest!
Beeld: pexels
Lifestyle

‘Ben je altijd zo stil?’ en 5 andere zinnen die introverts niet willen horen

Charlotte
herkenbaar-introverts

5 dingen die introvert té vaak horen

Wij introverts hebben het soms best zwaar. We staan liever niet in het middelpunt van de aandacht, trekken ons iets meer terug in grote gezelschappen, en zijn al helemaal niet van plan om onze stem boven de rest uit te laten komen. Dat betekent echter niet dat we deze vijf opmerkingen nog nooit eerder hebben gehoord. Sterker nog, we horen ze continu! Of we nu bij een feestje zijn, een vergadering op het werk, of gewoon op bezoek bij famillie, deze zinnen komen altijd weer terug. Hier zijn de vijf meest voorkomende opmerkingen die wij, introverts, regelmatig voor onze kiezen krijgen – zucht.

1. “Doe niet zo saai”

Saai? Dat introverte mensen over het algemeen iets meer op zichzelf zijn en zich meestal wat stiller gedragen in sociale bijeenkomsten, betekent zeker niet dat ze saai zijn! Integendeel, terwijl extraverte mensen vaak handelen op impulsieve invallen, hebben wij introverts onze volgende stap zorgvuldig doordacht. Is dat saai? Wij vinden van niet. Terwijl extraverten druk bezig zijn met de buitenwereld, hebben wij de tijd genomen om na te denken, te reflecteren en creatief te zijn.

Onze stilte is vaak een teken van diepgaande gedachten en innovatieve ideeën. Dus, saai? Absoluut niet! We hebben misschien een andere aanpak, maar dat maakt ons zeker niet minder interessant.

2. ”Waarom ben je zo stil?”

Een vraag die introverte mensen maar al te vaak horen, en laten we eerlijk zijn, het is geen favoriet. Het suggereert dat stil zijn iets negatiefs is, terwijl voor introverten stilte juist een natuurlijke en comfortabele staat is. Stil zijn, betekent niet dat ze niets te zeggen hebben of zich ongemakkelijk voelen. Vaak zijn introverten diepe denkers die graag luisteren en observeren voordat ze hun mening delen. Ze genieten van rustige momenten en hechte gesprekken, in plaats van luidruchtige bijeenkomsten en oppervlakkige praatjes.

3. ”Vind je het goed als ik iemand meeneem?”

Nee! Introverten houden veel meer van één-op-één gesprekken dan van groepsgesprekken. Diepe, betekenisvolle gesprekken winnen het altijd van oppervlakkige small talk. Als er ineens meer mensen aan het gesprek meedoen, kan dat voor een introvert best lastig zijn. Ze hebben namelijk wat meer tijd nodig om te reageren, en in een groep is die kans vaak kleiner omdat iemand anders al snel het woord overneemt. Maar eerlijk, met zijn tweeën is het toch ook supergezellig?

4. “Ik had niet verwacht dat je zo aardig was”

Dit is een opmerking die introverten helaas maar al te vaak horen. Het lijkt te suggereren dat een rustig of terughoudend karakter gelijk staat aan onaardig zijn, wat natuurlijk helemaal niet klopt! Introverten hebben vaak een warme, vriendelijke persoonlijkheid die pas echt zichtbaar wordt in een comfortabele, rustige omgeving. Ze zijn misschien niet altijd de luidruchtigste in de kamer, maar dat betekent niet dat ze minder aardig of sociaal zijn.

5. “Ben je verlegen?”

Hoewel verlegenheid en introversie vaak in één adem worden genoemd, zijn het eigenlijk twee verschillende dingen. Verlegenheid draait om een gevoel van angst, nervositeit of ongemak in sociale situaties, vooral bij interacties met vreemden of in groepen. Mensen die verlegen zijn, vermijden vaak sociale situaties uit angst voor afwijzing of kritiek. Aan de andere kant is introversie een persoonlijkheidskenmerk dat draait om de voorkeur voor rustige omgevingen en de neiging om energie te halen uit alleen zijn of activiteiten die individueel worden uitgevoerd. Introverte mensen kunnen wel van sociale interacties genieten, maar hebben ook tijd nodig om op te laden na periodes van sociale activiteit – duh!

Beeld: Netflix | You