Food

Déze snacks kan je het beste wél en niet eten voor het slapen

snacks-slapen

Voordat je gaat slapen kan je nog wel eens verlangen naar iets lekkers. Zoals we allemaal wel weten is het niet zo goed om nét voor het slapengaan nog wat te snacken, maar met een hongergevoel naar bed gaan is ook niet fijn! Wij vertellen je welke snacks je wél kunt eten voordat je gaat slapen én welke je beter kan overslaan!

De beste snacks voor het slapengaan

Wij begrijpen dat het niet fijn is om met een hongerig gevoel naar bed te gaan, maar slapen met een volle maag is ook niet heel goed voor je! Wij hebben een aantal snacks op een rijtje gezet die je wél kunt eten voor het slapen gaan. Het is vooral belangrijk om natuurlijke voedingsstoffen binnen te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan fruit en noten!
  • Banaan: Een banaan is een goede snack voordat je gaat slapen. Net zoals melatonine, werkt een banaan als een natuurlijk slaapmiddel. Een gevulde buik én een goede nachtrust. Win-win!
  • Amandelen: Naast de banaan, zijn ook amandelen een natuurlijk slaapmiddel. Hier mag je best een handjevol van nemen voordat je gaat slapen.
  • Glas melk: Warm een glaasje melk op en doe er een vleugje honing in. Het eiwit zuur tryptofaan in melk is een bouwstof voor serotonine in ons brein, het hormoon dat belangrijk is voor een goed slaap-waakritme. Over het algemeen zijn warme dranken een goede keuze, want ze verhogen je lichaamstemperatuur, wat je ook slaperiger maakt.
Heb je echt heel veel honger dan helpen koolhydraten hierbij. Kies voor een snack die gezonde koolhydraten bevat, zoals een volkoren boterham of quinoa.

De slechtste snacks voor het slapengaan

Er is dus genoeg keuze om nog even te snacken voor het slagen gaan, maar déze hapjes kun je beter vermijden voordat je naar dromenland gaat.
  • Suikers: Eet geen suikers! Suikers, in bijvoorbeeld chocolade, geven je een korte energie boost en vervolgens kak je enorm in. Om die bloedsuikerspiegel weer op te krikken, maakt het lichamen grote hoeveelheden cortisol aan, dit is een stresshormoon dat zorgt voor een opgejaagd gevoel. Je kan je vast voorstellen, dat je dan niet heel relaxt slaapt!
  • Donkere chocolade: Niet alleen door de suikers, maar in donkere chocolade zit een hoop cafeïne. Niet zo fijn als je wil wegdromen.
  • Vet eten: Vettig of zwaar eten, zoals gefrituurde snacks, kan je lichaam erg belasten voor het slapen gaan.
  • Alcohol: Deze had je waarschijnlijk wel verwacht, maar ook alcohol is echt een no-go! Het helpt je wel om snel in slaap te vallen, maar uit onderzoek blijkt dat je vervolgens vaker wakker wordt en minder diep slaapt. Met als gevolg dat je minder uitgerust wakker wordt.
  • Pittig eten: Dit is ook zeker geen aanrader. Het is moeilijk te verteren en kan zorgen voor hitte aanvallen. Als je het heel warm hebt, helpt dit ook niet bij het in slaap vallen. En als je niet gewend bent aan pittig eten, dan kan je ook vaak je bed uit voor een toiletbezoekje.
  • Koffie en thee: Niet alle warme dranken zijn goed voor het slapen gaan. Koffie, groene of zwarte thee en warme chocolademelk zijn geen aanrader. Deze producten bevatten cafeïne en suikers en die helpen niet bij een goede nachtrust.
Naast voeding zijn er ook nog andere factoren die meetellen voor een goede nachtrust. Denk hierbij aan je schermtijd, regelmaat bewegingspatroon en je omgeving. Maar met je voeding kom je wel al een heel eind, let er dus goed op wat je eet voordat je heerlijk je bedje in duikt.
Beeld: Pinterest
Lifestyle

‘Ben je altijd zo stil?’ en 5 andere zinnen die introverts niet willen horen

Charlotte
herkenbaar-introverts

5 dingen die introvert té vaak horen

Wij introverts hebben het soms best zwaar. We staan liever niet in het middelpunt van de aandacht, trekken ons iets meer terug in grote gezelschappen, en zijn al helemaal niet van plan om onze stem boven de rest uit te laten komen. Dat betekent echter niet dat we deze vijf opmerkingen nog nooit eerder hebben gehoord. Sterker nog, we horen ze continu! Of we nu bij een feestje zijn, een vergadering op het werk, of gewoon op bezoek bij famillie, deze zinnen komen altijd weer terug. Hier zijn de vijf meest voorkomende opmerkingen die wij, introverts, regelmatig voor onze kiezen krijgen – zucht.

1. “Doe niet zo saai”

Saai? Dat introverte mensen over het algemeen iets meer op zichzelf zijn en zich meestal wat stiller gedragen in sociale bijeenkomsten, betekent zeker niet dat ze saai zijn! Integendeel, terwijl extraverte mensen vaak handelen op impulsieve invallen, hebben wij introverts onze volgende stap zorgvuldig doordacht. Is dat saai? Wij vinden van niet. Terwijl extraverten druk bezig zijn met de buitenwereld, hebben wij de tijd genomen om na te denken, te reflecteren en creatief te zijn.

Onze stilte is vaak een teken van diepgaande gedachten en innovatieve ideeën. Dus, saai? Absoluut niet! We hebben misschien een andere aanpak, maar dat maakt ons zeker niet minder interessant.

2. ”Waarom ben je zo stil?”

Een vraag die introverte mensen maar al te vaak horen, en laten we eerlijk zijn, het is geen favoriet. Het suggereert dat stil zijn iets negatiefs is, terwijl voor introverten stilte juist een natuurlijke en comfortabele staat is. Stil zijn, betekent niet dat ze niets te zeggen hebben of zich ongemakkelijk voelen. Vaak zijn introverten diepe denkers die graag luisteren en observeren voordat ze hun mening delen. Ze genieten van rustige momenten en hechte gesprekken, in plaats van luidruchtige bijeenkomsten en oppervlakkige praatjes.

3. ”Vind je het goed als ik iemand meeneem?”

Nee! Introverten houden veel meer van één-op-één gesprekken dan van groepsgesprekken. Diepe, betekenisvolle gesprekken winnen het altijd van oppervlakkige small talk. Als er ineens meer mensen aan het gesprek meedoen, kan dat voor een introvert best lastig zijn. Ze hebben namelijk wat meer tijd nodig om te reageren, en in een groep is die kans vaak kleiner omdat iemand anders al snel het woord overneemt. Maar eerlijk, met zijn tweeën is het toch ook supergezellig?

4. “Ik had niet verwacht dat je zo aardig was”

Dit is een opmerking die introverten helaas maar al te vaak horen. Het lijkt te suggereren dat een rustig of terughoudend karakter gelijk staat aan onaardig zijn, wat natuurlijk helemaal niet klopt! Introverten hebben vaak een warme, vriendelijke persoonlijkheid die pas echt zichtbaar wordt in een comfortabele, rustige omgeving. Ze zijn misschien niet altijd de luidruchtigste in de kamer, maar dat betekent niet dat ze minder aardig of sociaal zijn.

5. “Ben je verlegen?”

Hoewel verlegenheid en introversie vaak in één adem worden genoemd, zijn het eigenlijk twee verschillende dingen. Verlegenheid draait om een gevoel van angst, nervositeit of ongemak in sociale situaties, vooral bij interacties met vreemden of in groepen. Mensen die verlegen zijn, vermijden vaak sociale situaties uit angst voor afwijzing of kritiek. Aan de andere kant is introversie een persoonlijkheidskenmerk dat draait om de voorkeur voor rustige omgevingen en de neiging om energie te halen uit alleen zijn of activiteiten die individueel worden uitgevoerd. Introverte mensen kunnen wel van sociale interacties genieten, maar hebben ook tijd nodig om op te laden na periodes van sociale activiteit – duh!

Beeld: Netflix | You