Food

Heerlijk! Zo maak jij een overheerlijke Crème Brûlée cheesecake

creme-brulee-cheesecake

Wij hebben weer een heerlijk recept gevonden op ons favoriete platform TikTok. Deze crème brûlée cheesecake is perfect voor de feestdagen of om gewoon heerlijk van te smullen. Je moet er alleen wel even geduld voor hebben, want dit recept is niet zomaar gepiept. Maar wij leggen het jou stap voor stap uit. En er zit ook nog eens een video bij. De Ingrediënten is een heel lijstje, maar als je er even goed naar kijkt, zie je misschien wel dat je heel veel dingen dubbel nodig hebt. Denk aan bijvoorbeeld de suiker of boter.

Ingrediënten:

Voor de korst
  • 240 g Maria koekjes, ongeveer 68 koekjes
  • 112 g ongezouten boter, gesmolten
  • 25 g kristalsuiker
Cheesecake
  • 907 g roomkaas, zacht gemaakt op kamertemperatuur
  • 50 g witte kristalsuiker
  • 16 g maïszetmeel
  • 1 eetlepel vanillebonenpasta of -extract
  • 82 g zure room, op kamertemperatuur
  • 226 g witte chocolade, gesmolten en licht gekoeld
  • 3 eieren, op kamertemperatuur
  • 3 eidooiers, op kamertemperatuur
Vanillebanketbakkersroom
  • 360 ml volle melk
  • 4 eierdooiers
  • 150 g witte kristalsuiker
  • snufje zout
  • 1 eetlepel vanillebonenpasta of -extract
  • 19 g maizena
  • 28 g ongezouten boter, in blokjes gesneden
  • 50-66 g witte kristalsuiker (voor de topping van de brûlée)
Voor de brûlée suikerscherven
  • 100 g kristalsuiker
Let op! Artikel gaat verder onder TikTok video
View post on TikTok

Voor de bodem

Het recept is niet zo heel erg ingewikkeld, maar je moet er wel even de tijd voor nemen. Als eerst verwarm je de oven voor op 175 °C. Hierna kan je de koekjes helemaal gaan fijnmalen. Dit kan in een keukenmachine of met een speciale hamer. Voeg nu de boter en de suiker toe en meng dit even goed door elkaar heen. Vet de 23 cm springvorm in en druk de bodem mix ongeveer 2.5 cm tegen de zijkanten van de pan. Bak dit 10 minuutjes en laat het dan even afkoelen. En voilà je hebt de bodem!

Voor de cheesecake

Ook nu moet je de oven voorverwarmen op 175 °C. Dan kan je de roomkaas, suiker en maïzena mixen tot een glad mengsel. Hierna kan je het vanille-extract, zure room en gesmolten witte chocolade erbij doen. En mix, mix, mix! Voeg dan, let op, de eierdooiers én eieren één voor één toe. Mix dit op een lage snelheid. Giet nu deze mix bij de bodem en plaats de cheesecake in een grote braadslede in de oven, giet kokend water in de pan rond de cheesecake. Bak dit in de oven voor 1 uur en laat het daarna nog een uurtje met de deur open in de oven staan. Nu komt het lastige gedeelte… wachten. Laat de cheesecake volledig afkoelen en zet hem vervolgens in de koelkast voor minimaal 8 uur of een hele nacht. Geduld is een schone zaak!

Voor de vanillebanketbakkersroom

Maak de 360 ml volle melk warm in een pan, doe dit tot het stoomt. Klop nu de eidooiers, suiker, zout vanille en maïzena tot het een lichtgele kleur wordt. Voeg nu de melk beetje bij beetje bij het mengsel en roer dit op middelhoog vuur tot het kookt. Haal het nu van het vuur en doe de banketbakkersroom in een kom. Doe er meteen vershoudfolie overheen, zo voorkom je dat er een velletje komt. Zet het nu in de koelkast en laat het helemaal afkoelen.

Voor de brûlée suiker scherven

Deze stap mag je overslaan, maar het maakt je cheesecake wel een stuk leuker. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Dan kan je de suiker in een pan doen op middelhoog vuur. Terwijl de suiker opwarmt, zal deze kristalliseren en uiteindelijk karameliseren. Giet de gekarameliseerde suiker uit op de bakplaat en laat het volledig afkoelen. Breek de afgekoelde suiker in scherven en gebruik ze ter decoratie bovenop de cheesecake.

Laatste stap

Nadat de banketbakkersroom volledig is afgekoeld en de suiker scherven klaar zijn, haal je de cheesecake uit de koelkast. Verspreid de banketbakkersroom gelijkmatig over de bovenkant van de cheesecake. Doe er dan een laagje suiker op en brand dit met de brander. En om het helemaal af te maken decoreer je de cheesecake met de brûlée suiker scherven.
Beeld: In Bloom Bakery
Lifestyle

‘Ben je altijd zo stil?’ en 5 andere zinnen die introverts niet willen horen

Charlotte
herkenbaar-introverts

5 dingen die introvert té vaak horen

Wij introverts hebben het soms best zwaar. We staan liever niet in het middelpunt van de aandacht, trekken ons iets meer terug in grote gezelschappen, en zijn al helemaal niet van plan om onze stem boven de rest uit te laten komen. Dat betekent echter niet dat we deze vijf opmerkingen nog nooit eerder hebben gehoord. Sterker nog, we horen ze continu! Of we nu bij een feestje zijn, een vergadering op het werk, of gewoon op bezoek bij famillie, deze zinnen komen altijd weer terug. Hier zijn de vijf meest voorkomende opmerkingen die wij, introverts, regelmatig voor onze kiezen krijgen – zucht.

1. “Doe niet zo saai”

Saai? Dat introverte mensen over het algemeen iets meer op zichzelf zijn en zich meestal wat stiller gedragen in sociale bijeenkomsten, betekent zeker niet dat ze saai zijn! Integendeel, terwijl extraverte mensen vaak handelen op impulsieve invallen, hebben wij introverts onze volgende stap zorgvuldig doordacht. Is dat saai? Wij vinden van niet. Terwijl extraverten druk bezig zijn met de buitenwereld, hebben wij de tijd genomen om na te denken, te reflecteren en creatief te zijn.

Onze stilte is vaak een teken van diepgaande gedachten en innovatieve ideeën. Dus, saai? Absoluut niet! We hebben misschien een andere aanpak, maar dat maakt ons zeker niet minder interessant.

2. ”Waarom ben je zo stil?”

Een vraag die introverte mensen maar al te vaak horen, en laten we eerlijk zijn, het is geen favoriet. Het suggereert dat stil zijn iets negatiefs is, terwijl voor introverten stilte juist een natuurlijke en comfortabele staat is. Stil zijn, betekent niet dat ze niets te zeggen hebben of zich ongemakkelijk voelen. Vaak zijn introverten diepe denkers die graag luisteren en observeren voordat ze hun mening delen. Ze genieten van rustige momenten en hechte gesprekken, in plaats van luidruchtige bijeenkomsten en oppervlakkige praatjes.

3. ”Vind je het goed als ik iemand meeneem?”

Nee! Introverten houden veel meer van één-op-één gesprekken dan van groepsgesprekken. Diepe, betekenisvolle gesprekken winnen het altijd van oppervlakkige small talk. Als er ineens meer mensen aan het gesprek meedoen, kan dat voor een introvert best lastig zijn. Ze hebben namelijk wat meer tijd nodig om te reageren, en in een groep is die kans vaak kleiner omdat iemand anders al snel het woord overneemt. Maar eerlijk, met zijn tweeën is het toch ook supergezellig?

4. “Ik had niet verwacht dat je zo aardig was”

Dit is een opmerking die introverten helaas maar al te vaak horen. Het lijkt te suggereren dat een rustig of terughoudend karakter gelijk staat aan onaardig zijn, wat natuurlijk helemaal niet klopt! Introverten hebben vaak een warme, vriendelijke persoonlijkheid die pas echt zichtbaar wordt in een comfortabele, rustige omgeving. Ze zijn misschien niet altijd de luidruchtigste in de kamer, maar dat betekent niet dat ze minder aardig of sociaal zijn.

5. “Ben je verlegen?”

Hoewel verlegenheid en introversie vaak in één adem worden genoemd, zijn het eigenlijk twee verschillende dingen. Verlegenheid draait om een gevoel van angst, nervositeit of ongemak in sociale situaties, vooral bij interacties met vreemden of in groepen. Mensen die verlegen zijn, vermijden vaak sociale situaties uit angst voor afwijzing of kritiek. Aan de andere kant is introversie een persoonlijkheidskenmerk dat draait om de voorkeur voor rustige omgevingen en de neiging om energie te halen uit alleen zijn of activiteiten die individueel worden uitgevoerd. Introverte mensen kunnen wel van sociale interacties genieten, maar hebben ook tijd nodig om op te laden na periodes van sociale activiteit – duh!

Beeld: Netflix | You