Lifestyle

Studenten leven: deze dingen zul je gegarandeerd herkennen

herkenbaar-studenten

Of je pas net gaat beginnen aan je academische carrière of al een doorgewinterde student bent, er zijn bepaalde ervaringen die je als student ongetwijfeld zult herkennen. Van gore opgewarmde pasta's tot nachten zonder slaap, wij hebben hier die 10 meest herkenbare dingen op een rijtje voor jullie gezet. Ah, het mooie studentenleven!

Deze dingen zul je gegarandeerd herkennen als student

Studenten heb het makkelijk, dat zegt iedereen. Geen werkverplichtingen, elke avond uitgaan en nooit vroeg op hoeven staan – velen geloven dat het studentenleven een écht luizenleventje is. Toch is het vaak minder rooskleurig dan mensen het laten lijken. Al zijn al die moeilijkheden gelukkig wel reuze herkenbaar!
Als student beleef je namelijk een tijd vol ervaringen die je nooit meer zult vergeten. Van die lange nachten tot die ongezonde maaltijden en die oneindige vragen over je toekomst, het studentenleven zit vol herkenbare momenten. Hier zijn tien dingen die jullie zeker herkennen als student!

1. Die veel te zware boeken, die je al snel omwisselt voor de pdf-versies

Elk blok is er weer de grote vraag – ga je die nieuwe studieboeken bestellen, of niet? Behalve dat ze duur zijn, zijn ze namelijk ook hartstikke zwaar! Zodra je ze naar college moet slepen, ontdek je al snel dat je de verkeerde keuze hebt gemaakt. Na een paar studiedagen die gewichten rond gesjouwd te hebben, switch je al snel naar de pdf-versies. Veel handiger!

2. Het hoge prijskaartje dat aan het leven hangt

Dat de prijzen omhoog gaan, dat horen we overal. Maar als student valt dat toch een tikkeltje zwaarder. Alles lijkt duurder te zijn dan ooit! Van huur tot collegegeld – en dan laten we de prijs van een lekker kopje koffie op campus achterwege – al je uitgaven stapelen zich tot hoog op. Goed op je geld letten, dus. Misschien een keertje minder het terras op…

3. Die tentamenweken die veel te snel naderen

Elk blok begin je met dezelfde mindset: je gaat proberen écht die aantekeningen bij te houden, en elke les aanwezig te zijn. Toch merk je de tweede week al wat soepeler te worden, en heb je aan het einde van het blok al je toegestane afwezigheden opgebruikt. En dan zijn plotseling de tentamens daar! Die weken komen altijd sneller dan verwacht en voor je het weet moet je je weer de bibliotheek in begeven. Misschien volgend blok toch écht beter je best doen, en wat eerder beginnen met leren!

4. Lessen skippen, om lessen in te halen

Iets waar ieder student wel schuldig aan is, is het skippen van een college, omdat je gelooft die tijd weer nuttig te gaan besteden aan belangrijke deadlines. Of de stof van eerder gemiste colleges… In werkelijkheid pakt dit nooit zo goed uit als je in gedachten hebt. Vaak eindig je op dezelfde plek in je bed met een grote zak chips en Gossip Girl. Oops!

5. Die all-nighters na al het uitstellen

Als procrastination een vak was, zou je een tien met een griffel scoren. Jouw uitstelgedrag lijkt namelijk niet te stoppen! Al begin je elke keer weer met die goede voornemens, eindig je de dag voor je tentamens en deadlines toch elke keer met een vervelende all-nighter op de planning. Al die koffie en energiedrank gaat ooit je einde zijn, let maar op!

6. Elke avond dezelfde pasta eten

De meeste studenten zijn niet bepaald chefs in de keuken. Gelukkig is pasta makkelijk om te maken… Snel, goedkoop, en dus ideaal voor alle studenten met beperkt budget en weinig tijd. Al zijn er verschillende lekkere pasta’s die je zou kunnen voorbereiden, eindig je toch vaak met de vertrouwde pasta pesto. Véél pasta pesto.

7. Die opgenomen hoorcolleges die je leven redden

Één ding waar die lange periode van quarantaine ons wel goed mee heeft gezet, is die opgenomen hoorcolleges. Een ware zegen voor menig student! Of je je nu hebt verslapen en de les hebt gemist, of je gewoon iets niet helemaal goed begrijpt, de mogelijkheid om alle hoorcolleges nu terug te kunnen kijken via de opnames is onze reddende engel. Het allerbeste aan deze opnames? De mogelijkheid om het tempo te versnellen of verlagen! Het is nét YouTube.

8. Alle frustratie wanneer je professor veel te snel door de powerpoint slides gaat

Zit je daar met je goede gedrag in de les, heb je een professor voor je staan die door de slides heen raast alsof hij een sprint aan het trekken is. Onmogelijk om aantekeningen tijdens te maken! Gelukkig hebben we die opnames van de hoorcolleges, anders had deze professor zéker een onaangename mail van ons ontvangen.

9. Die vervelende vragen over je toekomstplannen

Iedereen om je heen – vooral de volwassenen – verwachten een enorm lang en gedetailleerd antwoord op de vervelende vraag “Wat wil je later gaan doen?”. Ze verwachten gewoon een heel carrièreplan! Sorry, wij zijn nog in dubio over welke pasta we vanavond weer eens naar binnen gaan werken. Misschien hebben we na die belangrijke beslissing wel wat tijd vrij om over de grote toekomstvraag na te denken… En misschien ook niet!

10. Trots zijn dat je naar de bibliotheek gaat ook als je eigenlijk niets doet daar

Wat voelen we ons goed, na een middagje in de bibliotheek gezeten te hebben. Je krijgt gewoon meteen het gevoel van maximale productiviteit! Ook al breng je eigenlijk de tijd scrollend door TikTok door. Al kan TikTok ook reuze leerzaam zijn, toch?
Het studentenleven zit vol met dit soort kleine herkenbare momenten, die voor elk student wel een hilarische herinnering naar boven halen. Ze horen er gewoon bij, en het is juist deze momenten die het studentenleven zo perfect maken. Lekker genieten dus, want over en paar jaar zul je je moeten begeven in het échte volwassenenleven.
Wat ook herkenbaar is? De struggle van het vinden van een studentenkamer… Hier bespreken wij de beste tips voor het vinden van een studentenkamer!
Beeld: Legally Blonde
Lifestyle

‘Ben je altijd zo stil?’ en 5 andere zinnen die introverts niet willen horen

Charlotte
herkenbaar-introverts

5 dingen die introvert té vaak horen

Wij introverts hebben het soms best zwaar. We staan liever niet in het middelpunt van de aandacht, trekken ons iets meer terug in grote gezelschappen, en zijn al helemaal niet van plan om onze stem boven de rest uit te laten komen. Dat betekent echter niet dat we deze vijf opmerkingen nog nooit eerder hebben gehoord. Sterker nog, we horen ze continu! Of we nu bij een feestje zijn, een vergadering op het werk, of gewoon op bezoek bij famillie, deze zinnen komen altijd weer terug. Hier zijn de vijf meest voorkomende opmerkingen die wij, introverts, regelmatig voor onze kiezen krijgen – zucht.

1. “Doe niet zo saai”

Saai? Dat introverte mensen over het algemeen iets meer op zichzelf zijn en zich meestal wat stiller gedragen in sociale bijeenkomsten, betekent zeker niet dat ze saai zijn! Integendeel, terwijl extraverte mensen vaak handelen op impulsieve invallen, hebben wij introverts onze volgende stap zorgvuldig doordacht. Is dat saai? Wij vinden van niet. Terwijl extraverten druk bezig zijn met de buitenwereld, hebben wij de tijd genomen om na te denken, te reflecteren en creatief te zijn.

Onze stilte is vaak een teken van diepgaande gedachten en innovatieve ideeën. Dus, saai? Absoluut niet! We hebben misschien een andere aanpak, maar dat maakt ons zeker niet minder interessant.

2. ”Waarom ben je zo stil?”

Een vraag die introverte mensen maar al te vaak horen, en laten we eerlijk zijn, het is geen favoriet. Het suggereert dat stil zijn iets negatiefs is, terwijl voor introverten stilte juist een natuurlijke en comfortabele staat is. Stil zijn, betekent niet dat ze niets te zeggen hebben of zich ongemakkelijk voelen. Vaak zijn introverten diepe denkers die graag luisteren en observeren voordat ze hun mening delen. Ze genieten van rustige momenten en hechte gesprekken, in plaats van luidruchtige bijeenkomsten en oppervlakkige praatjes.

3. ”Vind je het goed als ik iemand meeneem?”

Nee! Introverten houden veel meer van één-op-één gesprekken dan van groepsgesprekken. Diepe, betekenisvolle gesprekken winnen het altijd van oppervlakkige small talk. Als er ineens meer mensen aan het gesprek meedoen, kan dat voor een introvert best lastig zijn. Ze hebben namelijk wat meer tijd nodig om te reageren, en in een groep is die kans vaak kleiner omdat iemand anders al snel het woord overneemt. Maar eerlijk, met zijn tweeën is het toch ook supergezellig?

4. “Ik had niet verwacht dat je zo aardig was”

Dit is een opmerking die introverten helaas maar al te vaak horen. Het lijkt te suggereren dat een rustig of terughoudend karakter gelijk staat aan onaardig zijn, wat natuurlijk helemaal niet klopt! Introverten hebben vaak een warme, vriendelijke persoonlijkheid die pas echt zichtbaar wordt in een comfortabele, rustige omgeving. Ze zijn misschien niet altijd de luidruchtigste in de kamer, maar dat betekent niet dat ze minder aardig of sociaal zijn.

5. “Ben je verlegen?”

Hoewel verlegenheid en introversie vaak in één adem worden genoemd, zijn het eigenlijk twee verschillende dingen. Verlegenheid draait om een gevoel van angst, nervositeit of ongemak in sociale situaties, vooral bij interacties met vreemden of in groepen. Mensen die verlegen zijn, vermijden vaak sociale situaties uit angst voor afwijzing of kritiek. Aan de andere kant is introversie een persoonlijkheidskenmerk dat draait om de voorkeur voor rustige omgevingen en de neiging om energie te halen uit alleen zijn of activiteiten die individueel worden uitgevoerd. Introverte mensen kunnen wel van sociale interacties genieten, maar hebben ook tijd nodig om op te laden na periodes van sociale activiteit – duh!

Beeld: Netflix | You