Fashion

Met deze 5 tips blijft jouw kleding langer mooi

Behandel je kleren met liefde en ze gaan jaren mee. Nouja, je moet er wel net iets meer voor doen dan enkel liefde geven. Om jou op weg te helpen heeft Girlscene een aantal tips op een rijtje gezet waardoor jouw favoriete items zo lang mogelijk meegaan. 
Dat je langer met je kleding kan doen is niet alleen goed voor je portemonnee, het is ook fantastisch voor het milieu. De fast fashion-industrie is namelijk één van de oorzaken van het milieuprobleem. Het zorgt voor veel afval, oneerlijke productie en verspilling. Zo wordt er bijvoorbeeld 2.700 liter water gebruikt bij het maken van een katoenen shirt. Dit is wat een persoon in tweeënhalf jaar drinkt. Shocking. Daarom is het zo belangrijk duurzaam te shoppen, tweedehands te scoren óf kleding langer te gebruiken. Met de volgende tips zul jij nog lang plezier hebben van jouw kledingkast en het milieu.
1. Was minder (warm)
Was jouw kleding niet te vaak. Iets uithangen in de badkamer doet vaak ook al wonderen. Neem een warme douche en laat je kleding hangen, de stoom maakt jouw kleding vochtig en zo verdwijnen vieze geurtjes als sneeuw voor de zon. Was ook niet te warm: 30 graden is heet genoeg. Zo voorkom je het vervormen van kleding en het vervagen van printjes. Extra tip: keer voordat je gaat wassen je kleding binnenstebuiten, sluit alle ritsen en haakjes en knoop zakjes dicht. Zo voorkom je beschadiging aan andere kledingstukken.
2. Gebruik natuurlijk wasmiddel
Je kan je kleding beter wassen met azijn of zout, in plaats van met zeep. Azijn en zout zorgen er namelijk voor dat gekleurde items hun kleur behouden en daarnaast haalt azijn zweetgeuren weg. Wil je wassen met natuurlijk wasmiddel? Dan heb je geen wasmachine nodig. Vul een emmertje met warm water en voeg het natuurlijke product toe, stop je kleding erin en laat een nachtje staan. Uitwringen en klaar is Kees. 
3. Wol niet wassen
Het seizoen van wollen en pluizige truien is aangebroken en daarom komt deze tip op het perfecte moment: was je wollen truien niet. Stoom ze in plaats daarvan, zo zijn ze weer helemaal schoon en ruiken ze fris. Dit kan met een stoomapparaat, maar ophangen in een badkamer waar net gedoucht is doet ook wonderen. Móét de trui echt gewassen worden? Doe dit dan met de hand, wrijf niet en laat je kledingstuk liggend drogen. 
4. Koop op kwaliteit
Zoals al eerder verteld is de fast fashion-industrie enorm vervuilend. Ben je geboren in de jaren ’90 of daarna? Dan ben je opgegroeid met deze industrie. We weten daarom bijna niet beter dan dat een kledingstuk na een paar keer dragen niet meer mooi is. Vandaar dat het belangrijk is om kritisch te shoppen: koop het liefst geen stoffen als nylon en polyester. Deze twee voelen namelijk niet alleen ‘goedkoop’ aan, ze zijn ook enorm slecht voor het milieu. Ga in plaats daarvan voor natuurlijke, biologische producten, deze gaan ook nog eens veel langer mee.
5. Repareer je kleding
Hoe voorzichtig je ook met je kleding omgaat, na verloop van tijd is het logisch dat het gaat slijten. We zijn gewend dat kledingstuk dan gelijk weg te gooien. Niet meer doen! Het zelf herstellen is super simpel en geeft je zeker weten voldoening. Het internet staat vol met tips voor het herstellen van kleding en de plaatselijke kleermaker weet ook vast wel raad met jouw probleem. Ben je jouw kleding toch echt zat, gooi het dan niet weg maar verkoop het. Succes!
Bron: fashionunited.nl, patriciabruynse.nl, lastdaysofspring.com | Beeld: iStock

Must reads 👀

Lifestyle

‘Ben je altijd zo stil?’ en 5 andere zinnen die introverts niet willen horen

Charlotte
herkenbaar-introverts

5 dingen die introvert té vaak horen

Wij introverts hebben het soms best zwaar. We staan liever niet in het middelpunt van de aandacht, trekken ons iets meer terug in grote gezelschappen, en zijn al helemaal niet van plan om onze stem boven de rest uit te laten komen. Dat betekent echter niet dat we deze vijf opmerkingen nog nooit eerder hebben gehoord. Sterker nog, we horen ze continu! Of we nu bij een feestje zijn, een vergadering op het werk, of gewoon op bezoek bij famillie, deze zinnen komen altijd weer terug. Hier zijn de vijf meest voorkomende opmerkingen die wij, introverts, regelmatig voor onze kiezen krijgen – zucht.

1. “Doe niet zo saai”

Saai? Dat introverte mensen over het algemeen iets meer op zichzelf zijn en zich meestal wat stiller gedragen in sociale bijeenkomsten, betekent zeker niet dat ze saai zijn! Integendeel, terwijl extraverte mensen vaak handelen op impulsieve invallen, hebben wij introverts onze volgende stap zorgvuldig doordacht. Is dat saai? Wij vinden van niet. Terwijl extraverten druk bezig zijn met de buitenwereld, hebben wij de tijd genomen om na te denken, te reflecteren en creatief te zijn.

Onze stilte is vaak een teken van diepgaande gedachten en innovatieve ideeën. Dus, saai? Absoluut niet! We hebben misschien een andere aanpak, maar dat maakt ons zeker niet minder interessant.

2. ”Waarom ben je zo stil?”

Een vraag die introverte mensen maar al te vaak horen, en laten we eerlijk zijn, het is geen favoriet. Het suggereert dat stil zijn iets negatiefs is, terwijl voor introverten stilte juist een natuurlijke en comfortabele staat is. Stil zijn, betekent niet dat ze niets te zeggen hebben of zich ongemakkelijk voelen. Vaak zijn introverten diepe denkers die graag luisteren en observeren voordat ze hun mening delen. Ze genieten van rustige momenten en hechte gesprekken, in plaats van luidruchtige bijeenkomsten en oppervlakkige praatjes.

3. ”Vind je het goed als ik iemand meeneem?”

Nee! Introverten houden veel meer van één-op-één gesprekken dan van groepsgesprekken. Diepe, betekenisvolle gesprekken winnen het altijd van oppervlakkige small talk. Als er ineens meer mensen aan het gesprek meedoen, kan dat voor een introvert best lastig zijn. Ze hebben namelijk wat meer tijd nodig om te reageren, en in een groep is die kans vaak kleiner omdat iemand anders al snel het woord overneemt. Maar eerlijk, met zijn tweeën is het toch ook supergezellig?

4. “Ik had niet verwacht dat je zo aardig was”

Dit is een opmerking die introverten helaas maar al te vaak horen. Het lijkt te suggereren dat een rustig of terughoudend karakter gelijk staat aan onaardig zijn, wat natuurlijk helemaal niet klopt! Introverten hebben vaak een warme, vriendelijke persoonlijkheid die pas echt zichtbaar wordt in een comfortabele, rustige omgeving. Ze zijn misschien niet altijd de luidruchtigste in de kamer, maar dat betekent niet dat ze minder aardig of sociaal zijn.

5. “Ben je verlegen?”

Hoewel verlegenheid en introversie vaak in één adem worden genoemd, zijn het eigenlijk twee verschillende dingen. Verlegenheid draait om een gevoel van angst, nervositeit of ongemak in sociale situaties, vooral bij interacties met vreemden of in groepen. Mensen die verlegen zijn, vermijden vaak sociale situaties uit angst voor afwijzing of kritiek. Aan de andere kant is introversie een persoonlijkheidskenmerk dat draait om de voorkeur voor rustige omgevingen en de neiging om energie te halen uit alleen zijn of activiteiten die individueel worden uitgevoerd. Introverte mensen kunnen wel van sociale interacties genieten, maar hebben ook tijd nodig om op te laden na periodes van sociale activiteit – duh!

Beeld: Netflix | You