Lifestyle

Zo voorkom je zweetoksels en een vieze geur


Beetje bij beetje wordt het mooier weer en laat het zonnetje zich steeds meer zien. Wat kunnen we genieten van een warme zomerdag, al heeft het naast voordelen ook nadelen. Je loopt nog geen vijf minuten over straat en je voelt het zweet al over je lichaam druppen. Als niemand het kon zien dan was het nog oké, maar bij het optrekken van je arm zie je een grote kring onder je oksel. Help, hoe voorkom je dit zoveel mogelijk?
Heerlijk weer? We tekenen ervoor. We gaan lekker naar het strand, vliegen het terras op of chillen in het park. Toch brengt het niet alleen voordelen met zich mee, want als het erg warm is ga je zweten. Bij weinig inspanning staat het zweet op je rug en komt er een heuse snor op je bovenlip. Helaas is zweten onvoorkoombaar en hebben we te dealen met dit minder leuke fenomeen. Toch zijn er een aantal dingen die zweten en stinken zoveel mogelijk doen voorkomen.
♥ Kleur
Door deze tip ga je niet minder zweten, maar het helpt wel je zweetvlekken te verbloemen. Wanneer je snel zweet is het belangrijk om na te denken over welke kleur kleding je draagt. Kies voor een donkere kleur, want dan valt een zweetplek minder op. Lichte kleuren en dan met name grijs is uit den boze, deze laten je zweetplekken meer opvallen en dat wil je zeker niet. Wanneer je wel een licht kleurig shirtje aan wilt, want een lichte kleur is natuurlijk minder warm, kies dan voor een shirtje die losjes om je armen zit. Je zweet net zo veel, maar het zweet dringt niet door in je T-shirt.
♥ Stof
Alleen al door het dragen van bepaalde stoffen zweet je extra. Vermijd synthetische stoffen zoveel mogelijk, want door het dragen van deze stoffen krijg je gegarandeerd stinkende oksels. Deze stoffen laten je zweten, omdat ze niet voldoende ademen. Kies voor een linnen of katoenen stof, want deze nemen minder zweet op.
♥ Print
Op een effen T-shirt vallen zweetplekken erg op. Wanneer een shirt één kleur heeft wordt de aandacht snel naar je zweetplekken getrokken. Logisch, want iets afwijkends valt extra op. Kies daarom bij heet weer altijd voor een printje. De print trekt de aandacht naar iets anders dan je oksels.
♥  Eten en drinken
Let op wat je eet, want voeding speelt een belangrijke rol als het over zweet gaat. Uien, knoflook en kruidig eten versterken de geur van zweet en het drinken van veel cafeïne en het eten van pittig eten brengt je zweetproductie op gang. Door het eten of drinken van deze voedingsmiddelen gaat je hartslag omhoog. Je lichaam is hard aan het werk en wil afkoelen, waardoor je vervolgens gaat zweten.
♥ Stress
Merk je dat je aan het zweten bent? Blijf rustig en probeer vooral niet te gaan stressen. Wanneer jij je druk maakt gaat je hart sneller kloppen en ga je automatisch meer zweten. Zoek afleiding en denk aan iets leuks, zo voorkomt je heuse zweetaanval.
♥ Scheren
Scheer je oksels. Wanneer je dit niet doet ga je sneller zweten en blijft een vieze zweetgeur eerder hangen. Daarnaast is het verstandig je oksels minimaal één keer per dag zorgvuldig te boenen met wat water en pH-neutrale zeep. Zo verwijder je de bacteriën die een zweetgeur veroorzaken.
♥ Deodorant
Iedereen weet dat het spuiten van deodorant zweten en vieze geurtjes tegengaat. Mits je het op een schone huid aanbrengt. Dit is erg belangrijk, want anders komt er alsnog een vieze geur door het opgespoten geurtje heen.
♥ Okselpads
Ook te overwegen zijn okselpads. Je plakt de pads aan de binnenkant van je shirt ter hoogte van je oksels. De pad absorbeert je zweet en voorkomt dat het in je t-shirt komt. Ze zijn dun en zacht en je voelt ze nauwelijks zitten. Door okselpads voorkom je zweetplekken, maar het verlengt ook de levensduur van je kleding. Wanneer je veel zweet krijg je gele vlekken in je kleding die je er niet meer uit krijgt.
♥ Sporten
Het klinkt misschien wat tegenstrijdig, want door te sporten ga je juist zweten. Maar door te sporten verbeter je je conditie. Je hartslag wordt lager waardoor je uiteindelijk minder zweet. Daarnaast kun je door een lesje bodybalance heerlijk ontspannen en zweet je letterlijk de spanning uit je lijf.
Lifestyle

‘Ben je altijd zo stil?’ en 5 andere zinnen die introverts niet willen horen

Charlotte
herkenbaar-introverts

5 dingen die introvert té vaak horen

Wij introverts hebben het soms best zwaar. We staan liever niet in het middelpunt van de aandacht, trekken ons iets meer terug in grote gezelschappen, en zijn al helemaal niet van plan om onze stem boven de rest uit te laten komen. Dat betekent echter niet dat we deze vijf opmerkingen nog nooit eerder hebben gehoord. Sterker nog, we horen ze continu! Of we nu bij een feestje zijn, een vergadering op het werk, of gewoon op bezoek bij famillie, deze zinnen komen altijd weer terug. Hier zijn de vijf meest voorkomende opmerkingen die wij, introverts, regelmatig voor onze kiezen krijgen – zucht.

1. “Doe niet zo saai”

Saai? Dat introverte mensen over het algemeen iets meer op zichzelf zijn en zich meestal wat stiller gedragen in sociale bijeenkomsten, betekent zeker niet dat ze saai zijn! Integendeel, terwijl extraverte mensen vaak handelen op impulsieve invallen, hebben wij introverts onze volgende stap zorgvuldig doordacht. Is dat saai? Wij vinden van niet. Terwijl extraverten druk bezig zijn met de buitenwereld, hebben wij de tijd genomen om na te denken, te reflecteren en creatief te zijn.

Onze stilte is vaak een teken van diepgaande gedachten en innovatieve ideeën. Dus, saai? Absoluut niet! We hebben misschien een andere aanpak, maar dat maakt ons zeker niet minder interessant.

2. ”Waarom ben je zo stil?”

Een vraag die introverte mensen maar al te vaak horen, en laten we eerlijk zijn, het is geen favoriet. Het suggereert dat stil zijn iets negatiefs is, terwijl voor introverten stilte juist een natuurlijke en comfortabele staat is. Stil zijn, betekent niet dat ze niets te zeggen hebben of zich ongemakkelijk voelen. Vaak zijn introverten diepe denkers die graag luisteren en observeren voordat ze hun mening delen. Ze genieten van rustige momenten en hechte gesprekken, in plaats van luidruchtige bijeenkomsten en oppervlakkige praatjes.

3. ”Vind je het goed als ik iemand meeneem?”

Nee! Introverten houden veel meer van één-op-één gesprekken dan van groepsgesprekken. Diepe, betekenisvolle gesprekken winnen het altijd van oppervlakkige small talk. Als er ineens meer mensen aan het gesprek meedoen, kan dat voor een introvert best lastig zijn. Ze hebben namelijk wat meer tijd nodig om te reageren, en in een groep is die kans vaak kleiner omdat iemand anders al snel het woord overneemt. Maar eerlijk, met zijn tweeën is het toch ook supergezellig?

4. “Ik had niet verwacht dat je zo aardig was”

Dit is een opmerking die introverten helaas maar al te vaak horen. Het lijkt te suggereren dat een rustig of terughoudend karakter gelijk staat aan onaardig zijn, wat natuurlijk helemaal niet klopt! Introverten hebben vaak een warme, vriendelijke persoonlijkheid die pas echt zichtbaar wordt in een comfortabele, rustige omgeving. Ze zijn misschien niet altijd de luidruchtigste in de kamer, maar dat betekent niet dat ze minder aardig of sociaal zijn.

5. “Ben je verlegen?”

Hoewel verlegenheid en introversie vaak in één adem worden genoemd, zijn het eigenlijk twee verschillende dingen. Verlegenheid draait om een gevoel van angst, nervositeit of ongemak in sociale situaties, vooral bij interacties met vreemden of in groepen. Mensen die verlegen zijn, vermijden vaak sociale situaties uit angst voor afwijzing of kritiek. Aan de andere kant is introversie een persoonlijkheidskenmerk dat draait om de voorkeur voor rustige omgevingen en de neiging om energie te halen uit alleen zijn of activiteiten die individueel worden uitgevoerd. Introverte mensen kunnen wel van sociale interacties genieten, maar hebben ook tijd nodig om op te laden na periodes van sociale activiteit – duh!

Beeld: Netflix | You