Food

We mogen weer: 7 x gezonde lunch recepten voor mee naar school

Dat eeuwige bammetje met pindakaas maakt je allang niet meer blij. Het is ook heel makkelijk om je lunch in de kantine te kopen, maar meestal is dat niet heel gezond (en duur!). Wat zijn nu écht lekkere lunches die ook gezond zijn zodat je er de hele dag energie van hebt? Girlscene heeft zeven healthy recepten voor je. Vanaf nu wíl je dat kaasbroodje uit de kantine niet eens meer ;-). 
Spring rolls
Spring rolls zijn een soort loempia’s, maar dan een stuk gezonder omdat het niet gefrituurd is. De rijstvellen kun je bij de supermarkt of de toko vinden. Doop een rijstvel in lauwwarm water zodat ze zacht en buigzaam worden. Nu kun je de spring rolls beleggen met groenten als paprika, wortel, komkommer, taugé en spinazie. Vervolgens rol en vouw je de gevulde roll dicht. Doe er ook (gerookte) kip op zodat de spring roll voldoende vult. Ongeveer drie of vier spring rolls moeten genoeg zijn. Sojasaus of hoi sin saus (verkrijgbaar in de toko) is er ook lekker bij, maar dan moet je wel een handig bakje hebben om het in te vervoeren. Besprenkel de spring rolls eventueel met sesamzaadjes.
Pitabroodje met kalkoen en appel
Beleg een volkoren pitabroodje met hüttenkäse, kalkoenreepjes, appel en sla. Om het nog iets meer smaak te geven kun je er peper en chilipoeder overheen doen. 
Zalm & avocado wrap
Snijd de gerookte zalm in reepjes en een halve avocado in blokjes. Smeer een volkoren wrap in met zuivelspread en beleg hem vervolgens met zalm, avocado en rucola. Eén of twee wraps moeten voldoende zijn. 
Pittige slawrap
Iets moeilijker te eten dan een ‘normale’ wrap, maar zó lekker en bovendien gezond! Haal twee grote bladeren van de ijsbergsla. Zorg dat je gerookte kip, paprika en rode ui hebt gesneden zodat je de slabladeren hiermee kunt beleggen. Om de wraps pittig te maken, maak je een sausje van yoghurt, sambal, een snufje peper en zout. Je kunt er ook nog kidneybonen aan toevoegen. 
Egg wrap met groente
Bak twee eieren met een beetje peper en zout. Beleg de egg wrap vervolgens met blokjes feta en groente die je maar wilt, denk aan paprika, komkommer, tomaatjes en spinazie. Maak af met verse kruiden zoals peterselie. 
Rijst met makreel en puntpaprika
Dit recept dient de avond van tevoren gemaakt te worden, maar is heel makkelijk te maken en ook koud te eten! Kook zilvervliesrijst (ongeveer één klein kopje per persoon). Snijd een puntpaprika en uitje, en bak ze vervolgens in een pan. Giet de rijst af en bak de rijst vervolgens even mee met de paprika en ui. Als het klaar is, doe je er een blikje makreel in water doorheen. Maak af met sojasaus, peper en/of chilipoeder.
Sushi in a bowl
Ook dit recept heeft iets meer voorbereiding nodig omdat je de rijst van tevoren gekookt moet hebben. Tip: kook zondagavond een grote portie rijst zodat je voor de rest van de week voorzien bent. Kook zilvervliesrijst. Snijd gerookte zalm, een half zeewierblad (nori), halve avocado, komkommer en paprika in reepjes. Meng dit met de rijst. Maak af met sojasaus en eventueel wasabi.
Welk lunchrecept ga jij maken?

Must reads 👀

Lifestyle

‘Ben je altijd zo stil?’ en 5 andere zinnen die introverts niet willen horen

Charlotte
herkenbaar-introverts

5 dingen die introvert té vaak horen

Wij introverts hebben het soms best zwaar. We staan liever niet in het middelpunt van de aandacht, trekken ons iets meer terug in grote gezelschappen, en zijn al helemaal niet van plan om onze stem boven de rest uit te laten komen. Dat betekent echter niet dat we deze vijf opmerkingen nog nooit eerder hebben gehoord. Sterker nog, we horen ze continu! Of we nu bij een feestje zijn, een vergadering op het werk, of gewoon op bezoek bij famillie, deze zinnen komen altijd weer terug. Hier zijn de vijf meest voorkomende opmerkingen die wij, introverts, regelmatig voor onze kiezen krijgen – zucht.

1. “Doe niet zo saai”

Saai? Dat introverte mensen over het algemeen iets meer op zichzelf zijn en zich meestal wat stiller gedragen in sociale bijeenkomsten, betekent zeker niet dat ze saai zijn! Integendeel, terwijl extraverte mensen vaak handelen op impulsieve invallen, hebben wij introverts onze volgende stap zorgvuldig doordacht. Is dat saai? Wij vinden van niet. Terwijl extraverten druk bezig zijn met de buitenwereld, hebben wij de tijd genomen om na te denken, te reflecteren en creatief te zijn.

Onze stilte is vaak een teken van diepgaande gedachten en innovatieve ideeën. Dus, saai? Absoluut niet! We hebben misschien een andere aanpak, maar dat maakt ons zeker niet minder interessant.

2. ”Waarom ben je zo stil?”

Een vraag die introverte mensen maar al te vaak horen, en laten we eerlijk zijn, het is geen favoriet. Het suggereert dat stil zijn iets negatiefs is, terwijl voor introverten stilte juist een natuurlijke en comfortabele staat is. Stil zijn, betekent niet dat ze niets te zeggen hebben of zich ongemakkelijk voelen. Vaak zijn introverten diepe denkers die graag luisteren en observeren voordat ze hun mening delen. Ze genieten van rustige momenten en hechte gesprekken, in plaats van luidruchtige bijeenkomsten en oppervlakkige praatjes.

3. ”Vind je het goed als ik iemand meeneem?”

Nee! Introverten houden veel meer van één-op-één gesprekken dan van groepsgesprekken. Diepe, betekenisvolle gesprekken winnen het altijd van oppervlakkige small talk. Als er ineens meer mensen aan het gesprek meedoen, kan dat voor een introvert best lastig zijn. Ze hebben namelijk wat meer tijd nodig om te reageren, en in een groep is die kans vaak kleiner omdat iemand anders al snel het woord overneemt. Maar eerlijk, met zijn tweeën is het toch ook supergezellig?

4. “Ik had niet verwacht dat je zo aardig was”

Dit is een opmerking die introverten helaas maar al te vaak horen. Het lijkt te suggereren dat een rustig of terughoudend karakter gelijk staat aan onaardig zijn, wat natuurlijk helemaal niet klopt! Introverten hebben vaak een warme, vriendelijke persoonlijkheid die pas echt zichtbaar wordt in een comfortabele, rustige omgeving. Ze zijn misschien niet altijd de luidruchtigste in de kamer, maar dat betekent niet dat ze minder aardig of sociaal zijn.

5. “Ben je verlegen?”

Hoewel verlegenheid en introversie vaak in één adem worden genoemd, zijn het eigenlijk twee verschillende dingen. Verlegenheid draait om een gevoel van angst, nervositeit of ongemak in sociale situaties, vooral bij interacties met vreemden of in groepen. Mensen die verlegen zijn, vermijden vaak sociale situaties uit angst voor afwijzing of kritiek. Aan de andere kant is introversie een persoonlijkheidskenmerk dat draait om de voorkeur voor rustige omgevingen en de neiging om energie te halen uit alleen zijn of activiteiten die individueel worden uitgevoerd. Introverte mensen kunnen wel van sociale interacties genieten, maar hebben ook tijd nodig om op te laden na periodes van sociale activiteit – duh!

Beeld: Netflix | You