Lifestyle

Rianne (26) gaat vreemd via een datingapp: “het heeft mijn relatie een boost gegeven”

Je kan op een datingapp gaan als je een relatie zoekt, maar ook als je er al eentje hebt. Rianne (26) is zo iemand. “De eerste keer dat ik met mijn date afsprak had ik het idee dat het op mijn voorhoofd gedrukt stond. Maar op den duur gaat het zo makkelijk.”
Rianne (26): “Natuurlijk heb ik me in eerste instantie aangemeld uit nieuwsgierigheid. Ik heb al behoorlijk lang een relatie, zes jaar om precies te zijn. En die relatie zit behoorlijk in een neerwaartse spiraal. Ik vind dat ik te jong ben om zo verder te gaan, maar wil mijn liefje ook niet zomaar opgeven. Hij heeft een beetje de neiging tot depressiviteit, maar om iemand op te geven om die reden, dat doe ik niet.”
“Ik heb ongeveer een jaar geleden een profiel aangemaakt en toen was het gewoon afwachten. Ik gebruikte een onherkenbare foto, veranderde mijn naam en leeftijd, zodat bekenden er niet achter zouden komen. De reacties kwamen vanzelf. Als er een leuk profiel tussen zat stuurde ik een berichtje terug.”

Een fijne klik

“De eerste keer sprak ik af in een hotel, nadat we al veel online contact gehad hadden. Ook hadden we telefoonnummers uitgewisseld en hebben we van tevoren gebeld. Het klikte toen al ontzettend goed. Zijn motivatie was hetzelfde als die van mij: het feit dat je je relatie niet wil opgeven omdat je gelukkig bent met elkaar, maar wel een belangrijk onderdeel mist. Dat onderdeel hebben we bij elkaar gevonden. We kijken ook nog verder en hebben dates met anderen, want we willen ons niet binden aan elkaar.”
“In zekere zin ben ik wel verliefd. Het feit dat hij mij af en toe boos kan maken zegt al genoeg. Ik zie hem één keer in de zes tot acht weken, soms iets vaker, soms minder vaak. We hebben wel één regel: we zetten er niets voor aan de kant. Onze partners gaan altijd voor. Het is weleens gebeurd dat ik naar hem onderweg was en dat hij afbelde omdat zijn vrouw ziek was en verzorging nodig had. Toen ging ik natuurlijk weer naar huis.”
“We wonen heel ver bij elkaar vandaan. En dat scheelt ook, dan heb je minder snel de neiging om naar elkaar toe te gaan. Ik heb wel eens gedate met iemand die bij mij in de buurt woonde en zelfs een aantal dezelfde kennissen had, maar hij werd verliefd en dat ging fout. Hij dreigde met alles vertellen aan mijn lover.”

Geen schuldgevoel

“Ik heb geen spijt van mijn second love, het is altijd ontzettend leuk. Ik weet dat er veel mensen vervelend tegenover staan, maar het vreemdgaan heeft mijn relatie wel geholpen. En het helpt nog steeds. Alles is wat relaxter, de druk is ervanaf. We moeten niet meer van alles met elkaar. In het begin had ik wel schuldgevoelens, maar nee, nu niet meer. De eerste keer dat ik met mijn date afsprak had ik het idee dat het op mijn voorhoofd gedrukt stond. Maar op den duur gaat het zo makkelijk. Alsnog moet je wel oppassen, dat je niks mee naar huis neemt en niks verkeerds zegt.”
“Als mijn lover er van zou weten zou hij er niet blij mee zijn, dan is het misschien wel einde relatie. Misschien is hij ook wel op zo’n datingsite te vinden, ik zou het prima vinden. Maar hij staat er niet voor open. Als ik die indruk zou hebben, zou ik zeggen, probeer het. We doen wel een heleboel leuke dingen samen, vakanties, naar de bios… Maar die persoonlijke aandacht als het gaat om seks, die is er niet.”

Constant liegen

“Ik heb nu met een paar mannen contact, niet eens allemaal seksueel. Er zijn er ook een paar waar ik af en toe mijn hart even kan luchten. Ik kan het verder aan niemand kwijt. Dat is het veiligst, maar soms ook lastig. Een vriendin van mij weet het, die had zelf ook een profiel. Ik heb het haar zelfs aangeraden. Ik vind, als je dan toch wil vreemdgaan, doe het dan niet met iemand in je eigen kring, dan gaat het gegarandeerd fout. Ik wilde dat niet. Ik had ook geen zin in negatieve aandacht, ik wilde iemand waar ik in het echte leven ook een klik mee zou hebben. Het is seks, maar het moet natuurlijk ook klikken.”
“Soms denk ik wel dat hij het weet dat ik vreemdga. Iedere leugen komt vroeg of laat wel een keer uit, maar ik heb het idee dat als ik er nu mee kap, dat er niets aan de hand is. Ik ontken het. Vermoeiend vind ik het niet om te liegen. Je moet wel heel erg op je hoede zijn en oppassen dat je niks meeneemt. Ik heb altijd contant geld bij me, ik krijg geen afschriften thuis, er staat niks op mijn laptop, alles wat ik met mijn telefoon doe wis ik meteen en ik heb een ander e-mailadres voor mijn datingprofiel. Mocht iemand achter mijn echte naam komen, dan ben ik nergens te vinden op internet. De code op mijn telefoon verander ik iedere drie tot vier maanden. En ik doe het altijd veilig. Hoe leuk iemand ook is, je kan nooit ontkennen dat je iets gedaan hebt als je met een soa thuiskomt.”

Respect

“Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die zeggen, nou, dat kan echt niet, je hebt geen respect voor je lover als je vreemdgaat via een datingapp. Vaak zijn dat mensen die zelf ook bedrogen zijn. Maar dat maakt mij niet uit. Respectvol is het natuurlijk nooit, maar ik probeer het wel op de meest discrete manier te doen, zodat zo min mogelijk mensen er last van hebben. Ik zal het nooit, ook niet in een moment van eerlijkheid, opbiechten aan mijn vriend. Dan doe ik hem alleen maar pijn.”
“Mensen mogen denken wat ze willen. Maar ze mogen ook weleens in mijn schoenen gaan staan. Als het ooit uitkomt is het – kort gezegd – kut, maar mijn relatie is er alleen maar beter van geworden. Ik heb nergens spijt van.”
Beeld: iStock

Must reads 👀

Lifestyle

‘Ben je altijd zo stil?’ en 5 andere zinnen die introverts niet willen horen

Charlotte
herkenbaar-introverts

5 dingen die introvert té vaak horen

Wij introverts hebben het soms best zwaar. We staan liever niet in het middelpunt van de aandacht, trekken ons iets meer terug in grote gezelschappen, en zijn al helemaal niet van plan om onze stem boven de rest uit te laten komen. Dat betekent echter niet dat we deze vijf opmerkingen nog nooit eerder hebben gehoord. Sterker nog, we horen ze continu! Of we nu bij een feestje zijn, een vergadering op het werk, of gewoon op bezoek bij famillie, deze zinnen komen altijd weer terug. Hier zijn de vijf meest voorkomende opmerkingen die wij, introverts, regelmatig voor onze kiezen krijgen – zucht.

1. “Doe niet zo saai”

Saai? Dat introverte mensen over het algemeen iets meer op zichzelf zijn en zich meestal wat stiller gedragen in sociale bijeenkomsten, betekent zeker niet dat ze saai zijn! Integendeel, terwijl extraverte mensen vaak handelen op impulsieve invallen, hebben wij introverts onze volgende stap zorgvuldig doordacht. Is dat saai? Wij vinden van niet. Terwijl extraverten druk bezig zijn met de buitenwereld, hebben wij de tijd genomen om na te denken, te reflecteren en creatief te zijn.

Onze stilte is vaak een teken van diepgaande gedachten en innovatieve ideeën. Dus, saai? Absoluut niet! We hebben misschien een andere aanpak, maar dat maakt ons zeker niet minder interessant.

2. ”Waarom ben je zo stil?”

Een vraag die introverte mensen maar al te vaak horen, en laten we eerlijk zijn, het is geen favoriet. Het suggereert dat stil zijn iets negatiefs is, terwijl voor introverten stilte juist een natuurlijke en comfortabele staat is. Stil zijn, betekent niet dat ze niets te zeggen hebben of zich ongemakkelijk voelen. Vaak zijn introverten diepe denkers die graag luisteren en observeren voordat ze hun mening delen. Ze genieten van rustige momenten en hechte gesprekken, in plaats van luidruchtige bijeenkomsten en oppervlakkige praatjes.

3. ”Vind je het goed als ik iemand meeneem?”

Nee! Introverten houden veel meer van één-op-één gesprekken dan van groepsgesprekken. Diepe, betekenisvolle gesprekken winnen het altijd van oppervlakkige small talk. Als er ineens meer mensen aan het gesprek meedoen, kan dat voor een introvert best lastig zijn. Ze hebben namelijk wat meer tijd nodig om te reageren, en in een groep is die kans vaak kleiner omdat iemand anders al snel het woord overneemt. Maar eerlijk, met zijn tweeën is het toch ook supergezellig?

4. “Ik had niet verwacht dat je zo aardig was”

Dit is een opmerking die introverten helaas maar al te vaak horen. Het lijkt te suggereren dat een rustig of terughoudend karakter gelijk staat aan onaardig zijn, wat natuurlijk helemaal niet klopt! Introverten hebben vaak een warme, vriendelijke persoonlijkheid die pas echt zichtbaar wordt in een comfortabele, rustige omgeving. Ze zijn misschien niet altijd de luidruchtigste in de kamer, maar dat betekent niet dat ze minder aardig of sociaal zijn.

5. “Ben je verlegen?”

Hoewel verlegenheid en introversie vaak in één adem worden genoemd, zijn het eigenlijk twee verschillende dingen. Verlegenheid draait om een gevoel van angst, nervositeit of ongemak in sociale situaties, vooral bij interacties met vreemden of in groepen. Mensen die verlegen zijn, vermijden vaak sociale situaties uit angst voor afwijzing of kritiek. Aan de andere kant is introversie een persoonlijkheidskenmerk dat draait om de voorkeur voor rustige omgevingen en de neiging om energie te halen uit alleen zijn of activiteiten die individueel worden uitgevoerd. Introverte mensen kunnen wel van sociale interacties genieten, maar hebben ook tijd nodig om op te laden na periodes van sociale activiteit – duh!

Beeld: Netflix | You