Lifestyle

Leugentje om bestwil: met deze 5 excuusjes kom je overal onderuit

Senait
leugens-5-excuusjes-die-altijd-werken

Begrijp ons niet verkeerd: liegen is niet goed en eerlijkheid is altijd de beste optie. Maar laten we eerlijk zijn, soms zijn situaties gewoon zó ingewikkeld dat je toch besluit een klein smoesje te verzinnen om iets te vermijden. Kunnen we je een klein geheimpje vertellen? Met deze vijf handige excuusjes kun je bijna overal mee wegkomen. Maar shh, niet doorvertellen!

Met deze 5 excuusjes kom je overal onderuit

Hoewel sommigen geloven dat een leugentje om bestwil geen kwaad kan, zweren anderen bij eerlijkheid – zelfs in de kleinste zaken – als de beste aanpak op lange termijn. Eerlijkheid duurt natuurlijk het langst, maar laten we eerlijk zijn. Er zijn zo nu en dan momenten waarop het bedenken van een klein smoesje net wat beter van pas komt. Misschien heb je een tentamen waar je eigenlijk niet goed genoeg voor hebt kunnen leren omdat je verkouden in bed lag, of moet je afspreken met die ene persoon waar je echt even geen zin in hebt. Op die momenten kan een klein smoesje van onschatbare waarde zijn. Dus, gebruik de volgende informatie met wijsheid, want met deze vijf soorten excuusjes kun je vrijwel overal onderuit komen.

1. ”Ik zou graag willen, maar ik heb echt even geen tijd. Sorry!”

Een handig excuus waar je altijd op terug kunt vallen, is het excuus van tijdgebrek. Het idee is dat er ergens – helaas – iets is misgegaan in je planning, waardoor je niet in staat bent om een afspraak na te komen.
Stel je voor dat je buurvrouw je vraagt om op haar dochtertje te passen, maar je had eigenlijk in gedachten om vandaag lekker de hele dag op de bank te hangen en te Netflixen. In plaats van straight to the point te zeggen dat je geen zin hebt om te babysitten, kun je zeggen dat je graag zou willen helpen, maar dat je dag al helemaal volgepland is. Op die manier kun je genieten van je welverdiende vrije dag!

2. ”Ik voel me eerlijk gezegd niet heel erg goed en ik denk dat dat me niet gaat lukken.”

Met een gezondheidsgerelateerd smoesje geef je eigenlijk aan dat je je niet helemaal lekker voelt en daarom genoodzaakt bent om af te zeggen. Dit is super slim, want wie zegt nu tegen een ziek persoon dat diegene eigenlijk niet ziek is? Niemand!
Stel je voor dat je impulsief ‘ja’ hebt gezegd op een avondje uit met de girls, maar eigenlijk merk je dat je sociale batterij leeg is en je geen zin hebt om te feesten. Om het enthousiasme van de andere meiden niet te killen, kun je zeggen dat je de hele dag al hoofdpijn hebt en het jammer zou vinden als je halverwege de avond plotseling naar huis moet omdat je je niet goed voelt. Volgende keer ben je er écht bij, maar vanavond moet je helaas even overslaan. Opgelost!

3. ”Ik had mijn ouders al belooft om…”

Heeft je lieve moeder ooit gezegd dat je haar altijd als excuus mag gebruiken? Ze heeft helemaal gelijk, want zelfs met het excuus van familieverplichtingen kun je vrijwel overal onderuit komen. Je had eigenlijk wel gewild, maar je voelt een bepaalde verantwoordelijkheid naar je familie toe, waardoor je helaas niet kunt komen.
Stel je voor dat je de hele middag al met iemand op pad bent geweest – iemand waar je eigenlijk in eerste instantie al geen zin in had om mee af te spreken – en die vraagt je om nog één drankje ergens te doen. Jij hebt hier natuurlijk allang geen zin meer in, maar je had ‘toevallig’ je ouders al beloofd om op tijd thuis te zijn om samen te koken en te eten. Helaas…
Tip: Als je deze persoon niet zo leuk vindt, stel dan ook geen volgende keer voor. Anders maak je het allemaal alleen maar moeilijker voor jezelf!

4. ”Ik heb even wat tijd voor mezelf nodig. Ik hoop dat je het begrijpt!”

Soms is het gewoon nodig om voor jezelf te kiezen, en dat is precies wat je deze keer gaat doen! De ander zal dit waarschijnlijk wel begrijpen, vooral als jullie besties zijn, toch? Het excuus van persoonlijke prioritering betekent simpelweg dat je jezelf op de eerste plaats zet, boven de verplichtingen die je hebt tegenover anderen.
Stel je voor dat een vriendin die je al lange tijd niet hebt gezien vraagt om samen te eten, maar je hebt echt veel aan je hoofd en hebt gewoon behoefte aan een avondje self care in je pyjama. Dan is het prima om gewoon aan te geven dat je ernaar uitkijkt om elkaar weer te zien, maar dat je merkt dat je toe bent aan wat alone time. Eigenlijk is dit vaak niet eens een excuus, maar gewoon de eerlijke, lastig toe te geven waarheid.

5. ”Ah nee, precies vandaag werkt de wifi niet zo goed. We proberen het de volgende keer opnieuw!”

Wat zouden we toch moeten zonder al die nieuwe technologie? Nou ja, eigenlijk niets, dat maakt het zo een goed excuus! Het excuus van technische moeilijkheden betekent dat je de schuld bij technologie legt voor het niet kunnen nakomen van plannen.
Stel je voor dat je tante weer eens vraagt om te facetimen, maar je bent gewoon niet in de juiste stemming hiervoor. Zeg gewoon dat je vandaag last hebt van een slechte internetverbinding en dat je het de volgende keer wel weer inhaalt. Nu moet je alleen nog maar hopen dat ze niet voorstelt om te bellen!
Ben je verliefd of ben je geobsedeerd? Dit zijn de tekenen van een obsessie voor iemand.
Beeld: Pretty Little Liars
Lifestyle

‘Ben je altijd zo stil?’ en 5 andere zinnen die introverts niet willen horen

Charlotte
herkenbaar-introverts

5 dingen die introvert té vaak horen

Wij introverts hebben het soms best zwaar. We staan liever niet in het middelpunt van de aandacht, trekken ons iets meer terug in grote gezelschappen, en zijn al helemaal niet van plan om onze stem boven de rest uit te laten komen. Dat betekent echter niet dat we deze vijf opmerkingen nog nooit eerder hebben gehoord. Sterker nog, we horen ze continu! Of we nu bij een feestje zijn, een vergadering op het werk, of gewoon op bezoek bij famillie, deze zinnen komen altijd weer terug. Hier zijn de vijf meest voorkomende opmerkingen die wij, introverts, regelmatig voor onze kiezen krijgen – zucht.

1. “Doe niet zo saai”

Saai? Dat introverte mensen over het algemeen iets meer op zichzelf zijn en zich meestal wat stiller gedragen in sociale bijeenkomsten, betekent zeker niet dat ze saai zijn! Integendeel, terwijl extraverte mensen vaak handelen op impulsieve invallen, hebben wij introverts onze volgende stap zorgvuldig doordacht. Is dat saai? Wij vinden van niet. Terwijl extraverten druk bezig zijn met de buitenwereld, hebben wij de tijd genomen om na te denken, te reflecteren en creatief te zijn.

Onze stilte is vaak een teken van diepgaande gedachten en innovatieve ideeën. Dus, saai? Absoluut niet! We hebben misschien een andere aanpak, maar dat maakt ons zeker niet minder interessant.

2. ”Waarom ben je zo stil?”

Een vraag die introverte mensen maar al te vaak horen, en laten we eerlijk zijn, het is geen favoriet. Het suggereert dat stil zijn iets negatiefs is, terwijl voor introverten stilte juist een natuurlijke en comfortabele staat is. Stil zijn, betekent niet dat ze niets te zeggen hebben of zich ongemakkelijk voelen. Vaak zijn introverten diepe denkers die graag luisteren en observeren voordat ze hun mening delen. Ze genieten van rustige momenten en hechte gesprekken, in plaats van luidruchtige bijeenkomsten en oppervlakkige praatjes.

3. ”Vind je het goed als ik iemand meeneem?”

Nee! Introverten houden veel meer van één-op-één gesprekken dan van groepsgesprekken. Diepe, betekenisvolle gesprekken winnen het altijd van oppervlakkige small talk. Als er ineens meer mensen aan het gesprek meedoen, kan dat voor een introvert best lastig zijn. Ze hebben namelijk wat meer tijd nodig om te reageren, en in een groep is die kans vaak kleiner omdat iemand anders al snel het woord overneemt. Maar eerlijk, met zijn tweeën is het toch ook supergezellig?

4. “Ik had niet verwacht dat je zo aardig was”

Dit is een opmerking die introverten helaas maar al te vaak horen. Het lijkt te suggereren dat een rustig of terughoudend karakter gelijk staat aan onaardig zijn, wat natuurlijk helemaal niet klopt! Introverten hebben vaak een warme, vriendelijke persoonlijkheid die pas echt zichtbaar wordt in een comfortabele, rustige omgeving. Ze zijn misschien niet altijd de luidruchtigste in de kamer, maar dat betekent niet dat ze minder aardig of sociaal zijn.

5. “Ben je verlegen?”

Hoewel verlegenheid en introversie vaak in één adem worden genoemd, zijn het eigenlijk twee verschillende dingen. Verlegenheid draait om een gevoel van angst, nervositeit of ongemak in sociale situaties, vooral bij interacties met vreemden of in groepen. Mensen die verlegen zijn, vermijden vaak sociale situaties uit angst voor afwijzing of kritiek. Aan de andere kant is introversie een persoonlijkheidskenmerk dat draait om de voorkeur voor rustige omgevingen en de neiging om energie te halen uit alleen zijn of activiteiten die individueel worden uitgevoerd. Introverte mensen kunnen wel van sociale interacties genieten, maar hebben ook tijd nodig om op te laden na periodes van sociale activiteit – duh!

Beeld: Netflix | You