Health

Wat sporten nog meer met je lichaam doet naast je lichaam in shape krijgen

Het is geen nieuws dat je van meerdere malen per week jezelf in het zweet werken je lekker in je vel komt te zitten. Of je moet afvallen of juist aankomen, sporten én gezonde voeding is daar de oplossing voor. Sporten is op verschillende vlakken supergoed voor je lichaam. Toch wordt sporten snel geassocieerd met fitgirls en wasbordjes, maar sporten is veel meer dan dat. Girlscene heeft elf punten verzameld over sporten wat veel verder gaat dan het in shape brengen van je lichaam.
#1. Sport geeft je een mooie gezonde gloed en houdt je huid elastisch. #foreveryoung
#2. Met sporten verhoog je je pijngrens. 
#3. Sporten is supergoed voor je brein. Na een goede work-out is je bovenkamer weer leeg, fris en fruitig en heb je een verbeterde concentratie. Misschien een sportsessie inlassen tijdens de pauze op werk? Of tijdens je studiebreak? Daarna kun je er weer uren tegenaan.
#4. Sporten schijnt te zorgen voor een makkelijkere bevalling en herstel na de bevalling. Dat is natuurlijk hartstikke mooi meegenomen ;-)  
#5. Sporten geeft je nachtrust een boost. Wanneer je namelijk overdag fysiek bezig bent geweest is je lichaam in de avond moe. Wellicht heb je de hele dag keihard zitten zwoegen achter een beeldscherm, dan is je brein wel moe, maar je lichaam niet. Dit merk je mogelijk als je in bed ligt. Je wil wel slapen, maar je lichaam heeft nog te veel energie over.
#6. Sporten verbetert je seksleven. Oelala! Je voelt je door het sporten veel zelfverzekerder en dat laat zich merken tussen de lakens. Jij gooit je lichaam in de strijd en je lover vindt het fantastisch.
#7. Sporten maakt je productiever op de werkvloer. Ondanks dat sporten uitputtend is, geeft het je mega veel energie. 
#8. Studies tonen aan dat sporten milde tot matige depressie even effectief behandelt als antidepressiva, maar dan zonder de bijwerkingen. Door regelmatig sporten verlichten de depressiesymptomen en het aanhouden van een trainingsschema kan zelfs voorkomen dat je terugvalt. 
#9. Sporten is de oplossing voor een gezond lichaam. Denk hierbij aan dat sporten een hoge bloeddruk voorkomt, het vermindert je cholesterolgehalte wat er weer voor zorgt dat je minder risico loopt op hart- en vaatziekten. Ook verlaagt sporten de kans op een beroerte, diabetes type 2, verschillende vormen van kanker, artritis en nog véél meer.
#10. Sporten krikt je humeur op. Zit je de hele dag niet lekker in je vel? Sjouw dan jezelf in je favoriete sportkleding en let’s go. Een stevige wandeling van een half uur is al de perfecte opkikker. Je hoeft niet meteen te kickboksen of die vijf kilometer over de dijk te rennen. 
#11. Sporten verbetert je karakter, je wordt assertiever, leert je te beheersen, je leert samenwerken, communiceren, besluiten nemen, problemen oplossen, verantwoordelijkheid nemen, je in anderen inleven en veerkracht tonen. Van sporten word je simpelweg de perfecte versie van jezelf!
Bron: fitsociety.nl, ad.nl, helpguide.com | Beeld: iStock
Lifestyle

‘Ben je altijd zo stil?’ en 5 andere zinnen die introverts niet willen horen

Charlotte
herkenbaar-introverts

5 dingen die introvert té vaak horen

Wij introverts hebben het soms best zwaar. We staan liever niet in het middelpunt van de aandacht, trekken ons iets meer terug in grote gezelschappen, en zijn al helemaal niet van plan om onze stem boven de rest uit te laten komen. Dat betekent echter niet dat we deze vijf opmerkingen nog nooit eerder hebben gehoord. Sterker nog, we horen ze continu! Of we nu bij een feestje zijn, een vergadering op het werk, of gewoon op bezoek bij famillie, deze zinnen komen altijd weer terug. Hier zijn de vijf meest voorkomende opmerkingen die wij, introverts, regelmatig voor onze kiezen krijgen – zucht.

1. “Doe niet zo saai”

Saai? Dat introverte mensen over het algemeen iets meer op zichzelf zijn en zich meestal wat stiller gedragen in sociale bijeenkomsten, betekent zeker niet dat ze saai zijn! Integendeel, terwijl extraverte mensen vaak handelen op impulsieve invallen, hebben wij introverts onze volgende stap zorgvuldig doordacht. Is dat saai? Wij vinden van niet. Terwijl extraverten druk bezig zijn met de buitenwereld, hebben wij de tijd genomen om na te denken, te reflecteren en creatief te zijn.

Onze stilte is vaak een teken van diepgaande gedachten en innovatieve ideeën. Dus, saai? Absoluut niet! We hebben misschien een andere aanpak, maar dat maakt ons zeker niet minder interessant.

2. ”Waarom ben je zo stil?”

Een vraag die introverte mensen maar al te vaak horen, en laten we eerlijk zijn, het is geen favoriet. Het suggereert dat stil zijn iets negatiefs is, terwijl voor introverten stilte juist een natuurlijke en comfortabele staat is. Stil zijn, betekent niet dat ze niets te zeggen hebben of zich ongemakkelijk voelen. Vaak zijn introverten diepe denkers die graag luisteren en observeren voordat ze hun mening delen. Ze genieten van rustige momenten en hechte gesprekken, in plaats van luidruchtige bijeenkomsten en oppervlakkige praatjes.

3. ”Vind je het goed als ik iemand meeneem?”

Nee! Introverten houden veel meer van één-op-één gesprekken dan van groepsgesprekken. Diepe, betekenisvolle gesprekken winnen het altijd van oppervlakkige small talk. Als er ineens meer mensen aan het gesprek meedoen, kan dat voor een introvert best lastig zijn. Ze hebben namelijk wat meer tijd nodig om te reageren, en in een groep is die kans vaak kleiner omdat iemand anders al snel het woord overneemt. Maar eerlijk, met zijn tweeën is het toch ook supergezellig?

4. “Ik had niet verwacht dat je zo aardig was”

Dit is een opmerking die introverten helaas maar al te vaak horen. Het lijkt te suggereren dat een rustig of terughoudend karakter gelijk staat aan onaardig zijn, wat natuurlijk helemaal niet klopt! Introverten hebben vaak een warme, vriendelijke persoonlijkheid die pas echt zichtbaar wordt in een comfortabele, rustige omgeving. Ze zijn misschien niet altijd de luidruchtigste in de kamer, maar dat betekent niet dat ze minder aardig of sociaal zijn.

5. “Ben je verlegen?”

Hoewel verlegenheid en introversie vaak in één adem worden genoemd, zijn het eigenlijk twee verschillende dingen. Verlegenheid draait om een gevoel van angst, nervositeit of ongemak in sociale situaties, vooral bij interacties met vreemden of in groepen. Mensen die verlegen zijn, vermijden vaak sociale situaties uit angst voor afwijzing of kritiek. Aan de andere kant is introversie een persoonlijkheidskenmerk dat draait om de voorkeur voor rustige omgevingen en de neiging om energie te halen uit alleen zijn of activiteiten die individueel worden uitgevoerd. Introverte mensen kunnen wel van sociale interacties genieten, maar hebben ook tijd nodig om op te laden na periodes van sociale activiteit – duh!

Beeld: Netflix | You