Lifestyle

11 redenen waarom je stiekem een hekel hebt aan kerst

niet-van-kerst-houden

De goedheiligman is nog maar net het land uit en pats boem, daar is de volgende man met witte baard die cadeautjes uitdeelt. Sommige mensen gaan zo lekker tijdens de feestdagen, maar helaas geldt dat niet voor jou. Zodra jij in oktober alleen al de kerstballen in de winkel ziet liggen, breekt het zweet je uit. Dit zijn dan ook 11 redenen waarom je stiekem een hekel hebt aan kerst.


Heb jij een hekel aan kerst? Kerstliedjes, kerstkoekjes en kerstbomen. Zodra jouw omgeving weer in de kerstsfeer komt, laat jij een diepe zucht. Stiekem durf je het niet hardop te zeggen, maar man man, wat heb jij eigenlijk een hekel aan Kerstmis. De volgende situaties komen jou daarom meer dan bekend voor.

1. Het is oktober. Jij zet de radio aan en wat hoor je?

Voor je gevoel ben je net terug met je vriendinnen uit Mallorca en dan word je nu al overspoeld met Mariah Carey en haar kerstkraker. Alsof het niet vroeg genoeg is om in december pas te beginnen met “All I Want For Christmas Is You”. Geef ons geen ongelijk.

2. Zoveel moeite om het huis om te toveren tot kerstparadijs om het vervolgens twee weken later weer op te ruimen

Hartstikke leuk allemaal die tierelantijntjes, but why? Je bent bijna de hele dag bezig om je huis een make-over te geven en vervolgens mag je het na twee weken weer in dozen stoppen. En dan hebben we het nog niets eens over de kerstboom. Gelukkig is alleen je moeder zo gek om deze op te tuigen ;-).

3. Bah, gourmetten…

Vooruit, samen met je familie eten, dat is hartstikke gezellig. Helaas wordt elk jaar het gourmetstel van de zolder gehaald om vervolgens drie weken later nog steeds in deze lucht te dineren. Tja, soms moet je er iets voor over hebben, zeggen we dan maar.

4. Je oom die weer zo ontzettend verbaasd is dat je nog steeds geen relatie hebt

All the single ladies! Jij geniet er volop van, maar toch moet je elk jaar weer dealen met die teleurgestelde ooms en tantes. Helaas, volgend jaar weer nieuwe ronde, nieuwe kansen.

5. Op straat is het een grote kermis

Je hoeft maar om je heen te kijken en ziet het van alle kanten schitteren. Iedereen heeft zijn huis versierd met lampjes in en dan hebben we het nog niet gehad over de kerstmannen en rendieren die in de voortuin staan. Denk je ook even rustig een rondje te fietsen…

6. De kerstborrel die uit de hand loopt

Ook de kerstborrel komt steeds dichterbij en dat betekent: dronken collega’s. Precies waar jij op zit de wachten, not! Uit goed fatsoen neem je een kijkje, maar wanneer er verschillende flessen ontkurkt zijn, weet jij dat het tijd is om naar huis te gaan. Die zie je wel weer in het nieuwe jaar.

7. Kerstkaarten versturen. Jij doet er al niet meer aan

Je zou maar eens een kaarten moeten schrijven voor alle mensen die je kent. Vroeger deelde je nog braaf kaartjes uit aan je klasgenoten, maar daar ben je ondertussen van genezen. Het scheelt een hoop moeite en de meesten gooien het meteen in een hoekje. Jij stuurt wel een simpel appje.

8. En dan moet je blij reageren als je die afschuwelijke sjaal uitpakt

Hartstikke leuk die cadeaus, maar negen van de tien keer krijg je iets waar je absoluut niet op zit te wachten. “Yes, een gebreide sjaal in alle kleuren van de regenboog. Thanks oma, ehhh, Kerstman.”

9. De televisie kan jij niet aan rond de kerstdagen

Home alone, All You Need Is Love en Santa Claus. You can’t handle it. Elk jaar opnieuw en opnieuw. Mensen krijgen er blijkbaar geen genoeg van. Hoe dan?! Gelukkig heb jij je oude vertrouwde Netflix, zodat je alles behalve een kerstfilm kunt kijken.

10. Wanneer jij zegt dat Kerstmis niet jouw favoriete feest is…

“Huh? Maar dit is toch juist de leukste tijd van het jaar?!” Smaken verschillen zeg jij dan. Meer uitleg is gewoon niet nodig.

11. En toen was je ervan verlost voor een jaar

Hallelujah! Jij hebt die ongein ook weer overleefd dit jaar. Voorlopig ben jij verlost van dat overdreven gedoe. Zo, kunnen we weer lekker normaal doen met z’n allen of vond je het stiekem toch best leuk?
Beeld: I Hate Christmas
Lifestyle

‘Ben je altijd zo stil?’ en 5 andere zinnen die introverts niet willen horen

Charlotte
herkenbaar-introverts

5 dingen die introvert té vaak horen

Wij introverts hebben het soms best zwaar. We staan liever niet in het middelpunt van de aandacht, trekken ons iets meer terug in grote gezelschappen, en zijn al helemaal niet van plan om onze stem boven de rest uit te laten komen. Dat betekent echter niet dat we deze vijf opmerkingen nog nooit eerder hebben gehoord. Sterker nog, we horen ze continu! Of we nu bij een feestje zijn, een vergadering op het werk, of gewoon op bezoek bij famillie, deze zinnen komen altijd weer terug. Hier zijn de vijf meest voorkomende opmerkingen die wij, introverts, regelmatig voor onze kiezen krijgen – zucht.

1. “Doe niet zo saai”

Saai? Dat introverte mensen over het algemeen iets meer op zichzelf zijn en zich meestal wat stiller gedragen in sociale bijeenkomsten, betekent zeker niet dat ze saai zijn! Integendeel, terwijl extraverte mensen vaak handelen op impulsieve invallen, hebben wij introverts onze volgende stap zorgvuldig doordacht. Is dat saai? Wij vinden van niet. Terwijl extraverten druk bezig zijn met de buitenwereld, hebben wij de tijd genomen om na te denken, te reflecteren en creatief te zijn.

Onze stilte is vaak een teken van diepgaande gedachten en innovatieve ideeën. Dus, saai? Absoluut niet! We hebben misschien een andere aanpak, maar dat maakt ons zeker niet minder interessant.

2. ”Waarom ben je zo stil?”

Een vraag die introverte mensen maar al te vaak horen, en laten we eerlijk zijn, het is geen favoriet. Het suggereert dat stil zijn iets negatiefs is, terwijl voor introverten stilte juist een natuurlijke en comfortabele staat is. Stil zijn, betekent niet dat ze niets te zeggen hebben of zich ongemakkelijk voelen. Vaak zijn introverten diepe denkers die graag luisteren en observeren voordat ze hun mening delen. Ze genieten van rustige momenten en hechte gesprekken, in plaats van luidruchtige bijeenkomsten en oppervlakkige praatjes.

3. ”Vind je het goed als ik iemand meeneem?”

Nee! Introverten houden veel meer van één-op-één gesprekken dan van groepsgesprekken. Diepe, betekenisvolle gesprekken winnen het altijd van oppervlakkige small talk. Als er ineens meer mensen aan het gesprek meedoen, kan dat voor een introvert best lastig zijn. Ze hebben namelijk wat meer tijd nodig om te reageren, en in een groep is die kans vaak kleiner omdat iemand anders al snel het woord overneemt. Maar eerlijk, met zijn tweeën is het toch ook supergezellig?

4. “Ik had niet verwacht dat je zo aardig was”

Dit is een opmerking die introverten helaas maar al te vaak horen. Het lijkt te suggereren dat een rustig of terughoudend karakter gelijk staat aan onaardig zijn, wat natuurlijk helemaal niet klopt! Introverten hebben vaak een warme, vriendelijke persoonlijkheid die pas echt zichtbaar wordt in een comfortabele, rustige omgeving. Ze zijn misschien niet altijd de luidruchtigste in de kamer, maar dat betekent niet dat ze minder aardig of sociaal zijn.

5. “Ben je verlegen?”

Hoewel verlegenheid en introversie vaak in één adem worden genoemd, zijn het eigenlijk twee verschillende dingen. Verlegenheid draait om een gevoel van angst, nervositeit of ongemak in sociale situaties, vooral bij interacties met vreemden of in groepen. Mensen die verlegen zijn, vermijden vaak sociale situaties uit angst voor afwijzing of kritiek. Aan de andere kant is introversie een persoonlijkheidskenmerk dat draait om de voorkeur voor rustige omgevingen en de neiging om energie te halen uit alleen zijn of activiteiten die individueel worden uitgevoerd. Introverte mensen kunnen wel van sociale interacties genieten, maar hebben ook tijd nodig om op te laden na periodes van sociale activiteit – duh!

Beeld: Netflix | You