Een voedselintolerantie kan vervelend zijn, maar een voedselallergie kan levensbedrijgend zijn. Zorg daarom dat je echt 100% zeker weet dat dit niet het geval is. Als je twijfelt ga dan sowieso even langs de huisarts om het zeker te weten.
Als je zeker weet dat je geen voedselallergie hebt, maar je hebt toch klachten: begin dan met het bijhouden van een eetdagboek. Zet hier precies in wat je eet, hoeveel je eet en wanneer je dit eet. Als je last krijgt van klachten dan kun je deze erbij zetten. Na ongeveer een week kun je kijken of er verbanden zijn. Let er wel op dat het soms wel 72 uur kan duren voordat een klacht optreedt. Als je eetdagboek niet echt een conclusie trekt, dan kun je het eventueel nog een week proberen.
Denk je dat het aan de zuivel ligt? Of lijkt het meer van brood te komen? Als je een vermoeden hebt wat het kan zijn, eet deze producten dan even niet meer. Blijf je eetdagboek bijhouden en schrijf ook nog steeds de klachten op. Kies nu voor een periode van minstens 2 weken, want zo lang heeft je lichaam nodig om te resetten. Het kan zijn dat je ‘afkickverschijnselen’ krijgt. Je lichaam is gewend aan bepaalde voedingsstoffen en het kan anders reageren wanneer het deze niet binnenkrijgt. Houd dus rekening met hoofdpijn en andere klachten. Het hoeft niet altijd zo te zijn, maar het kan wel gebeuren.
Als je het doet, doe het dan goed. Alcohol, koffie en sigaretten zijn niet bevorderlijk voor het menselijk lichaam. Deze dingen beïnvloeden het darmkanaal. Zo bestaat er dus de kans dat je niet echt een duidelijk antwoord krijgt op de vraag of je misschien een voedselintolerantie hebt.
Wanneer je 10 verschillende producten hebt verwijderd uit je eetpatroon betekent dit niet dat je die alle 10 tegelijk weer terug moet voeren. Doe dit rustig en 1 voor 1. Wacht ongeveer 72 uur met een nieuw product toevoegen, want in deze tijd kun je nog klachten krijgen. Als je wel klachten krijgt dan kun je het product het beste meteen weer uit je eetpatroon schrappen.
Als je bijna elke dag klachten hebt, dan is de kans groot dat je dit krijgt van iets wat je elke dag eet. Eet jij bijvoorbeeld bijna elke dag twee boterhammen met kaas? De kans is aanwezig dat de klachten door het brood komen. Dit betekent niet dat je nu per direct nooit meer brood mag eten. Wat je wel kunt doen is een ander soort brood proberen. Vaak is je lichaam gewend aan een bepaald soort graan omdat je dit elke dag eet. Het kan best zijn dat je lichaam gevoelig is voor deze soort graan. Probeer daarom eens brood van een ander soort graan. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor brood, want het kan voor allerlei producten gelden.
Dit is natuurlijk helemaal geen slecht idee. Een diëtist heeft veel verstand van voeding en hij/zij kan jou ongetwijfeld helpen. Als je klachten aan blijven houden zou je ook eens een diëtist kunnen bezoeken. Misschien ben jij wel intolerant voor iets wat je totaal niet verwacht!