Lifestyle

10 goede tips tegen een winterdip

Als de dagen kouder, donkerder en korter worden is er een kans dat jij je iets minder vrolijk voelt. Je motivatie voor school is ver te zoeken en uit je bed komen is een onmogelijke taak. Als jij je duidelijk veel minder vrolijk en positief voelt heb je misschien last van een kleine winterdip. Of misschien wel een flinke winterdip… Deze tips slepen je erdoorheen.
Heb jij in de winter last van deze symptonen?
1.   Vermoeidheid
2.   Altijd behoefte aan slaap
3.   Verdrietig of sombere gevoelens zonder specifieke reden
4.   Problemen met concentreren
5.   Snel chagrijnig
6.   Passiviteit 
7.   Meer trek in voedsel
8.   Gewichtstoename
9.   Minder zin in seks en knuffelen
10. Minder zin in sociaal doen 
Dan zou het kunnen dat je last hebt van een winterdip. Vaak verdwijnen deze symptonen weer als de zon begint te schijnen. Maar als je liever al eerder wat lekkerder in je vel wilt zitten kunnen deze tips je helpen om je beter te voelen. Onthoud altijd: met de tijd voel je je weer beter :-). 
♥ Probeer in de ochtend zoveel mogelijk daglicht op te nemen. Moet je de deur al uit voordat het licht is? Dan is het misschien een optie om een wake-up light te kopen. Deze lamp imiteert het daglicht en laat je beter wakker worden. 
♥ Moeite met actief zijn in de ochtend? Doe wat ochtendgymnastiek. Door het bewegen gaat je hart sneller kloppen en daar heb je de hele dag profijt van. Lees hier hoe je meer in een ochtendmens kunt veranderen, voor zover dat mogelijk is. 😉
♥ Houd iets in gedachten waar je heel erg naar uitkijkt. Ga je in de zomervakantie naar een warm land? Of ben je bijna jarig? Of staat er iets anders leuks op de planning? Houd het goed in gedachten! Als je nog niks hebt om naar uit te kijken, breng dan daar heel snel verandering in. Als je op vakantie gaat kun je bijvoorbeeld al een lijstje samenstellen wat je allemaal mee moet nemen in je koffer en wat voor leuke nieuwe bikini je gaat halen. Voorpret is bijna net zo leuk als de echte activiteit! 
♥ Eet genoeg groenten en fruit. Hier zitten allerlei vitamines en mineralen in die helpen om je fit te blijven voelen. Ook is dit goed voor je weerstand en word je minder snel ziek.
♥ Pak in plaats van de auto, bus of scooter eens de fiets. Extra beweging en meer buitenlucht is altijd goed. 
♥ Drink St-janskruid thee. Dit kruid is natuurlijk en werkt beter dan anti-depressie medicijnen zoals Prozac en Zoloft omdat het geen ernstige bijwerkingen heeft. Je hebt er niet veel van nodig, 6 gram theeblaadjes per dag is al aan de hoge kant. De wetenschap heeft bevestigd dat dit kruid écht goed werkt bij een dip. Drink er niet te veel van en verdiep je even in de mogelijke (lichte) bijwerkingen. 
♥ Schrijf iedere dag op waar je dankbaar voor bent. Je lieve moeder, je bezorgde broer, je vriendengroep, je talent ergens voor of speciale herinneringen. Deze dingen kunnen je weer positief laten denken! Ook al voel jij je nu niet top, je hebt genoeg dingen om dankbaar voor te zijn. Zelfs een dak boven je hoofd is bijzonder en heeft niet iedereen. 
♥ Probeer met zoveel mogelijk regelmaat te leven. Sta iedere dag even laat op, eet volgens een vast tijdschema en ga altijd op tijd slapen. Op die manier raakt je lichaam gewend aan deze levensstijl en blijft je energiepeil de gehele dag op peil. 
♥ Verveel jij je vaak en wil je dan toch het liefst de hele dag in bed liggen? Dwing jezelf om toch iets te gaan doen. Spreek af met vriendinnen of help je moeder met boodschappen doen. Vaak heb je achteraf hier totaal geen spijt van, omdat het stiekem toch heel leuk en gezellig is. Omring jezelf met positieve dingen! 
Al met al is het belangrijk om positief te blijven. Er is niks mis mee om een dipje te hebben, veel meiden hebben dit ooit gehad en hier kun je echt weer overheen komen. Als het je in je eentje niet goed lukt kun je hulp zoeken bij mensen om je heen of bij de huisarts. En remember, de zomer staat zo weer voor de deur.
Heb jij weleens last gehad van een winterdip? Hoe ben jij hier bovenop gekomen?
Lifestyle

‘Ben je altijd zo stil?’ en 5 andere zinnen die introverts niet willen horen

Charlotte
herkenbaar-introverts

5 dingen die introvert té vaak horen

Wij introverts hebben het soms best zwaar. We staan liever niet in het middelpunt van de aandacht, trekken ons iets meer terug in grote gezelschappen, en zijn al helemaal niet van plan om onze stem boven de rest uit te laten komen. Dat betekent echter niet dat we deze vijf opmerkingen nog nooit eerder hebben gehoord. Sterker nog, we horen ze continu! Of we nu bij een feestje zijn, een vergadering op het werk, of gewoon op bezoek bij famillie, deze zinnen komen altijd weer terug. Hier zijn de vijf meest voorkomende opmerkingen die wij, introverts, regelmatig voor onze kiezen krijgen – zucht.

1. “Doe niet zo saai”

Saai? Dat introverte mensen over het algemeen iets meer op zichzelf zijn en zich meestal wat stiller gedragen in sociale bijeenkomsten, betekent zeker niet dat ze saai zijn! Integendeel, terwijl extraverte mensen vaak handelen op impulsieve invallen, hebben wij introverts onze volgende stap zorgvuldig doordacht. Is dat saai? Wij vinden van niet. Terwijl extraverten druk bezig zijn met de buitenwereld, hebben wij de tijd genomen om na te denken, te reflecteren en creatief te zijn.

Onze stilte is vaak een teken van diepgaande gedachten en innovatieve ideeën. Dus, saai? Absoluut niet! We hebben misschien een andere aanpak, maar dat maakt ons zeker niet minder interessant.

2. ”Waarom ben je zo stil?”

Een vraag die introverte mensen maar al te vaak horen, en laten we eerlijk zijn, het is geen favoriet. Het suggereert dat stil zijn iets negatiefs is, terwijl voor introverten stilte juist een natuurlijke en comfortabele staat is. Stil zijn, betekent niet dat ze niets te zeggen hebben of zich ongemakkelijk voelen. Vaak zijn introverten diepe denkers die graag luisteren en observeren voordat ze hun mening delen. Ze genieten van rustige momenten en hechte gesprekken, in plaats van luidruchtige bijeenkomsten en oppervlakkige praatjes.

3. ”Vind je het goed als ik iemand meeneem?”

Nee! Introverten houden veel meer van één-op-één gesprekken dan van groepsgesprekken. Diepe, betekenisvolle gesprekken winnen het altijd van oppervlakkige small talk. Als er ineens meer mensen aan het gesprek meedoen, kan dat voor een introvert best lastig zijn. Ze hebben namelijk wat meer tijd nodig om te reageren, en in een groep is die kans vaak kleiner omdat iemand anders al snel het woord overneemt. Maar eerlijk, met zijn tweeën is het toch ook supergezellig?

4. “Ik had niet verwacht dat je zo aardig was”

Dit is een opmerking die introverten helaas maar al te vaak horen. Het lijkt te suggereren dat een rustig of terughoudend karakter gelijk staat aan onaardig zijn, wat natuurlijk helemaal niet klopt! Introverten hebben vaak een warme, vriendelijke persoonlijkheid die pas echt zichtbaar wordt in een comfortabele, rustige omgeving. Ze zijn misschien niet altijd de luidruchtigste in de kamer, maar dat betekent niet dat ze minder aardig of sociaal zijn.

5. “Ben je verlegen?”

Hoewel verlegenheid en introversie vaak in één adem worden genoemd, zijn het eigenlijk twee verschillende dingen. Verlegenheid draait om een gevoel van angst, nervositeit of ongemak in sociale situaties, vooral bij interacties met vreemden of in groepen. Mensen die verlegen zijn, vermijden vaak sociale situaties uit angst voor afwijzing of kritiek. Aan de andere kant is introversie een persoonlijkheidskenmerk dat draait om de voorkeur voor rustige omgevingen en de neiging om energie te halen uit alleen zijn of activiteiten die individueel worden uitgevoerd. Introverte mensen kunnen wel van sociale interacties genieten, maar hebben ook tijd nodig om op te laden na periodes van sociale activiteit – duh!

Beeld: Netflix | You