Love

Move on! Met deze tips ben je binnen no-time over je ex heen

Senait
zo kom je over je ex heen

Het verwerken van een break-up kan een van de meest uitdagende en pijnlijke ervaringen zijn die we als mensen kunnen doormaken. Soms lijkt het alsof het onmogelijk is om over de pijn heen te komen en verder te gaan met je leven zonder die ene persoon. Maar weet je, er is hoop! In dit artikel delen we zes waardevolle tips die je kunnen helpen om deze moeilijke periode gemakkelijker te doorstaan. Zo kun je stap voor stap werken aan het helen van je hart.

Met deze 6 tips ben je binnen no-time over je ex heen

Is je relatie recentelijk stuk gegaan? Of het nu op een vreedzame manier is gebeurd en je nog steeds vrienden wilt blijven, of je ex is vreemdgegaan met die ene persoon waar je je nooit zorgen over hoefde te maken. Break-ups suck! Merk je dat je nog steeds gevoelens hebt voor je ex en besef je dat het tijd is om hier overheen te komen? Geen zorgen, deze zes tips helpen je om over je ex heen te komen.

1. Leg geen druk op de break-up en jezelf

We weten al precies hoe het gaat. Je begint al te bedenken welke dating-apps je moet downloaden en hoe je je profiel zo perfect mogelijk maakt, en de komende weken staan vol gepland met uitstapjes naar de club met vriendinnen, terwijl je je liefdesdromen achter je laat. Voel je je geïrriteerd elke keer dat je ex in je gedachten opduikt? Dat is helemaal oké; neem het jezelf niet kwalijk. Een gebroken hart heeft geen vaste hersteltijd, hè. Het zou juist vreemd zijn als het allemaal binnen 2 dagen over is.
Wees ook niet te hard voor jezelf. Het ene moment voel je je maandenlang prima en plotseling raakt de pijn je weer. Dit kan als een klap in je gezicht voelen. Je kunt je er misschien voor schamen of denken dat je je aanstelt, maar onthoud altijd dat jouw feelings valid zijn; jij hebt dingen op jouw eigen manier ervaren en dit zijn jouw gevoelens daarbij. Praat er vooral over met vrienden, zij zullen je zeker een hart onder de riem steken.

2. Regel 1: Er zijn geen regels over hoe en hoelang je iets voelt

Je kunt niet bepalen hoelang je nog verdrietig bent of ergens mee zit; het zijn gevoelens waar je geen controle over hebt, hoe graag je dat ook zou willen. Dus er is geen specifieke tijdslimiet voor hoe lang je je zo zou moeten voelen. Heb je jezelf opgelegd dat je volgende week over je ex heen moet zijn? We kunnen je nu al vertellen dat het niet zo werkt, en je zult alleen maar meer teleurgesteld zijn als je er nog steeds mee worstelt. Accepteer gewoon dat het vervelend is en dat het even zal duren voordat je er overheen bent. Wanneer je je gevoelens accepteert, kun je langzaam verder.
Afhankelijk van hoe jullie relatie was, kan het ook gewoon pijn doen hè! Hebben jullie gesproken over samenwonen en een toekomst samen? Of zijn jullie samen opgegroeid en waren jullie belangrijk voor elkaars leven? Dan kan het een enorme klap zijn dat de ‘liefde van je leven’ je heeft verlaten, of andersom. Neem de tijd om je gevoelens te omarmen. Uiteindelijk is dit het beste voor jullie beiden.

3. Vind je eigen manier om ermee om te gaan

Misschien duik je meteen de sportschool in als uitlaatklep, of luister je naar verdrietige muziek en zing je luidkeels mee. Misschien vind je een nieuwe hobby, iets wat echt van jou alleen is. Een nieuwe activiteit vinden zal je niet alleen helpen de tijd te doden, maar kan je ook echt helpen een break-up te verwerken en er overheen te komen. Zoek naar een nieuwe passie die het waard is om tijd in te investeren. En vergelijk jezelf vooral niet met anderen! Iedereen verwerkt dingen op zijn eigen manier.

4. Romantiseer niet wat jullie hadden, waardeer juist wat jullie wel hadden

Heel vaak is het moeilijkste deel van het overwinnen van een break-up niet het verlies van de persoon zelf, maar het verlies van de fantasie van wat je dacht dat het zou kunnen zijn. Of misschien mis je niet je ex als persoon, maar wel hoe het was en hoe jij je voelde in deze periode – je mist de mooie herinneringen. Hou deze daarom ook voor wat het is. Maak dingen niet mooier dan ze zijn: misschien was je ex gewoon toxic of jullie waren gewoon niet de juiste match. Als je ex zo goed voor je was, waren jullie nog wel samen geweest!
Probeer ook niet de mooie dingen uit je geheugen te wissen. Je moet jullie break-up beschouwen als een “voltooide” relatie, en niet als een “mislukte” relatie. Het is toch heel mooi dat je een hoofdstuk van je leven met deze persoon kon delen? Het hoofdstuk is nu gewoon voorbij, en dat opent de deur naar een nieuw hoofdstuk vol met allemaal andere mooie personages, locaties en gebeurtenissen. Dat maakt de gebeurtenissen en personages uit het vorige hoofdstuk niet minder waardevol.

5. Begin niet te snel aan een nieuwe relatie

Een nieuwe relatie beginnen om over je ex heen te komen is een absolute no-go! Dit is namelijk niet eerlijk tegenover
je nieuwe partner, en al helemaal niet tegenover jezelf. Zorg eerst dat je over je ex heen bent en van jezelf houdt, voordat je probeert van iemand anders te houden. Anders zullen jullie gegarandeerd tegen problemen aanlopen in je nieuwe relatie. Het kan makkelijker lijken om snel in de armen van een nieuwe persoon te springen, maar uiteindelijk zal wat tijd alleen je helpen jezelf te vinden en je vorige relatie een plekje te geven.

6. Zoek elkaar niet op

Dit is misschien een van de lastigste regels wanneer het net uit is tussen jullie, maar probeer zo min mogelijk contact te hebben met je ex, zowel online als in het echt. Wanneer jullie elkaar blijven zien, zul je nooit echt afstand kunnen nemen, vooral als jullie afspreken en jij als enige nog gevoelens hebt. In het moment lijkt het misschien comfortabel, maar uiteindelijk zul je er alleen maar meer pijn van krijgen en jezelf in de vingers snijden. Als jullie in dezelfde vriendengroep zitten, probeer dan gewoon de afstand te bewaren die het meest haalbaar is.
Ga ook niet als de FBI te werk met je vrienden! Probeer elkaar op alle sociale media te ontvolgen. Het is namelijk erg vervelend als je probeert over je ex heen te komen en constant aan deze persoon’s bestaan wordt herinnerd door diegene’s online aanwezigheid. Op onderzoek uitgaan leidt alleen maar tot problemen. Sommige dingen kunnen je beter ook gewoon niet weten! Langzaam maar zeker zul je wennen aan de afwezigheid van je partner. Geef het gewoon de tijd.
Het lijkt erop dat het voor sommige mensen gewoon in de sterren staat geschreven dat ze moeite hebben om over hun ex heen te komen. Deze drie sterrenbeelden hebben er vooral moeite mee.
Beeld: Instagram: @rebecaoksana
Lifestyle

‘Ben je altijd zo stil?’ en 5 andere zinnen die introverts niet willen horen

Charlotte
herkenbaar-introverts

5 dingen die introvert té vaak horen

Wij introverts hebben het soms best zwaar. We staan liever niet in het middelpunt van de aandacht, trekken ons iets meer terug in grote gezelschappen, en zijn al helemaal niet van plan om onze stem boven de rest uit te laten komen. Dat betekent echter niet dat we deze vijf opmerkingen nog nooit eerder hebben gehoord. Sterker nog, we horen ze continu! Of we nu bij een feestje zijn, een vergadering op het werk, of gewoon op bezoek bij famillie, deze zinnen komen altijd weer terug. Hier zijn de vijf meest voorkomende opmerkingen die wij, introverts, regelmatig voor onze kiezen krijgen – zucht.

1. “Doe niet zo saai”

Saai? Dat introverte mensen over het algemeen iets meer op zichzelf zijn en zich meestal wat stiller gedragen in sociale bijeenkomsten, betekent zeker niet dat ze saai zijn! Integendeel, terwijl extraverte mensen vaak handelen op impulsieve invallen, hebben wij introverts onze volgende stap zorgvuldig doordacht. Is dat saai? Wij vinden van niet. Terwijl extraverten druk bezig zijn met de buitenwereld, hebben wij de tijd genomen om na te denken, te reflecteren en creatief te zijn.

Onze stilte is vaak een teken van diepgaande gedachten en innovatieve ideeën. Dus, saai? Absoluut niet! We hebben misschien een andere aanpak, maar dat maakt ons zeker niet minder interessant.

2. ”Waarom ben je zo stil?”

Een vraag die introverte mensen maar al te vaak horen, en laten we eerlijk zijn, het is geen favoriet. Het suggereert dat stil zijn iets negatiefs is, terwijl voor introverten stilte juist een natuurlijke en comfortabele staat is. Stil zijn, betekent niet dat ze niets te zeggen hebben of zich ongemakkelijk voelen. Vaak zijn introverten diepe denkers die graag luisteren en observeren voordat ze hun mening delen. Ze genieten van rustige momenten en hechte gesprekken, in plaats van luidruchtige bijeenkomsten en oppervlakkige praatjes.

3. ”Vind je het goed als ik iemand meeneem?”

Nee! Introverten houden veel meer van één-op-één gesprekken dan van groepsgesprekken. Diepe, betekenisvolle gesprekken winnen het altijd van oppervlakkige small talk. Als er ineens meer mensen aan het gesprek meedoen, kan dat voor een introvert best lastig zijn. Ze hebben namelijk wat meer tijd nodig om te reageren, en in een groep is die kans vaak kleiner omdat iemand anders al snel het woord overneemt. Maar eerlijk, met zijn tweeën is het toch ook supergezellig?

4. “Ik had niet verwacht dat je zo aardig was”

Dit is een opmerking die introverten helaas maar al te vaak horen. Het lijkt te suggereren dat een rustig of terughoudend karakter gelijk staat aan onaardig zijn, wat natuurlijk helemaal niet klopt! Introverten hebben vaak een warme, vriendelijke persoonlijkheid die pas echt zichtbaar wordt in een comfortabele, rustige omgeving. Ze zijn misschien niet altijd de luidruchtigste in de kamer, maar dat betekent niet dat ze minder aardig of sociaal zijn.

5. “Ben je verlegen?”

Hoewel verlegenheid en introversie vaak in één adem worden genoemd, zijn het eigenlijk twee verschillende dingen. Verlegenheid draait om een gevoel van angst, nervositeit of ongemak in sociale situaties, vooral bij interacties met vreemden of in groepen. Mensen die verlegen zijn, vermijden vaak sociale situaties uit angst voor afwijzing of kritiek. Aan de andere kant is introversie een persoonlijkheidskenmerk dat draait om de voorkeur voor rustige omgevingen en de neiging om energie te halen uit alleen zijn of activiteiten die individueel worden uitgevoerd. Introverte mensen kunnen wel van sociale interacties genieten, maar hebben ook tijd nodig om op te laden na periodes van sociale activiteit – duh!

Beeld: Netflix | You