Lifestyle

Oh no: waarom vallen we toch élke keer voor bad boys?

Waarom-vallen-elke-keer-bad-boys

Heb je jezelf ooit aangetrokken gevoeld tot iemand die rebels, mysterieus en vaak onrustig is? Zwijmel je helemaal weg bij een film wanneer je die knappe hunk op je beeldscherm ziet, die eigenlijk helemaal niet zo lief is en alle regels overtreedt? En betrap je jezelf erop dat je altijd op de slechte jongens valt? Dan kan het zomaar zijn dat jij op bad boys valt... Oh no! Toch zijn we erg benieuwd hoe dat telkens weer gebeurt. Gelukkig ging Girlscene op onderzoek uit!

Verleidelijk

Hardin Scott, Damon, Joe Goldberg en Noah Flynn—bijna elke film of serie heeft wel een mannelijke personage dat zo’n typische bad boy en hartenbreker is. We kunnen er niet omheen, want telkens weer veroveren deze personages onze harten. Je bent niet de enige; ook wij merken dat we constant vallen voor die typische bad boys. Ze zijn soms onaardig tegen iedereen die ze zien, maar voor jou maken ze een uitzondering en hebben ze een ‘soft spot’. Wij denken: cute, anderen vinden het misschien maar niks. Toch is het vreemd, want waarom vallen we voor bad boys als er zoveel lievere andere mannen bestaan?

Badboys

Van hun zelfvertrouwen en charme tot hun onvoorspelbaarheid en gevoel voor avontuur, er zijn genoeg redenen waarom wij vrouwen vallen voor bad boys en hartenbrekers. Ondanks dat we ons bewust zijn van de mogelijke valkuilen, vinden velen zichzelf onweerstaanbaar aangetrokken tot personen met aantrekkelijke maar twijfelachtige persoonlijkheden. Er zijn verschillende redenen waarom vrouwen meer aangetrokken zijn tot de slechterik dan de held van het verhaal. Dit geldt niet alleen voor films, series en sprookjes, maar helaas ook voor het echte leven…

Dit zijn 3 reden waarom vrouwen zich meer aangetrokken voelen tot badboys

1. De dunne lijn tussen zelfvertrouwen en arrogantie

Let’s be honest, we houden van een man met zelfvertrouwen, helaas hebben badboys een ding wat het meest opvalt, véél zelfvertrouwen. De aantrekkingskracht van bad boys draait vaak om dit zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen is erg belangrijk en is een gezonde eigenschap in een potentiële lover.  Maar is het dan echt zo slecht om veel zelfvertrouwen te hebben? Het is belangrijk om zelfvertrouwen te onderscheiden van verborgen arrogantie dat vaak voorkomt uit onzekerheid.
Wanneer wij vrouwen een ruige en onwankelbare uitstraling zien, kan dat erg verleidelijk zijn, omdat het ons uitnodigt om een mogelijke zachte kant te ontdekken. Misschien denk je, als je de badboy ziet: “Ik kan hem veranderen” of “Ik kan hem beter maken,” maar trust us girl, we weten allemaal hoe dat gaat. Impulsiviteit, koppigheid en niet altijd even aardig zijn beloven een spannende rit, maar wil je dat wel?

2. Narcisme

Je herkent die scènes in films vast wel: de deuren van de schoolkantine vliegen open en daar komt een groep (megaknappe) Amerikaanse jongens aanlopen, allemaal met een baseballjasje aan, mooi lang haar, mooie ogen en allemaal een arrogante en uitdagende grijns op hun gezichten. Alle meiden vallen ervoor en deze jongens vinden niet alleen de meiden voor hun neus mooi, maar duidelijk ook zichzelf. Ook in real life kan het soms zo gaan. Onder de ruwe buitenkant van die (knappe) bad boys kan een uitgesproken gevoel van onzekerheid schuilen, wat soms kan leiden tot een ongezonde obsessie met zichzelf—beter bekend als narcisme. Het is mogelijk dat het zelfvertrouwen dat een bad boy tentoonstelt, een façade is die de fragiele narcist binnenin beschermt. uit een studie van de European Journal of Personality blijkt dat narcisme kan dienen als een soort magneet, die mensen aantrekt met dezelfde eigenschappen. Deze aantrekkingskracht kan bijzonder sterk zijn in kortetermijnrelaties, waar de spanning van de achtervolging en de opwinding van iets nieuws een grote rol spelen. Je kan de aantrekkingskracht naar badboys goed vergelijken met een uitdagende en spannende puzzel, en kan je het gevoel geven dat je hem moet ‘repareren’ of ‘temmen.’ Spannend!

3. De verleidelijke haat-liefde dynamiek

Hoewel niemand ervan houdt om bespeeld te worden, kan er een onbewuste aantrekkingskracht ontstaan naar die emotionele chaos die bad boys vaak met zich mee brengen. Wanner je een badboy aan de haak hebt geslagen, kan je gaan schommelen tussen positieve behandelingen en negatieve behandelingen. De ene keer geeft hij je bloemen en koopt hij de lekkerste chocolade voor je, en de andere keer wil hij je niet meer zien zonder dat je weet wat je nou eigenlijk verkeerd hebt gedaan, best onduidelijk toch? Hun aantrekkingskracht wordt sterker wanneer ze je eerst behandelen alsof je onzichtbaar bent en je daarna ineens als de belangrijkste persoon in hun leven behandelen. Dit psychologische fenomeen van onderbroken beloning creëert dan een verwrongen cyclus, die ons dieper in het web van aantrekkingskracht trekt. Oh jee!

4. Love bombing

Een andere veelvoorkomende manipulatietactiek van de badboy is love bombing, waarbij ze met heel veel aandacht en passie een beschermend masker opzetten, terwijl ze eigenlijk agressieve, controlerende, en roekeloze motivaties verbergen. Het lijkt alsof ze je achtervolgen, maar het kan allemaal een goed geacteerde act zijn om twijfel en vragen te vermijden. badboys weten heel goed hoe ze op je emoties kunnen inspelen, zodat je hun afwezigheid of gebrek aan respect voor jouw behoeften in de relatie over het hoofd ziet. Vaak zeggen ze dingen als  “Wat wij hebben is uniek—je kunt de vonk tussen ons niet ontkennen,” waarbij ze subtiel de focus op jou leggen. Deze heen-en-weer strijd kan ervoor zorgen dat je de big picture vergeet en vast blijft zitten in de cyclus van hen willen en geloven dat zij jou nodig hebben.

Belangrijk

Een speelse badboy met een vleugje zelfvertrouwen is leuk, en je mag best op een dominante man vallen, want casanova’s hoeven niet per se je type te zijn.  Maar we houden absoluut niet van toxic masculinity en trekjes van misbruik en narcisme. Type mannen als Hardin uit After en Chuck Bass uit Gossip Girl lijken best verleidelijk, maar laat Hollywood niet de slechte mannen verheerlijken. Laten we deze badboys achter onze beeldschermen houden, want wat er ook gebeurd, een man hoort je te respecteren. En yes girl, dat is pas aantrekkelijk!
 
Beeld: After
Lifestyle

‘Ben je altijd zo stil?’ en 5 andere zinnen die introverts niet willen horen

Charlotte
herkenbaar-introverts

5 dingen die introvert té vaak horen

Wij introverts hebben het soms best zwaar. We staan liever niet in het middelpunt van de aandacht, trekken ons iets meer terug in grote gezelschappen, en zijn al helemaal niet van plan om onze stem boven de rest uit te laten komen. Dat betekent echter niet dat we deze vijf opmerkingen nog nooit eerder hebben gehoord. Sterker nog, we horen ze continu! Of we nu bij een feestje zijn, een vergadering op het werk, of gewoon op bezoek bij famillie, deze zinnen komen altijd weer terug. Hier zijn de vijf meest voorkomende opmerkingen die wij, introverts, regelmatig voor onze kiezen krijgen – zucht.

1. “Doe niet zo saai”

Saai? Dat introverte mensen over het algemeen iets meer op zichzelf zijn en zich meestal wat stiller gedragen in sociale bijeenkomsten, betekent zeker niet dat ze saai zijn! Integendeel, terwijl extraverte mensen vaak handelen op impulsieve invallen, hebben wij introverts onze volgende stap zorgvuldig doordacht. Is dat saai? Wij vinden van niet. Terwijl extraverten druk bezig zijn met de buitenwereld, hebben wij de tijd genomen om na te denken, te reflecteren en creatief te zijn.

Onze stilte is vaak een teken van diepgaande gedachten en innovatieve ideeën. Dus, saai? Absoluut niet! We hebben misschien een andere aanpak, maar dat maakt ons zeker niet minder interessant.

2. ”Waarom ben je zo stil?”

Een vraag die introverte mensen maar al te vaak horen, en laten we eerlijk zijn, het is geen favoriet. Het suggereert dat stil zijn iets negatiefs is, terwijl voor introverten stilte juist een natuurlijke en comfortabele staat is. Stil zijn, betekent niet dat ze niets te zeggen hebben of zich ongemakkelijk voelen. Vaak zijn introverten diepe denkers die graag luisteren en observeren voordat ze hun mening delen. Ze genieten van rustige momenten en hechte gesprekken, in plaats van luidruchtige bijeenkomsten en oppervlakkige praatjes.

3. ”Vind je het goed als ik iemand meeneem?”

Nee! Introverten houden veel meer van één-op-één gesprekken dan van groepsgesprekken. Diepe, betekenisvolle gesprekken winnen het altijd van oppervlakkige small talk. Als er ineens meer mensen aan het gesprek meedoen, kan dat voor een introvert best lastig zijn. Ze hebben namelijk wat meer tijd nodig om te reageren, en in een groep is die kans vaak kleiner omdat iemand anders al snel het woord overneemt. Maar eerlijk, met zijn tweeën is het toch ook supergezellig?

4. “Ik had niet verwacht dat je zo aardig was”

Dit is een opmerking die introverten helaas maar al te vaak horen. Het lijkt te suggereren dat een rustig of terughoudend karakter gelijk staat aan onaardig zijn, wat natuurlijk helemaal niet klopt! Introverten hebben vaak een warme, vriendelijke persoonlijkheid die pas echt zichtbaar wordt in een comfortabele, rustige omgeving. Ze zijn misschien niet altijd de luidruchtigste in de kamer, maar dat betekent niet dat ze minder aardig of sociaal zijn.

5. “Ben je verlegen?”

Hoewel verlegenheid en introversie vaak in één adem worden genoemd, zijn het eigenlijk twee verschillende dingen. Verlegenheid draait om een gevoel van angst, nervositeit of ongemak in sociale situaties, vooral bij interacties met vreemden of in groepen. Mensen die verlegen zijn, vermijden vaak sociale situaties uit angst voor afwijzing of kritiek. Aan de andere kant is introversie een persoonlijkheidskenmerk dat draait om de voorkeur voor rustige omgevingen en de neiging om energie te halen uit alleen zijn of activiteiten die individueel worden uitgevoerd. Introverte mensen kunnen wel van sociale interacties genieten, maar hebben ook tijd nodig om op te laden na periodes van sociale activiteit – duh!

Beeld: Netflix | You