Health

Deze 5 fabels over afvallen moet je zeker niet geloven

fabels over afvallen

Tegenwoordig zijn de meeste mensen steeds meer bezig met afvallen. Dat kan ontzettend veel redenen hebben en iedereen doet op het zijn eigen manier. Toch staan er op het internet en social media veel fabels waar we vaak toch in geloven. Déze vijf fabels over afvallen moet je zeker niet geloven!

Fabels over afvallen

Als je net bent begonnen met sporten en afvallen, dan weet je vaak nog niet helemaal hoe je dit moet aanpakken. Op internet staan er genoeg tips en tricks om je te hiermee te helpen. Maar werken deze trucjes eigenlijk wel zo goed als iedereen beweerd? Er zijn mensen die wagen zich aan een koolhydraatarm dieet of gaan aan de slag met een sappenkuur. Natuurlijk is elk lichaam anders, dus de beweringen kunnen voor de één vast helpen, maar dit geldt dan niet voor iedereen! Dit zijn de grootste vijf fabels over afvallen.

1. Citroensap werkt afslankend

Dat dit een fabel is, hadden waarschijnlijk niet veel mensen zien aankomen. De meerderheid van de Nederlandse bevolking is er namelijk van overtuigd dat het drinken van citroensap vetten afbreekt in je lichaam. Alleen waar ze dit vandaan hebben, weten we niet, want het is nooit wetenschappelijk bewezen! Daarnaast is het drinken van lauw (citroen) water wél goed voor je stofwisseling. Dus girls, stay hydrated! 

2. Vetten mag je niet eten

Vaak krijgen we te horen dat vetten absoluut niet thuis horen in een afval voedingsschema. Dat wordt in de meeste gevallen dan ook niet gedaan, maar toch zijn de juiste vetten wel ontzettend belangrijk. Vetten helpen namelijk voor de opbouw van lichaamscellen en weefsel, dus je hebt ze zeker wel nodig. Er is natuurlijk wel een verschil in de keuze van vetten. Je hebt namelijk verzadigd en onverzadigd vet.
Verzadigd vet moet je tijdens een dieet wel zo veel mogelijk vermijden, maar zeker niet verbieden. Bij een te hoge hoeveelheid van deze vetten stijgt je cholesterol. Onverzadigde vetten daarentegen zijn wél gezond en zitten vooral in plantaardige producten. De vetten helpen juist het cholesterol in stand te houden, waardoor ons hart en bloedvaten ook op één lijn blijven. Het is dus zeker niet verkeerd om onverzadigde vetten te eten tijdens het afvallen, als je alles maar goed in balans houdt.

3. Alleen sporten helpt om af te vallen

We hebben het hiervoor voornamelijk gehad over voeding, maar beweging komt er natuurlijk ook bij kijken tijdens het afvallen. Toch zou je bij voldoende beweging je eetschema moeten aanpassen. Als je hetzelfde blijft eten, maar toch elke dag gaat sporten dan zal je weinig resultaat zien. Om af te vallen moet je in een calorie te kort zitten. Dat betekent dat je meer verbruikt met sporten dan dat je binnen krijgt.
Je kunt hierbij denken aan kleinere porties eten of letten op het aantal calorieën. Het is zelfs gebleken dat voedingskeuze voor tachtig procent staat bij het afvalproces en lichaamsbeweging maar voor twintig procent. Alleen sporten gaat je dus niet helpen om je kilo’s kwijt te raken!

4. Koolhydraten zijn ongezond

Dit is misschien nog wel de grootste misvatting van alle fabels over afvallen! Koolhydraten worden door de meeste mensen toch echt gezien als ongezond. Toch zijn ze echt onmisbaar in je dagelijkse voeding! Ze bevatten namelijk een belangrijke bron van energie en zijn goed voor je hersenen. Ook de aanmaak van rode bloedcellen komt door voldoende koolhydraten. Het is dus helemaal niet gezond als je koolhydraten volledig uit je dieet schrapt. Wel is het belangrijk om rekening te houden met de gezonde koolhydraten, deze zitten voornamelijk in volkoren pasta en speltbrood. Je kunt het aantal koolhydraten goed combineren met andere voedingsstoffen, zodat je toch gezond blijft.

5. Niets meer eten na 20:00 ‘s avonds

De laatste fabel is ook iets wat veel mensen nog steeds geloven. Dat is namelijk dat je in de avond beter niets meer kan eten. Het schijnt namelijk zo te zijn dat je lichaam na dit tijdstip geen calorieën meer verband, maar niets is minder waar! Het maakt namelijk helemaal niet uit wanneer je wat eet. Zolang je maar naar het aantal calorieën kijkt wat je binnen krijgt. Ook de verdeling van de juiste stoffen, zoals eiwitten, vetten en koolhydraten is belangrijk op een dag. Zo creëer je een perfecte voedingsbalans. Wel raden deskundigen je aan om tussen 2:00 en 4:00 ‘s nachts niks meer te eten, op dit tijdstip produceer je namelijk meer vetmassa.
Fit blijven zonder te sporten? Dat doe je zo!
Beeld: Pinterest
Lifestyle

‘Ben je altijd zo stil?’ en 5 andere zinnen die introverts niet willen horen

Charlotte
herkenbaar-introverts

5 dingen die introvert té vaak horen

Wij introverts hebben het soms best zwaar. We staan liever niet in het middelpunt van de aandacht, trekken ons iets meer terug in grote gezelschappen, en zijn al helemaal niet van plan om onze stem boven de rest uit te laten komen. Dat betekent echter niet dat we deze vijf opmerkingen nog nooit eerder hebben gehoord. Sterker nog, we horen ze continu! Of we nu bij een feestje zijn, een vergadering op het werk, of gewoon op bezoek bij famillie, deze zinnen komen altijd weer terug. Hier zijn de vijf meest voorkomende opmerkingen die wij, introverts, regelmatig voor onze kiezen krijgen – zucht.

1. “Doe niet zo saai”

Saai? Dat introverte mensen over het algemeen iets meer op zichzelf zijn en zich meestal wat stiller gedragen in sociale bijeenkomsten, betekent zeker niet dat ze saai zijn! Integendeel, terwijl extraverte mensen vaak handelen op impulsieve invallen, hebben wij introverts onze volgende stap zorgvuldig doordacht. Is dat saai? Wij vinden van niet. Terwijl extraverten druk bezig zijn met de buitenwereld, hebben wij de tijd genomen om na te denken, te reflecteren en creatief te zijn.

Onze stilte is vaak een teken van diepgaande gedachten en innovatieve ideeën. Dus, saai? Absoluut niet! We hebben misschien een andere aanpak, maar dat maakt ons zeker niet minder interessant.

2. ”Waarom ben je zo stil?”

Een vraag die introverte mensen maar al te vaak horen, en laten we eerlijk zijn, het is geen favoriet. Het suggereert dat stil zijn iets negatiefs is, terwijl voor introverten stilte juist een natuurlijke en comfortabele staat is. Stil zijn, betekent niet dat ze niets te zeggen hebben of zich ongemakkelijk voelen. Vaak zijn introverten diepe denkers die graag luisteren en observeren voordat ze hun mening delen. Ze genieten van rustige momenten en hechte gesprekken, in plaats van luidruchtige bijeenkomsten en oppervlakkige praatjes.

3. ”Vind je het goed als ik iemand meeneem?”

Nee! Introverten houden veel meer van één-op-één gesprekken dan van groepsgesprekken. Diepe, betekenisvolle gesprekken winnen het altijd van oppervlakkige small talk. Als er ineens meer mensen aan het gesprek meedoen, kan dat voor een introvert best lastig zijn. Ze hebben namelijk wat meer tijd nodig om te reageren, en in een groep is die kans vaak kleiner omdat iemand anders al snel het woord overneemt. Maar eerlijk, met zijn tweeën is het toch ook supergezellig?

4. “Ik had niet verwacht dat je zo aardig was”

Dit is een opmerking die introverten helaas maar al te vaak horen. Het lijkt te suggereren dat een rustig of terughoudend karakter gelijk staat aan onaardig zijn, wat natuurlijk helemaal niet klopt! Introverten hebben vaak een warme, vriendelijke persoonlijkheid die pas echt zichtbaar wordt in een comfortabele, rustige omgeving. Ze zijn misschien niet altijd de luidruchtigste in de kamer, maar dat betekent niet dat ze minder aardig of sociaal zijn.

5. “Ben je verlegen?”

Hoewel verlegenheid en introversie vaak in één adem worden genoemd, zijn het eigenlijk twee verschillende dingen. Verlegenheid draait om een gevoel van angst, nervositeit of ongemak in sociale situaties, vooral bij interacties met vreemden of in groepen. Mensen die verlegen zijn, vermijden vaak sociale situaties uit angst voor afwijzing of kritiek. Aan de andere kant is introversie een persoonlijkheidskenmerk dat draait om de voorkeur voor rustige omgevingen en de neiging om energie te halen uit alleen zijn of activiteiten die individueel worden uitgevoerd. Introverte mensen kunnen wel van sociale interacties genieten, maar hebben ook tijd nodig om op te laden na periodes van sociale activiteit – duh!

Beeld: Netflix | You