Films & Series

Truly terrifying: deze 5 spannende true crime documentaires zijn te streamen op Netflix

Dayami
true crime documenatires

Feel-good films zijn natuurlijk hartstikke leuk en voor een nostalgische Disney-film ben je nooit te oud, maar soms heeft een mens behoefte aan iets serieus en aangrijpends. Op het moment dat je zin hebt om je helemaal te laten meeslepen door een waargebeurd verhaal, staat Netflix voor je klaar met een enorme hoeveelheid aan true crime documentaires. En uiteraard, hebben wij de vijf beste voor je onder elkaar gezet!

Deze 5 spannende true crime documentaires zijn te streamen op Netflix

Plottwist na plottwist tegenkomen, motieven van de dader achterhalen, en politie interviews terugkijken – het hoort allemaal bij een goede documentaire! Soms is het tijd om je even helemaal te verdiepen in de intrigerende psychologie achter een moordzaak of verdwijning. Het biedt spanning en mysterie, en iedereen is gewoon wel eens nieuwsgierig naar alle gruwelijke details, nietwaar? Om je de thrill van je leven te geven, zijn dit vijf spannende true crime documentaires die te zien zijn op Netflix!

1. The Ripper

De eerste true crime documentaire op deze lijst is The Ripper. Bij het horen van deze naam denk je misschien als eerst aan de nog altijd onbekende Londense Ripper, die in 1888 vrouwen vermoordde. Deze spannende miniserie, daarentegen, gaat over de Yorkshire Ripper, en vindt plaats in Engeland. Hier werden tussen 1975 en 1980 22 vrouwen aangevallen, en dertien daarvan vermoord. De politie zat de dader op het spoor, maar door vele fouten duurde het (te) lang voor ze de moordenaar te pakken hadden.
In vier bloedstollende afleveringen wordt het verhaal van de Ripper verteld, waarin we de politie zien onderzoeken, documenten getoond worden en de plekken van de moorden in kaart worden gebracht. De kijker wordt tijdens de serie steeds op een ander spoor gezet, wat zorgt voor een hoop aangrijpende cliffhangers en schokkende plottwists. Al met al een goede aanrader om te kijken als je houdt van een schokkend verhaal, en de perfecte lengte om te binge-watchen!
Watch on YouTube

2. The Dissapearance of Madeleine McCann

Ook dit bloedstollende verhaal is een van de bekendere missing person cases, en is zelfs een tijdje trending geweest op TikTok omdat mensen dachten Madeleine gevonden te hebben op de app. Dit bleek helaas niet waar, en de zaak blijft dus onopgelost. De serie vertelt het verhaal van de drie jaar oude Madeleine McCann, die tijdens een vakantie in Portugal met haar ouders en jongere tweeling spoorloos verdwijnt uit de hotelkamer. De politie wordt direct op de zaak gezet, maar zonder enig succes.
Over de jaren heen zijn er veel mensen verdacht in de zaak – van een ‘griezelige’ man uit het resort waar de McCanns verbleven, tot Madeleine’s eigen ouders, die hun kinderen alleen hebben achtergelaten op de kamer. In de acht afleveringen komen verschillende nieuwe details aan het licht, en wordt er gepraat met onderzoekers en kennissen van het verdwenen meisje. Het is het zeker waard om je in deze vreemde zaak te verdiepen om helemaal up-to-date te zijn wanneer er weer een doorbraak is!
Watch on YouTube

3. American Murder: The Family Next Door

Deze documentaire van 1,5 uur gaat over de Watts familie. Wat leek op een sprookjesachtig liefdesverhaal, veranderde in een nachtmerrie voor de 34-jarige Shanann. Haar man Chris besloot na een zesjarig huwelijk de zwangere Shanann en hun twee dochters om het leven te brengen. De documentaire duikt diep in het verhaal, en laat het contrast zien tussen het perfecte leven wat Shanann deelde op social media en de donkere, angstaanjagende realiteit.
De beelden van de politie- en beveiligingscamera’s maken deze serie extra aangrijpend. Je ziet hoe Chris van een bezorgde vader die op zoek gaat naar zijn vermiste familie, verandert in een harteloos monster dat emotieloos bekend dat hij de moorden heeft gepleegd. Ook wordt er ingegaan op zijn motieven, zoals zijn affaire en de druk van het gezinsleven. In de serie wordt benadrukt dat social media vaak maar één kant van een verhaal benadrukt, en dat de realiteit een stuk schokkender kan zijn. Met bizarre ontdekkingen en gruwelijke details is dit een documentaire die zeker niet mag ontbreken van dit lijstje!
Watch on YouTube

4. Crime Scene: The Vanishing At The Cecil Hotel

Als je dit verhaal nog niet kent: catch up! Deze bizarre zaak van Elisa Lam zal je namelijk niet snel loslaten. In februari 2013 verbleef Elisa in het Cecil Hotel in Los Angeles, waar ze op mysterieuze wijze verdween. Na weken zoeken werd ze op het dak van het hotel dood gevonden in een watertank, wat de zaak nog vreemder maakt. De enige beelden van Elisa op de avond van haar verdwijning zijn van een camera in een lift, waarop de studente zich nogal vreemd gedraagt – ze lijkt angstig en verward. Deze video ging viraal en leidde tot talloze speculaties over wat er met haar gebeurd zou zijn.
Dat dit ook nog eens in het beruchte Cecil Hotel gebeurd is de kers op de taart. Dit hotel staat namelijk bekend om zijn duistere geschiedenis! In de documentaire over Elisa Lam’s dood wordt dieper ingegaan op zowel de vreemde omstandigheden rondom haar verdwijning als de donkere geschiedenis van het hotel. De serie probeert de feiten te ontrafelen, maar laat kijkers ook achter met de vraag of er ooit een volledige verklaring voor haar dood kan zijn. Spannend!
Watch on YouTube

5. Night Stalker: The Hunt For A Serial Killer

Deze zaak gaat over verschillende moorden die in de jaren 80 gepleegd werden door een seriemoordenaar genaamd The Night Stalker: hij stalkt zijn slachtoffers, breekt vervolgens ‘s nachts in en vermoord de bewoners op een gewelddadige manier. Ook dit verhaal speelt zich af in Los Angeles, en de moordenaar heeft zelfs overnacht in hetzelfde Cecil Hotel als waar Elisa Lam dood gevonden is. Shocker!
In de docuserie van vier afleveringen duiken we diep in de zaak van Richard Ramirez, en zien we de jacht van de politie én verhalen van overlevenden. Wel vinden veel kijkers dat er te weinig verteld wordt over het leven van Ramirez in de documentaire, aangezien dit een groot onderdeel is van zijn motieven. Zo heeft hij een traumatische jeugd gehad en is zijn leven na de moorden erg interessant, aangezien hij een enorme vrouwelijke fanbase had. Fun fact: hij is zelfs getrouwd in de gevangenis! Om alle details hiervan te weten te komen, moet je misschien zelf wat onderzoek doen, maar desondanks is deze serie het zeker waard om even goed voor op de bank te gaan zitten!
Watch on YouTube
Beeld: the dissapearance of madeleine mccann
Lifestyle

‘Ben je altijd zo stil?’ en 5 andere zinnen die introverts niet willen horen

Charlotte
herkenbaar-introverts

5 dingen die introvert té vaak horen

Wij introverts hebben het soms best zwaar. We staan liever niet in het middelpunt van de aandacht, trekken ons iets meer terug in grote gezelschappen, en zijn al helemaal niet van plan om onze stem boven de rest uit te laten komen. Dat betekent echter niet dat we deze vijf opmerkingen nog nooit eerder hebben gehoord. Sterker nog, we horen ze continu! Of we nu bij een feestje zijn, een vergadering op het werk, of gewoon op bezoek bij famillie, deze zinnen komen altijd weer terug. Hier zijn de vijf meest voorkomende opmerkingen die wij, introverts, regelmatig voor onze kiezen krijgen – zucht.

1. “Doe niet zo saai”

Saai? Dat introverte mensen over het algemeen iets meer op zichzelf zijn en zich meestal wat stiller gedragen in sociale bijeenkomsten, betekent zeker niet dat ze saai zijn! Integendeel, terwijl extraverte mensen vaak handelen op impulsieve invallen, hebben wij introverts onze volgende stap zorgvuldig doordacht. Is dat saai? Wij vinden van niet. Terwijl extraverten druk bezig zijn met de buitenwereld, hebben wij de tijd genomen om na te denken, te reflecteren en creatief te zijn.

Onze stilte is vaak een teken van diepgaande gedachten en innovatieve ideeën. Dus, saai? Absoluut niet! We hebben misschien een andere aanpak, maar dat maakt ons zeker niet minder interessant.

2. ”Waarom ben je zo stil?”

Een vraag die introverte mensen maar al te vaak horen, en laten we eerlijk zijn, het is geen favoriet. Het suggereert dat stil zijn iets negatiefs is, terwijl voor introverten stilte juist een natuurlijke en comfortabele staat is. Stil zijn, betekent niet dat ze niets te zeggen hebben of zich ongemakkelijk voelen. Vaak zijn introverten diepe denkers die graag luisteren en observeren voordat ze hun mening delen. Ze genieten van rustige momenten en hechte gesprekken, in plaats van luidruchtige bijeenkomsten en oppervlakkige praatjes.

3. ”Vind je het goed als ik iemand meeneem?”

Nee! Introverten houden veel meer van één-op-één gesprekken dan van groepsgesprekken. Diepe, betekenisvolle gesprekken winnen het altijd van oppervlakkige small talk. Als er ineens meer mensen aan het gesprek meedoen, kan dat voor een introvert best lastig zijn. Ze hebben namelijk wat meer tijd nodig om te reageren, en in een groep is die kans vaak kleiner omdat iemand anders al snel het woord overneemt. Maar eerlijk, met zijn tweeën is het toch ook supergezellig?

4. “Ik had niet verwacht dat je zo aardig was”

Dit is een opmerking die introverten helaas maar al te vaak horen. Het lijkt te suggereren dat een rustig of terughoudend karakter gelijk staat aan onaardig zijn, wat natuurlijk helemaal niet klopt! Introverten hebben vaak een warme, vriendelijke persoonlijkheid die pas echt zichtbaar wordt in een comfortabele, rustige omgeving. Ze zijn misschien niet altijd de luidruchtigste in de kamer, maar dat betekent niet dat ze minder aardig of sociaal zijn.

5. “Ben je verlegen?”

Hoewel verlegenheid en introversie vaak in één adem worden genoemd, zijn het eigenlijk twee verschillende dingen. Verlegenheid draait om een gevoel van angst, nervositeit of ongemak in sociale situaties, vooral bij interacties met vreemden of in groepen. Mensen die verlegen zijn, vermijden vaak sociale situaties uit angst voor afwijzing of kritiek. Aan de andere kant is introversie een persoonlijkheidskenmerk dat draait om de voorkeur voor rustige omgevingen en de neiging om energie te halen uit alleen zijn of activiteiten die individueel worden uitgevoerd. Introverte mensen kunnen wel van sociale interacties genieten, maar hebben ook tijd nodig om op te laden na periodes van sociale activiteit – duh!

Beeld: Netflix | You