Lifestyle

Ho Ho Ohhh: met deze 7 tips overleef jij het kerstdiner met je familie

kerstdiner-overleven

De feestdagen naderen en velen zullen dit gezellig met familie vieren. Maarre, laten we eerlijk zijn, dat verloopt niet altijd vlekkeloos. Van een oma die vraagt wanneer je nu eindelijk iemand meeneemt naar het kerstdiner tot aan een tante met een uitgesproken politieke voorkeur – het is niet altijd een feestje. Daarom delen wij 7 tips om het kerstdiner dit jaar glansrijk door te komen!

1. Drink met aandacht

Tijdens de feestdagen draait alles om lekker eten en drinken, maar dat betekent niet dat je gelijk moet gaan voor de alcoholische hoogtepunten. Hoewel een drankje (of drie) op zijn tijd helemaal prima is, is het wel slim om een oogje te houden op hoeveel je drinkt. Op die manier blijf je meer in het moment, voorkom je dat jij je de volgende ochtend beroerd voelt, en zo vermijd je awkward situaties. Probeer eens wat alcoholvrije feestdrankjes, doe rustig aan, en zeg gewoon nee als je je ongemakkelijk voelt onder druk van anderen om net zo hard mee te drinken. You got this, girl!

2. Houd het kort, maar krachtig

Voel je niet verplicht om te lang te blijven hangen. Het kan zijn dat je zo een reputatie opbouwt dat jij de eerste bent die vertrekt. Maar weet je wat? Dat werkt voor sommigen gewoon het beste. Het betekent ook dat je lekker kan chillen in jouw pyjama en wat welverdiende rust kan pakken, terwijl andere familieleden nog steeds ongemakkelijke small talks aan het houden zijn. Hoe minder je probeert dingen te forceren, hoe meer ruimte er is voor dingen om natuurlijk te ontwikkelen. Misschien krijg je op deze manier echte goede gesprekken.

3. Laat het verleden in het verleden

Het is verleidelijk om te blijven hangen bij die minder geslaagde feestdagen of awkward gesprekken uit het verleden weer naar boven te halen, maar het vasthouden aan wat is geweest, kan de sfeer verzuren en het moment bederven. Om verdere confrontaties of voortdurende discussies te voorkomen, probeer je juist het nu te omarmen en je te focussen op het hier-en-nu. Soms is het belangrijk om die negatieve bagage uit het verleden los te laten en jezelf toe te staan te genieten van het heden. Laat de last van gisteren niet de vreugde van vandaag verpesten!

4. Let op je reacties

Het kan behoorlijk frustrerend zijn wanneer je van tevoren afspraken maakt over grenzen of dingen die je wilt vermijden, en iemand zich hier niet aan houdt. Probeer te realiseren dat hoewel je anderen niet kunt veranderen, je nog steeds controle hebt over jouw reactie. Verlaag je niet tot hun niveau en probeer juist hogere wegen te bewandelen. Zorg eerst goed voor jezelf, terwijl je toch meelevend probeert te zijn naar de mensen om je heen. Je kunt niet altijd winnen, maar je kunt je best doen om zowel vriendelijk voor jezelf als voor anderen te zijn.

5. Stel grenzen

Als je een familiegroepschat hebt op bijvoorbeeld WhatsApp, kan het een helpen om van tevoren te praten over serieuze no-go-onderwerpen of dingen die je liever vermijdt. Denk hierbij aan het afspreken om het niet over politiek te hebben, babypraat te vermijden, of zelfs overeenkomen dat niemand het erg zal vinden als je even een pauze neemt en wat tijd voor jezelf pakt, weg van iedereen. Hoewel dit makkelijker gezegd is dan gedaan bij grote familiebijeenkomsten, kan het je familie wel laten weten waar je wel en niet comfortabel mee bent tijdens deze kerst.

6. Vermijd stress

Met de feestdagen voor de deur kan voor velen een lastige tijd aanbreken. Het is erg belangrijk om de gebieden te herkennen die de meeste stress veroorzaken. Neem een moment om je triggers te herkennen en bedenk manieren om je reactie te beheersen. Belangrijk is te beseffen dat je niet alleen bent. Hoewel het misschien lijkt alsof anderen volop genieten, worstelen velen met hun eigen moeilijkheden. Wat je ziet, vertelt niet het hele verhaal. Dus geef jezelf, maar ook anderen, de ruimte.

7. Focus op het positieve

Niet alles aan kerstdiners is altijd stressvol, toch? Als het even moeilijk is, probeer dan terug te denken aan dingen waarvan je hebt genoten tijdens vorige kerstfeesten. Familietradities, favoriete films, bordspellen die een glimlach tevoorschijn toveren, specifieke gerechten, zelfs inside jokes die alleen jouw familie begrijpt. Denk terug en probeer een lijst te maken van drie feestelijke dingen waar je van geniet. Kun je zelf iets doen om dit jaar nieuwe momenten te maken? Alleen al eraan denken kan je helpen om wat positiever te kijken naar de geplande tijd samen.
Beeld: The Family Stone

Must reads 👀

Lifestyle

‘Ben je altijd zo stil?’ en 5 andere zinnen die introverts niet willen horen

Charlotte
herkenbaar-introverts

5 dingen die introvert té vaak horen

Wij introverts hebben het soms best zwaar. We staan liever niet in het middelpunt van de aandacht, trekken ons iets meer terug in grote gezelschappen, en zijn al helemaal niet van plan om onze stem boven de rest uit te laten komen. Dat betekent echter niet dat we deze vijf opmerkingen nog nooit eerder hebben gehoord. Sterker nog, we horen ze continu! Of we nu bij een feestje zijn, een vergadering op het werk, of gewoon op bezoek bij famillie, deze zinnen komen altijd weer terug. Hier zijn de vijf meest voorkomende opmerkingen die wij, introverts, regelmatig voor onze kiezen krijgen – zucht.

1. “Doe niet zo saai”

Saai? Dat introverte mensen over het algemeen iets meer op zichzelf zijn en zich meestal wat stiller gedragen in sociale bijeenkomsten, betekent zeker niet dat ze saai zijn! Integendeel, terwijl extraverte mensen vaak handelen op impulsieve invallen, hebben wij introverts onze volgende stap zorgvuldig doordacht. Is dat saai? Wij vinden van niet. Terwijl extraverten druk bezig zijn met de buitenwereld, hebben wij de tijd genomen om na te denken, te reflecteren en creatief te zijn.

Onze stilte is vaak een teken van diepgaande gedachten en innovatieve ideeën. Dus, saai? Absoluut niet! We hebben misschien een andere aanpak, maar dat maakt ons zeker niet minder interessant.

2. ”Waarom ben je zo stil?”

Een vraag die introverte mensen maar al te vaak horen, en laten we eerlijk zijn, het is geen favoriet. Het suggereert dat stil zijn iets negatiefs is, terwijl voor introverten stilte juist een natuurlijke en comfortabele staat is. Stil zijn, betekent niet dat ze niets te zeggen hebben of zich ongemakkelijk voelen. Vaak zijn introverten diepe denkers die graag luisteren en observeren voordat ze hun mening delen. Ze genieten van rustige momenten en hechte gesprekken, in plaats van luidruchtige bijeenkomsten en oppervlakkige praatjes.

3. ”Vind je het goed als ik iemand meeneem?”

Nee! Introverten houden veel meer van één-op-één gesprekken dan van groepsgesprekken. Diepe, betekenisvolle gesprekken winnen het altijd van oppervlakkige small talk. Als er ineens meer mensen aan het gesprek meedoen, kan dat voor een introvert best lastig zijn. Ze hebben namelijk wat meer tijd nodig om te reageren, en in een groep is die kans vaak kleiner omdat iemand anders al snel het woord overneemt. Maar eerlijk, met zijn tweeën is het toch ook supergezellig?

4. “Ik had niet verwacht dat je zo aardig was”

Dit is een opmerking die introverten helaas maar al te vaak horen. Het lijkt te suggereren dat een rustig of terughoudend karakter gelijk staat aan onaardig zijn, wat natuurlijk helemaal niet klopt! Introverten hebben vaak een warme, vriendelijke persoonlijkheid die pas echt zichtbaar wordt in een comfortabele, rustige omgeving. Ze zijn misschien niet altijd de luidruchtigste in de kamer, maar dat betekent niet dat ze minder aardig of sociaal zijn.

5. “Ben je verlegen?”

Hoewel verlegenheid en introversie vaak in één adem worden genoemd, zijn het eigenlijk twee verschillende dingen. Verlegenheid draait om een gevoel van angst, nervositeit of ongemak in sociale situaties, vooral bij interacties met vreemden of in groepen. Mensen die verlegen zijn, vermijden vaak sociale situaties uit angst voor afwijzing of kritiek. Aan de andere kant is introversie een persoonlijkheidskenmerk dat draait om de voorkeur voor rustige omgevingen en de neiging om energie te halen uit alleen zijn of activiteiten die individueel worden uitgevoerd. Introverte mensen kunnen wel van sociale interacties genieten, maar hebben ook tijd nodig om op te laden na periodes van sociale activiteit – duh!

Beeld: Netflix | You