Love

Om deze reden blijft je partner vragen of alles oké is

waarom-je-partner-vraagt-of-alles-oke-is

Is alles oké? Ben je niet boos? In het begin klinken deze vragen misschien lief en zorgzaam, maar na een tijdje is het logisch dat de vragen behoorlijk irritant worden als ze telkens opnieuw gesteld worden. Echter is het belangrijk om in je achterhoofd te houden, waarom je partner deze vragen blijft stellen. Vaak ligt er namelijk een diepere reden achter, eentje die te maken heeft met emotionele veiligheid en geruststelling. Een beschermingsmechanisme dat ontstaan is door een verleden gevuld met onrust en geweld.

Is alles oké?

In relaties bestaan er natuurlijk irritaties, vooral bij die kleine dingetjes die continu herhaald worden. Een voorbeeld van zo een irritatie, is wanneer je partner telkens vraagt of alles oké is en of je niet boos bent. Daar word je uiteindelijk toch gek van? Voordat je hier een probleem van maakt, is het misschien handig om te achter halen waarom je partner dit steeds blijft vragen, want dit kan duiden op een dieper liggende behoefte aan emotionele veiligheid…
Bo Fliers deelt via Instagram een krachtige video waarin ze spreekt over deze behoefte aan emotionele veiligheid, en de bescherminsmechanismes die zorgen voor die vervelende vragen van je partner. Zelf heeft zij hier namelijk ook mee geworsteld! Ook geeft ze een aantal adviezen over hoe je hier mee om kan gaan als partner. Die zullen wij hier verder toelichten, in de hoop dat je er van kan leren en je relatie kan versterken.
View post on Instagram
 

Beschermingsmechanismes

Wanneer jouw partner routineus vraagt of alles nog oké is, kan het inderdaad duiden op een groter, verborgen probleem. Dit verschijnsel heet namelijk emotional monitoring, wat een beschermingsmechanisme kan zijn als gevolg van het opgroeien in een gewelddadige en instabiele omgeving. Tijdens het opgroeien in zulke omstandigheden, leren mensen zichzelf vaak aan om hyperbewust te zijn van de reacties van anderen. Dit doen zij als een manier om potentiële conflicten te vermijden en te minimaliseren.

Hoe ga je hier mee om?

Het belangrijkste is dat je je partner de geruststelling geeft waarnaar hij op zoek is. Wordt dan ook niet boos op je partner wanneer hij voor de zoveelste keer vraagt of je echt oké bent. Door je partner gerust te stellen, help je hem genezen van zijn trauma’s en om zijn beschermingstactieken stapje voor stapje achter zich te laten. Zo zal deze gewoonte dan ook afnemen, en voor je het weet vraagt hij het nauwelijks meer.
Tuurlijk, het is heel begrijpelijk dat je wel echt geïrriteerd raakt door deze herhalende vragen. Wat kan helpen bij jezelf rustig te houden, is om je vast te houden aan de wetenschap dat relaties er zijn om door te groeien en elkaar te ondersteunen. Die geruststelling die je elke keer weer geeft aan jouw partner ondersteunt hem dan ook enorm en draagt bij aan zijn persoonlijke groei. Dat is het toch allemaal waard?

Hoe kan je partner hier zelf mee omgaan?

Er zijn ook een aantal manieren voor je partner zelf om door het emotioneel monitoren heen te komen. Het is essentieel dat je partner zijn verleden en zijn trauma’s erkent, en begrijpt waarom hij zo op zoek is naar die geruststelling. Door dit te erkennen, kan hij leren om zich meer naar binnen te keren: emotioneel monitoren zorgt ervoor dat je alleen gefocust bent op andere mensen en wat zij van jou vinden. Wanneer jouw partner zich naar binnen toe keert, kan hij in zichzelf rust en appreciatie vinden.
Ook zal je partner zelf moeten inzien dat hij niet alles persoonlijk moet opvatten. Dit is een cruciale stap om die goedkeuring niet telkens meer nodig te hebben. Je kan je partner hier goed bij helpen, door hem te wijzen op de momenten wanneer hij het te serieus opvat. Door je partner telkens die geruststelling te bieden, zal hij zich ook steeds veiliger bij jou voelen. Probeer je partner dan ook zover te krijgen dat hij zijn eigen kwetsbaarheid toont aan jou en aan zijn andere dierbaren. Door eerlijk en open te zijn over zijn beschermingsmechanisme, zullen meer en meer mensen om hem heen hem kunnen helpen er doorheen te komen.
Het begrijpen en doorbreken van jeugdtrauma’s en de beschermingsmechanismes die daardoor ontstaan zijn zal altijd uitdagend zijn. Toch is dit een heel belangrijk onderdeel van het ontwikkelen van gezonde relaties. Dus, als je partner herhaaldelijk vraagt of alles oké is, onthoud dan vooral dat dit gedrag van hem voortvloeit uit die behoefte voor emotionele veiligheid en geruststelling. Toon daarom vooral begrip, zo kun je er dan samen doorheen komen. En wie weet, misschien groei jij er zelf ook van!
Tijdens dit process, is het logisch als je soms je twijfels krijgt over de relatie. Hier zijn 7 green flags waardoor je kan weten of je met de juiste persoon bent of niet!
Lifestyle

‘Ben je altijd zo stil?’ en 5 andere zinnen die introverts niet willen horen

Charlotte
herkenbaar-introverts

5 dingen die introvert té vaak horen

Wij introverts hebben het soms best zwaar. We staan liever niet in het middelpunt van de aandacht, trekken ons iets meer terug in grote gezelschappen, en zijn al helemaal niet van plan om onze stem boven de rest uit te laten komen. Dat betekent echter niet dat we deze vijf opmerkingen nog nooit eerder hebben gehoord. Sterker nog, we horen ze continu! Of we nu bij een feestje zijn, een vergadering op het werk, of gewoon op bezoek bij famillie, deze zinnen komen altijd weer terug. Hier zijn de vijf meest voorkomende opmerkingen die wij, introverts, regelmatig voor onze kiezen krijgen – zucht.

1. “Doe niet zo saai”

Saai? Dat introverte mensen over het algemeen iets meer op zichzelf zijn en zich meestal wat stiller gedragen in sociale bijeenkomsten, betekent zeker niet dat ze saai zijn! Integendeel, terwijl extraverte mensen vaak handelen op impulsieve invallen, hebben wij introverts onze volgende stap zorgvuldig doordacht. Is dat saai? Wij vinden van niet. Terwijl extraverten druk bezig zijn met de buitenwereld, hebben wij de tijd genomen om na te denken, te reflecteren en creatief te zijn.

Onze stilte is vaak een teken van diepgaande gedachten en innovatieve ideeën. Dus, saai? Absoluut niet! We hebben misschien een andere aanpak, maar dat maakt ons zeker niet minder interessant.

2. ”Waarom ben je zo stil?”

Een vraag die introverte mensen maar al te vaak horen, en laten we eerlijk zijn, het is geen favoriet. Het suggereert dat stil zijn iets negatiefs is, terwijl voor introverten stilte juist een natuurlijke en comfortabele staat is. Stil zijn, betekent niet dat ze niets te zeggen hebben of zich ongemakkelijk voelen. Vaak zijn introverten diepe denkers die graag luisteren en observeren voordat ze hun mening delen. Ze genieten van rustige momenten en hechte gesprekken, in plaats van luidruchtige bijeenkomsten en oppervlakkige praatjes.

3. ”Vind je het goed als ik iemand meeneem?”

Nee! Introverten houden veel meer van één-op-één gesprekken dan van groepsgesprekken. Diepe, betekenisvolle gesprekken winnen het altijd van oppervlakkige small talk. Als er ineens meer mensen aan het gesprek meedoen, kan dat voor een introvert best lastig zijn. Ze hebben namelijk wat meer tijd nodig om te reageren, en in een groep is die kans vaak kleiner omdat iemand anders al snel het woord overneemt. Maar eerlijk, met zijn tweeën is het toch ook supergezellig?

4. “Ik had niet verwacht dat je zo aardig was”

Dit is een opmerking die introverten helaas maar al te vaak horen. Het lijkt te suggereren dat een rustig of terughoudend karakter gelijk staat aan onaardig zijn, wat natuurlijk helemaal niet klopt! Introverten hebben vaak een warme, vriendelijke persoonlijkheid die pas echt zichtbaar wordt in een comfortabele, rustige omgeving. Ze zijn misschien niet altijd de luidruchtigste in de kamer, maar dat betekent niet dat ze minder aardig of sociaal zijn.

5. “Ben je verlegen?”

Hoewel verlegenheid en introversie vaak in één adem worden genoemd, zijn het eigenlijk twee verschillende dingen. Verlegenheid draait om een gevoel van angst, nervositeit of ongemak in sociale situaties, vooral bij interacties met vreemden of in groepen. Mensen die verlegen zijn, vermijden vaak sociale situaties uit angst voor afwijzing of kritiek. Aan de andere kant is introversie een persoonlijkheidskenmerk dat draait om de voorkeur voor rustige omgevingen en de neiging om energie te halen uit alleen zijn of activiteiten die individueel worden uitgevoerd. Introverte mensen kunnen wel van sociale interacties genieten, maar hebben ook tijd nodig om op te laden na periodes van sociale activiteit – duh!

Beeld: Netflix | You