Lifestyle

Goed om te weten: dit is jouw ‘money persoonlijkheid’

Mensen hebben verschillende eigenschappen en karakters. Zo ook als het gaat om geld. Iedereen gaat anders om met zijn of haar portemonnee. Bij welke groep hoor jij en wat is jouw 'money persoonlijkheid'?

Money persoonlijkheid

Waar jij je geld het liefste aan uitgeeft, hoeveel je over de toonbank smijt, wat je spaart en hoe je geld het liefste wil verdienen. Dit zijn allemaal factoren die aantonen hoe jij omgaat met geld. Oftewel, je ‘money persoonlijkheid’. Dit verschilt enorm per persoon en er zijn dan ook verschillende categorieën waar je jezelf in kan plaatsen. Deze groepen bepalen niet alleen hoe je je geld verdient en uitgeeft, maar ook hoe je het spaart en investeert. Want ja, zelfs jouw financiële keuzes zijn een soort persoonlijkheidstest!
Check hieronder welke ‘money persoonlijkheid’ jij hebt en lees over je sterke- en zwaktepunten en welk advies jij meekrijgt om van 2024 een mooi financieel jaar te maken.

1. The Spender

Laten we beginnen met de uitgevers, de groep die waarschijnlijk het grootste is. Deze mensen zijn de leukste om in de vriendengroep te hebben. Zij weten hoe ze kunnen genieten van hun hard verdiende centen en vinden het geen enkel probleem om een rondje te geven of te trakteren. Zij zijn ‘the life of the party’ en kijken niet om naar een eurootje meer of minder. Dit betekent niet dat zij een rijke papa en mama hebben, maar zij hechten geen waarde aan geld en gaan ervan uit dat het wel weer terugkeert. Dit klinkt als een zorgeloos leventje, totdat het een keer fout gaat.
Sterke punten: Jij leeft in het moment. Je voelt je niet schuldig om geld uit te geven aan dingen die je leuk vindt. Naast het verwennen van jezelf, ben je ook heel gul en verras je graag je vrienden en vriendinnen met cadeautjes of uitjes weg.
Zwakke punten: Door deze ‘you only live once’ mentaliteit kan je wel in de financiële problemen raken. Daarnaast heeft jouw stemming ook invloed op hoe je geld uitgeeft. Stress en depressieve gevoelens los jij graag op met een nieuw kledingstuk of een veel te dure havercappu. Maar ook als je in een feestelijke en blije stemming bent, moet dit gevierd worden.
Advies voor 2024: Houd een financieel dagboekje bij. Zo weet je precies wat er in en wat er uit gaat. Ook is het goed om even stil te staan bij je aankoop. Heb je dit nodig? Heb je hier langdurig plezier van of is het een impuls aankoop?

2. The Saver

Sparen, sparen en nog eens sparen. Iedereen is jaloers op jouw spaarrekening. Een kapotte wasmachine? Geen zorgen, jij kan handje contantje een nieuwe afrekenen in de winkel. Doordat jouw portemonnee gevulder is dan die van je besties, voel jij je extra zeker over de toekomst. Jij geeft namelijk alleen geld uit als dit écht nodig is. Door deze slimme keuzes heb jij een vangnet opgebouwd waar niemand aan kan komen. Klinkt veel belovend, maar geniet jij wel genoeg?
Sterke punten: Jij bent op alles voorbereid! Geen enkele wending kan ervoor zorgen dat jij op straat belandt. Het geeft rust en je ervaart minder stress, want jij leeft richting een financieel stabiele toekomst. Plus: jij hoeft nooit te bezuinigen voor een heerlijke vakantie of een nieuwe wagen.
Zwakke punten: Doordat jij je spaarrekening zo hoog mogelijk wil houden, voel jij je schuldig als je een keer een grote uitgave maakt. Je hebt hard voor je geld gewerkt, hier mag je wat meer van gaan genieten!
Advies voor 2024: Het advies is niet om nu alles in één keer uit te geven, maar je mag wel eens een risico nemen. Geef het uit aan iets wat je leuk vindt of investeer het juist om nóg meer te verdienen. Laat het niet verstoffen bij de bank.

3. The Risk-Taker

Wie wel risico’s durft te nemen is ‘The Risk-Taker’. Jij ziet het niet als een valkuil, want in jouw ogen betekent grote risico’s, hoge beloningen. Jij maakt je niet druk dat je die ‘te hoog gegrepen’-job niet krijgt. Want wat als je hier wel terechtkan? Dan verdien je dubbel zo veel als nu. Jij vindt het niet eng om op het randje te balanceren. Het is all or nothing. Deze mindset kan jou stinkend rijk maken, maar kan er ook voor zorgen dat je over een paar jaar zonder huis komt te zitten.
Sterke punten: Door geld op een unieke en niet-traditionele manier in te zetten, maak je kans om heel veel geld te verdienen. Wat je vervolgens weer kan investeren of kan uitgeven om jouw leven zo leuk mogelijk te maken.
Zwakke punten: Een overduidelijke keerzijde aan deze mindset is natuurlijk het grote risico dat je neemt. Je bent onvoorspelbaar, je kan binnen een week alles kwijt zijn en vrienden en familie kunnen niet op je rekenen.
Advies voor 2024: Zoek een balans en maak weloverwogen beslissingen. Combineer grote uitgaven met een strategisch en doordacht plan. Zo neem je minder risico en maak je nog altijd kans op de jackpot 😉

4. The Investor

Als investeerder ben jij altijd op zoek naar meer. Meer mogelijkheden, meer deals en meer geld. Jij doet alles doordacht en zet niet heel je vermogen op het spel. Jouw plan is om beetje bij beetje meer geld en rijkdom te creëren. Jij werkt niet voor je geld, maar laat het geld voor jou werken. Slim! Maar wat zou dan je downfall kunnen zijn? Je wordt hebberig, niks is meer genoeg en je durft geen cent meer uit te geven als deze niks oplevert.
Sterke punten: Hoewel jouw geld niet op een spaarrekening staat, ben jij altijd in staat om aan geld te komen en dit te verdubbelen. Jij hoeft je voor geen seconde druk te maken over een onzekere toekomst.
Zwakke punten: Spookt het zinnetje “Ik wil meer” regelmatig door je hoofd? Het is om gek van te worden! Jij kan geen genoeg krijgen en doet er alles aan om meer te verdienen én minder uit te geven. Dit kan ten koste gaan van je mentale gezondheid en van de vrienden om je heen.
Advies voor 2024: Zet elk jaar een nieuw financieel doel. Zo kan je ergens naar toe werken en krijg je iets meer rust in je hoofd als je dit bereikt hebt. Dan kan je jezelf de tijd gunnen om wat leuks te gaan doen. Zonder doel blijf je maar gaan en gaan.
Beeld: instagram @abigalemasters

Must reads 👀

Lifestyle

‘Ben je altijd zo stil?’ en 5 andere zinnen die introverts niet willen horen

Charlotte
herkenbaar-introverts

5 dingen die introvert té vaak horen

Wij introverts hebben het soms best zwaar. We staan liever niet in het middelpunt van de aandacht, trekken ons iets meer terug in grote gezelschappen, en zijn al helemaal niet van plan om onze stem boven de rest uit te laten komen. Dat betekent echter niet dat we deze vijf opmerkingen nog nooit eerder hebben gehoord. Sterker nog, we horen ze continu! Of we nu bij een feestje zijn, een vergadering op het werk, of gewoon op bezoek bij famillie, deze zinnen komen altijd weer terug. Hier zijn de vijf meest voorkomende opmerkingen die wij, introverts, regelmatig voor onze kiezen krijgen – zucht.

1. “Doe niet zo saai”

Saai? Dat introverte mensen over het algemeen iets meer op zichzelf zijn en zich meestal wat stiller gedragen in sociale bijeenkomsten, betekent zeker niet dat ze saai zijn! Integendeel, terwijl extraverte mensen vaak handelen op impulsieve invallen, hebben wij introverts onze volgende stap zorgvuldig doordacht. Is dat saai? Wij vinden van niet. Terwijl extraverten druk bezig zijn met de buitenwereld, hebben wij de tijd genomen om na te denken, te reflecteren en creatief te zijn.

Onze stilte is vaak een teken van diepgaande gedachten en innovatieve ideeën. Dus, saai? Absoluut niet! We hebben misschien een andere aanpak, maar dat maakt ons zeker niet minder interessant.

2. ”Waarom ben je zo stil?”

Een vraag die introverte mensen maar al te vaak horen, en laten we eerlijk zijn, het is geen favoriet. Het suggereert dat stil zijn iets negatiefs is, terwijl voor introverten stilte juist een natuurlijke en comfortabele staat is. Stil zijn, betekent niet dat ze niets te zeggen hebben of zich ongemakkelijk voelen. Vaak zijn introverten diepe denkers die graag luisteren en observeren voordat ze hun mening delen. Ze genieten van rustige momenten en hechte gesprekken, in plaats van luidruchtige bijeenkomsten en oppervlakkige praatjes.

3. ”Vind je het goed als ik iemand meeneem?”

Nee! Introverten houden veel meer van één-op-één gesprekken dan van groepsgesprekken. Diepe, betekenisvolle gesprekken winnen het altijd van oppervlakkige small talk. Als er ineens meer mensen aan het gesprek meedoen, kan dat voor een introvert best lastig zijn. Ze hebben namelijk wat meer tijd nodig om te reageren, en in een groep is die kans vaak kleiner omdat iemand anders al snel het woord overneemt. Maar eerlijk, met zijn tweeën is het toch ook supergezellig?

4. “Ik had niet verwacht dat je zo aardig was”

Dit is een opmerking die introverten helaas maar al te vaak horen. Het lijkt te suggereren dat een rustig of terughoudend karakter gelijk staat aan onaardig zijn, wat natuurlijk helemaal niet klopt! Introverten hebben vaak een warme, vriendelijke persoonlijkheid die pas echt zichtbaar wordt in een comfortabele, rustige omgeving. Ze zijn misschien niet altijd de luidruchtigste in de kamer, maar dat betekent niet dat ze minder aardig of sociaal zijn.

5. “Ben je verlegen?”

Hoewel verlegenheid en introversie vaak in één adem worden genoemd, zijn het eigenlijk twee verschillende dingen. Verlegenheid draait om een gevoel van angst, nervositeit of ongemak in sociale situaties, vooral bij interacties met vreemden of in groepen. Mensen die verlegen zijn, vermijden vaak sociale situaties uit angst voor afwijzing of kritiek. Aan de andere kant is introversie een persoonlijkheidskenmerk dat draait om de voorkeur voor rustige omgevingen en de neiging om energie te halen uit alleen zijn of activiteiten die individueel worden uitgevoerd. Introverte mensen kunnen wel van sociale interacties genieten, maar hebben ook tijd nodig om op te laden na periodes van sociale activiteit – duh!

Beeld: Netflix | You