Lifestyle

Studie met een grote dosis zelfvertrouwen: déze studies hebben de meeste narcistische studenten

Senait
studies meeste narcisten

Heb je ooit het gevoel gehad dat sommige mensen gewoon een beetje te veel van zichzelf houden? Misschien praten ze zelfs over hun prestaties alsof ze net de Nobelprijs hebben gewonnen voor het netjes opvouwen van hun sokken! Benieuwd welke studies dit soort mensen vaak uitkiezen? Volgens onderzoek hebben déze studies de meeste narcistische studenten.

Een vleugje narcisme

Heb je ooit iemand ontmoet die met elke spiegel in hun huis praat alsof het hun persoonlijke fanclub is? Of iemand die elk klein succesje omschrijft als een wereldschokkende prestatie? Dan heb je waarschijnlijk te maken met iemand met een vleugje narcisme!
Narcisme is dat speciale persoonlijkheidskenmerk waarbij iemand zichzelf ziet als het centrum van het universum. Je weet wel, die persoon die denkt dat ze een goddelijke aanwezigheid zijn, simpelweg omdat ze hun haar perfect hebben gestyled. Narcisme draait om een overdreven gevoel van eigenwaarde en een voortdurende honger naar bewondering. Het is alsof ze zichzelf in de spiegel bekijken en denken: ”Wow, ik moet wel het achtste wereldwonder zijn!” Dit gaat vaak gepaard met een gebrek aan empathie voor anderen, omdat de wereld vooral draait om hun eigen glorieuze zelf. Herkenbaar?

Déze studies hebben de meeste narcistische studenten

Onderzoekers hebben gespiekt in de academische wereld en ontdekt waar je de meeste narcistische persoonlijkheden tegenkomt. En laat ons je vertellen: er zijn bepaalde studies die deze zelfbewuste show-offs aantrekken als een magneet.

1. Rechten en Politicologie

De juridische en politieke wereld is als een speeltuin voor narcisten. Hier draait het niet alleen om macht en invloed, maar ook om felle debatten en overtuigende speeches – ideaal voor iemand die zichzelf als de ultieme autoriteit ziet.

2. Economie

Niets zegt succes en macht zoals een carrière in de economie. Economiestudenten genieten van de geur van cijfers en prognoses, terwijl ze zichzelf zien als de economische goeroes van de toekomst.

3. Natuurkunde en Informatie

In deze studies gaat het om het oplossen van complexe raadsels en technische wonderen. Narcistische trekjes vinden hier een thuis, omdat het bouwen van de wetenschap van de toekomst een geweldige manier is om te pronken met je intellectuele superioriteit.

4. Advocaten

Advocaten staan vaak op het hoogste podium van narcisme. Dit beroep biedt een perfecte mix van macht, status en een platform voor zelfpromotie. Als je een carrière zoekt waar je je ego echt kunt laten schitteren, dan is de juridische wereld jouw place to be!

Studies de minst narcistische studenten

Aan de andere kant vinden we de empathische helden die kiezen voor maatschappelijk werk of verpleegkunde. Deze studies zijn perfect voor degenen die liever anderen helpen dan zichzelf op een voetstuk te plaatsen. Ze laten zien dat er ruimte is voor een groot hart in de academische wereld, waar de focus ligt op het welzijn van anderen in plaats van op eigenbelang.
Beeld: mean girls
Lifestyle

‘Ben je altijd zo stil?’ en 5 andere zinnen die introverts niet willen horen

Charlotte
herkenbaar-introverts

5 dingen die introvert té vaak horen

Wij introverts hebben het soms best zwaar. We staan liever niet in het middelpunt van de aandacht, trekken ons iets meer terug in grote gezelschappen, en zijn al helemaal niet van plan om onze stem boven de rest uit te laten komen. Dat betekent echter niet dat we deze vijf opmerkingen nog nooit eerder hebben gehoord. Sterker nog, we horen ze continu! Of we nu bij een feestje zijn, een vergadering op het werk, of gewoon op bezoek bij famillie, deze zinnen komen altijd weer terug. Hier zijn de vijf meest voorkomende opmerkingen die wij, introverts, regelmatig voor onze kiezen krijgen – zucht.

1. “Doe niet zo saai”

Saai? Dat introverte mensen over het algemeen iets meer op zichzelf zijn en zich meestal wat stiller gedragen in sociale bijeenkomsten, betekent zeker niet dat ze saai zijn! Integendeel, terwijl extraverte mensen vaak handelen op impulsieve invallen, hebben wij introverts onze volgende stap zorgvuldig doordacht. Is dat saai? Wij vinden van niet. Terwijl extraverten druk bezig zijn met de buitenwereld, hebben wij de tijd genomen om na te denken, te reflecteren en creatief te zijn.

Onze stilte is vaak een teken van diepgaande gedachten en innovatieve ideeën. Dus, saai? Absoluut niet! We hebben misschien een andere aanpak, maar dat maakt ons zeker niet minder interessant.

2. ”Waarom ben je zo stil?”

Een vraag die introverte mensen maar al te vaak horen, en laten we eerlijk zijn, het is geen favoriet. Het suggereert dat stil zijn iets negatiefs is, terwijl voor introverten stilte juist een natuurlijke en comfortabele staat is. Stil zijn, betekent niet dat ze niets te zeggen hebben of zich ongemakkelijk voelen. Vaak zijn introverten diepe denkers die graag luisteren en observeren voordat ze hun mening delen. Ze genieten van rustige momenten en hechte gesprekken, in plaats van luidruchtige bijeenkomsten en oppervlakkige praatjes.

3. ”Vind je het goed als ik iemand meeneem?”

Nee! Introverten houden veel meer van één-op-één gesprekken dan van groepsgesprekken. Diepe, betekenisvolle gesprekken winnen het altijd van oppervlakkige small talk. Als er ineens meer mensen aan het gesprek meedoen, kan dat voor een introvert best lastig zijn. Ze hebben namelijk wat meer tijd nodig om te reageren, en in een groep is die kans vaak kleiner omdat iemand anders al snel het woord overneemt. Maar eerlijk, met zijn tweeën is het toch ook supergezellig?

4. “Ik had niet verwacht dat je zo aardig was”

Dit is een opmerking die introverten helaas maar al te vaak horen. Het lijkt te suggereren dat een rustig of terughoudend karakter gelijk staat aan onaardig zijn, wat natuurlijk helemaal niet klopt! Introverten hebben vaak een warme, vriendelijke persoonlijkheid die pas echt zichtbaar wordt in een comfortabele, rustige omgeving. Ze zijn misschien niet altijd de luidruchtigste in de kamer, maar dat betekent niet dat ze minder aardig of sociaal zijn.

5. “Ben je verlegen?”

Hoewel verlegenheid en introversie vaak in één adem worden genoemd, zijn het eigenlijk twee verschillende dingen. Verlegenheid draait om een gevoel van angst, nervositeit of ongemak in sociale situaties, vooral bij interacties met vreemden of in groepen. Mensen die verlegen zijn, vermijden vaak sociale situaties uit angst voor afwijzing of kritiek. Aan de andere kant is introversie een persoonlijkheidskenmerk dat draait om de voorkeur voor rustige omgevingen en de neiging om energie te halen uit alleen zijn of activiteiten die individueel worden uitgevoerd. Introverte mensen kunnen wel van sociale interacties genieten, maar hebben ook tijd nodig om op te laden na periodes van sociale activiteit – duh!

Beeld: Netflix | You