Lifestyle

Dit zijn de 10 leukste weetjes over Koningsdag

weetjes over Koningsdag

Het is vandaag Koningsdag. Alle vlaggen hangen weer buiten, straten staan vol met kraampjes en de oranje tompouce wordt weer massaal gegeten. Naast dat heel Nederland de verjaardag van de koning viert, zijn er nog veel meer dingen die je over deze dag wil weten. Dit zijn 10 weetjes die je waarschijnlijk nog niet wist over deze landelijke feestdag.

1. Geld verdienen

Veel mensen willen tijdens deze landelijke feestdag toch even een zakcentje verdienen. En als iedereen toch op straat te vinden is, dan kan je net zo goed een kleedje neerleggen en je spullen proberen te verkopen. Er zijn dan ook genoeg kraampjes en rommelmarkten waar je terecht kan op deze feestelijke dag. We kopen alles wat oranje is, een poncho tegen de plotselinge regen of een te gekke zonnebril. Op deze manier kunnen straatverkopers een heleboel geld verdienen. Met een goede dag verdienen ze wel tot 90 euro per dag.

2. Veel geld uitgeven

Naast dat er een groep mensen geld aan het verdienen is, is de meerderheid juist geld aan het uitgeven. Oranje items laten we namelijk moeilijk liggen. We willen allemaal een toffe outfit om te matchen met onze landelijke kleur. Ook voor gadgets, sieraden of andere spulletjes staan we in de rij bij de marktkraampjes. We geven op deze dag met z’n alle bij elkaar wel 100 miljoen euro uit aan alleen oranje items. WOW! Helaas belanden de meeste aankopen na Koningsdag vaak gewoon weer in de kast.

3. Eerste koning

Het derde weetje over Koningsdag gaat over onze koning Willem-Alexander. Hij is namelijk niet zomaar een leider van ons land, hij is de eerste mannelijke vorst in wel 123 jaar! Hiervoor waren het vrouwen die ons lang regeerde. Dit is het tiende jaar op rij dat we deze bijzondere dag Koningsdag noemen. Gefeliciteerd Willem!

4. Veel tompouce

Op een dag zoals vandaag, mag een oranje tompouce natuurlijk niet ontbreken. Ieder jaar stijgt de omzet van deze onweerstaanbare lekkernij. Volgens 41 procent van de Nederlanders is de tompouce het lekkerste gebakje op Koningsdag. Haal vandaag nog jouw oranje snack bij HEMA of een luxe variant bij een ambachtelijke bakker. Yummy!

5. Vieren nooit op zondag

Misschien is het je wel eens opgevallen dat we Koningsdag nooit op zondag vieren. Als het dan toevallig wél op zondag valt, wordt de verjaardag van de koning gewoon op een andere dag gevierd. Voor veel mensen is zondag een rustdag en die maandag wordt er vaak weer gewerkt. Koningsdag is een dag waar iedereen even mag genieten en vrij hoort te zijn. Dat betekent dat je vandaag dus lekker niet naar school of werkt hoeft.

6. In andere landen gevierd

Nog een leuk weetje is dat we Koningsdag niet alleen in ons kikkerlandje vieren, maar ook op de eilanden Curaçao, Sint-Maarten en Aruba wordt de feestelijke dag gevierd. Vandaag zijn dus niet alleen de Hollanders in de feeststemming, maar ook andere landen doen gezellig mee. Toch zijn wij hét land dat bekend staat om de kleur oranje, dus daar zijn wij dan wel écht uniek in. Pak vandaag dus extra uit en kleed je volledig in het oranje. Nog wat tips nodig? Lees hier de beste oranje trends van dit moment!

7. Waterloodag

Vandaag vieren we natuurlijk Koningsdag, maar dat heeft niet altijd deze naam gehad. Vroeger heette de feestelijke dag namelijk de Waterloodag. We vierden deze feestdag dan ook op 18 juni, in plaats van 27 april. Op deze datum vierden de Hollanders dat Napoleon werd verslagen bij Waterloo, vandaar de naam. De viering werd gestopt in 1940, dus dat is alweer een lange tijd geleden. Op de dag van vandaag vieren we nog steeds de verjaardag van onze koning en mogen we genieten van lekkere hapjes en gezellige borrels.

8. Koningschap

De feestelijke dag is weer aangebroken, dus alle oranje vlaggetjes hangen weer buiten. Dat wordt niet alleen voor de gezelligheid gedaan, maar ook voor onze jarige job, de koning. Vandaag viert Willem-Alexander zijn tienjarige koningschap in Rotterdam. Gelukkig doet hij het nog steeds met veel plezier en mogen we daarom ook zeker blij zijn met onze trouwe koning.

9. Koninginnedag

Weet je het nog? Tien jaar geleden vierden we niet Koningsdag, maar Koninginnedag! We proostten op de verjaardag van queen Beatrix, alleen wist je dat dat helemaal niet haar eigen verjaardag was? Zelf is Bea op 31 januari jarig, maar doordat het dan nog winter is en het weer erg kan tegenvallen, heeft ze de verjaardag van haar moeder aangehouden, 30 april. Toen Willem-Alexander de kroon op zijn hoofd kreeg, besloot hij de datum drie dagjes naar voren te schuiven, wél op zijn echte verjaardag.

10. Wilhelmina

Het laatste weetje alweer over Koningsdag. Veel mensen wisten waarschijnlijk niet, dat we veel te danken hebben aan Wilhelmina. Op 31 augustus vierde we haar verjaardag, waardoor een Utrecht krant bedacht om haar verjaardag te gaan vieren in het Utrechtse Oranjepark. Ook in de loop van de jaren kwamen er steeds meer steden bij die de verjaardag vierde. Op haar elfde werd ze gekroond en sindsdien was het 31 augustus Koningendag. Veel mensen vieren Koningsdag daarom nog steeds in het Willemina Park. Wat zijn jou plannen vandaag ;-)?
Beeld: Pinterest

Must reads 👀

Lifestyle

‘Ben je altijd zo stil?’ en 5 andere zinnen die introverts niet willen horen

Charlotte
herkenbaar-introverts

5 dingen die introvert té vaak horen

Wij introverts hebben het soms best zwaar. We staan liever niet in het middelpunt van de aandacht, trekken ons iets meer terug in grote gezelschappen, en zijn al helemaal niet van plan om onze stem boven de rest uit te laten komen. Dat betekent echter niet dat we deze vijf opmerkingen nog nooit eerder hebben gehoord. Sterker nog, we horen ze continu! Of we nu bij een feestje zijn, een vergadering op het werk, of gewoon op bezoek bij famillie, deze zinnen komen altijd weer terug. Hier zijn de vijf meest voorkomende opmerkingen die wij, introverts, regelmatig voor onze kiezen krijgen – zucht.

1. “Doe niet zo saai”

Saai? Dat introverte mensen over het algemeen iets meer op zichzelf zijn en zich meestal wat stiller gedragen in sociale bijeenkomsten, betekent zeker niet dat ze saai zijn! Integendeel, terwijl extraverte mensen vaak handelen op impulsieve invallen, hebben wij introverts onze volgende stap zorgvuldig doordacht. Is dat saai? Wij vinden van niet. Terwijl extraverten druk bezig zijn met de buitenwereld, hebben wij de tijd genomen om na te denken, te reflecteren en creatief te zijn.

Onze stilte is vaak een teken van diepgaande gedachten en innovatieve ideeën. Dus, saai? Absoluut niet! We hebben misschien een andere aanpak, maar dat maakt ons zeker niet minder interessant.

2. ”Waarom ben je zo stil?”

Een vraag die introverte mensen maar al te vaak horen, en laten we eerlijk zijn, het is geen favoriet. Het suggereert dat stil zijn iets negatiefs is, terwijl voor introverten stilte juist een natuurlijke en comfortabele staat is. Stil zijn, betekent niet dat ze niets te zeggen hebben of zich ongemakkelijk voelen. Vaak zijn introverten diepe denkers die graag luisteren en observeren voordat ze hun mening delen. Ze genieten van rustige momenten en hechte gesprekken, in plaats van luidruchtige bijeenkomsten en oppervlakkige praatjes.

3. ”Vind je het goed als ik iemand meeneem?”

Nee! Introverten houden veel meer van één-op-één gesprekken dan van groepsgesprekken. Diepe, betekenisvolle gesprekken winnen het altijd van oppervlakkige small talk. Als er ineens meer mensen aan het gesprek meedoen, kan dat voor een introvert best lastig zijn. Ze hebben namelijk wat meer tijd nodig om te reageren, en in een groep is die kans vaak kleiner omdat iemand anders al snel het woord overneemt. Maar eerlijk, met zijn tweeën is het toch ook supergezellig?

4. “Ik had niet verwacht dat je zo aardig was”

Dit is een opmerking die introverten helaas maar al te vaak horen. Het lijkt te suggereren dat een rustig of terughoudend karakter gelijk staat aan onaardig zijn, wat natuurlijk helemaal niet klopt! Introverten hebben vaak een warme, vriendelijke persoonlijkheid die pas echt zichtbaar wordt in een comfortabele, rustige omgeving. Ze zijn misschien niet altijd de luidruchtigste in de kamer, maar dat betekent niet dat ze minder aardig of sociaal zijn.

5. “Ben je verlegen?”

Hoewel verlegenheid en introversie vaak in één adem worden genoemd, zijn het eigenlijk twee verschillende dingen. Verlegenheid draait om een gevoel van angst, nervositeit of ongemak in sociale situaties, vooral bij interacties met vreemden of in groepen. Mensen die verlegen zijn, vermijden vaak sociale situaties uit angst voor afwijzing of kritiek. Aan de andere kant is introversie een persoonlijkheidskenmerk dat draait om de voorkeur voor rustige omgevingen en de neiging om energie te halen uit alleen zijn of activiteiten die individueel worden uitgevoerd. Introverte mensen kunnen wel van sociale interacties genieten, maar hebben ook tijd nodig om op te laden na periodes van sociale activiteit – duh!

Beeld: Netflix | You