Lifestyle

Dit zijn de leukste feitjes over kerst die je nog niet wist!

kerst-feitjes

Kerst met de fam, kerst met de fam gezellig” is een nummer dat non stop door ons hoofd gaat. Heel herkenbaar, die teksten van Merel, want waar moet je het dit jaar nou weer over hebben? Om het gesprek wat op te leuken vertellen wij je de leukste feitjes over kerst die je nog niet wist!

1. Kerst wordt eigenlijk op de verkeerde dag gevierd

Yup, het meest bizarre feitje is dat kerst eigenlijk op de verkeerde dag gevierd wordt. Blijkbaar was kerst niet altijd op 25 december. Veel historici zeggen zelfs dat Jezus niet is geboren tijdens kerst terwijl we wel de geboorte van Jezus vieren. In de Bijbel staat zelfs nergens benoemd wanneer Jezus precies geboren is.

2. Kerstbomen zijn een eeuwenoude traditie

Dacht jij even trendy te zijn met je kerstboom, blijkt dit gewoon een eeuwenoude traditie. Hiervoor gaan we helemaal terug in de tijd van het oude Egypte en de Romeinen. Zij versierden hun bomen tijdens de winter, als teken dat de lente terugkeert. Daarom wordt het kerstfeest ook wel het feest van het licht genoemd, en worden kerstbomen versierd met honderden lampjes.

3. De hoogste kerstboom ter wereld staat in Nederland

Hoewel New York kan pronken met de mooiste kerstboom ter wereld, kunnen wij pronken met de hoogste. In IJsselstein staat de 367 meter hoge Gerbrandytoren, die wel wat weg heeft van een kerstboom. Geen wonder dat ze de toren rond kerst altijd versieren met extra kabels en lampjes. Zo wordt het natuurlijk de hoogste kerstboom ter wereld!

4. De betekenis achter een maretak

Iedereen weet wat ze zeggen over een maretak toch? Onder de maretak moet je elkaar een kus geven. Deze traditie stamt uit de tijd dat vijanden elkaar onder de maretak ontmoetten in het bos. Wanneer dit het geval was moesten ze hun wapens neerleggen en voor een dag een wapenstilstand houden. De maretak staat dus symbool voor liefde en vriendschap, wat heel romantisch klinkt. Maar wist je dat een maretak eigenlijk een parasiet is? Wanneer een boom te veel maretakken heeft kan de boom zelfs sterven. Oei!

5. Kerst was ooit illegaal

Het is al een paar honderd jaar geleden, maar kerst was van 1659 tot 1681 een illegale feestdag. Wanneer iemand toch stiekem kerst vierde kreeg deze persoon een boete. Na deze periode was kerst wel legaal, maar nog steeds geen officiële feestdag. Pas een eeuw later werd kerst uitgeroepen tot feestdag.

6. Kerstcadeaus vs. Sinterklaascadeaus

Hoewel het kerstfeest in de Bijbel niet omschreven wordt als feestdag met cadeaus geven wij Nederlanders blijkbaar toch heel veel geld uit aan kerstcadeaus. De omzetten van winkels liggen namelijk rond de kerstperiode hoger dan met Sinterklaas. Het kan tenslotte ook zo zijn dat we met Sinterklaas wel meer cadeaus kopen, maar met kerst simpelweg duurdere cadeaus.

7. Het verhaal achter Rudolf

Tegenwoordig is Rudolf niet meer bij de Kerstman weg te denken. Daarom een schokkende ontdekking toen we erachter kwamen dat Rudolf the Red-Nosed Reindeer eerst een marketingtruc van een Amerikaans warenhuis was. Ze creëerden een leuk kerstverhaal voor kinderen ter promotie van hun eigen bedrijf. Later in 1964 stal Rudolf de harten van velen in zijn eigen bioscoopfilm. Daarnaast had Rudolf bijna een andere naam gekregen, namelijk Rollo of Reginald.
Beeld: pinterest

Must reads 👀

Lifestyle

‘Ben je altijd zo stil?’ en 5 andere zinnen die introverts niet willen horen

Charlotte
herkenbaar-introverts

5 dingen die introvert té vaak horen

Wij introverts hebben het soms best zwaar. We staan liever niet in het middelpunt van de aandacht, trekken ons iets meer terug in grote gezelschappen, en zijn al helemaal niet van plan om onze stem boven de rest uit te laten komen. Dat betekent echter niet dat we deze vijf opmerkingen nog nooit eerder hebben gehoord. Sterker nog, we horen ze continu! Of we nu bij een feestje zijn, een vergadering op het werk, of gewoon op bezoek bij famillie, deze zinnen komen altijd weer terug. Hier zijn de vijf meest voorkomende opmerkingen die wij, introverts, regelmatig voor onze kiezen krijgen – zucht.

1. “Doe niet zo saai”

Saai? Dat introverte mensen over het algemeen iets meer op zichzelf zijn en zich meestal wat stiller gedragen in sociale bijeenkomsten, betekent zeker niet dat ze saai zijn! Integendeel, terwijl extraverte mensen vaak handelen op impulsieve invallen, hebben wij introverts onze volgende stap zorgvuldig doordacht. Is dat saai? Wij vinden van niet. Terwijl extraverten druk bezig zijn met de buitenwereld, hebben wij de tijd genomen om na te denken, te reflecteren en creatief te zijn.

Onze stilte is vaak een teken van diepgaande gedachten en innovatieve ideeën. Dus, saai? Absoluut niet! We hebben misschien een andere aanpak, maar dat maakt ons zeker niet minder interessant.

2. ”Waarom ben je zo stil?”

Een vraag die introverte mensen maar al te vaak horen, en laten we eerlijk zijn, het is geen favoriet. Het suggereert dat stil zijn iets negatiefs is, terwijl voor introverten stilte juist een natuurlijke en comfortabele staat is. Stil zijn, betekent niet dat ze niets te zeggen hebben of zich ongemakkelijk voelen. Vaak zijn introverten diepe denkers die graag luisteren en observeren voordat ze hun mening delen. Ze genieten van rustige momenten en hechte gesprekken, in plaats van luidruchtige bijeenkomsten en oppervlakkige praatjes.

3. ”Vind je het goed als ik iemand meeneem?”

Nee! Introverten houden veel meer van één-op-één gesprekken dan van groepsgesprekken. Diepe, betekenisvolle gesprekken winnen het altijd van oppervlakkige small talk. Als er ineens meer mensen aan het gesprek meedoen, kan dat voor een introvert best lastig zijn. Ze hebben namelijk wat meer tijd nodig om te reageren, en in een groep is die kans vaak kleiner omdat iemand anders al snel het woord overneemt. Maar eerlijk, met zijn tweeën is het toch ook supergezellig?

4. “Ik had niet verwacht dat je zo aardig was”

Dit is een opmerking die introverten helaas maar al te vaak horen. Het lijkt te suggereren dat een rustig of terughoudend karakter gelijk staat aan onaardig zijn, wat natuurlijk helemaal niet klopt! Introverten hebben vaak een warme, vriendelijke persoonlijkheid die pas echt zichtbaar wordt in een comfortabele, rustige omgeving. Ze zijn misschien niet altijd de luidruchtigste in de kamer, maar dat betekent niet dat ze minder aardig of sociaal zijn.

5. “Ben je verlegen?”

Hoewel verlegenheid en introversie vaak in één adem worden genoemd, zijn het eigenlijk twee verschillende dingen. Verlegenheid draait om een gevoel van angst, nervositeit of ongemak in sociale situaties, vooral bij interacties met vreemden of in groepen. Mensen die verlegen zijn, vermijden vaak sociale situaties uit angst voor afwijzing of kritiek. Aan de andere kant is introversie een persoonlijkheidskenmerk dat draait om de voorkeur voor rustige omgevingen en de neiging om energie te halen uit alleen zijn of activiteiten die individueel worden uitgevoerd. Introverte mensen kunnen wel van sociale interacties genieten, maar hebben ook tijd nodig om op te laden na periodes van sociale activiteit – duh!

Beeld: Netflix | You