Lifestyle

Even afkoelen: tips om je kamer de hele zomer koel te houden

Huis-koel-zomer

De zomer staat voor de deur en dat betekent zonnige dagen, ijsjes, en eindeloos chillen bij het zwembad. Maar laten we eerlijk zijn, die bloedhete dagen kunnen je huis omtoveren in een sauna. Om te voorkomen dat je smelt in je eigen huis, heeft Girlscene 10 handige tips om je woning, fris en koel te houden. Handig!

Dit zijn 10 handige tips om je woning, fris en koel te houden

1. Laat de zon buiten

We houden allemaal van een beetje zon, maar binnen? Niet zo veel. Zorg ervoor dat je gordijnen overdag dicht zijn, vooral aan de zonnige kant van je huis. Dit voorkomt dat je huis in een broeikas verandert. Kies voor lichtgekleurde gordijnen, die weerkaatsen de zonnestralen en houden de warmte buiten.

2. Een echte vampier: ramen dicht overdag

Ja, je hebt het goed gehoord. Houd je ramen overdag dicht om de warmte buiten te houden. Zodra de zon ondergaat en de temperatuur daalt, kun je je ramen weer open zetten om frisse, koele lucht binnen te laten.

3. Ventilatoren op strategische plekken

Ventilatoren zijn je beste vrienden in de zomer. Plaats ze op strategische plekken in huis om de luchtstroom te verbeteren. Een trucje: zet een kom met ijs voor de ventilator. De lucht die erdoorheen blaast, wordt heerlijk gekoeld!

4. Kies voor LED-verlichting

Gloei- en halogeenlampen geven veel warmte af. Stap over op LED-verlichting, die is energiezuiniger en produceert veel minder warmte. Zo houd je je huis koeler en bespaar je ook nog eens op je energierekening. Win-win!

5. Laat elektrische apparaten met rust

Elektrische apparaten, zoals computers en televisies, geven veel warmte af. Probeer ze zoveel mogelijk uit te schakelen als je ze niet gebruikt. Dit geldt ook voor de oven en het fornuis. Kies voor koude gerechten of gebruik de barbecue buiten om de warmte binnenshuis te minimaliseren.

6. Planten: je groene vrienden

Planten kunnen helpen om je huis koeler te houden. Ze verhogen de luchtvochtigheid en geven schaduw. Grote planten zoals de vijgenboom of de bananenplant zijn ideaal. Plus, ze geven je huis een tropische touch zonder de bijbehorende hitte.

7. Gebruik koele lakens en beddengoed

Ruil je dikke winterdekbed in voor licht en ademend beddengoed, zoals katoen of linnen. Deze stoffen zijn luchtiger en houden je ‘s nachts koeler. Overweeg ook een kussensloop van bamboe, dat heeft een verkoelend effect.

8. Creëer een geïmproviseerde airconditioning

Een simpele, maar effectieve tip: vul een paar flessen met water en leg ze in de vriezer. Zet ze vervolgens voor een ventilator en voilà, je hebt je eigen mini-airconditioning. Perfect voor wanneer het echt ondraaglijk warm wordt.

9. Isolatie is key

Goede isolatie helpt niet alleen in de winter, maar ook in de zomer. Zorg ervoor dat je dak en muren goed geïsoleerd zijn. Dit houdt de warmte buiten en de koelte binnen. Dubbel glas kan ook helpen om de temperatuur binnen stabiel te houden.

10. Koel je lichaam, niet alleen je huis

Drink veel water en neem regelmatig een verfrissende douche. Draag lichte, ademende kleding en vermijd intensieve activiteiten tijdens de heetste uren van de dag. Een gekoelde handdoek in je nek kan ook wonderen doen!
Beeld: Pexels
Lifestyle

‘Ben je altijd zo stil?’ en 5 andere zinnen die introverts niet willen horen

Charlotte
herkenbaar-introverts

5 dingen die introvert té vaak horen

Wij introverts hebben het soms best zwaar. We staan liever niet in het middelpunt van de aandacht, trekken ons iets meer terug in grote gezelschappen, en zijn al helemaal niet van plan om onze stem boven de rest uit te laten komen. Dat betekent echter niet dat we deze vijf opmerkingen nog nooit eerder hebben gehoord. Sterker nog, we horen ze continu! Of we nu bij een feestje zijn, een vergadering op het werk, of gewoon op bezoek bij famillie, deze zinnen komen altijd weer terug. Hier zijn de vijf meest voorkomende opmerkingen die wij, introverts, regelmatig voor onze kiezen krijgen – zucht.

1. “Doe niet zo saai”

Saai? Dat introverte mensen over het algemeen iets meer op zichzelf zijn en zich meestal wat stiller gedragen in sociale bijeenkomsten, betekent zeker niet dat ze saai zijn! Integendeel, terwijl extraverte mensen vaak handelen op impulsieve invallen, hebben wij introverts onze volgende stap zorgvuldig doordacht. Is dat saai? Wij vinden van niet. Terwijl extraverten druk bezig zijn met de buitenwereld, hebben wij de tijd genomen om na te denken, te reflecteren en creatief te zijn.

Onze stilte is vaak een teken van diepgaande gedachten en innovatieve ideeën. Dus, saai? Absoluut niet! We hebben misschien een andere aanpak, maar dat maakt ons zeker niet minder interessant.

2. ”Waarom ben je zo stil?”

Een vraag die introverte mensen maar al te vaak horen, en laten we eerlijk zijn, het is geen favoriet. Het suggereert dat stil zijn iets negatiefs is, terwijl voor introverten stilte juist een natuurlijke en comfortabele staat is. Stil zijn, betekent niet dat ze niets te zeggen hebben of zich ongemakkelijk voelen. Vaak zijn introverten diepe denkers die graag luisteren en observeren voordat ze hun mening delen. Ze genieten van rustige momenten en hechte gesprekken, in plaats van luidruchtige bijeenkomsten en oppervlakkige praatjes.

3. ”Vind je het goed als ik iemand meeneem?”

Nee! Introverten houden veel meer van één-op-één gesprekken dan van groepsgesprekken. Diepe, betekenisvolle gesprekken winnen het altijd van oppervlakkige small talk. Als er ineens meer mensen aan het gesprek meedoen, kan dat voor een introvert best lastig zijn. Ze hebben namelijk wat meer tijd nodig om te reageren, en in een groep is die kans vaak kleiner omdat iemand anders al snel het woord overneemt. Maar eerlijk, met zijn tweeën is het toch ook supergezellig?

4. “Ik had niet verwacht dat je zo aardig was”

Dit is een opmerking die introverten helaas maar al te vaak horen. Het lijkt te suggereren dat een rustig of terughoudend karakter gelijk staat aan onaardig zijn, wat natuurlijk helemaal niet klopt! Introverten hebben vaak een warme, vriendelijke persoonlijkheid die pas echt zichtbaar wordt in een comfortabele, rustige omgeving. Ze zijn misschien niet altijd de luidruchtigste in de kamer, maar dat betekent niet dat ze minder aardig of sociaal zijn.

5. “Ben je verlegen?”

Hoewel verlegenheid en introversie vaak in één adem worden genoemd, zijn het eigenlijk twee verschillende dingen. Verlegenheid draait om een gevoel van angst, nervositeit of ongemak in sociale situaties, vooral bij interacties met vreemden of in groepen. Mensen die verlegen zijn, vermijden vaak sociale situaties uit angst voor afwijzing of kritiek. Aan de andere kant is introversie een persoonlijkheidskenmerk dat draait om de voorkeur voor rustige omgevingen en de neiging om energie te halen uit alleen zijn of activiteiten die individueel worden uitgevoerd. Introverte mensen kunnen wel van sociale interacties genieten, maar hebben ook tijd nodig om op te laden na periodes van sociale activiteit – duh!

Beeld: Netflix | You