Health

Dit is de reden dat jij hoofdpijn hebt als het regent

Senait
hoofdpijn door lage druk

Fun fact: wist je dat sommige mensen de gave hebben om te kunnen voorspellen wanneer het gaat regenen? Regen en onweersbuien doen sowieso meer kwaad dan goed, maar sommigen van ons kunnen dit ook nog eens aanvoelen komen met hun hoofd. Heb jij wel eens last van hoofdpijn als het begint te regenen?

Een barstend hoofd door de luchtdruk

Er zijn zat redenen die jouw hoofdpijn kunnen veroorzaken. Denk maar aan stress, de ‘tijd van de maand’, een slechte slaappositie, te weinig slaap of te veel alcohol. Er is één hoofdpijn veroorzaker die vaak ‘over het hoofd’ wordt gezien: het weer. Zeven op de tien mensen ervaart hoofdpijn wanneer het weer verandert. Dit kan onder andere te maken hebben met een stijgende luchtvochtigheid, toenemende wind, meer bewolking of een vlugge temperatuurwisseling.
Onderzoek toont aan dat de grootste boosdoener van jouw hoofdpijn waarschijnlijk de verandering van de luchtdruk is. Experts weten niet exact waarom dit kan leiden tot hoofdpijn, maar ze vermoeden dat het te maken heeft met de daling van deze luchtdruk. Benieuwd hoe dat zit? We leggen het je uit.
Onze schedelholte is gevuld met lucht. Wanneer de luchtdruk laag wordt, wat gepaard gaat met veel regen en onweersbuien, wordt de druk in de schedelholte verhoogd. Hierdoor komt er meer druk op de bloedvaten in je hoofd te staan, wat pijn veroorzaakt: hoofdpijn!
Je kan het vergelijken met een vliegtuig dat ineens snel stijgt of daalt. Heb je tijdens het vliegen snel last van oor- of hoofdpijn? Dan is de kans ook groot dat je gevoelig bent voor veranderende luchtdruk door regen- en stormbuien. Nog iets te ingewikkeld? Onthoud dan het volgende: hoe lager de luchtdruk, hoe hoger de kans op hoofdpijn. Let zo nu en dan eens op of je de letter L, die staat voor ‘lage druk’, op de weerkaart ziet staan wanneer je hoofdpijn hebt. Het zou zomaar kunnen zijn dat dat de boosdoener is van jouw vervelende en langdurige hoofdpijn.

Verschil met normale hoofdpijn

Over het algemeen is er niet veel verschil tussen ‘normale hoofdpijn’ en hoofdpijn door de dalende luchtdruk. Het grootste verschil is dat je bij deze variant hoofdpijn ook heel veel misselijkheid kan ervaren of overgevoelig kunt zijn voor licht. Dit lijkt op de klachten die ook bij een migraineaanval kunnen optreden.

Na regen komt zonneschijn

Nu je hier toch bent zullen we je meteen wat tips meegeven om die afgrijselijke koppijn tegen te gaan! Deze tips werken overigens bij alle soorten hoofdpijn. You’re welcome!
  1. Relax, take it easy! Probeer je lichaam zo veel mogelijk te ontspannen. Wanneer is het de laatste keer dat jij een massage hebt gekregen van jouw lover? Misschien dat het weer eens tijd is!
  2. Weg met die schermen! Door het felle licht van jouw telefoon of laptop kan je hoofd allesbehalve ontspannen. Je ogen hebben hun rust nodig.
  3. Heb je wel eens geprobeerd om met een bevroren komkommer je hoofdpijn tegen te gaan? Door de kalmerende functie en het koelende effect, kan de komkommer mogelijk de hoofdpijn sussen.
  4. Eet gezond en stay hydrated. Eet genoeg, en dan hebben we het vooral over gezonde hapjes en snacks. Het is belangrijk dat we 2 liter water drinken per dag, maar op zulke hoofdpijndagen mag je er 1,5 liter bij optellen. Probeer cafeïne, alcohol en suiker te vermijden. Die maken je hoofdpijn namelijk alleen maar erger.
  5. Sporten wanneer je ‘doodgaat van de hoofdpijn’ is niet iets waar je nu echt warm van wordt. Toch is voldoende lichaamsbeweging een tip om je hoofdpijn te beperken. Een kort blokje om is genoeg; soms heb je ook gewoon wat frisse lucht nodig en moet je even je hoofd leeg maken.
  6. Slaap lekker! Bij hoofdpijn door luchtdruk kan de werking nog wel eens vies tegenvallen, maar soms doet even in het donker liggen en een paracetamolletje slikken wonderen! Als je weer wakker wordt van je dutje ben je weer helemaal de oude. Pas wel op dat je niet te lang in je bed blijft liggen, dit kan namelijk ook hoofdpijn veroorzaken.
Geen koppijn door regen, maar doordat je het de avond ervoor iets te laat en gezellig hebt gemaakt? Zie dan deze 7 geniale tips zodat jij zónder kater wakker wordt.
Beeld: pexels
Lifestyle

‘Ben je altijd zo stil?’ en 5 andere zinnen die introverts niet willen horen

Charlotte
herkenbaar-introverts

5 dingen die introvert té vaak horen

Wij introverts hebben het soms best zwaar. We staan liever niet in het middelpunt van de aandacht, trekken ons iets meer terug in grote gezelschappen, en zijn al helemaal niet van plan om onze stem boven de rest uit te laten komen. Dat betekent echter niet dat we deze vijf opmerkingen nog nooit eerder hebben gehoord. Sterker nog, we horen ze continu! Of we nu bij een feestje zijn, een vergadering op het werk, of gewoon op bezoek bij famillie, deze zinnen komen altijd weer terug. Hier zijn de vijf meest voorkomende opmerkingen die wij, introverts, regelmatig voor onze kiezen krijgen – zucht.

1. “Doe niet zo saai”

Saai? Dat introverte mensen over het algemeen iets meer op zichzelf zijn en zich meestal wat stiller gedragen in sociale bijeenkomsten, betekent zeker niet dat ze saai zijn! Integendeel, terwijl extraverte mensen vaak handelen op impulsieve invallen, hebben wij introverts onze volgende stap zorgvuldig doordacht. Is dat saai? Wij vinden van niet. Terwijl extraverten druk bezig zijn met de buitenwereld, hebben wij de tijd genomen om na te denken, te reflecteren en creatief te zijn.

Onze stilte is vaak een teken van diepgaande gedachten en innovatieve ideeën. Dus, saai? Absoluut niet! We hebben misschien een andere aanpak, maar dat maakt ons zeker niet minder interessant.

2. ”Waarom ben je zo stil?”

Een vraag die introverte mensen maar al te vaak horen, en laten we eerlijk zijn, het is geen favoriet. Het suggereert dat stil zijn iets negatiefs is, terwijl voor introverten stilte juist een natuurlijke en comfortabele staat is. Stil zijn, betekent niet dat ze niets te zeggen hebben of zich ongemakkelijk voelen. Vaak zijn introverten diepe denkers die graag luisteren en observeren voordat ze hun mening delen. Ze genieten van rustige momenten en hechte gesprekken, in plaats van luidruchtige bijeenkomsten en oppervlakkige praatjes.

3. ”Vind je het goed als ik iemand meeneem?”

Nee! Introverten houden veel meer van één-op-één gesprekken dan van groepsgesprekken. Diepe, betekenisvolle gesprekken winnen het altijd van oppervlakkige small talk. Als er ineens meer mensen aan het gesprek meedoen, kan dat voor een introvert best lastig zijn. Ze hebben namelijk wat meer tijd nodig om te reageren, en in een groep is die kans vaak kleiner omdat iemand anders al snel het woord overneemt. Maar eerlijk, met zijn tweeën is het toch ook supergezellig?

4. “Ik had niet verwacht dat je zo aardig was”

Dit is een opmerking die introverten helaas maar al te vaak horen. Het lijkt te suggereren dat een rustig of terughoudend karakter gelijk staat aan onaardig zijn, wat natuurlijk helemaal niet klopt! Introverten hebben vaak een warme, vriendelijke persoonlijkheid die pas echt zichtbaar wordt in een comfortabele, rustige omgeving. Ze zijn misschien niet altijd de luidruchtigste in de kamer, maar dat betekent niet dat ze minder aardig of sociaal zijn.

5. “Ben je verlegen?”

Hoewel verlegenheid en introversie vaak in één adem worden genoemd, zijn het eigenlijk twee verschillende dingen. Verlegenheid draait om een gevoel van angst, nervositeit of ongemak in sociale situaties, vooral bij interacties met vreemden of in groepen. Mensen die verlegen zijn, vermijden vaak sociale situaties uit angst voor afwijzing of kritiek. Aan de andere kant is introversie een persoonlijkheidskenmerk dat draait om de voorkeur voor rustige omgevingen en de neiging om energie te halen uit alleen zijn of activiteiten die individueel worden uitgevoerd. Introverte mensen kunnen wel van sociale interacties genieten, maar hebben ook tijd nodig om op te laden na periodes van sociale activiteit – duh!

Beeld: Netflix | You