Health

Fitgirl: dit is hoeveel squats je per dag moet doen voor snel resultaat

hoeveel-squats-per-dag-snel-resultaat

Voor je het weet staat de zomer weer voor de deur en dat betekent: bikini time! O jee, en je had jezelf nog beloofd meer te gaan sporten. Misschien wil je rondere billen of gespierdere benen? Tegenwoordig trainen de meesten steeds vaker hun bilspieren, dus een paar squats kunnen dan zeker niet ontbreken in een training. Wij vertellen je hoeveel squats je moet doen tijdens een work-out om ook daadwerkelijk progressie te zien!

Wat zijn squats?

Squats zijn de perfecte fitnessoefeningen om bilspieren te kweken. Tijdens de oefening zijn je knieën gebogen en je billen worden zo ver mogelijk naar achteren geduwd. Bij deze oefening train je niet alleen je bilspieren, maar ook veel andere spieren. Zoals je buikspieren, hamstrings en quadriceps. En ook je benen krijgen het tijdens deze training even zwaar. Door veel squats te doen verbrand je natuurlijk veel calorieën, maar ook je coördinatievermogen wordt goed getraind. Ook zijn squats de perfecte oefening om een grotere bunda te kweken!

Na hoeveel squats krijg je het beste resultaat?

Als eerste is het belangrijk dat je goed weet hoe je de oefening moet uitvoeren. Op YouTube staan heel veel introductiefilmpjes met een duidelijke uitleg. Bij deze fitnessoefening gaat de kwaliteit zeker boven de kwantiteit, de oefening moet namelijk echt goed uitgevoerd worden. Als de squats na een tijdje beter gaan, kan je het beste beginnen met 3 sets van 12. Doe dat een paar keer per week. Wil je na een tijdje meer uitdaging? Probeer dan eens 3 sets van 15. En natuurlijk kan je later ook nog extra gewichten toevoegen om het wat moeilijker te maken. Als je dat voor een langere periode kan volhouden, dan zie je na ongeveer 6 à 8 weken zeker wel resultaat.

30-day squat challenge

De 30-Day Squat Challenge is in het buitenland populair. Tijd om deze uitdaging naar Nederland te halen! Verschillende blogs en mensen op YouTube zijn lovend over deze uitdaging. Het is simpel, je doet het thuis (of in de sportschool) en iedereen kan meedoen. Je gaat tijdens de challenge de strijd aan met de ongewenste putjes en deukjes in je lichaam en werkt ondertussen aan een sterker lichaam. En dit doe je door slechts één oefening uit te voeren: de squat.
Wat heb je nodig? Een paar minuten van jouw tijd en eventueel gewichten als je een gevorderde squat-queen bent. Een maand lang doe je op 23 dagen squat oefeningen. Je volgt het schema om te zien hoeveel reps je elke dag moet doen. Een rep betekent een squat. Op dag één begin je met 50 reps, dus 50 squats, en op dag 30 doe je er 250. Schrik niet, het aantal wordt rustig opgebouwd zodat zelfs de meest onsportieve persoon het volhoudt.

Ode aan de squat

Als je een squat doet, train je billen en benen in één beweging. Krachtsporters gebruiken squats vooral om hun benen te trainen. Het is ook een goede oefening om te werken aan een strakke, gladde derrière. En wie wil dat niet? Als je last hebt van bovenbenen die elkaar raken, is deze challenge een win-winsituatie. Squats helpen deels tegen dit ‘probleem’.

Schema

De 30-Day Squat Challenge is een prima oefening om op zichzelf te doen of naast jouw gewone work-outs. Het is makkelijk vol te houden, omdat je na elke derde dag een rustdag krijgt. Op de eerste dag begin je met 50 squats, op de tweede dag doe je er 55 en op de derde dag 60. Dag 4 is een rustdag. Gelukkig zijn er rustdagen, want deze uitdaging zorgt gegarandeerd voor spierpijn. Na de rustdag tel je er tien squats bij op. Op dag drie waren dat er 60, dag 4 is een rustdag en op dag 5 tel je er dus tien bij op en voer je 70 squats uit. De volgende twee dagen tel je er telkens vijf bij. Op dag 6 staat de teller op 75 squats en op dag 7 doe je 80 reps. Dag 8 is een rustdag. Dit is het patroon dat je gedurende de hele challenge aanhoudt.
Bij aanvang van de tweede week tel je er na de rustdag 20 extra squats bij op om de hoeveelheid reps te verhogen. We gaan ten slotte voor 250 squats in 30 dagen. Of er tien, twintig of zelfs 30 squats bijkomen verschilt per rustdag. Op dag 29 (240 reps) komt het eind in zicht en terwijl je jezelf euforisch naar de overwinning squat, doe je op de laatste dag 250 squats. Een mooi moment om tegen vrienden op te scheppen dat je 250 squats in no-time doet én dat je bunda er beter uitziet dan ooit.
Gaat de challenge jou gemakkelijk af? Voeg dan gewichten toe aan het regime. Neem in elke hand een gewicht of houd een zware bal vast terwijl je de squats doet. Laat de gewichten langs je lichaam hangen als je rechtstaat en breng ze met gebogen armen naar je toe zodra je hurkt.

De juiste houding

Het beste resultaat boek je als je de squats goed kunt uitvoeren. Dus zet de voeten iets verder dan de heupen en zorg dat je comfortabel staat. Buig je rug iets naar voren en doe alsof je gaat zitten. Blijf zakken tot je het punt net boven de knie bereikt. Als je omhoog gaat stop je voordat je de knieën overstrekt. That’s it! Deze oefening is simpel maar effectief als je het schema aanhoudt. Ook kan je eventueel voor wat meer uitdaging, variëren in hoe je de squat doet. Zo wordt de oefening niet boring.
Watch on YouTube
Beeld: Pinterest
Lifestyle

‘Ben je altijd zo stil?’ en 5 andere zinnen die introverts niet willen horen

Charlotte
herkenbaar-introverts

5 dingen die introvert té vaak horen

Wij introverts hebben het soms best zwaar. We staan liever niet in het middelpunt van de aandacht, trekken ons iets meer terug in grote gezelschappen, en zijn al helemaal niet van plan om onze stem boven de rest uit te laten komen. Dat betekent echter niet dat we deze vijf opmerkingen nog nooit eerder hebben gehoord. Sterker nog, we horen ze continu! Of we nu bij een feestje zijn, een vergadering op het werk, of gewoon op bezoek bij famillie, deze zinnen komen altijd weer terug. Hier zijn de vijf meest voorkomende opmerkingen die wij, introverts, regelmatig voor onze kiezen krijgen – zucht.

1. “Doe niet zo saai”

Saai? Dat introverte mensen over het algemeen iets meer op zichzelf zijn en zich meestal wat stiller gedragen in sociale bijeenkomsten, betekent zeker niet dat ze saai zijn! Integendeel, terwijl extraverte mensen vaak handelen op impulsieve invallen, hebben wij introverts onze volgende stap zorgvuldig doordacht. Is dat saai? Wij vinden van niet. Terwijl extraverten druk bezig zijn met de buitenwereld, hebben wij de tijd genomen om na te denken, te reflecteren en creatief te zijn.

Onze stilte is vaak een teken van diepgaande gedachten en innovatieve ideeën. Dus, saai? Absoluut niet! We hebben misschien een andere aanpak, maar dat maakt ons zeker niet minder interessant.

2. ”Waarom ben je zo stil?”

Een vraag die introverte mensen maar al te vaak horen, en laten we eerlijk zijn, het is geen favoriet. Het suggereert dat stil zijn iets negatiefs is, terwijl voor introverten stilte juist een natuurlijke en comfortabele staat is. Stil zijn, betekent niet dat ze niets te zeggen hebben of zich ongemakkelijk voelen. Vaak zijn introverten diepe denkers die graag luisteren en observeren voordat ze hun mening delen. Ze genieten van rustige momenten en hechte gesprekken, in plaats van luidruchtige bijeenkomsten en oppervlakkige praatjes.

3. ”Vind je het goed als ik iemand meeneem?”

Nee! Introverten houden veel meer van één-op-één gesprekken dan van groepsgesprekken. Diepe, betekenisvolle gesprekken winnen het altijd van oppervlakkige small talk. Als er ineens meer mensen aan het gesprek meedoen, kan dat voor een introvert best lastig zijn. Ze hebben namelijk wat meer tijd nodig om te reageren, en in een groep is die kans vaak kleiner omdat iemand anders al snel het woord overneemt. Maar eerlijk, met zijn tweeën is het toch ook supergezellig?

4. “Ik had niet verwacht dat je zo aardig was”

Dit is een opmerking die introverten helaas maar al te vaak horen. Het lijkt te suggereren dat een rustig of terughoudend karakter gelijk staat aan onaardig zijn, wat natuurlijk helemaal niet klopt! Introverten hebben vaak een warme, vriendelijke persoonlijkheid die pas echt zichtbaar wordt in een comfortabele, rustige omgeving. Ze zijn misschien niet altijd de luidruchtigste in de kamer, maar dat betekent niet dat ze minder aardig of sociaal zijn.

5. “Ben je verlegen?”

Hoewel verlegenheid en introversie vaak in één adem worden genoemd, zijn het eigenlijk twee verschillende dingen. Verlegenheid draait om een gevoel van angst, nervositeit of ongemak in sociale situaties, vooral bij interacties met vreemden of in groepen. Mensen die verlegen zijn, vermijden vaak sociale situaties uit angst voor afwijzing of kritiek. Aan de andere kant is introversie een persoonlijkheidskenmerk dat draait om de voorkeur voor rustige omgevingen en de neiging om energie te halen uit alleen zijn of activiteiten die individueel worden uitgevoerd. Introverte mensen kunnen wel van sociale interacties genieten, maar hebben ook tijd nodig om op te laden na periodes van sociale activiteit – duh!

Beeld: Netflix | You