Beauty

Hoelang moet nagellak drogen voor het mooiste resultaat?

Foto nagels met matcha, nagels, nagels

Je bent je aan het klaarmaken voor een feestje of event en ineens besluit je 'even snel' je nagels te lakken. We vergissen ons altijd hoelang dit proces eigenlijk duurt en uiteindelijk kom je te laat of ga je met natte nagellak de deur uit. Voor je het weet ziet de lak er niet meer uit en mag je het de volgende dag opnieuw doen. Hoelang moet nagellak eigenlijk drogen? Met de volgende 10 tips hoef je nooit meer lang te wachten totdat je nagels droog zijn!

Het belang van nagellak droogtijd

Het aanbrengen van nagellak vereist geduld en precisie. Als je de droogtijd negeert of verkort, loop je risico dat je nagels beschadigd raken voordat de nagellak volledig is uitgehard. Dit kan leiden tot deuken, krassen en andere ongewenste imperfecties. Daarom is het essentieel om de juiste droogtijd te weten om het gewenste resultaat te bereiken.

Factoren die de nagellak droogtijd beïnvloeden

De droogtijd van nagellak kan variëren van persoon tot persoon en zelfs van nagellak tot nagellak. Verschillende factoren spelen een rol bij het bepalen hoelang het duurt voordat je nagellak volledig is uitgehard. Let’s take a look!

1. Het type nagellak

Niet alle nagellakjes zijn gelijk. Er zijn verschillende soorten nagellak, zoals gewone nagellak, gel-nagellak en acrylnagellak. Elk type nagellak heeft zijn eigen droogtijd. Gelnagellak, bijvoorbeeld, wordt uitgehard onder een UV- of LED-lamp, waardoor het veel sneller droogt dan gewone nagellak. Gewone nagellak kan daarentegen wat langer duren om volledig uit te harden.

2. De dikte van de aangebrachte laag

De dikte van de aangebrachte nagellaklaag speelt ook een cruciale rol bij het bepalen van de droogtijd. Dikkere lagen hebben meer tijd nodig om te drogen dan dunne lagen. Het is belangrijk om dunne en gelijkmatige lagen aan te brengen om de droogtijd te minimaliseren – en dat is precies wat we willen.

3. De kwaliteit van de nagellak

De kwaliteit van de nagellak zelf kan een groot verschil maken in de droogtijd. Hoogwaardige nagellakken bevatten vaak sneldrogende ingrediënten die de droogtijd verkorten. Goedkopere nagellakken kunnen langer duren om uit te harden en zijn vaak gevoeliger voor beschadiging. Misschien moet je dus toch een duurdere versie aanschaffen van je favoriete kleur – tijd is immers ook geld, toch? ;).

4. Omgevingsfactoren

De omgevingsfactoren spelen ook een rol bij het drogen van nagellak. De temperatuur en luchtvochtigheid in de ruimte waar je je nagels lakt, kunnen van invloed zijn op de droogtijd. Een warmere en drogere omgeving zal de nagellak sneller laten drogen dan een koude en vochtige omgeving.

Hoelang moet nagellak drogen?

Nu we de factoren hebben besproken die de droogtijd van nagellak beïnvloeden, is het tijd om de vraag te beantwoorden: hoe lang moet nagellak drogen? Over het algemeen duurt het ongeveer 1 tot 2 uur voordat gewone nagellak volledig is uitgehard. Dit betekent dat je nagellak na 2 uur geen sporen meer mag achterlaten als je er lichtjes op tikt. Dat is nogal een tijdje als je in alle haast je nagels even lakt!
Gelnagellak, aan de andere kant, droogt veel sneller. Onder een UV- of LED-lamp kan gel-nagellak in slechts enkele minuten volledig uitharden. Dit is één van de redenen dat gellak zo populair is onder de girls. 

Tips en trucs om nagellak sneller te laten drogen

1. Een dunner laagje aanbrengen

We zijn vaak geneigd om een aantal dikke lagen lak aan te brengen op onze nagels, maar dit is helemaal niet nodig! Het blijft hierdoor niet per se langer zitten én het duurt ook nog eens heel lang om te drogen. Breng een dun laagje lak aan en je nagellak droogt sneller dan ooit tevoren.

2. Sneldrogende topcoat

Na een dun laagje van felroze lak, kan je er altijd nog een sneldrogende topcoat overheen doen. Waarschijnlijk heb je wel een clear lakje liggen, maar haal er eentje in huis die speciaal gemaakt is om snel te drogen. Het werkt echt en zorgt er ook nog eens voor dat je kleurtje langer blijft zitten. Snel naar de drogist!

3. Water

Door je nagels na het lakken eerst nat te maken, drogen ze juist sneller. Niet heel logisch, maar het werkt wel. Doe je nagels niet onder een harde straal, want dit kan de lak verpesten. Pak een bakje en vul deze met koud water. Leg voor een minuutje je net gelakte vingers in het bakje en laat het daarna aan de lucht drogen. Et voila!

4. Haarlak

Elke meid die een beetje met beauty bezig is, heeft wel een spray haarlak in huis. Vandaag gaan we het niet in ons haar gebruiken, maar op onze vingertoppen. Lak zoals je normaal lakt en spuit je nagels daarna in met haarlak. Gebruik niet te veel, want alles gaat ervan plakken en het is niet zo goed voor je huid (maar een beetje kan geen kwaad).

5. Ventilator

Het gebruik van een ventilator op de koude luchtstand kan helpen om de nagellak sneller te laten drogen. Zo gaat het drogen een stuk sneller, in plaats van met je handen wapperen tot het eindelijk droog is.

6. IJs waterbad

Een andere truc om nagellak te laten drogen, is het onderdompelen van je handen in een kom met ijskoud water. Het koude water helpt de nagellak sneller uit te harden.

7. Droogdruppels

Er zijn speciale nagellakdroogdruppels verkrijgbaar die je na het aanbrengen van de nagellak kunt gebruiken. Deze druppels versnellen het uithardingsproces en helpen om je nagels snel te drogen.

8. Vermijd warm water

Als je van plan bent om na het lakken van je nagels een warm bad of een warme douche te nemen, wacht dan even met het aanbrengen van nagellak. Het warme water kan de nagellak opnieuw laten smelten en beschadigen.

9. Investeer in een UV of LED- lamp

Als je vaak gel-nagellak draagt, kan het de moeite waard zijn om te investeren in een UV- of LED-lamp. Deze lampen zijn speciaal ontworpen om gel-nagellak snel uit te harden, waardoor je nagels direct droog zijn.

10. Haardroger

Een klassieker! Gebruik een haardroger en je nagellak droogt een stuk sneller op dan normaal. Houd de haardroger op een afstandje en zet ‘m op de koude stand. Als je dit niet doet, dan kan je lak uitlopen of beschadigen. Dat wil je natuurlijk niet hebben. Welke methode ga jij de volgende keer uitproberen?
Bron: PinterestBeeld: Pinterest
Lifestyle

‘Ben je altijd zo stil?’ en 5 andere zinnen die introverts niet willen horen

Charlotte
herkenbaar-introverts

5 dingen die introvert té vaak horen

Wij introverts hebben het soms best zwaar. We staan liever niet in het middelpunt van de aandacht, trekken ons iets meer terug in grote gezelschappen, en zijn al helemaal niet van plan om onze stem boven de rest uit te laten komen. Dat betekent echter niet dat we deze vijf opmerkingen nog nooit eerder hebben gehoord. Sterker nog, we horen ze continu! Of we nu bij een feestje zijn, een vergadering op het werk, of gewoon op bezoek bij famillie, deze zinnen komen altijd weer terug. Hier zijn de vijf meest voorkomende opmerkingen die wij, introverts, regelmatig voor onze kiezen krijgen – zucht.

1. “Doe niet zo saai”

Saai? Dat introverte mensen over het algemeen iets meer op zichzelf zijn en zich meestal wat stiller gedragen in sociale bijeenkomsten, betekent zeker niet dat ze saai zijn! Integendeel, terwijl extraverte mensen vaak handelen op impulsieve invallen, hebben wij introverts onze volgende stap zorgvuldig doordacht. Is dat saai? Wij vinden van niet. Terwijl extraverten druk bezig zijn met de buitenwereld, hebben wij de tijd genomen om na te denken, te reflecteren en creatief te zijn.

Onze stilte is vaak een teken van diepgaande gedachten en innovatieve ideeën. Dus, saai? Absoluut niet! We hebben misschien een andere aanpak, maar dat maakt ons zeker niet minder interessant.

2. ”Waarom ben je zo stil?”

Een vraag die introverte mensen maar al te vaak horen, en laten we eerlijk zijn, het is geen favoriet. Het suggereert dat stil zijn iets negatiefs is, terwijl voor introverten stilte juist een natuurlijke en comfortabele staat is. Stil zijn, betekent niet dat ze niets te zeggen hebben of zich ongemakkelijk voelen. Vaak zijn introverten diepe denkers die graag luisteren en observeren voordat ze hun mening delen. Ze genieten van rustige momenten en hechte gesprekken, in plaats van luidruchtige bijeenkomsten en oppervlakkige praatjes.

3. ”Vind je het goed als ik iemand meeneem?”

Nee! Introverten houden veel meer van één-op-één gesprekken dan van groepsgesprekken. Diepe, betekenisvolle gesprekken winnen het altijd van oppervlakkige small talk. Als er ineens meer mensen aan het gesprek meedoen, kan dat voor een introvert best lastig zijn. Ze hebben namelijk wat meer tijd nodig om te reageren, en in een groep is die kans vaak kleiner omdat iemand anders al snel het woord overneemt. Maar eerlijk, met zijn tweeën is het toch ook supergezellig?

4. “Ik had niet verwacht dat je zo aardig was”

Dit is een opmerking die introverten helaas maar al te vaak horen. Het lijkt te suggereren dat een rustig of terughoudend karakter gelijk staat aan onaardig zijn, wat natuurlijk helemaal niet klopt! Introverten hebben vaak een warme, vriendelijke persoonlijkheid die pas echt zichtbaar wordt in een comfortabele, rustige omgeving. Ze zijn misschien niet altijd de luidruchtigste in de kamer, maar dat betekent niet dat ze minder aardig of sociaal zijn.

5. “Ben je verlegen?”

Hoewel verlegenheid en introversie vaak in één adem worden genoemd, zijn het eigenlijk twee verschillende dingen. Verlegenheid draait om een gevoel van angst, nervositeit of ongemak in sociale situaties, vooral bij interacties met vreemden of in groepen. Mensen die verlegen zijn, vermijden vaak sociale situaties uit angst voor afwijzing of kritiek. Aan de andere kant is introversie een persoonlijkheidskenmerk dat draait om de voorkeur voor rustige omgevingen en de neiging om energie te halen uit alleen zijn of activiteiten die individueel worden uitgevoerd. Introverte mensen kunnen wel van sociale interacties genieten, maar hebben ook tijd nodig om op te laden na periodes van sociale activiteit – duh!

Beeld: Netflix | You