Lifestyle

Belastingaangifte doen? Zo doe je dat

Senait
hoe doe je belastingaangifte

Het is weer tijd voor dat vervelende klusje van het jaar: belastingaangifte. Weet je niet zo goed hoe belastingaangiften werken en vind je het misschien ook een beetje spannend? Maak je maar geen zorgen; wij helpen je een handje. Ga er gewoon even goed voor zitten en je zal er al snel achter komen dat het allemaal niet zo ingewikkeld en vervelend is als het lijkt. Niet alleen je kennis, maar ook je portemonnee wordt er namelijk rijker van!

Wat zijn belastingaangiften?

Laten we eens duiken in die wereld van de belastingen. Om te beginnen zullen we eerst het negatieve sentiment uit dit klusje halen. Je kan het namelijk ook zien als een manier om geld te verdienen! – girl math.  In het kort is belastingaangifte het proces waarbij je aan de overheid laat zien hoeveel geld je hebt verdiend in een jaar en hoeveel geld je hebt uitgegeven aan bepaalde dingen. Dit gebeurt omdat je in Nederland belasting betaalt over je inkomsten, waaronder bijvoorbeeld het geld dat je verdient met je bijbaantjes. Hier komt het leuke gedeelte: door verstandige keuzes te maken en gebruik te maken van aftrekposten, kun je mogelijk geld terugverdienen.
Heb je kosten gemaakt voor je werk? Aftrekpost! Maak je kosten voor zorg? Aftrekpost! Betaal je hypotheekrente? Je raadt het al, aftrekpost! Terwijl je die belastingaangifte invult, vier je eigenlijk je financiële successen en verdien je mogelijk wat extra centjes. Hoe weet je of je geld terugkrijgt van de belasting? De snelste manier om hier achter te komen, is door de aangifte simpelweg gewoon in te vullen. We zullen je in het kort uitleggen hoe je dat doet en slepen je zo door die aangifte heen!

Belastingaangifte: met dit stappenplan doe je dat

Don’t panic! Ga er even goed voor zitten als je gaat beginnen aan je aangifte.

 1. Zorg dat je de juiste gegevens bij je hebt

Voor het invullen van de belastingaangifte heb je bepaalde gegevens nodig. Denk aan je DigiD, je rekeningnummer, je jaaropgave of misschien zelfs de WOZ-waarde van je woning. Het complete lijstje met de mogelijk nodige gegevens – die je hoogstwaarschijnlijk niet allemaal nodig zal hebben – is te vinden op de site van de belastingsdienst.

2. Heb je je gegevens bij elkaar? Log dan in op Mijn Belastingdienst

Om in te loggen op Mijn Belastingsdienst gebruik je de gegevens van je DigiD. Als dit allemaal goed gaat, bevind je je nu in de Mijn Belastingdienstomgeving. Hier klik je op ‘Inkomstenbelasting’ en vervolgens op het belastingjaar waar je aangifte over wilt doen. Vaak gaat de aangifte over het vorige jaar. Als je nu, in 2024, je belastingaangifte wilt doen, klik je dus op  ‘Belastingjaar 2023’.

3. Controleer je gegevens

Vergelijk de gegevens die de belastingdienst zelf al voor je heeft ingevuld met de gegevens die jezelf hebt. Klopt er iets niet? Vul deze gegevens dan aan of verbeter wat ontbreekt of niet klopt. Twijfel je welke gegevens de juiste zijn? Vul dan je eigen gegevens in. Klopt alles wel? Dan heeft dat automatisch invullen je even wat tijd bespaard!
Mocht je trouwens tijdens het invulproces door iets onderbroken worden, klik dan op ‘opslaan en afsluiten’. Al je ingevulde gegevens worden zo bewaard. Ook wanneer Mijn Belastingdienst automatisch uitlogt, wanneer er 15 minuten geen activiteit is geweest, worden je gegevens altijd opgeslagen.

4. Ondertekenen en verzenden maar!

Als je de belastingaangifte helemaal hebt ingevuld, onderteken je deze weer met jouw DigiD. Je hoeft hem nu alleen nog maar te verzenden en je bent finito! Als alles goed is gegaan krijg je de pagina ‘Ontvangstbevestiging’ op je scherm te zien.
Vind je het allemaal nog steeds een beetje onduidelijk? Meer uitleg vindt je op de site van de belastingsdienst. Je kan ook altijd een familielid of kennis om advies vragen, die willen je vast met alle liefde helpen. Andere organisaties en ook de belastingdienst zelf kunnen je helpen bij het invullen van je belastingaangifte via deze link.

Vergeet deze vier slimme aftrekposten niet bij het invullen van je belastingaangifte!

Tijdens het invullen van de belastingsaangiften vergeten veel mensen vaak aftrekposten die ervoor kunnen zorgen dat je een stuk minder centjes hoeft te betalen. Dit zijn ze!

Wanneer je schulden hebt

Het ligt er natuurlijk aan wat voor baan je hebt en wat voor kosten je maakt, maar veel mensen weten niet dat je verschillende kosten mag aftrekken als je schulden hebt van over de €3200,-. Deze kosten kunnen van alles zijn. Heb je bijvoorbeeld een schuld voor de financiering van een vakantiehuisje van afgelopen zomer, toeslagen die je moet terugbetalen, een geldbedrag van het persoonsgebonden budget dat je moet terugbetalen, schuld door een schenking op papier, sta je op rood bij de bank of een lening voor een auto? Aftrekpost!

Je overige ziektekosten

Voor de meeste ziektekosten ben je verzekerd. De ziektekosten die je af mag trekken zijn daarom vaak beperkt. Maar, waar sommigen niet voor verzekerd zijn – en wat je dus even na moet checken – zijn bijvoorbeeld een bezoekje aan de mondhygiënist, de fysiotherapeut en de logopedist. Ook wanneer je voorgeschreven medicijnen zelf moet halen of je een vast voorgeschreven dieet volgt, mogen deze kosten eraf.

Geld aan goede doelen

Ben je een vrijgevig persoon en heb je het beste voor met de wereld? Wanneer je maandelijks geld geeft aan een goed doel mag je ook deze kosten van je belasting aftrekken. Er zit wél een addertje onder het gras. Het geld dat je doneert moet bij elkaar meer zijn dan 1 procent zijn van je drempelinkomen, en er zit een minimum aan van €60,-. Elke euro die hier boven valt: aftrekpost!

Reiskosten

Ga jij met de auto of met de fiets naar je werk? Dan mag je helaas niets aftrekken van je belasting. Je werkgever mag overigens wél maximaal 19 cent per kilometer vergoeden. Als je iedere keer met het openbaar vervoer op en neer reist naar je werk, mag je wel bepaalde vaste kosten aftrekken. De hoogte van de aftrekbare kosten zijn afhankelijk van hoe vaak en hoe ver je per dag moet reizen. Deze informatie vind je allemaal in de reiskostentabel op de website van de belastingdienst.
Ondanks dat we je al heel veel informatie hebben gegeven, zijn dit niet alle aftrekposten. Tip: zoek alles eerst even goed uit voordat je je belastingaangifte gaat invoeren. Wie weet kan je met het geld dat je bespaart wel die nieuwe tas kopen die je laatst in de winkel zag hangen! We wensen je heel veel succes, jij kan dit.
Beeld: pexels
Lifestyle

‘Ben je altijd zo stil?’ en 5 andere zinnen die introverts niet willen horen

Charlotte
herkenbaar-introverts

5 dingen die introvert té vaak horen

Wij introverts hebben het soms best zwaar. We staan liever niet in het middelpunt van de aandacht, trekken ons iets meer terug in grote gezelschappen, en zijn al helemaal niet van plan om onze stem boven de rest uit te laten komen. Dat betekent echter niet dat we deze vijf opmerkingen nog nooit eerder hebben gehoord. Sterker nog, we horen ze continu! Of we nu bij een feestje zijn, een vergadering op het werk, of gewoon op bezoek bij famillie, deze zinnen komen altijd weer terug. Hier zijn de vijf meest voorkomende opmerkingen die wij, introverts, regelmatig voor onze kiezen krijgen – zucht.

1. “Doe niet zo saai”

Saai? Dat introverte mensen over het algemeen iets meer op zichzelf zijn en zich meestal wat stiller gedragen in sociale bijeenkomsten, betekent zeker niet dat ze saai zijn! Integendeel, terwijl extraverte mensen vaak handelen op impulsieve invallen, hebben wij introverts onze volgende stap zorgvuldig doordacht. Is dat saai? Wij vinden van niet. Terwijl extraverten druk bezig zijn met de buitenwereld, hebben wij de tijd genomen om na te denken, te reflecteren en creatief te zijn.

Onze stilte is vaak een teken van diepgaande gedachten en innovatieve ideeën. Dus, saai? Absoluut niet! We hebben misschien een andere aanpak, maar dat maakt ons zeker niet minder interessant.

2. ”Waarom ben je zo stil?”

Een vraag die introverte mensen maar al te vaak horen, en laten we eerlijk zijn, het is geen favoriet. Het suggereert dat stil zijn iets negatiefs is, terwijl voor introverten stilte juist een natuurlijke en comfortabele staat is. Stil zijn, betekent niet dat ze niets te zeggen hebben of zich ongemakkelijk voelen. Vaak zijn introverten diepe denkers die graag luisteren en observeren voordat ze hun mening delen. Ze genieten van rustige momenten en hechte gesprekken, in plaats van luidruchtige bijeenkomsten en oppervlakkige praatjes.

3. ”Vind je het goed als ik iemand meeneem?”

Nee! Introverten houden veel meer van één-op-één gesprekken dan van groepsgesprekken. Diepe, betekenisvolle gesprekken winnen het altijd van oppervlakkige small talk. Als er ineens meer mensen aan het gesprek meedoen, kan dat voor een introvert best lastig zijn. Ze hebben namelijk wat meer tijd nodig om te reageren, en in een groep is die kans vaak kleiner omdat iemand anders al snel het woord overneemt. Maar eerlijk, met zijn tweeën is het toch ook supergezellig?

4. “Ik had niet verwacht dat je zo aardig was”

Dit is een opmerking die introverten helaas maar al te vaak horen. Het lijkt te suggereren dat een rustig of terughoudend karakter gelijk staat aan onaardig zijn, wat natuurlijk helemaal niet klopt! Introverten hebben vaak een warme, vriendelijke persoonlijkheid die pas echt zichtbaar wordt in een comfortabele, rustige omgeving. Ze zijn misschien niet altijd de luidruchtigste in de kamer, maar dat betekent niet dat ze minder aardig of sociaal zijn.

5. “Ben je verlegen?”

Hoewel verlegenheid en introversie vaak in één adem worden genoemd, zijn het eigenlijk twee verschillende dingen. Verlegenheid draait om een gevoel van angst, nervositeit of ongemak in sociale situaties, vooral bij interacties met vreemden of in groepen. Mensen die verlegen zijn, vermijden vaak sociale situaties uit angst voor afwijzing of kritiek. Aan de andere kant is introversie een persoonlijkheidskenmerk dat draait om de voorkeur voor rustige omgevingen en de neiging om energie te halen uit alleen zijn of activiteiten die individueel worden uitgevoerd. Introverte mensen kunnen wel van sociale interacties genieten, maar hebben ook tijd nodig om op te laden na periodes van sociale activiteit – duh!

Beeld: Netflix | You