Love

5 gewoontes in je relatie die leiden tot een break-up

gewoontes-relatie-break-up

Wanneer je al lang samen bent met iemand, kan het voorkomen dat het vlammetje een beetje dooft. Zonder dat je het door hebt ontstaan er ongezonde gewoontes in jullie relatie en werk je actief mee aan jullie break-up. Hoeveel je ook van elkaar houdt, zeggen experts dat deze 'onschuldige' dingen in een relatie funest kunnen zijn.

1. Vurige discussies

Ruzies en discussies horen er nu eenmaal bij als je in een langdurige relatie zit met je lover. Toch is het goed om je gevoelens in toon te proberen te houden. Wanneer je te veel woede uit naar de ander, jaag je die persoon weg en is er geen ruimte meer voor een goed gesprek. Dit is misschien wel de lastigste gewoonte om af te leren in je relatie, maar wel belangrijk om te onthouden als je niet toe bent aan een break-up.

2. Roddelen over je lover

Dit klinkt misschien vanzelfsprekend, maar er zijn genoeg koppels die achter elkaars rug praten. Of het nu om een grapje gaat of een serieus onderwerp, roddelen is niet goed voor je relatie. “Het toont geen respect naar hem toe, zelfs als hij er nooit achter komt”, legt therapeut Carrie Col uit. “Op die manier start je alleen maar een patroon van negatieve vergelijkingen dat kan leiden tot nog meer irritaties. Voordat je het weet, bevindt jullie relatie zich in een neerwaartse spiraal.”

3. Masker op houden

Communiceer met je partner! Dit is de beste tip die de experts mee kunnen geven. Houd je liever de schijn op dat alles goed met je gaat? Je lichaam zal je binnen de kortste keren verraden. Je krijgt een hogere stem, je pupillen worden groter en je maskeert je gevoelens met een neplach. “Dit zijn allemaal signalen dat iemand overweldigd is door zijn eigen emoties”, verteld relatietherapeut Sue Johnson. Wees eerlijk naar je lover en praat over je gevoelens.

4. Ander inlevingsvermogen

Om direct in te haken op het ‘praten over je gevoelens’ onderwerp. Dit kan soms moeilijker zijn dan je had gehoopt. We blijven het liefste weg van genderstereotypering, maar de experts wijzen erop dat mannen nu eenmaal meer moeite hebben met empathie. Ze vinden het lastig om zich te verplaatsen in een ander. Dit is genetisch bepaald en kunnen zij vaak maar weinig aandoen. Iets om te onthouden voor jullie volgende discussie. Laat de ‘je wil mij niet begrijpen’ gewoonte achterwege in jullie relatie en voorkom de break-up.

5. Partner vergelijken met een ander

We vergelijken niet alleen onszelf met iedereen die knapper, vrolijker of rijker lijkt, maar ook ons liefje is hier soms de dupe van. Het is bijna niet tegen te houden om je huidige partner te vergelijken met je ex of andere knappe mannen of vrouwen in je omgeving. Toch is dit iets wat je zoveel mogelijk tegen moet houden. Het is niet goed voor het zelfvertrouwen van de ander en het laat jou altijd twijfelen over je huidige relatie.
Lifestyle

‘Ben je altijd zo stil?’ en 5 andere zinnen die introverts niet willen horen

Charlotte
herkenbaar-introverts

5 dingen die introvert té vaak horen

Wij introverts hebben het soms best zwaar. We staan liever niet in het middelpunt van de aandacht, trekken ons iets meer terug in grote gezelschappen, en zijn al helemaal niet van plan om onze stem boven de rest uit te laten komen. Dat betekent echter niet dat we deze vijf opmerkingen nog nooit eerder hebben gehoord. Sterker nog, we horen ze continu! Of we nu bij een feestje zijn, een vergadering op het werk, of gewoon op bezoek bij famillie, deze zinnen komen altijd weer terug. Hier zijn de vijf meest voorkomende opmerkingen die wij, introverts, regelmatig voor onze kiezen krijgen – zucht.

1. “Doe niet zo saai”

Saai? Dat introverte mensen over het algemeen iets meer op zichzelf zijn en zich meestal wat stiller gedragen in sociale bijeenkomsten, betekent zeker niet dat ze saai zijn! Integendeel, terwijl extraverte mensen vaak handelen op impulsieve invallen, hebben wij introverts onze volgende stap zorgvuldig doordacht. Is dat saai? Wij vinden van niet. Terwijl extraverten druk bezig zijn met de buitenwereld, hebben wij de tijd genomen om na te denken, te reflecteren en creatief te zijn.

Onze stilte is vaak een teken van diepgaande gedachten en innovatieve ideeën. Dus, saai? Absoluut niet! We hebben misschien een andere aanpak, maar dat maakt ons zeker niet minder interessant.

2. ”Waarom ben je zo stil?”

Een vraag die introverte mensen maar al te vaak horen, en laten we eerlijk zijn, het is geen favoriet. Het suggereert dat stil zijn iets negatiefs is, terwijl voor introverten stilte juist een natuurlijke en comfortabele staat is. Stil zijn, betekent niet dat ze niets te zeggen hebben of zich ongemakkelijk voelen. Vaak zijn introverten diepe denkers die graag luisteren en observeren voordat ze hun mening delen. Ze genieten van rustige momenten en hechte gesprekken, in plaats van luidruchtige bijeenkomsten en oppervlakkige praatjes.

3. ”Vind je het goed als ik iemand meeneem?”

Nee! Introverten houden veel meer van één-op-één gesprekken dan van groepsgesprekken. Diepe, betekenisvolle gesprekken winnen het altijd van oppervlakkige small talk. Als er ineens meer mensen aan het gesprek meedoen, kan dat voor een introvert best lastig zijn. Ze hebben namelijk wat meer tijd nodig om te reageren, en in een groep is die kans vaak kleiner omdat iemand anders al snel het woord overneemt. Maar eerlijk, met zijn tweeën is het toch ook supergezellig?

4. “Ik had niet verwacht dat je zo aardig was”

Dit is een opmerking die introverten helaas maar al te vaak horen. Het lijkt te suggereren dat een rustig of terughoudend karakter gelijk staat aan onaardig zijn, wat natuurlijk helemaal niet klopt! Introverten hebben vaak een warme, vriendelijke persoonlijkheid die pas echt zichtbaar wordt in een comfortabele, rustige omgeving. Ze zijn misschien niet altijd de luidruchtigste in de kamer, maar dat betekent niet dat ze minder aardig of sociaal zijn.

5. “Ben je verlegen?”

Hoewel verlegenheid en introversie vaak in één adem worden genoemd, zijn het eigenlijk twee verschillende dingen. Verlegenheid draait om een gevoel van angst, nervositeit of ongemak in sociale situaties, vooral bij interacties met vreemden of in groepen. Mensen die verlegen zijn, vermijden vaak sociale situaties uit angst voor afwijzing of kritiek. Aan de andere kant is introversie een persoonlijkheidskenmerk dat draait om de voorkeur voor rustige omgevingen en de neiging om energie te halen uit alleen zijn of activiteiten die individueel worden uitgevoerd. Introverte mensen kunnen wel van sociale interacties genieten, maar hebben ook tijd nodig om op te laden na periodes van sociale activiteit – duh!

Beeld: Netflix | You