Lifestyle

Een leeg spaarvarken? Dit is dé reden dat jij nooit rijk zal worden

Charlotte
gewoonten-niet-rijk

Als je ons jaren geleden zou vragen wat wij later wilden worden, was het antwoord simpel: RIJK! Natuurlijk is geld niet het belangrijkste in het leven, maar let's be honest, met onze dure levensgewoonten is het rondkomen tot het einde van de maand soms best een opgave. Wij zijn niet de enigen gelukkig, die een paar van onze slechte gewoonten zouden moeten afleren. Deze vijf gewoonten zorgen er namelijk voor dat wij niet – en jij waarschijnlijk ook niet – rijk zullen worden.

Hierdoor zal jij niet rijk worden

Impulsieve uitgaven en een gebrek aan een langetermijnplanning? Dat kunnen zomaar tekenen zijn dat jij niet rijk zal worden. Heb jij ook last van de volgende slechte gewoonten? Dan zal je niet snel een hoop cash op je bankrekening hebben staan.

1. Je doet veel impulsieve aankopen

We kennen het allemaal, dat ene truitje bij H&M, die leuke oorbellen bij ZARA én dan nog een ijskoffie bij Starbucks, impulsieve uitgaven kunnen een charmante verleiding zijn. Het effect van deze uitgaven op jouw financiële toestand is echter niet te negeren. In de zoektocht naar directe bevrediging vergeten we soms de langetermijngevolgen. Onze fashionista harten volgen in de winkelstraten, levert ons een tijdelijk gevoel van vreugde op, maar zorgt er ook voor dat het pad naar financiële stabiliteit steeds moeilijker te bewandelen wordt. Door te leren om deze verleidingen te weerstaan en ongeplande aankopen te veranderen in doordachte keuzes, zorg jij ervoor dat jij later misschien wel kan leven als een queen. Dat betekent natuurlijk niet dat een haver cappu op haar tijd niet is toegestaan, zolang het maar geen dagelijkse gewoonte wordt.

2. Je stelt geen doelen

Het pad naar succes begint bij het stellen van duidelijke doelen. Zonder een heldere bestemming is het moeilijk om richting te geven aan je harde werk. Velen van ons vermijden deze essentiële stap en leven daardoor van salaris naar salaris, maar zonder doelen is het als ronddwalen zonder kompas. Het bedenken van wat je wilt bereiken financieel, creëert een routekaart voor jouw succes! Het geeft richting aan je acties en motiveert je om stap-voor-stap vooruitgang te boeken.

3. Je zet al je geld op je spaarrekening

Het streven naar financiële welvaart omvat meer dan alleen sparen; denk bijvoorbeeld aan slim investeren! Hoewel je natuurlijk moet beginnen met een spaarbedrag op je rekening, kan je ervoor zorgen dat dit geld niet alleen passief ergens stil staat, wachtend om uitgegeven te worden. Van onroerend goed tot crypto, er zijn diverse wegen om je geld te laten werken voor jou. Het is de actieve betrokkenheid bij de mogelijkheden van investeringen die een verschil maakt. Dus, durf verder te kijken dan spaarrekeningen en ontdek de wereld van investeringen. Dat klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, want voordat je begint met investeren is het wel verstandig om je goed in te lezen over de risico’s!

4. Je hebt geen overzicht van je inkomsten/uitgaven

Het registreren van je inkomsten en uitgaven lijkt misschien als een tijdrovende taak die we graag overslaan. Maar achter deze ogenschijnlijk saaie klus schuilt de sleutel tot financiële welvaart. Tegenwoordig zijn er hele handige apps, waarmee jij jouw uitgaven en inkomsten in kaart kan brengen! Dit zorgt ervoor dat jij geen onnodige stress ervaart, en precies weet wat jij elke maand te besteden hebt. Zo word jij een echte budget queen. 

5. Je gelooft niet dat je rijk zal worden

Je gedachten zijn als de architecten van je toekomst, en soms kunnen we onszelf onderschatten. Als je denkt dat rijkdom een ander pad volgt en niet het jouwe, is het tijd om die overtuiging te herzien. Het klinkt een beetje zweverig, maar wat je gelooft, heeft echt invloed op je acties. Als je in jezelf gelooft, opent dat deuren naar financiële mogelijkheden. Het idee dat rijkdom voor anderen is, kan je weerhouden van de eerste stappen naar financieel succes.
Beeld: Netflix
Lifestyle

‘Ben je altijd zo stil?’ en 5 andere zinnen die introverts niet willen horen

Charlotte
herkenbaar-introverts

5 dingen die introvert té vaak horen

Wij introverts hebben het soms best zwaar. We staan liever niet in het middelpunt van de aandacht, trekken ons iets meer terug in grote gezelschappen, en zijn al helemaal niet van plan om onze stem boven de rest uit te laten komen. Dat betekent echter niet dat we deze vijf opmerkingen nog nooit eerder hebben gehoord. Sterker nog, we horen ze continu! Of we nu bij een feestje zijn, een vergadering op het werk, of gewoon op bezoek bij famillie, deze zinnen komen altijd weer terug. Hier zijn de vijf meest voorkomende opmerkingen die wij, introverts, regelmatig voor onze kiezen krijgen – zucht.

1. “Doe niet zo saai”

Saai? Dat introverte mensen over het algemeen iets meer op zichzelf zijn en zich meestal wat stiller gedragen in sociale bijeenkomsten, betekent zeker niet dat ze saai zijn! Integendeel, terwijl extraverte mensen vaak handelen op impulsieve invallen, hebben wij introverts onze volgende stap zorgvuldig doordacht. Is dat saai? Wij vinden van niet. Terwijl extraverten druk bezig zijn met de buitenwereld, hebben wij de tijd genomen om na te denken, te reflecteren en creatief te zijn.

Onze stilte is vaak een teken van diepgaande gedachten en innovatieve ideeën. Dus, saai? Absoluut niet! We hebben misschien een andere aanpak, maar dat maakt ons zeker niet minder interessant.

2. ”Waarom ben je zo stil?”

Een vraag die introverte mensen maar al te vaak horen, en laten we eerlijk zijn, het is geen favoriet. Het suggereert dat stil zijn iets negatiefs is, terwijl voor introverten stilte juist een natuurlijke en comfortabele staat is. Stil zijn, betekent niet dat ze niets te zeggen hebben of zich ongemakkelijk voelen. Vaak zijn introverten diepe denkers die graag luisteren en observeren voordat ze hun mening delen. Ze genieten van rustige momenten en hechte gesprekken, in plaats van luidruchtige bijeenkomsten en oppervlakkige praatjes.

3. ”Vind je het goed als ik iemand meeneem?”

Nee! Introverten houden veel meer van één-op-één gesprekken dan van groepsgesprekken. Diepe, betekenisvolle gesprekken winnen het altijd van oppervlakkige small talk. Als er ineens meer mensen aan het gesprek meedoen, kan dat voor een introvert best lastig zijn. Ze hebben namelijk wat meer tijd nodig om te reageren, en in een groep is die kans vaak kleiner omdat iemand anders al snel het woord overneemt. Maar eerlijk, met zijn tweeën is het toch ook supergezellig?

4. “Ik had niet verwacht dat je zo aardig was”

Dit is een opmerking die introverten helaas maar al te vaak horen. Het lijkt te suggereren dat een rustig of terughoudend karakter gelijk staat aan onaardig zijn, wat natuurlijk helemaal niet klopt! Introverten hebben vaak een warme, vriendelijke persoonlijkheid die pas echt zichtbaar wordt in een comfortabele, rustige omgeving. Ze zijn misschien niet altijd de luidruchtigste in de kamer, maar dat betekent niet dat ze minder aardig of sociaal zijn.

5. “Ben je verlegen?”

Hoewel verlegenheid en introversie vaak in één adem worden genoemd, zijn het eigenlijk twee verschillende dingen. Verlegenheid draait om een gevoel van angst, nervositeit of ongemak in sociale situaties, vooral bij interacties met vreemden of in groepen. Mensen die verlegen zijn, vermijden vaak sociale situaties uit angst voor afwijzing of kritiek. Aan de andere kant is introversie een persoonlijkheidskenmerk dat draait om de voorkeur voor rustige omgevingen en de neiging om energie te halen uit alleen zijn of activiteiten die individueel worden uitgevoerd. Introverte mensen kunnen wel van sociale interacties genieten, maar hebben ook tijd nodig om op te laden na periodes van sociale activiteit – duh!

Beeld: Netflix | You