Films & Series

Horror school: deze schokkende documentaire staat nu op Netflix

Senait
docu ivy ridge

Lig jij niet wakker van de meest donkere en nare documentaires? Dan moet je deze écht op je watchlist zetten. Katherine Kubler laat met haar driedelige documentaire The Program: Cons, Cults and Kidnapping een hoop verbijstering achter bij kijkers. De serie behaalde binnen 5 dagen maar liefst 22,7 miljoen kijkuren, en staat momenteel in de Netflix top 10. In de documentaire blikt ze samen met andere oud-studenten terug op hun tijd op de kostschool Ivy Ridge.

Ivy Ridge: een ware hel

Heb je al gehoord van het verhaal van Katherine Kubler? In 2005 bracht ze ruim een jaar – om precies te zijn 15 maanden – door op de kostschool Ivy Ridge in de staat New York. Samen met haar klasgenoten heeft ze nu een driedelige documentaire gemaakt. De kostschool was bedoeld voor tieners die het moeilijk hadden, met als doel om ze ‘te herprogrammeren’. Het klinkt bijna als iets uit een enge film: leerlingen werden gekidnapt, om vervolgens te ontwaken op deze traumatische school. Maar in de documentaire gaat Katherine terug naar de school met haar oud-klasgenoten en stelt ze vragen aan voormalige docenten. Het is fascinerend om te zien hoe ze terugkijken op die tijd en te mogen ervaren wat ze in die tijd hebben meegemaakt.

Onbetaalbare emotionele schade

Op de kostschool zijn studenten zowel mentaal als fysiek misbruikt. Zo werden ze afgesloten van de ‘echte wereld’ en werden ze gedwongen zich aan de bizarre richtlijnen van de school te houden. De oud-studenten bezochten de gesloten school in de staat New York en vertelden over de jaren dat ze gescheiden en geïsoleerd waren van hun families, ontmoedigd waren om relaties met elkaar aan te gaan en ‘als gevangenen werden behandeld’.
Studenten beschreven hun ervaring als een ‘brainwashing’ waarbij ze werden gedwongen zich te houden aan een programma dat hen afschilderde als manipulatief of verslaafd. Ook werden scholieren gedwongen om deel te nemen aan ‘seminars’ met verschillende uitputtende en beschamende activiteiten, die soms dagenlang konden duren. En nog erger: sommige leerlingen herinnerden ze zich nog momenten waarop ze geboeid werden en zich van top tot teen moesten uitkleden. Wat verschrikkelijk!

Enorme impact op kijkers

De impact van de documentaire op kijkers is enorm, en dat is wel duidelijk uit de reacties. “Er was gewoon iets anders aan deze docu, misschien komt het omdat het gemaakt is door de mensen die deze vreselijke dingen hebben meegemaakt. Het heeft een persoonlijk tintje waar niemand anders echt licht op zou kunnen schijnen”, schrijft iemand. Zo blij dat Netflix dit laat zien, het helpt echt om de mensen bloot te leggen die profiteren van het martelen van kinderen”, zegt een ander. Ook wij zijn shocked door dit verhaal, en kunnen onze oren nauwelijks geloven. Ivy Ridge Academy is een ware hel.

Onderzoek door de lokale politie

De documentaireserie over de Ivy Ridge Academie in New York heeft geleid tot een golf van meldingen van misbruik en een onderzoek door de lokale politie naar de school. Kortom: het is echt intens. Als je jezelf eerst mentaal wilt voorbereiden, bekijk dan zeker eerst even de trailer voordat je de Netflix-documentaire gaat kijken. Het is inspirerend om te zien hoeveel steun en erkenning er is voor de moed van degenen die hun verhaal hebben gedeeld. Dus, durf jij het aan?
Watch on YouTube
Beeld: netflix
Lifestyle

‘Ben je altijd zo stil?’ en 5 andere zinnen die introverts niet willen horen

Charlotte
herkenbaar-introverts

5 dingen die introvert té vaak horen

Wij introverts hebben het soms best zwaar. We staan liever niet in het middelpunt van de aandacht, trekken ons iets meer terug in grote gezelschappen, en zijn al helemaal niet van plan om onze stem boven de rest uit te laten komen. Dat betekent echter niet dat we deze vijf opmerkingen nog nooit eerder hebben gehoord. Sterker nog, we horen ze continu! Of we nu bij een feestje zijn, een vergadering op het werk, of gewoon op bezoek bij famillie, deze zinnen komen altijd weer terug. Hier zijn de vijf meest voorkomende opmerkingen die wij, introverts, regelmatig voor onze kiezen krijgen – zucht.

1. “Doe niet zo saai”

Saai? Dat introverte mensen over het algemeen iets meer op zichzelf zijn en zich meestal wat stiller gedragen in sociale bijeenkomsten, betekent zeker niet dat ze saai zijn! Integendeel, terwijl extraverte mensen vaak handelen op impulsieve invallen, hebben wij introverts onze volgende stap zorgvuldig doordacht. Is dat saai? Wij vinden van niet. Terwijl extraverten druk bezig zijn met de buitenwereld, hebben wij de tijd genomen om na te denken, te reflecteren en creatief te zijn.

Onze stilte is vaak een teken van diepgaande gedachten en innovatieve ideeën. Dus, saai? Absoluut niet! We hebben misschien een andere aanpak, maar dat maakt ons zeker niet minder interessant.

2. ”Waarom ben je zo stil?”

Een vraag die introverte mensen maar al te vaak horen, en laten we eerlijk zijn, het is geen favoriet. Het suggereert dat stil zijn iets negatiefs is, terwijl voor introverten stilte juist een natuurlijke en comfortabele staat is. Stil zijn, betekent niet dat ze niets te zeggen hebben of zich ongemakkelijk voelen. Vaak zijn introverten diepe denkers die graag luisteren en observeren voordat ze hun mening delen. Ze genieten van rustige momenten en hechte gesprekken, in plaats van luidruchtige bijeenkomsten en oppervlakkige praatjes.

3. ”Vind je het goed als ik iemand meeneem?”

Nee! Introverten houden veel meer van één-op-één gesprekken dan van groepsgesprekken. Diepe, betekenisvolle gesprekken winnen het altijd van oppervlakkige small talk. Als er ineens meer mensen aan het gesprek meedoen, kan dat voor een introvert best lastig zijn. Ze hebben namelijk wat meer tijd nodig om te reageren, en in een groep is die kans vaak kleiner omdat iemand anders al snel het woord overneemt. Maar eerlijk, met zijn tweeën is het toch ook supergezellig?

4. “Ik had niet verwacht dat je zo aardig was”

Dit is een opmerking die introverten helaas maar al te vaak horen. Het lijkt te suggereren dat een rustig of terughoudend karakter gelijk staat aan onaardig zijn, wat natuurlijk helemaal niet klopt! Introverten hebben vaak een warme, vriendelijke persoonlijkheid die pas echt zichtbaar wordt in een comfortabele, rustige omgeving. Ze zijn misschien niet altijd de luidruchtigste in de kamer, maar dat betekent niet dat ze minder aardig of sociaal zijn.

5. “Ben je verlegen?”

Hoewel verlegenheid en introversie vaak in één adem worden genoemd, zijn het eigenlijk twee verschillende dingen. Verlegenheid draait om een gevoel van angst, nervositeit of ongemak in sociale situaties, vooral bij interacties met vreemden of in groepen. Mensen die verlegen zijn, vermijden vaak sociale situaties uit angst voor afwijzing of kritiek. Aan de andere kant is introversie een persoonlijkheidskenmerk dat draait om de voorkeur voor rustige omgevingen en de neiging om energie te halen uit alleen zijn of activiteiten die individueel worden uitgevoerd. Introverte mensen kunnen wel van sociale interacties genieten, maar hebben ook tijd nodig om op te laden na periodes van sociale activiteit – duh!

Beeld: Netflix | You