Love

Oei! Dit zijn 9 dingen om in gedachten te houden voor je iemand friendzoned

Senait
dingen om te onthouden bij friendzonen

Niemand wil belanden in de friendzone – de grootste angst wanneer je je gevoelens toegeeft aan je crush. Maar soms zijn de rollen omgedraaid, en ben jij juist degene die iemand moet gaan afwijzen. Dit kan heel vervelend en ongemakkelijk zijn, vooral als je jullie vriendschap heel hoog hebt zitten. Houd daarom deze negen dingen in gedachten, voordat je deze persoon in het 'friendzone hokje' plaatst.

9 dingen om in gedachten te houden, voor je iemand friendzoned

We zouden niet weten wat we zonder onze vrienden moeten! Soms komt er echter een punt in de vriendschap waarop alles plotseling verandert. We kennen allemaal het klassieke verhaal: jullie zijn al jaren lang beste maatjes en plotseling is de relatie die jullie hebben niet meer wat het was – herinner je de love confession van Laurie aan Jo in Little Women? Of misschien heb je een keer met iemand afgesproken, en was het voor jou helaas niet meer dan dat. In beide situaties heeft één persoon gevoelens ontwikkeld voor de ander. En het vervelende? Die gevoelens zijn niet wederzijds. Oei!
Dit kan een moeilijke en pijnlijke situatie zijn, of je nu degene bent met de gevoelens of degene die het slechte nieuws moet brengen. Vaak zet het de vriendschap voor bepaalde tijd onder druk. Vermoed je dat iemand verliefd op je is en voel je niet hetzelfde? Voordat je besluit om deze persoon in de friendzone te plaatsen, zijn er een paar dingen die je in gedachten moet houden.

1. Weet je absoluut zeker dat er geen vonk overslaat?

Het is belangrijk om niet overhaast iemand in de friendzone te plaatsen uit onzekerheid over hoe je met de situatie moet omgaan. Neem de tijd om diep in jezelf te kijken en te onderzoeken of er zelfs maar een kleine mogelijkheid is dat je toch wel gevoelens hebt voor deze persoon.

2. Analyseer jullie band

Neem een moment om goed na te denken over hoe je het beste deze persoon in de friendzone kunt plaatsen. Zijn jullie al besties van jongs af aan of kennen jullie elkaar pas twee weken?

3. Zie de moed van de ander in

Als je jezelf in de schoenen van de ander plaatst, besef je misschien hoe moeilijk het is om gevoelens op te biechten, vooral als jullie al jarenlang hechte vrienden zijn. De ander heeft mogelijk al lange tijd met deze gevoelens geworsteld voordat ze openlijk werden uitgesproken. Respecteer dat!

4. Kap het gesprek niet af

Hoewel het gesprek ongemakkelijk kan aanvoelen, is het niet zo netjes om de bekentenis van ander abrupt af te kappen. Neem de tijd om naar de ander te luisteren en hun gevoelens serieus te nemen – afkappen doe je in het bos!

5. Toon respect voor de ander

Het is niet nodig om van de daken te schreeuwen dat iemand gevoelens voor je heeft die niet wederzijds zijn. De situatie is al ongemakkelijk genoeg; er is geen reden om de ander extra voor schut te zetten.

6. Vermijd woorden als ‘broer’, ‘zus’, of ‘familie’

“Maar, je voelt net als familie!” is de nummer één uitspraak die vermeden moet worden in deze situatie. Deze tenenkrommende zin is voor de ander een échte klap in het gezicht.

7. Gebruik ook niet de “vriendschap-verpesten”-uitspraak

Hoewel het een natuurlijke reactie kan zijn om te zeggen dat je de vriendschap niet wilt verpesten, kan dit ook emotionele schade veroorzaken. Waarom zou het moeten betekenen dat de vriendschap verpest wordt? Door dit te zeggen, creëer je alleen maar onnodige schuldgevoelens.

8. Erken de ongemakkelijkheid en blijf lief

Hoe zou je zelf behandeld willen worden als de rollen omgedraaid waren? Het is helemaal oké om te erkennen dat de situatie ongemakkelijk is – misschien breekt dit zelfs het ijs! Onthoud dat jullie vriendschap sterk genoeg om dit te doorstaan. Jullie zijn immers niet voor niets vrienden, toch? Laat de ander weten dat je de relatie waardeert, ondanks de ongemakkelijke omstandigheden.

9. Wees je bewust van je gedrag na het gesprek en blijf elkaar zien

Let op je gedrag in de weken na het gesprek en vermijd gedrag dat verkeerd kan worden opgevat om verwarring te voorkomen. Je wilt namelijk allesbehalve valse hoop geven. Blijf echter wel op een normale manier in contact met de ander. Zeg niet dat jullie “vrienden kunnen blijven” en vervolgens elkaar nooit meer zien. Blijf elkaar gewoon zien en spreken; uiteindelijk zal alles weer op zijn plek vallen.
Is jouw crush een droge apper? Of ben je misschien zelfs door je crush geghost? Wij vertellen je hoe je ook hier mee om gaat!
Beeld: Little Women
Lifestyle

‘Ben je altijd zo stil?’ en 5 andere zinnen die introverts niet willen horen

Charlotte
herkenbaar-introverts

5 dingen die introvert té vaak horen

Wij introverts hebben het soms best zwaar. We staan liever niet in het middelpunt van de aandacht, trekken ons iets meer terug in grote gezelschappen, en zijn al helemaal niet van plan om onze stem boven de rest uit te laten komen. Dat betekent echter niet dat we deze vijf opmerkingen nog nooit eerder hebben gehoord. Sterker nog, we horen ze continu! Of we nu bij een feestje zijn, een vergadering op het werk, of gewoon op bezoek bij famillie, deze zinnen komen altijd weer terug. Hier zijn de vijf meest voorkomende opmerkingen die wij, introverts, regelmatig voor onze kiezen krijgen – zucht.

1. “Doe niet zo saai”

Saai? Dat introverte mensen over het algemeen iets meer op zichzelf zijn en zich meestal wat stiller gedragen in sociale bijeenkomsten, betekent zeker niet dat ze saai zijn! Integendeel, terwijl extraverte mensen vaak handelen op impulsieve invallen, hebben wij introverts onze volgende stap zorgvuldig doordacht. Is dat saai? Wij vinden van niet. Terwijl extraverten druk bezig zijn met de buitenwereld, hebben wij de tijd genomen om na te denken, te reflecteren en creatief te zijn.

Onze stilte is vaak een teken van diepgaande gedachten en innovatieve ideeën. Dus, saai? Absoluut niet! We hebben misschien een andere aanpak, maar dat maakt ons zeker niet minder interessant.

2. ”Waarom ben je zo stil?”

Een vraag die introverte mensen maar al te vaak horen, en laten we eerlijk zijn, het is geen favoriet. Het suggereert dat stil zijn iets negatiefs is, terwijl voor introverten stilte juist een natuurlijke en comfortabele staat is. Stil zijn, betekent niet dat ze niets te zeggen hebben of zich ongemakkelijk voelen. Vaak zijn introverten diepe denkers die graag luisteren en observeren voordat ze hun mening delen. Ze genieten van rustige momenten en hechte gesprekken, in plaats van luidruchtige bijeenkomsten en oppervlakkige praatjes.

3. ”Vind je het goed als ik iemand meeneem?”

Nee! Introverten houden veel meer van één-op-één gesprekken dan van groepsgesprekken. Diepe, betekenisvolle gesprekken winnen het altijd van oppervlakkige small talk. Als er ineens meer mensen aan het gesprek meedoen, kan dat voor een introvert best lastig zijn. Ze hebben namelijk wat meer tijd nodig om te reageren, en in een groep is die kans vaak kleiner omdat iemand anders al snel het woord overneemt. Maar eerlijk, met zijn tweeën is het toch ook supergezellig?

4. “Ik had niet verwacht dat je zo aardig was”

Dit is een opmerking die introverten helaas maar al te vaak horen. Het lijkt te suggereren dat een rustig of terughoudend karakter gelijk staat aan onaardig zijn, wat natuurlijk helemaal niet klopt! Introverten hebben vaak een warme, vriendelijke persoonlijkheid die pas echt zichtbaar wordt in een comfortabele, rustige omgeving. Ze zijn misschien niet altijd de luidruchtigste in de kamer, maar dat betekent niet dat ze minder aardig of sociaal zijn.

5. “Ben je verlegen?”

Hoewel verlegenheid en introversie vaak in één adem worden genoemd, zijn het eigenlijk twee verschillende dingen. Verlegenheid draait om een gevoel van angst, nervositeit of ongemak in sociale situaties, vooral bij interacties met vreemden of in groepen. Mensen die verlegen zijn, vermijden vaak sociale situaties uit angst voor afwijzing of kritiek. Aan de andere kant is introversie een persoonlijkheidskenmerk dat draait om de voorkeur voor rustige omgevingen en de neiging om energie te halen uit alleen zijn of activiteiten die individueel worden uitgevoerd. Introverte mensen kunnen wel van sociale interacties genieten, maar hebben ook tijd nodig om op te laden na periodes van sociale activiteit – duh!

Beeld: Netflix | You