Films & Series

Deze film won een Gouden Kalf voor beste film van het jaar

Senait
de terugreis beste film

De film De Terugreis heeft niet alleen harten veroverd in de Nederlandse bioscopen, maar heeft nu ook de felbegeerde Gouden Kalveren gewonnen voor Beste Film tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht! Deze ontroerende roadmovie, met in de hoofdrollen Martin van Waardenberg en Leny Breederveld, neemt je mee op een emotionele rit vol herinneringen en levenslessen.

De Gouden Kalveren

Het was weer een sprankelende avond tijdens de uitreiking van de Gouden Kalveren in het bruisende Utrecht! Dit jaarlijkse feestje, dat sinds 1981 het Nederlandse filmtalent in het zonnetje zet, was dit jaar weer een groot succes vol glamour, en natuurlijk… goede films! De Gouden Kalveren zijn de belangrijkste filmprijzen van Nederland, en ze worden altijd uitgereikt aan het einde van het Nederlands Film Festival. En ook dit jaar was het weer erg gezellig!

Beste film van het jaar

We hebben de afgelopen maanden volop genoten van de film De Terugreis, die ons met zijn melancholische, maar humoristische charme in de bioscopen heeft weten te raken. Het is dan ook geen verrassing dat deze film op onze lijst stond van leukste Netflix-releases in september! En tijdens de uitreiking van de Gouden Kalveren ging De Terugreis er met de felbegeerde prijs voor beste film vandoor. Hoe fantastisch is dat!
De Terugreis heeft de andere genomineerden in de categorie met flair verslagen! Onder de concurrenten zaten titels als Hardcore Never Dies, Jippie No More!, Melk en De Jacht op Meral Ö. Hoofdrolspeelster Leny Breederveld was ook niet te stoppen en ontving het Kalf voor beste hoofdrol. En dat is nog niet alles: De Terugreis is nu ook uitgeroepen tot de Nederlandse inzending voor de Oscars van komend jaar!

De Terugreis

Onze helden in deze roadmovie zijn de fantastische Leny Breederveld en Martin van Waardenberg, die een ouder echtpaar spelen dat op een onverwachte reis gaat om een oude vakantievriend te bezoeken. Terwijl ze door een totaal veranderd Europa toeren in hun oude auto, ontdekken ze niet alleen hun herinneringen, maar ook dat hun relatie een flinke opkikker kan gebruiken. Jaap, de wat nukkige echtgenoot, en Maartje, zijn levendige vrouw, zijn namelijk al bijna vijftig jaar samen!
Hun reis maakt duidelijk dat ze, net als het continent dat ze doorkruisen, niet meer de jongsten zijn. Onderweg komt Jaap tot het pijnlijke besef dat Maartje lijdt aan dementie, een ontdekking die hen beiden uitdaagt om opnieuw de liefde te ontdekken die hen ooit bij elkaar bracht. Dit mooie verhaal zal een glimlach én een traan op je gezicht toveren!
Watch on YouTube

Vier Gouden Kalveren voor een andere film

Maar laten we eerlijk zijn, De Terugreis was niet de enige ster van de avond! De meeste prijzen gingen naar de film Hardcore Never Dies, die maar liefst vier Gouden Kalveren mee naar huis nam voor onder anderen beste muziek, beste sound design en beste kostuum design. Deze film, die een duik neemt in de gabberbeweging van de jaren ’90, was met tien nominaties vooraf een van de favorieten, maar verzilverde zijn kansen vooral in de kleinere categorieën. Het lijkt erop dat de jaren ’90 niet alleen in de harten van de gabbers leeft, maar ook op het grote scherm!
Beeld: de terugreis
Lifestyle

‘Ben je altijd zo stil?’ en 5 andere zinnen die introverts niet willen horen

Charlotte
herkenbaar-introverts

5 dingen die introvert té vaak horen

Wij introverts hebben het soms best zwaar. We staan liever niet in het middelpunt van de aandacht, trekken ons iets meer terug in grote gezelschappen, en zijn al helemaal niet van plan om onze stem boven de rest uit te laten komen. Dat betekent echter niet dat we deze vijf opmerkingen nog nooit eerder hebben gehoord. Sterker nog, we horen ze continu! Of we nu bij een feestje zijn, een vergadering op het werk, of gewoon op bezoek bij famillie, deze zinnen komen altijd weer terug. Hier zijn de vijf meest voorkomende opmerkingen die wij, introverts, regelmatig voor onze kiezen krijgen – zucht.

1. “Doe niet zo saai”

Saai? Dat introverte mensen over het algemeen iets meer op zichzelf zijn en zich meestal wat stiller gedragen in sociale bijeenkomsten, betekent zeker niet dat ze saai zijn! Integendeel, terwijl extraverte mensen vaak handelen op impulsieve invallen, hebben wij introverts onze volgende stap zorgvuldig doordacht. Is dat saai? Wij vinden van niet. Terwijl extraverten druk bezig zijn met de buitenwereld, hebben wij de tijd genomen om na te denken, te reflecteren en creatief te zijn.

Onze stilte is vaak een teken van diepgaande gedachten en innovatieve ideeën. Dus, saai? Absoluut niet! We hebben misschien een andere aanpak, maar dat maakt ons zeker niet minder interessant.

2. ”Waarom ben je zo stil?”

Een vraag die introverte mensen maar al te vaak horen, en laten we eerlijk zijn, het is geen favoriet. Het suggereert dat stil zijn iets negatiefs is, terwijl voor introverten stilte juist een natuurlijke en comfortabele staat is. Stil zijn, betekent niet dat ze niets te zeggen hebben of zich ongemakkelijk voelen. Vaak zijn introverten diepe denkers die graag luisteren en observeren voordat ze hun mening delen. Ze genieten van rustige momenten en hechte gesprekken, in plaats van luidruchtige bijeenkomsten en oppervlakkige praatjes.

3. ”Vind je het goed als ik iemand meeneem?”

Nee! Introverten houden veel meer van één-op-één gesprekken dan van groepsgesprekken. Diepe, betekenisvolle gesprekken winnen het altijd van oppervlakkige small talk. Als er ineens meer mensen aan het gesprek meedoen, kan dat voor een introvert best lastig zijn. Ze hebben namelijk wat meer tijd nodig om te reageren, en in een groep is die kans vaak kleiner omdat iemand anders al snel het woord overneemt. Maar eerlijk, met zijn tweeën is het toch ook supergezellig?

4. “Ik had niet verwacht dat je zo aardig was”

Dit is een opmerking die introverten helaas maar al te vaak horen. Het lijkt te suggereren dat een rustig of terughoudend karakter gelijk staat aan onaardig zijn, wat natuurlijk helemaal niet klopt! Introverten hebben vaak een warme, vriendelijke persoonlijkheid die pas echt zichtbaar wordt in een comfortabele, rustige omgeving. Ze zijn misschien niet altijd de luidruchtigste in de kamer, maar dat betekent niet dat ze minder aardig of sociaal zijn.

5. “Ben je verlegen?”

Hoewel verlegenheid en introversie vaak in één adem worden genoemd, zijn het eigenlijk twee verschillende dingen. Verlegenheid draait om een gevoel van angst, nervositeit of ongemak in sociale situaties, vooral bij interacties met vreemden of in groepen. Mensen die verlegen zijn, vermijden vaak sociale situaties uit angst voor afwijzing of kritiek. Aan de andere kant is introversie een persoonlijkheidskenmerk dat draait om de voorkeur voor rustige omgevingen en de neiging om energie te halen uit alleen zijn of activiteiten die individueel worden uitgevoerd. Introverte mensen kunnen wel van sociale interacties genieten, maar hebben ook tijd nodig om op te laden na periodes van sociale activiteit – duh!

Beeld: Netflix | You