Love

Gebroken hart? Met deze tips kom je over je break-up heen

Charlotte
breakup-advies

End of an era; het is uit met je liefje en het lijkt alsof de wereld even stilstaat. Een achtbaan van emoties raast door je heen: verdriet, onzekerheid, spijt, woede en een vleugje eenzaamheid. Het maakt niet uit wie de schuldige is, of jij het nu bent of je ex; het doet gewoon pijn, en die pijn lijkt eindeloos. Maar no worries, wij zijn er om je door deze break-up heen te loodsen.

Voelt hetzelfde als rouwen

Het is niet bepaald een ervaring waar we naar uitkijken: een break-up is gewoonweg geen feestje. Ook al probeer je misschien de situatie volwassen te benaderen, soms is het gewoon goed om alles eruit te gooien. Geloof ons, dat is beter dan het allemaal opkroppen. Dus, pak gerust de telefoon en bel je vriendinnen twintig keer op om dezelfde situatie te analyseren – daar zijn ze voor. Het is beter dan doen alsof er niets aan de hand is en later de klap moeten incasseren. Ondertussen zullen wij je helpen om het allemaal te leren accepteren!
Belangrijk om te weten is bijvoorbeeld dat een break-up wordt beschouwd als de op een na meest traumatische levenservaring, direct na het verlies van een dierbare. Deze situatie kan vergelijkbare symptomen veroorzaken als rouw, zoals expert Sara Davison uitlegde tijdens een gesprek met Red. Dus, jouw reactie is absoluut niet overdreven en het is volkomen begrijpelijk als je je overgeeft aan de emoties die nu spelen. Ook al was het in sommige gevallen de juiste beslissing om uit elkaar te gaan, het is helemaal niet vreemd om verdrietig te zijn en te rouwen om het einde van de relatie.

Zelfs fysieke impact

Sara legt uit dat een break-up zelfs fysieke gevolgen kan hebben: “Doordat je plotseling wordt beroofd van je liefdeshormonen, dopamine en oxytocine, ondergaat je lichaam een enorme schok. Het wordt overspoeld met het stresshormoon cortisol, wat kan leiden tot angst, misselijkheid, vermoeidheid en gewichtstoename; allemaal symptomen van een gebroken hart.”

Hoelang duurt het om over een break-up heen te komen?

Er is geen vaste tijdlijn voor het herstelproces, maar zoals het gezegde gaat, heelt tijd alle wonden. Ook bij een break-up is het een kwestie van door het proces van de tijd heen gaan. Hoewel er geen specifieke deadline is voor het beëindigen van gevoelens van verdriet na het einde van een relatie, suggereert een onderzoek van de University of California dat het ongeveer elf weken duurt om te herstellen van een break-up. Zit je al halverwege, of wacht je nog een lange weg?
Natuurlijk varieert de snelheid van herstel sterk van persoon tot persoon, en het hangt ook af van de omstandigheden rondom de breuk. Heb je bijvoorbeeld samengewoond en was de relatie erg codependent, of leefden jullie twee aparte levens, waardoor het misschien makkelijker is om los te laten? Elke situatie is uniek, en het is belangrijk om jezelf de ruimte te geven om op je eigen tempo door het helingsproces te gaan.
Wanneer is het dan eindelijk tijd om weer op zoek te gaan naar nieuwe matches? Je hebt vast wel eens het advies van vriendinnen gehoord om gewoon een rebound te nemen, maar laten we eerlijk zijn, wij denken dat er slimmere keuzes zijn. Soms is het gewoon beter om ervoor te zorgen dat je geen wrok koestert voor je ex, zonder dat je per se van plan bent ze terug te winnen. Dus, ga niet uit wraak of als vervanging op zoek naar een ander. Dit schaadt uiteindelijk alleen maar je herstelproces. In plaats daarvan is het verstandiger om jezelf te omringen met goede vrienden en diepgaand te reflecteren op wat er precies misging (of beter kon) in je vorige relatie. Waar ben je naar op zoek, en wat laat je achter in die doos met oude spullen van je ex?

Hoe kom je over een break-up heen?

Sara raadt aan “Om een volledige emotionele detox te ondergaan. Dat betekent dat je akkoord gaat met een geen-contactregel met je ex, ten minste voor een periode van drie maanden. Zo krijg je de kans om volledig in contact te komen met je gevoelens en op een passende manier te rouwen om het verlies.” Pfoe, deze informatie kan wellicht confronterend zijn voor sommigen. “En probeer ze alsjeblieft niet in de friendzone te plaatsen, want dat vertraagt het genezingsproces. Zoek steun bij familie en vrienden, deel openlijk je gevoelens, luister naar podcasts over het herstel van een gebroken hart. Je moet echt actief werken aan het versnellen van dit proces,” voegt ze toe. Het is essentieel om niet constant herinnerd te worden aan de mooie momenten in je relatie. Onthoud: nostalgie is fictie. Misschien verlang je naar iets dat in je gedachten een veel fraaier kleurtje heeft gekregen dan het in werkelijkheid had.

De beste tips om over je ex heen te komen

  • Duik in een wereld van positieve energie door jezelf te omringen met vrienden die je steunen en begrijpen. Samen staan we sterker, toch?
  • Vermijd als de bliksem het gebruik van de volledige naam van je ex. Het lijkt misschien simpel, maar geloof ons, dit trucje voorkomt dat je emoties als een wervelwind worden geactiveerd door de samenstelling van die al te bekende letters.
  • Hou het positief! Vermijd negatieve uitspraken over je ex. Focus je liever op de toekomst en de mooie dingen die nog komen gaan.
  • Laat die emoties stromen/ Het is goed om te voelen en het is een essentieel onderdeel van je helingsproces.
  • Plaats een bestelling voor een overdosis Ben & Jerry’s en plof neer op de bank. Een keer zondigen met comfort food mag best, toch?
  • Zorg extra goed voor jezelf. Self-care is key! Neem een warm bad, lees dat boek waar je nooit tijd voor had, of maak een lange wandeling.
  • Laat de tranen maar vloeien terwijl je jezelf onderdompelt in romantische zwijmelfilms. Soms is een goede huilbui precies wat je nodig hebt om alles eruit te laten.
  • Pak een notitieboekje en start met journallen. Schrijven is een geweldige manier om je gedachten te ordenen en je emoties te uiten. Plus, wie weet ontdek je iets nieuws over jezelf in dit proces van zelfreflectie.
Beeld: instagram @wolfiecindy

Must reads 👀

Lifestyle

‘Ben je altijd zo stil?’ en 5 andere zinnen die introverts niet willen horen

Charlotte
herkenbaar-introverts

5 dingen die introvert té vaak horen

Wij introverts hebben het soms best zwaar. We staan liever niet in het middelpunt van de aandacht, trekken ons iets meer terug in grote gezelschappen, en zijn al helemaal niet van plan om onze stem boven de rest uit te laten komen. Dat betekent echter niet dat we deze vijf opmerkingen nog nooit eerder hebben gehoord. Sterker nog, we horen ze continu! Of we nu bij een feestje zijn, een vergadering op het werk, of gewoon op bezoek bij famillie, deze zinnen komen altijd weer terug. Hier zijn de vijf meest voorkomende opmerkingen die wij, introverts, regelmatig voor onze kiezen krijgen – zucht.

1. “Doe niet zo saai”

Saai? Dat introverte mensen over het algemeen iets meer op zichzelf zijn en zich meestal wat stiller gedragen in sociale bijeenkomsten, betekent zeker niet dat ze saai zijn! Integendeel, terwijl extraverte mensen vaak handelen op impulsieve invallen, hebben wij introverts onze volgende stap zorgvuldig doordacht. Is dat saai? Wij vinden van niet. Terwijl extraverten druk bezig zijn met de buitenwereld, hebben wij de tijd genomen om na te denken, te reflecteren en creatief te zijn.

Onze stilte is vaak een teken van diepgaande gedachten en innovatieve ideeën. Dus, saai? Absoluut niet! We hebben misschien een andere aanpak, maar dat maakt ons zeker niet minder interessant.

2. ”Waarom ben je zo stil?”

Een vraag die introverte mensen maar al te vaak horen, en laten we eerlijk zijn, het is geen favoriet. Het suggereert dat stil zijn iets negatiefs is, terwijl voor introverten stilte juist een natuurlijke en comfortabele staat is. Stil zijn, betekent niet dat ze niets te zeggen hebben of zich ongemakkelijk voelen. Vaak zijn introverten diepe denkers die graag luisteren en observeren voordat ze hun mening delen. Ze genieten van rustige momenten en hechte gesprekken, in plaats van luidruchtige bijeenkomsten en oppervlakkige praatjes.

3. ”Vind je het goed als ik iemand meeneem?”

Nee! Introverten houden veel meer van één-op-één gesprekken dan van groepsgesprekken. Diepe, betekenisvolle gesprekken winnen het altijd van oppervlakkige small talk. Als er ineens meer mensen aan het gesprek meedoen, kan dat voor een introvert best lastig zijn. Ze hebben namelijk wat meer tijd nodig om te reageren, en in een groep is die kans vaak kleiner omdat iemand anders al snel het woord overneemt. Maar eerlijk, met zijn tweeën is het toch ook supergezellig?

4. “Ik had niet verwacht dat je zo aardig was”

Dit is een opmerking die introverten helaas maar al te vaak horen. Het lijkt te suggereren dat een rustig of terughoudend karakter gelijk staat aan onaardig zijn, wat natuurlijk helemaal niet klopt! Introverten hebben vaak een warme, vriendelijke persoonlijkheid die pas echt zichtbaar wordt in een comfortabele, rustige omgeving. Ze zijn misschien niet altijd de luidruchtigste in de kamer, maar dat betekent niet dat ze minder aardig of sociaal zijn.

5. “Ben je verlegen?”

Hoewel verlegenheid en introversie vaak in één adem worden genoemd, zijn het eigenlijk twee verschillende dingen. Verlegenheid draait om een gevoel van angst, nervositeit of ongemak in sociale situaties, vooral bij interacties met vreemden of in groepen. Mensen die verlegen zijn, vermijden vaak sociale situaties uit angst voor afwijzing of kritiek. Aan de andere kant is introversie een persoonlijkheidskenmerk dat draait om de voorkeur voor rustige omgevingen en de neiging om energie te halen uit alleen zijn of activiteiten die individueel worden uitgevoerd. Introverte mensen kunnen wel van sociale interacties genieten, maar hebben ook tijd nodig om op te laden na periodes van sociale activiteit – duh!

Beeld: Netflix | You