Beauty

De 7 beste sulfaatvrije shampoos die lief zijn voor je haar

sulfaatvrije shampoos

Zoek je shampoo zonder sulfaten en parabenen? Bingo, hier zit je goed! Die ingrediënten zijn niet bepaald lief voor je haar. Geef je lokken de zachtheid van een milde reiniging en ze zullen je bedanken met een gezonde dosis glans en kracht. Keuzestress? No way, we're here to help!

Shampoo zonder sulfaten

Je hebt er waarschijnlijk weleens eerder van gehoord: sulfaatvrije shampoo. Maarre, waarom zou je eigenlijk kiezen voor eentje zonder sulfaten en parabenen? Nou, hoe handig siliconen ook lijken, ze hebben ook zo hun nadelen. Het kan je haar in de war brengen door het droog én vettig te maken. En hé, laten we eerlijk zijn, ze zijn gewoon niet chill voor de natuur, omdat ze niet zo snel afbreken. Dat betekent dus een flinke portie milieuvervuiling op de lange termijn.
Hoewel sulfaten (sodium lauryl sulfate – SLS) en parabenen op zichzelf niet heel slecht zijn, is het soms gewoon een betere zet om een shampoo zonder die spullen te kiezen. Vooral als je regelmatig je lokken in model brengt met hete tools zoals krultangen of stijltangen, vaak je haar verft in alle kleuren van de regenboog, of als je haar gewoon een droge, pluizige warboel is. Zo’n shampoo is doorgaans wat milder, houdt je haar beter gehydrateerd, zorgt ervoor dat je haarkleur langer straalt en geeft je hoofdhuid wat meer zen. Op zoek naar die ultieme sulfaat-, parabeen- en siliconenvrije shampoo? Hair you go: dit zijn de fijnste shampoos zonder sulfaten.

1. Olaplex nº 4 Bond Maintance Shampoo

Dit wonderdrankje voor je haar beschermt tegen dagelijkse struggles die je lokken kunnen beschadigen, denk aan gespleten puntjes en kapotte verbindingen. Elke keer dat je ‘t gebruikt, wordt je haar makkelijker om te stylen, glanst het van gezondheid en ziet het er stralender uit. Kleurveilig en bewezen effectief in het verminderen van haarbreuk en het versterken van elk haartype.
Haartype: normaal haar

2. Yves Rocher Sulfaatvrije Herstellende Shampoo

Een sulfaatvrije shampoo betekent happy haar, want het herstelt zonder gedoe. Het maakt je lokken, superzacht en glad. Het is pure liefde voor je haar, En die geur? Hemels! Niet alleen ziet je haar er goed uit, het ruikt ook nog eens amazing. Het is net alsof je haar een mini-spa-ervaring heeft. Dus, als je je lokken wat extra liefde wilt geven, is dit jouw go-to!
Haartype: dof haar

3. Amika Amika Normcore Signature Shampoo

De Amika Normcore Signature Shampoo is een zachtaardige schoonmaakploeg voor je haar. Het haalt rustig de opbouw weg, waardoor je lokken weer gaan stralen en superzacht aanvoelen. De shampoo heeft zo’n fijne, romige textuur en werkt voor elk haartype, zelfs als je haar dof of behandeld is. Deze shampoo zit bomvol Omega 7, waardoor je veerkrachtig en silky haar krijgt. Plus, kokoszuur legt een verzachtende deken op je hoofdhuid en houdt je vocht op peil.
Haartype: droog haar

4. Color WOW Security Shampoo

Deze shampoo houdt het vocht vast en zegt ‘nee’ tegen kleurvervaging. Tijdens het wassen zorgt deze wonder shampoo voor heerlijk schuim, en nadat je ‘m gebruikt hebt, ziet je haar er verzorgd en sprankelend uit. Het blijft lekker luchtig zonder die plakkerigheid. Speciaal ontworpen om je kleur langer te laten shinen en je haar die gezonde glow te geven.
Haartype: normaal haar en gekleurd haar

5. L’oréal Paris Color-Vive Purple Shampoo

Deze shampoo zit vol paarse power om die ongewenste gele of oranje tonen in je blonde, grijze of gehighlighte haar te temmen. Paars en geel/oranje zijn als yin en yang, toch? Dus, deze zilvershampoo heeft paarse pigmenten die meteen die ongewenste kleuren aanpakken terwijl ze je haar lekker schoonmaken. Plus, er zit een uv-filter in dus word je ook beschermd tegen de hitte!
Haartype: blond haar

6. Maria Nila Palett Pure Volume – Shampoo

Maria Nila Palett Pure Volume Shampoo is een lichte shampoo met Pro-Vitamine B5 die jouw haar een boost geeft. Het maakt je haar veerkrachtiger en geeft een lekker volumineus effect. Het voedt je haar ook nog eens extra, waardoor het gezonder en glanzender wordt. Top toch? Plus, deze shampoo is helemaal plantaardig en zegt ‘nope‘ tegen parabenen en sulfaten.
Haartype: dof haar en gespleten haarpunten

7. Davines LOVE SMOOTHING Shampoo

Dus, Davines LOVE SMOOTHING Shampoo is je go-to voor kroezend of wild haar als je een gladde look wilt rocken. Het schuim is zacht en romig, speciaal ontworpen om kroeshaar op een zachte manier te reinigen, waardoor het mooi glad wordt. En wist je dat dit product is gemaakt met 100% schone energie? Pluspunt voor het milieu! En de verpakking? Recyclebaar. Nice, toch?
Haartype: droge (kroes) krullen

Hoe vaak moet je je haar wassen?

Nu je de juiste shampoo hebt gescoord is het tijd om je haar te wassen! Het is wel aan te raden je haar niet te vaak te wassen, omdat te vaak wassen de natuurlijke oliën kan verwijderen die je haar gezond houden. Over het algemeen is twee tot drie keer per week wassen voldoende voor de meeste haartypes. Bij het wassen is het belangrijk om eerst je haar goed nat te maken voordat je shampoo aanbrengt. Verdeel de shampoo over je handen en masseer het zachtjes in je hoofdhuid met je vingertoppen. Spoel het daarna goed uit.
De juiste haarverzorging is essentieel voor gezond en glanzend haar! Laten we het even doornemen: het begint allemaal met de juiste hoeveelheid shampoo, afgestemd op de lengte en dikte van je haar. Nadat je de shampoo hebt uitgespoeld, gooi je er, als het nodig is, wat conditioner tegenaan, meestal vanaf halverwege de lengte tot aan de uiteinden. Laat de conditioner een paar minuten lekker inwerken voordat je het uitspoelt.
En als het op drogen aankomt, skip die ruwe wrijfbewegingen met de handdoek – dat kan je haar beschadigen. In plaats daarvan, dep voorzichtig om overtollig water op te nemen. En nog een gouden regel: probeer het gebruik van hete stylingtools te minimaliseren, omdat die hitte je lokken flink kunnen beschadigen. Als je ze toch moet gebruiken, gebruik dan beschermende producten en gun je haar af en toe een break van die stylingapparaten om het te laten herstellen.
Beeld: instagram @rianne.meijer

Must reads 👀

Lifestyle

‘Ben je altijd zo stil?’ en 5 andere zinnen die introverts niet willen horen

Charlotte
herkenbaar-introverts

5 dingen die introvert té vaak horen

Wij introverts hebben het soms best zwaar. We staan liever niet in het middelpunt van de aandacht, trekken ons iets meer terug in grote gezelschappen, en zijn al helemaal niet van plan om onze stem boven de rest uit te laten komen. Dat betekent echter niet dat we deze vijf opmerkingen nog nooit eerder hebben gehoord. Sterker nog, we horen ze continu! Of we nu bij een feestje zijn, een vergadering op het werk, of gewoon op bezoek bij famillie, deze zinnen komen altijd weer terug. Hier zijn de vijf meest voorkomende opmerkingen die wij, introverts, regelmatig voor onze kiezen krijgen – zucht.

1. “Doe niet zo saai”

Saai? Dat introverte mensen over het algemeen iets meer op zichzelf zijn en zich meestal wat stiller gedragen in sociale bijeenkomsten, betekent zeker niet dat ze saai zijn! Integendeel, terwijl extraverte mensen vaak handelen op impulsieve invallen, hebben wij introverts onze volgende stap zorgvuldig doordacht. Is dat saai? Wij vinden van niet. Terwijl extraverten druk bezig zijn met de buitenwereld, hebben wij de tijd genomen om na te denken, te reflecteren en creatief te zijn.

Onze stilte is vaak een teken van diepgaande gedachten en innovatieve ideeën. Dus, saai? Absoluut niet! We hebben misschien een andere aanpak, maar dat maakt ons zeker niet minder interessant.

2. ”Waarom ben je zo stil?”

Een vraag die introverte mensen maar al te vaak horen, en laten we eerlijk zijn, het is geen favoriet. Het suggereert dat stil zijn iets negatiefs is, terwijl voor introverten stilte juist een natuurlijke en comfortabele staat is. Stil zijn, betekent niet dat ze niets te zeggen hebben of zich ongemakkelijk voelen. Vaak zijn introverten diepe denkers die graag luisteren en observeren voordat ze hun mening delen. Ze genieten van rustige momenten en hechte gesprekken, in plaats van luidruchtige bijeenkomsten en oppervlakkige praatjes.

3. ”Vind je het goed als ik iemand meeneem?”

Nee! Introverten houden veel meer van één-op-één gesprekken dan van groepsgesprekken. Diepe, betekenisvolle gesprekken winnen het altijd van oppervlakkige small talk. Als er ineens meer mensen aan het gesprek meedoen, kan dat voor een introvert best lastig zijn. Ze hebben namelijk wat meer tijd nodig om te reageren, en in een groep is die kans vaak kleiner omdat iemand anders al snel het woord overneemt. Maar eerlijk, met zijn tweeën is het toch ook supergezellig?

4. “Ik had niet verwacht dat je zo aardig was”

Dit is een opmerking die introverten helaas maar al te vaak horen. Het lijkt te suggereren dat een rustig of terughoudend karakter gelijk staat aan onaardig zijn, wat natuurlijk helemaal niet klopt! Introverten hebben vaak een warme, vriendelijke persoonlijkheid die pas echt zichtbaar wordt in een comfortabele, rustige omgeving. Ze zijn misschien niet altijd de luidruchtigste in de kamer, maar dat betekent niet dat ze minder aardig of sociaal zijn.

5. “Ben je verlegen?”

Hoewel verlegenheid en introversie vaak in één adem worden genoemd, zijn het eigenlijk twee verschillende dingen. Verlegenheid draait om een gevoel van angst, nervositeit of ongemak in sociale situaties, vooral bij interacties met vreemden of in groepen. Mensen die verlegen zijn, vermijden vaak sociale situaties uit angst voor afwijzing of kritiek. Aan de andere kant is introversie een persoonlijkheidskenmerk dat draait om de voorkeur voor rustige omgevingen en de neiging om energie te halen uit alleen zijn of activiteiten die individueel worden uitgevoerd. Introverte mensen kunnen wel van sociale interacties genieten, maar hebben ook tijd nodig om op te laden na periodes van sociale activiteit – duh!

Beeld: Netflix | You