Lifestyle

Een droombaan én droomvakantie: met dit beroep heb je de meeste vakantiedagen

Senait
banen meeste vakantiedagen

Heb je altijd al gedroomd van een baan waarbij je niet alleen met een glimlach naar je werk gaat, maar ook genoeg vrije dagen hebt om heerlijk te ontspannen? Terwijl de meeste van ons het moeten doen met een gemiddelde hoeveelheid vakantiedagen, is er één beroep dat echt een overvloed aan vakantiedagen biedt. Spoiler alert: misschien is het tijd om je carrière een draai te geven!

Tijd voor vakantie!

Als je dacht dat werken met een stralende glimlach en een flinke dosis enthousiasme je automatisch een droombaan oplevert, moet je misschien even je verwachtingen bijstellen. Voordat je die felbegeerde rol in de wacht sleept, heb je waarschijnlijk al een paar keer met klanten staan discussiëren over waarom hun kortingsbon niet werkte of heb je uren besteed aan het opnieuw opvouwen van stapels kleren, omdat iemand anders je zorgvuldig opgebouwde kunstwerk had verwoest.
De grote droom van iedere werkende ziel: een baan met een overvloed aan vakantiedagen! Gemiddeld gezien schommelt het aantal vakantiedagen al jaren rond de 28 dagen. Voor de hardwerkende vijfdaagse werkers betekent dit een wettelijk minimum van 20 dagen per jaar, terwijl de 6-dagen werkers zich mogen verheugen op minstens 24 dagen. Maar als je echt op zoek bent naar die ultieme vakantie, moet je wellicht een kijkje nemen bij de pabo, waar je volgens de geruchten je vakantieplezier kunt maximaliseren!

Dé vakantie-kampioenen

Docent zijn is misschien niet het eenvoudigste beroep ter wereld, maar de beloningen zijn onmiskenbaar! Met een indrukwekkende 41,12 vakantiedagen per jaar, zijn leerkrachten de onbetwiste koningen en koninginnen van vrije tijd. Als je ooit overweegt om je carrière een nieuwe wending te geven, houd dan zeker een baan als docent in je achterhoofd voor die mega-vakantiedagen. Wie wil er nu niet elk jaar zo’n luxueuze hoeveelheid tijd vrij kunnen nemen?

Het beroep met de minste vakantiedagen

Werk je in de horeca? Dan moet je misschien even slikken. Ondanks de leuke sfeer en de dynamische werkomgeving, kom je helaas uit op een bescheiden 22 vrije dagen. Dat is een flink contrast met die docenten-vakantiedagen, maar hé, wie weet maak je het goed met een extra shot espresso!

Een groter bedrijf betekent meer vakantiedagen

En hier komt een handig feitje: de grootte van het bedrijf kan invloed hebben op je vakantie-quotum. Werk je bij een klein bedrijf met minder dan 10 medewerkers, dan kun je met wat geluk rekenen op zo’n 23,20 vakantiedagen. Maar als je het geluk hebt om bij een gigantisch bedrijf met meer dan 1000 werknemers aan de slag te gaan, kun je je verheugen op ongeveer 31,76 dagen. Dus, wie weet? Misschien kun je met een carrière bij een mega-school niet alleen je klas opvrolijken, maar ook je vakantiedagen naar een heel nieuw niveau tillen!
Beeld: fifty shades freed
Lifestyle

‘Ben je altijd zo stil?’ en 5 andere zinnen die introverts niet willen horen

Charlotte
herkenbaar-introverts

5 dingen die introvert té vaak horen

Wij introverts hebben het soms best zwaar. We staan liever niet in het middelpunt van de aandacht, trekken ons iets meer terug in grote gezelschappen, en zijn al helemaal niet van plan om onze stem boven de rest uit te laten komen. Dat betekent echter niet dat we deze vijf opmerkingen nog nooit eerder hebben gehoord. Sterker nog, we horen ze continu! Of we nu bij een feestje zijn, een vergadering op het werk, of gewoon op bezoek bij famillie, deze zinnen komen altijd weer terug. Hier zijn de vijf meest voorkomende opmerkingen die wij, introverts, regelmatig voor onze kiezen krijgen – zucht.

1. “Doe niet zo saai”

Saai? Dat introverte mensen over het algemeen iets meer op zichzelf zijn en zich meestal wat stiller gedragen in sociale bijeenkomsten, betekent zeker niet dat ze saai zijn! Integendeel, terwijl extraverte mensen vaak handelen op impulsieve invallen, hebben wij introverts onze volgende stap zorgvuldig doordacht. Is dat saai? Wij vinden van niet. Terwijl extraverten druk bezig zijn met de buitenwereld, hebben wij de tijd genomen om na te denken, te reflecteren en creatief te zijn.

Onze stilte is vaak een teken van diepgaande gedachten en innovatieve ideeën. Dus, saai? Absoluut niet! We hebben misschien een andere aanpak, maar dat maakt ons zeker niet minder interessant.

2. ”Waarom ben je zo stil?”

Een vraag die introverte mensen maar al te vaak horen, en laten we eerlijk zijn, het is geen favoriet. Het suggereert dat stil zijn iets negatiefs is, terwijl voor introverten stilte juist een natuurlijke en comfortabele staat is. Stil zijn, betekent niet dat ze niets te zeggen hebben of zich ongemakkelijk voelen. Vaak zijn introverten diepe denkers die graag luisteren en observeren voordat ze hun mening delen. Ze genieten van rustige momenten en hechte gesprekken, in plaats van luidruchtige bijeenkomsten en oppervlakkige praatjes.

3. ”Vind je het goed als ik iemand meeneem?”

Nee! Introverten houden veel meer van één-op-één gesprekken dan van groepsgesprekken. Diepe, betekenisvolle gesprekken winnen het altijd van oppervlakkige small talk. Als er ineens meer mensen aan het gesprek meedoen, kan dat voor een introvert best lastig zijn. Ze hebben namelijk wat meer tijd nodig om te reageren, en in een groep is die kans vaak kleiner omdat iemand anders al snel het woord overneemt. Maar eerlijk, met zijn tweeën is het toch ook supergezellig?

4. “Ik had niet verwacht dat je zo aardig was”

Dit is een opmerking die introverten helaas maar al te vaak horen. Het lijkt te suggereren dat een rustig of terughoudend karakter gelijk staat aan onaardig zijn, wat natuurlijk helemaal niet klopt! Introverten hebben vaak een warme, vriendelijke persoonlijkheid die pas echt zichtbaar wordt in een comfortabele, rustige omgeving. Ze zijn misschien niet altijd de luidruchtigste in de kamer, maar dat betekent niet dat ze minder aardig of sociaal zijn.

5. “Ben je verlegen?”

Hoewel verlegenheid en introversie vaak in één adem worden genoemd, zijn het eigenlijk twee verschillende dingen. Verlegenheid draait om een gevoel van angst, nervositeit of ongemak in sociale situaties, vooral bij interacties met vreemden of in groepen. Mensen die verlegen zijn, vermijden vaak sociale situaties uit angst voor afwijzing of kritiek. Aan de andere kant is introversie een persoonlijkheidskenmerk dat draait om de voorkeur voor rustige omgevingen en de neiging om energie te halen uit alleen zijn of activiteiten die individueel worden uitgevoerd. Introverte mensen kunnen wel van sociale interacties genieten, maar hebben ook tijd nodig om op te laden na periodes van sociale activiteit – duh!

Beeld: Netflix | You