Lifestyle

Au, een gebroken hart… Dit doe je eraan!

Helemaal verliefd zit jij met je vriend op een roze wolk. Totdat je er opeens vanaf valt, omdat hij de wolk onder je vandaan trekt. Geschrokken en helemaal gebroken kijk jij weer naar boven. Het is uit… De golven van verdriet komen op je af die je hart in honderden stukjes breken.
Liefdesverdriet: zelfst.naamw. Uitspraak: [‘livdəsfərdrit] verdriet om een liefde die voorbij is of die niet wordt beantwoord.
Een gebroken relatie is nooit leuk, of je het nu zelf uitmaakt of niet, liefdesverdriet zal je altijd hebben. Dat is ook niet vreemd, want die vriend die er eerst altijd voor je was is er opeens niet meer en je zult afstand van hem moeten nemen om eroverheen te komen. Hoe ga je dat toch in hemelsnaam doen? Er is namelijk een grote kans dat je nog van hem houdt. Toch zijn er een aantal redenen waarom het uit kan gaan.
Hij maakt het uit…
Het vervelendste is wel dat jij nog ontzettend verliefd bent en hij het niet meer ziet zitten. Dat je op een dag wakker wordt geschud met de mededeling dat hij het uitmaakt. Wat moet je dan? Je vindt hem nog zo leuk! Daar blijf je dan, alleen achter, zonder je ‘lieve’ vriendje. Maar kop op, zo lief is hij niet als hij jou niet wil! Je moet zo snel mogelijk van die roze wolk af om de realiteit in te zien. Jij verdient beter, iemand die net zo graag bij jou wil zijn dan jij bij hem. Geen zorgen, er zijn nog zoveel leuke jongens! Dat kun of wil je nu vast niet zien, maar het komt allemaal goed 🙂
Het heeft geen zin meer…
Soms heb je wel eens dat je met zijn tweeën besluit dat de relatie geen zin meer heeft. Diep van binnen weet je dat de relatie geen zin meer heeft, maar dat maakt de beslissing niet makkelijker.
Er is iets gebeurd
Het komt wel eens voor dat er iets vervelends gebeurd wat de relatie verbreekt. Misschien is het iets wat hij heeft gedaan of iets wat jij hebt gedaan. Zulke gebeurtenissen zorgen dat het onmogelijk wordt om nog verder te gaan. Soms zie je dat een tijdje na de gebeurtenis de relatie weer wordt opgepakt, maar die kans is klein. Je moet dus de gedachte vasthouden dat jullie weer bij elkaar komen. Ga er juist vanuit dat dit niet gebeurd, want ‘als jullie echt bij elkaar horen dat komt het vanzelf wel goed, zo niet, dan niet’. Geniet van het leven en doe waar jij je prettig bij voelt.
Andere redenen
Natuurlijk zijn dit niet de enige redenen waardoor een relatie beëindigd kan worden, maar wel de meest voorkomende. Iedere andere reden is net zo vervelend, want hoe dan ook doet het ontzettend veel pijn.
Even lekker huilen
Als het uit is voel je jezelf natuurlijk hartstikke verdrietig, maar dat geeft niet. Zet een zielig liedje op en ga even heel hard huilen. Gooi alles eruit wat je wil. Gebruik deze tijd om alles wat jou verdrietig maakt eruit te gooien. Spreek met jezelf af dat je na deze tijd je leven weer probeert op te pakken.
Gebroken: bijv.naamw. Uitspraak: [xəˈbrokə(n)] kapot, in stukken
Hart: zelfst.naamw. Uitspraak: [hɑrt] lichaamsdeel in je borstkas dat essentieel is om te leven
Gebroken hart
Het is uit… Je hebt even keihard gehuild, maar wat moet je nou? Je hebt ontzettend veel verdriet, krijgt niks meer door je keel en het voelt alsof heel je lichaam pijn doet. Verschrikkelijk… Helaas maakt iedereen dit wel een keer mee en gelukkig, hoe naar en verdrietig je jezelf op dit moment voelt, je komt hier wel overheen! Kijk eens om je heen, iedereen heeft het wel een meegemaakt en ze zijn er nog allemaal en helemaal happy 😉
Wat moet je doen
Wat je moet doen tegen een liefdesverdriet is altijd een groot mysterie. Het is belangrijk dat je jezelf verwend en laat verwennen. Geef bij je ouders aan hoe moeilijk je het hiermee hebt en zo kunnen ze daar rekening mee houden. Misschien nemen ze je wel een weekendje mee weg, avondje uit eten of gewoon gezellig met een kopje soep en een leuke film op de bank.
Verder is het belangrijk dat jij je vriendinnen opzoekt, zorg dat je niet teveel alleen bent, want dan kun je gaan nadenken en dat maakt je vaak ongelukkig. Hou jezelf bezig en denk aan alle leuke dingen die je hebt. Je vriendinnetjes, je lieve ouders en misschien nog een huisdier dat extra veel met je knuffelt in deze tijd?
Zorg goed voor jezelf
Blijf wel goed voor jezelf zorgen. Misschien heb je geen honger, maar sla geen maaltijden over. Blijf niet in bed liggen, maar ga lekker douchen en trek je mooiste kleren aan. Al is het alleen maar om op de bank te liggen, als jij bezig blijft met goed voor jezelf zorgen kom jij hier wel weer overheen.
Geen wraakgevoelens
Ben niet boos op je ex. Misschien heeft hij wel iets naars gedaan of het gewoon uitgemaakt, maar stop geen energie in haatgevoelens. Dat is hij namelijk allemaal niet waard. Jij bent een prijs en als hij die niet wil dan maak je daar iemand anders hartstikke gelukkig mee!
Respecteer het, move on
Het is uit en hoe moeilijk het ook is, you have to deal with it. Jullie hebben een hartstikke leuke tijd gehad, maar die is nu voorbij. Denk eens aan de positieve dingen, je hebt hier waarschijnlijk veel van geleerd! Mijn vriendin Maartje zegt altijd: ‘Je hebt leer relaties waar je heel veel van leert. Die relaties bereiden je voor op Mister Right, de echte liefde relatie.’
Enjoy life!
Bel je vriendinnen en ga het huis uit! Ga lekker naar een pretpark, naar de dierentuin of lekker de stad in. Doe in deze tijd extra leuke dingen en jij zult zien dat je niks mist. Denk eens aan een avondje bioscoop, samen met je vriendinnen de hele zondag DIY’en of een Gossip Girl marathon met je beste vriendin? Sla voor zo’n lang dagje bankhangen extra veel chocolade in zoals Ben & Jerry’s, chocolademelk en repen chocolade. Hmmmmm!
Zie je, je hebt hem helemaal niet nodig!
Kijk nou eens hoe ver je bent, je geniet van het leven! Jij bent echt een leuke meid en hij heeft gewoon ontzettend veel pech dat jij zijn vriendinnetje niet meer bent. Jij bent leuk, je kunt de wereld aan en dat kun je allemaal zonder hem. Jij bent sterk!
Je vriendin heeft liefdesverdriet
Toen ik, Jitske, een keertje ontzettend veel liefdesverdriet had (waar ik overigens helemaal overheen ben gekomen!) stuurde mijn hele lieve vriendin Daphne mij een USB stickje met allerlei liedjes. Ze had een mapje gemaakt met liedjes om even heel hard te huilen en een mapje met liedjes om heel hard te dansen. Alleen al een kleinigheidje als dat maakt je wereld een stuk mooier.
Heeft jouw vriendin dus liefdesverdriet? Ben er dan extra voor haar. Maak een mooi armbandje of stel een leuk muzieklijstje samen. Ga bij haar op bezoek met een grote thermoskan chocolademelk en vrolijk haar eens goed op. Geef haar wel de tijd om even lekker te huilen, dat heeft ze namelijk nodig. Na een tijdje neem je haar mee naar buiten om eens even heel veel leuke dingen te doen! Vind hier allerlei tips om een goede vriendin te zijn als je vriendin een gebroken hart heeft.
Beeld: iStock

Must reads 👀

Lifestyle

‘Ben je altijd zo stil?’ en 5 andere zinnen die introverts niet willen horen

Charlotte
herkenbaar-introverts

5 dingen die introvert té vaak horen

Wij introverts hebben het soms best zwaar. We staan liever niet in het middelpunt van de aandacht, trekken ons iets meer terug in grote gezelschappen, en zijn al helemaal niet van plan om onze stem boven de rest uit te laten komen. Dat betekent echter niet dat we deze vijf opmerkingen nog nooit eerder hebben gehoord. Sterker nog, we horen ze continu! Of we nu bij een feestje zijn, een vergadering op het werk, of gewoon op bezoek bij famillie, deze zinnen komen altijd weer terug. Hier zijn de vijf meest voorkomende opmerkingen die wij, introverts, regelmatig voor onze kiezen krijgen – zucht.

1. “Doe niet zo saai”

Saai? Dat introverte mensen over het algemeen iets meer op zichzelf zijn en zich meestal wat stiller gedragen in sociale bijeenkomsten, betekent zeker niet dat ze saai zijn! Integendeel, terwijl extraverte mensen vaak handelen op impulsieve invallen, hebben wij introverts onze volgende stap zorgvuldig doordacht. Is dat saai? Wij vinden van niet. Terwijl extraverten druk bezig zijn met de buitenwereld, hebben wij de tijd genomen om na te denken, te reflecteren en creatief te zijn.

Onze stilte is vaak een teken van diepgaande gedachten en innovatieve ideeën. Dus, saai? Absoluut niet! We hebben misschien een andere aanpak, maar dat maakt ons zeker niet minder interessant.

2. ”Waarom ben je zo stil?”

Een vraag die introverte mensen maar al te vaak horen, en laten we eerlijk zijn, het is geen favoriet. Het suggereert dat stil zijn iets negatiefs is, terwijl voor introverten stilte juist een natuurlijke en comfortabele staat is. Stil zijn, betekent niet dat ze niets te zeggen hebben of zich ongemakkelijk voelen. Vaak zijn introverten diepe denkers die graag luisteren en observeren voordat ze hun mening delen. Ze genieten van rustige momenten en hechte gesprekken, in plaats van luidruchtige bijeenkomsten en oppervlakkige praatjes.

3. ”Vind je het goed als ik iemand meeneem?”

Nee! Introverten houden veel meer van één-op-één gesprekken dan van groepsgesprekken. Diepe, betekenisvolle gesprekken winnen het altijd van oppervlakkige small talk. Als er ineens meer mensen aan het gesprek meedoen, kan dat voor een introvert best lastig zijn. Ze hebben namelijk wat meer tijd nodig om te reageren, en in een groep is die kans vaak kleiner omdat iemand anders al snel het woord overneemt. Maar eerlijk, met zijn tweeën is het toch ook supergezellig?

4. “Ik had niet verwacht dat je zo aardig was”

Dit is een opmerking die introverten helaas maar al te vaak horen. Het lijkt te suggereren dat een rustig of terughoudend karakter gelijk staat aan onaardig zijn, wat natuurlijk helemaal niet klopt! Introverten hebben vaak een warme, vriendelijke persoonlijkheid die pas echt zichtbaar wordt in een comfortabele, rustige omgeving. Ze zijn misschien niet altijd de luidruchtigste in de kamer, maar dat betekent niet dat ze minder aardig of sociaal zijn.

5. “Ben je verlegen?”

Hoewel verlegenheid en introversie vaak in één adem worden genoemd, zijn het eigenlijk twee verschillende dingen. Verlegenheid draait om een gevoel van angst, nervositeit of ongemak in sociale situaties, vooral bij interacties met vreemden of in groepen. Mensen die verlegen zijn, vermijden vaak sociale situaties uit angst voor afwijzing of kritiek. Aan de andere kant is introversie een persoonlijkheidskenmerk dat draait om de voorkeur voor rustige omgevingen en de neiging om energie te halen uit alleen zijn of activiteiten die individueel worden uitgevoerd. Introverte mensen kunnen wel van sociale interacties genieten, maar hebben ook tijd nodig om op te laden na periodes van sociale activiteit – duh!

Beeld: Netflix | You