Fashion

Dit zijn de 5 meest invloedrijke vrouwen in de modewereld

Who run the world? Girls! Als het om de modewereld gaat, is dat in ieder geval wel zo. Zo zijn de best betaalde modellen ter wereld vrouwen en zien we vooral vrouwen op de catwalk. Toch zijn het achter de schermen dan juist weer de mannen die aan de touwtjes trekken. Gelukkig hebben vrouwen flink wat in hun mars en dat bewijzen deze 5 meest invloedrijke vrouwen in de modewereld. You go girl!

Anna Wintour

Als je de film The Devil Wears Prada hebt gezien, dan ken je ook Anna Wintour. Van alle invloedrijke vrouwen in de modewereld wordt zij gezien als de belangrijkste. Al op jonge leeftijd werkte ze als fashion editor voor verschillende grote magazines, zoals Harper’s Bazaar en New York Magazine. In 1987 kreeg ze de leiding over Condé Nast, de uitgeverij van Vogue. Een jaar later kwam ze alweer terecht bij Vogue America en daar drukte ze direct haar eigen stempel op het blad.
Alle bekende gezichten vond Anna maar niets, dus richtte ze zich op meer doorsnee modellen. Dat deed ze met succes, want naast fashion icon is ze ook de meest gerespecteerde modejournalist ter wereld. Ook organiseert ze elk jaar het MET Gala, hét belangrijkste evenement in de fashion wereld. Daar krijgt ze goed voor betaald, want Anna is momenteel maar liefst ‎$35 miljoen waard. Over een boss lady gesproken!

Miuccia Prada

Absoluut iemand die hoort bij de invloedrijke vrouwen in de modewereld, is dé vrouw die sinds 1978 aan het hoofd staat van Prada. In het begin was de modewereld niet zo enthousiast over haar kwaliteiten, maar deze boss babe heeft het tegendeel bewezen. Prada is nu miljoenen waard. Wist je dat ook jij hiervan de vruchten kunt plukken? Dit kan je doen door aandelen te kopen van het merk. Is je interesse gewekt, dan raden we aan online broker vergelijkingsdiensten te raadplegen. Zo weet je meteen bij welk handelsplatform je veilig kunt investeren in de aandelen van Prada.
Bijzonder aan Miuccia Prada is, is dat ze altijd doen wat ze zelf wil. Kijken naar andere merken doet ze niet. Haar eigen stijl is waar Prada om bekendstaat. Ze ontwerpt op basis van haar eigen gevoel en dat zie je ook in de collecties. Haar stijl is minimalistisch en een combinatie tussen traditioneel en modern. 

Donatella Versace

Donatella Versace staat sinds de dood van haar broer Gianni aan het hoofd van het Italiaanse Versace. Ze heeft dit merk een vrouwelijke en feministische touch gegeven en hoort dus ook zeker bij de invloedrijke vrouwen in de modewereld. Zo vindt ze het belangrijk dat het merk door vrouwen van alle maten kan worden gedragen. Daarom focust ze zich vooral op hoe de ontwerpen passen. Donatella is zó invloedrijk dat de Jungle Dress, de jurk die Jennifer Lopez droeg tijdens de Grammy Awards in 2000, ervoor gezorgd heeft dat Google Images werd gelanceerd. Daarnaast heeft ze samengewerkt met grote namen als Beyoncé, Lady Gaga en Madonna. Ze werd voor haar bijdragen aan de modewereld beloond met verschillende awards. Zo mocht ze o.a. de award voor Fashion Designer of the Year in ontvangst nemen in 2012 en 2016. Ze werd ook uitgeroepen tot Vrouw van het Jaar in 2010.

Vera Wang

Vera Wang is de bekendste ontwerpster van bruidsjurken. Ze begon haar carrière als jongste editor ooit bij Vogue. Ze werkte daar 15 jaar lang tot ze verhuisde naar Ralph Lauren. In 1990 begon ze met het ontwerpen van bruidskleding. Dertig jaar later heeft ze bruidsjurken ontworpen voor celebrities als Alicia Keys, Jennifer Lopez, Kim Kardashian en nog veel meer. Naast trouwkleding maakt ze ook schaatspakken. Zo werden haar designs gedragen tijdens de Olympische Spelen van 1992, 1994, 1998, 2002, 2010 en 2018.
In 2010 werd ze door Forbes uitgeroepen tot 91e machtigste vrouw ter wereld. Ze werd in 2018 ook uitgeroepen tot 34e rijkste self-made vrouw van Amerika. In 2013 mocht ze de Lifetime Achievement Award in ontvangst nemen. Ze heeft bruidswinkels in New York, Londen, Tokio en Sydney.

Maria Grazia Chiuri

Maria Grazia Chiuri heeft de eer de eerste vrouwelijke creative director te zijn van Dior. Ze begon haar carrière bij Fendi, waar ze hielp bij het ontwerpen van de bekende baguette-handtas. Later werkte ze ook voor Valentino en werd ze benoemd tot creative director van Red Valentino. In 2015 ontving ze een CFDA International Award voor haar werk voor dit bedrijf.
In 2016 verhuisde ze naar Dior waar ze de eerste vrouwelijke creative director werd sinds het ontstaan van het merk. Ze stapte hiermee in de voetsporen van Yves Saint Laurent en John Galliano. Sinds ze aan de slag is als creative director, is feminisme belangrijk in de stijl van Dior en heeft ze dus haar steentje bijgedragen in het lijstje van meest invloedrijke vrouwen in de modewereld.
Beeld: Pixabay

Must reads 👀

Lifestyle

‘Ben je altijd zo stil?’ en 5 andere zinnen die introverts niet willen horen

Charlotte
herkenbaar-introverts

5 dingen die introvert té vaak horen

Wij introverts hebben het soms best zwaar. We staan liever niet in het middelpunt van de aandacht, trekken ons iets meer terug in grote gezelschappen, en zijn al helemaal niet van plan om onze stem boven de rest uit te laten komen. Dat betekent echter niet dat we deze vijf opmerkingen nog nooit eerder hebben gehoord. Sterker nog, we horen ze continu! Of we nu bij een feestje zijn, een vergadering op het werk, of gewoon op bezoek bij famillie, deze zinnen komen altijd weer terug. Hier zijn de vijf meest voorkomende opmerkingen die wij, introverts, regelmatig voor onze kiezen krijgen – zucht.

1. “Doe niet zo saai”

Saai? Dat introverte mensen over het algemeen iets meer op zichzelf zijn en zich meestal wat stiller gedragen in sociale bijeenkomsten, betekent zeker niet dat ze saai zijn! Integendeel, terwijl extraverte mensen vaak handelen op impulsieve invallen, hebben wij introverts onze volgende stap zorgvuldig doordacht. Is dat saai? Wij vinden van niet. Terwijl extraverten druk bezig zijn met de buitenwereld, hebben wij de tijd genomen om na te denken, te reflecteren en creatief te zijn.

Onze stilte is vaak een teken van diepgaande gedachten en innovatieve ideeën. Dus, saai? Absoluut niet! We hebben misschien een andere aanpak, maar dat maakt ons zeker niet minder interessant.

2. ”Waarom ben je zo stil?”

Een vraag die introverte mensen maar al te vaak horen, en laten we eerlijk zijn, het is geen favoriet. Het suggereert dat stil zijn iets negatiefs is, terwijl voor introverten stilte juist een natuurlijke en comfortabele staat is. Stil zijn, betekent niet dat ze niets te zeggen hebben of zich ongemakkelijk voelen. Vaak zijn introverten diepe denkers die graag luisteren en observeren voordat ze hun mening delen. Ze genieten van rustige momenten en hechte gesprekken, in plaats van luidruchtige bijeenkomsten en oppervlakkige praatjes.

3. ”Vind je het goed als ik iemand meeneem?”

Nee! Introverten houden veel meer van één-op-één gesprekken dan van groepsgesprekken. Diepe, betekenisvolle gesprekken winnen het altijd van oppervlakkige small talk. Als er ineens meer mensen aan het gesprek meedoen, kan dat voor een introvert best lastig zijn. Ze hebben namelijk wat meer tijd nodig om te reageren, en in een groep is die kans vaak kleiner omdat iemand anders al snel het woord overneemt. Maar eerlijk, met zijn tweeën is het toch ook supergezellig?

4. “Ik had niet verwacht dat je zo aardig was”

Dit is een opmerking die introverten helaas maar al te vaak horen. Het lijkt te suggereren dat een rustig of terughoudend karakter gelijk staat aan onaardig zijn, wat natuurlijk helemaal niet klopt! Introverten hebben vaak een warme, vriendelijke persoonlijkheid die pas echt zichtbaar wordt in een comfortabele, rustige omgeving. Ze zijn misschien niet altijd de luidruchtigste in de kamer, maar dat betekent niet dat ze minder aardig of sociaal zijn.

5. “Ben je verlegen?”

Hoewel verlegenheid en introversie vaak in één adem worden genoemd, zijn het eigenlijk twee verschillende dingen. Verlegenheid draait om een gevoel van angst, nervositeit of ongemak in sociale situaties, vooral bij interacties met vreemden of in groepen. Mensen die verlegen zijn, vermijden vaak sociale situaties uit angst voor afwijzing of kritiek. Aan de andere kant is introversie een persoonlijkheidskenmerk dat draait om de voorkeur voor rustige omgevingen en de neiging om energie te halen uit alleen zijn of activiteiten die individueel worden uitgevoerd. Introverte mensen kunnen wel van sociale interacties genieten, maar hebben ook tijd nodig om op te laden na periodes van sociale activiteit – duh!

Beeld: Netflix | You