Health

5x wat je wil weten voordat je een spiraaltje laat zetten

Vergeet jij ook vaak de pil en heb je last van moodswings? Dan is een spiraaltje misschien wel een anticonceptiemiddel voor jou. Steeds meer vrouwen kiezen voor een spiraal. Overweeg jij het ook, maar heb je nog vragen? Doet het bijvoorbeeld pijn? En wat voor spiraaltje moet je dan kiezen? In dit artikel lees je alles over een spiraaltje laten zetten.

Spiraaltje laten zetten: wat is een spiraal?

Het spiraaltje is een populairder anticonceptiemiddel. Volgens de meest recente cijfers van het CBS verkiezen steeds meer vrouwen het spiraaltje boven de pil. Naast dat het je natuurlijk beschermd tegen een ongewenste zwangerschap, kun je het vijf jaar lang laten zitten. Bijkomend voordeel: je wordt niet of nauwelijks meer ongesteld!
Toch zijn veel meiden bang voor het zetten van een spiraal. Ze horen horrorverhalen van vriendinnen of lezen negatieve verhalen op fora. Het is belangrijk om te onthouden dat elk lichaam anders reageert op anticonceptie. Ga dus niet op al die verhalen af, maar lees je vooral goed in. Girlscene geeft je hieronder alle informatie die je nodig hebt. 

Verschillende soorten spiraaltjes

Er zijn twee soorten spiraaltjes waar je uti kunt kiezen: de Mirena spiraal en het koperspiraaltje.
Mirena spiraal
De Mirena spiraal geeft een kleine hoeveelheid hormonen af. Het geeft elke dag een klein beetje progesteron af, deze stof zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies ongeschikt wordt voor de innesteling van een bevruchte eicel. Het is een heel betrouwbaar anticonceptiemiddel en het kan vijf jaar lang blijven zitten. Veel meiden worden na het plaatsen niet of nauwelijks nog ongesteld. 
Koperspiraal
Het koperspiraaltje geeft in tegenstelling tot de Mirena spiraal geen hormonen af. Hoe werkt het dan precies? Het koperspiraaltje maakt de zaadcellen van de man inactief en het baarmoederslijmvlies ongeschikt voor de innesteling van een bevruchte eicel. Je cyclus blijft bij dit spiraaltje gewoon doorgaan hoe het was. De koperspiraal is vijf tot tien jaar werkzaam. Wil je nog meer te weten komen over alle anticonceptie zonder hormonen? Lees het hier
Kyleena-spiraal
Sinds 2016 is het zusje van de bekende Mirena-spiraal op de markt gekomen: de Kyleena-spiraal. Beiden bieden maximaal vijf jaar bescherming tegen een zwangerschap. Na vijf jaar zul je het spiraaltje dus moeten laten vervangen of kiezen voor een andere variant van anticonceptie als je nog geen kids wil. Net als de Mirena is de Kyleena een spiraaltje dat in je baarmoeder wordt geplaatst en het hormoon levonorgestrel afgeeft.  De Kyleena is een stukje kleiner, makkelijker in te brengen door je huisarts en dus meer geschikt als je nog geen kinderen hebt.

De spiraal laten zetten

Je kunt de spiraal laten plaatsen bij je huisarts. Meestal wordt het tijdens of vlak nadat je ongesteld bent geworden ingebracht. Het wordt aangeraden om een uur van te voren een pijnstiller in te nemen, dit voorkomt eventuele pijn of krampen achteraf. De meeste vrouwen voelen tijdens de plaatsing een lichte pijn of kramp.
Wanneer je bij de dokter komt wordt er eerst gekeken naar de ligging van je baarmoeder. Daarna wordt de baarmoedermond met een vastgepakt, waarbij met een staafje de diepte van je baarmoeder wordt gemeten. Dit kan even pijnlijk voelen. Hierna wordt het spiraaltje met een hulsje naar binnen geschoven en worden de draadjes afgeknipt. Na het plaatsen is het verstandig om een dagje even rustig aan te doen, je kunt je namelijk duizelig voelen. Het is verstandig om na zes weken even terug te gaan voor controle. 

Spiraaltje laten zetten: de bijwerkingen

Ieder lichaam is anders en iedereen zal dus ook anders reageren op anticonceptiemiddelen. Voor de een werkt een spiraal super goed, de ander krijgt last van bijwerkingen.  
Bijwerkingen Mirena spiraal
De Mirena spiraal kan ervoor zorgen dat je soms last hebt van misselijkheid of gespannen borsten. Je menstruatie blijft vaak weg (dit kan geen kwaad), maar als je wel nog menstrueert wordt het vaak minder pijnlijk en duurt het minder lang. Het kan voorkomen dat tussen menstruaties door soms wat bloed vrijkomt. Daarnaast kun je wat meer last krijgen van vaginale afscheiding, ook dit is niet erg. Verder kan het een lichte invloed hebben op je gemoedstoestand. 
Bijwerkingen koperspiraal
De koperspiraal zorgt er meestal voor dat je juist wat langer ongesteld wordt. Het kan ook wat meer bloedverlies en krampen geven. Tussen menstruaties door kun je wat bloedverlies krijgen en ook bij deze variant kun je soms krijg je soms last van wat meer vaginale afscheiding.

Het spiraaltje laten verwijderen

Je kunt op ieder moment je spiraal weer laten verwijderen bij de huisarts. Doe dit nooit zelf! Met behulp van de draadjes die aan de spiraal zijn bevestigd, wordt de spiraal verwijderd. Dit gebeurt door er voorzichtig aan te trekken. Dit kan een onprettig gevoel geven, maar pijnlijk is het niet. Na het verwijderen van je spiraal ben je direct weer vruchtbaar. Als je dus niet zwanger wilt worden is het belangrijk om een nieuwe spiraal te plaatsen of een ander anticonceptiemiddel te gebruiken. 
Wij zijn in ieder geval blij met de anticonceptie van tegenwoordig, vroeger was het namelijk wat minder prettig. 
Bron: thuisarts.nl, anticonceptie.nl | Beeld: iStock

Must reads 👀

Lifestyle

‘Ben je altijd zo stil?’ en 5 andere zinnen die introverts niet willen horen

Charlotte
herkenbaar-introverts

5 dingen die introvert té vaak horen

Wij introverts hebben het soms best zwaar. We staan liever niet in het middelpunt van de aandacht, trekken ons iets meer terug in grote gezelschappen, en zijn al helemaal niet van plan om onze stem boven de rest uit te laten komen. Dat betekent echter niet dat we deze vijf opmerkingen nog nooit eerder hebben gehoord. Sterker nog, we horen ze continu! Of we nu bij een feestje zijn, een vergadering op het werk, of gewoon op bezoek bij famillie, deze zinnen komen altijd weer terug. Hier zijn de vijf meest voorkomende opmerkingen die wij, introverts, regelmatig voor onze kiezen krijgen – zucht.

1. “Doe niet zo saai”

Saai? Dat introverte mensen over het algemeen iets meer op zichzelf zijn en zich meestal wat stiller gedragen in sociale bijeenkomsten, betekent zeker niet dat ze saai zijn! Integendeel, terwijl extraverte mensen vaak handelen op impulsieve invallen, hebben wij introverts onze volgende stap zorgvuldig doordacht. Is dat saai? Wij vinden van niet. Terwijl extraverten druk bezig zijn met de buitenwereld, hebben wij de tijd genomen om na te denken, te reflecteren en creatief te zijn.

Onze stilte is vaak een teken van diepgaande gedachten en innovatieve ideeën. Dus, saai? Absoluut niet! We hebben misschien een andere aanpak, maar dat maakt ons zeker niet minder interessant.

2. ”Waarom ben je zo stil?”

Een vraag die introverte mensen maar al te vaak horen, en laten we eerlijk zijn, het is geen favoriet. Het suggereert dat stil zijn iets negatiefs is, terwijl voor introverten stilte juist een natuurlijke en comfortabele staat is. Stil zijn, betekent niet dat ze niets te zeggen hebben of zich ongemakkelijk voelen. Vaak zijn introverten diepe denkers die graag luisteren en observeren voordat ze hun mening delen. Ze genieten van rustige momenten en hechte gesprekken, in plaats van luidruchtige bijeenkomsten en oppervlakkige praatjes.

3. ”Vind je het goed als ik iemand meeneem?”

Nee! Introverten houden veel meer van één-op-één gesprekken dan van groepsgesprekken. Diepe, betekenisvolle gesprekken winnen het altijd van oppervlakkige small talk. Als er ineens meer mensen aan het gesprek meedoen, kan dat voor een introvert best lastig zijn. Ze hebben namelijk wat meer tijd nodig om te reageren, en in een groep is die kans vaak kleiner omdat iemand anders al snel het woord overneemt. Maar eerlijk, met zijn tweeën is het toch ook supergezellig?

4. “Ik had niet verwacht dat je zo aardig was”

Dit is een opmerking die introverten helaas maar al te vaak horen. Het lijkt te suggereren dat een rustig of terughoudend karakter gelijk staat aan onaardig zijn, wat natuurlijk helemaal niet klopt! Introverten hebben vaak een warme, vriendelijke persoonlijkheid die pas echt zichtbaar wordt in een comfortabele, rustige omgeving. Ze zijn misschien niet altijd de luidruchtigste in de kamer, maar dat betekent niet dat ze minder aardig of sociaal zijn.

5. “Ben je verlegen?”

Hoewel verlegenheid en introversie vaak in één adem worden genoemd, zijn het eigenlijk twee verschillende dingen. Verlegenheid draait om een gevoel van angst, nervositeit of ongemak in sociale situaties, vooral bij interacties met vreemden of in groepen. Mensen die verlegen zijn, vermijden vaak sociale situaties uit angst voor afwijzing of kritiek. Aan de andere kant is introversie een persoonlijkheidskenmerk dat draait om de voorkeur voor rustige omgevingen en de neiging om energie te halen uit alleen zijn of activiteiten die individueel worden uitgevoerd. Introverte mensen kunnen wel van sociale interacties genieten, maar hebben ook tijd nodig om op te laden na periodes van sociale activiteit – duh!

Beeld: Netflix | You