Health

Facts: wat verbranden écht met je huid doet

‘Vandaag een tomaatje, morgen een chocolaatje.’ We horen het maar vaak genoeg en lachen er een beetje om als we iemand op het strand voorbij zien lopen die zich zo rood als een kreeft heeft laten verbranden. Hoewel we allemaal graag zo bruin mogelijk willen worden, weten we ook dat verbranden in de zon foute boel is. Maar is verbranden dan écht zo schadelijk voor je huid?
Bijna iedereen is weleens verbrand door de zon. ‘Trekt morgen wel weer bij’ denken we. Maar is het verbranden van de zon wel zo onschuldig als we denken en wat doet verbranden met je huid?
Roodheid door het verbranden in de zon
In de meeste gevallen verbrandt tijdens het bruinen alleen de bovenste laag van de huid. Dit hebben we allemaal wel is meegemaakt, je verbrande huid wordt gevoelig en kan pijn doen als je bijvoorbeeld onder de koude douche staat. 
Vervellen door het verbranden in de zon
Nadat de huid rood is van het verbranden, kan de huid gaan vervellen. Vervellen na het verbranden is een manier van het lichaam om beschadigde cellen, die mogelijk kankerverwekkend zijn, kwijt te raken. Omdat er gevaar optreedt voor het lichaam, probeert het lichaam zo snel mogelijk de beschadigde cellen af te breken. Zo kan je opeens hele lappen vellen van je lichaam trekken, die worden vervangen door nieuwe cellen onder deze huidlaag. Dus naast dat die lappen vellen op je huid er niet uit zien, betekent het ook écht dat je te ver bent gegaan met zonnen. 
Blaren door het verbranden in de zon
Verbranden brengt soms iets meer schade aan dan alleen een rood kleurtje. Verbranding door de zon is een reactie van je huid op de UV-stralen. Te veel straling zorgt voor een rode huid die gaat jeuken of trekken. Wanneer de huid erg verbrand is, kunnen er kleine of grote vochtblaren ontstaan. Dit noemen we tweedegraads verbranding door de zon. Het is belangrijk om de blaren heel te laten. Prik ze dus niet open, maar dep ze voorzichtig droog. Met open blaren heb je namelijk een grote kans op een infectie. 
Ziek door het verbranden in de zon
Bij een ergere verbranding kun je naast blaren je ook duizelig voelen, misselijk, koorts krijgen, rillingen over je lichaam en hoofdpijn. Écht niet wat je wil.
Grotere gevolgen van verbranden
Verbranden zorgt niet alleen voor een rode huid en een misselijk gevoel, maar het heeft ook ernstige gevolgen op langere termijn. Kinderen en jongeren die flink verbranden met blaren als gevolg hebben later al dubbel zoveel kans op een melanoom, de meest agressieve en dodelijkste vorm van huidkanker. Beschadigde huidcellen kunnen zich kwaadaardig ontwikkelen. Daarnaast zorgt UV-straling ook voor 80% meer rimpels en pigmentvlekken. Daarom blijven smeren girls!
En als je dan toch verbrand bent, wat kun je het beste doen?
#1. Ga gelijk uit de zon en zorg dat je huid niet weer wordt blootgesteld aan de zon voordat je huid is hersteld.
#2. Drink volgende water.
#3. Om te verkoelen kan je een koude douche of bad nemen na het verbranden.
#4. Smeer je lekker goed in met aftersun.
#5. Last van blaren op je huid? Neem contact op met je huisarts.
#6. Geef je verbrande huid de tijd en rust om te herstellen.
Na het verbranden is het belangrijk om je lichaam even rust te geven. Zorg dat de verbrande huid bedekt is als je naar buiten gaat en vermijd de zonnestralen op het heetste moment van de dag (tussen 12 en 15 uur.) We snappen dat je heel graag die perfecte tan wilt, maar je gezondheid is toch nét iets belangrijker.
Bron: today.com, trouw.nl, dokter.nl | Beeld: iStock

Must reads 👀

Lifestyle

‘Ben je altijd zo stil?’ en 5 andere zinnen die introverts niet willen horen

Charlotte
herkenbaar-introverts

5 dingen die introvert té vaak horen

Wij introverts hebben het soms best zwaar. We staan liever niet in het middelpunt van de aandacht, trekken ons iets meer terug in grote gezelschappen, en zijn al helemaal niet van plan om onze stem boven de rest uit te laten komen. Dat betekent echter niet dat we deze vijf opmerkingen nog nooit eerder hebben gehoord. Sterker nog, we horen ze continu! Of we nu bij een feestje zijn, een vergadering op het werk, of gewoon op bezoek bij famillie, deze zinnen komen altijd weer terug. Hier zijn de vijf meest voorkomende opmerkingen die wij, introverts, regelmatig voor onze kiezen krijgen – zucht.

1. “Doe niet zo saai”

Saai? Dat introverte mensen over het algemeen iets meer op zichzelf zijn en zich meestal wat stiller gedragen in sociale bijeenkomsten, betekent zeker niet dat ze saai zijn! Integendeel, terwijl extraverte mensen vaak handelen op impulsieve invallen, hebben wij introverts onze volgende stap zorgvuldig doordacht. Is dat saai? Wij vinden van niet. Terwijl extraverten druk bezig zijn met de buitenwereld, hebben wij de tijd genomen om na te denken, te reflecteren en creatief te zijn.

Onze stilte is vaak een teken van diepgaande gedachten en innovatieve ideeën. Dus, saai? Absoluut niet! We hebben misschien een andere aanpak, maar dat maakt ons zeker niet minder interessant.

2. ”Waarom ben je zo stil?”

Een vraag die introverte mensen maar al te vaak horen, en laten we eerlijk zijn, het is geen favoriet. Het suggereert dat stil zijn iets negatiefs is, terwijl voor introverten stilte juist een natuurlijke en comfortabele staat is. Stil zijn, betekent niet dat ze niets te zeggen hebben of zich ongemakkelijk voelen. Vaak zijn introverten diepe denkers die graag luisteren en observeren voordat ze hun mening delen. Ze genieten van rustige momenten en hechte gesprekken, in plaats van luidruchtige bijeenkomsten en oppervlakkige praatjes.

3. ”Vind je het goed als ik iemand meeneem?”

Nee! Introverten houden veel meer van één-op-één gesprekken dan van groepsgesprekken. Diepe, betekenisvolle gesprekken winnen het altijd van oppervlakkige small talk. Als er ineens meer mensen aan het gesprek meedoen, kan dat voor een introvert best lastig zijn. Ze hebben namelijk wat meer tijd nodig om te reageren, en in een groep is die kans vaak kleiner omdat iemand anders al snel het woord overneemt. Maar eerlijk, met zijn tweeën is het toch ook supergezellig?

4. “Ik had niet verwacht dat je zo aardig was”

Dit is een opmerking die introverten helaas maar al te vaak horen. Het lijkt te suggereren dat een rustig of terughoudend karakter gelijk staat aan onaardig zijn, wat natuurlijk helemaal niet klopt! Introverten hebben vaak een warme, vriendelijke persoonlijkheid die pas echt zichtbaar wordt in een comfortabele, rustige omgeving. Ze zijn misschien niet altijd de luidruchtigste in de kamer, maar dat betekent niet dat ze minder aardig of sociaal zijn.

5. “Ben je verlegen?”

Hoewel verlegenheid en introversie vaak in één adem worden genoemd, zijn het eigenlijk twee verschillende dingen. Verlegenheid draait om een gevoel van angst, nervositeit of ongemak in sociale situaties, vooral bij interacties met vreemden of in groepen. Mensen die verlegen zijn, vermijden vaak sociale situaties uit angst voor afwijzing of kritiek. Aan de andere kant is introversie een persoonlijkheidskenmerk dat draait om de voorkeur voor rustige omgevingen en de neiging om energie te halen uit alleen zijn of activiteiten die individueel worden uitgevoerd. Introverte mensen kunnen wel van sociale interacties genieten, maar hebben ook tijd nodig om op te laden na periodes van sociale activiteit – duh!

Beeld: Netflix | You