Food

5 punten die herkenbaar zijn als je écht niet kunt koken

Daar is ‘ie. Het moment van de dag dat je het liefst uitstelt. Ten eerste omdat je alleen al niet weet wat je in hemelsnaam gaat maken en ten tweede vanwege het feit dat je culinaire hoogstandje altijd nét iets anders uitpakt dan dat je van tevoren in gedachte had. Ja, we hebben het hier natuurlijk over koken. Het liefst woon je in huize Jenner en heb je voor iedere maaltijd van de dag een chef-kok. Too bad, bestaan er maar weinig mensen met dit pracht leventje. Dit is één van de vele punten die herkenbaar zijn als je gewoon écht niet kunt koken…
1. Je leeft uit pakjes en zakjes
Je vindt het überhaupt een hele opgave om te bedenken wat je moet koken, ondanks dat je menukaart nogal primitief is. Als je dan eindelijk weet waar je zin in hebt, is het al laat in de avond en heb je natuurlijk veel te veel honger. De beste oplossing waarbij je zo snel mogelijk kunt eten zijn natuurlijk de pakjes, zakjes en de kant-en-klare maaltijden. Je wil het stiekem niet eens toegeven, maar je krijgt het zelfs voor elkaar om je kant en klare lasagne te verpesten…
2. Koken is natuurlijk gewoon mega lastig
In jouw zoekgeschiedenis vind je vragen als: Hoe lang kook ik een ei? En: Wanneer is mijn kipfilet veilig om te eten? En als je een keertje meerdere ingrediënten gebruikt, eet je in etappes. Want dat inplannen wanneer ieder ingrediënt klaar moet zijn, heb je ook nog niet helemaal onder de knie. Je hebt van alles geprobeerd, maar het is het allemaal gewoon nét niet. Doordat jouw culinaire hoogstandjes zo enorm vaak mislukken, wil je de hoop eigenlijk opgeven. Het enige kookboek dat jij in huis hebt is het dan ook het kookboek voor dummies. Of uhm… kookboek? Don’t give up, babe! Oefening baart kunst. Er bestaan genoeg makkelijke recepten.
3. Thuisbezorgd is je beste vriend
Als jij je schermtijd bekijkt zie je in je top vijf meest gebruikte apps de Thuisbezorgd app staan. En wanneer je dus uiteten gaat met je vrienden weet jij natuurlijk precies de lekkerste restaurantjes en hotspots te vinden. Het is tenslotte jouw talent dat je alle pareltjes van de stad al eens hebt geproefd. En tsja, uiteten gaan is toch veel gezelliger. Waarom zou je voor jezelf koken als je kunt genieten van gezelligheid én goed eten. Op deze momenten vind je het natuurlijk helemaal niet erg om langer te wachten op je eten, ook al hoor je je rommelende maag aan de andere kant van het restaurant. Want je weet wat er straks jouw kant opkomt *nom nom nom*.
4. Wanneer je vrienden komen eten staan zij in de keuken
Als je vrienden over de vloer komen voor een gezellige meidenavond, staan zij in de keuken en zit jij vast aan het voorgebakken stokbrood met kruidenboter. Ook zij weten dondersgoed dat jij geen keukenprinses bent. ”Ga jij maar de tafeldekken, dat kan je zo goed.” Ze zullen het nooit direct tegen je zeggen, maar dit is een subtiele hint dat zij liever zelf de touwtjes in handen nemen.
5. De enige specerijen die je gebuikt zijn peper en zout
Al die verschillende kruiden. Wat moet je ermee? Soms zitten er in een gerecht zoveel kruiden dat je het gerecht alweer te veel moeite vindt. Peper en zout, die moeten het wel doen toch? Helaas zijn je gerechten daarom vaak een beetje smakeloos. Haal gewoon de peterselie, kerrie en koriander uit de kast.
Helaas groeit het geld niet aan de bomen, dames. Iedere avond Thuisbezorgd of een hapje buiten de deur moet een keertje ophouden. Om toch de kookkunsten onder de knie te krijgen is de enige oplossing toch echt: blijven proberen. Begin klein met bijvoorbeeld iedere dag van de week een ander standaard gerecht. Dit oefen je dan iedere keer. Als een gerecht gelukt en lekker is (minstens zo belangrijk), probeer je weer een ander recept. Of probeer meal prepping? Dan maak je gewoon een gerecht voor meerdere dagen.
Bronnen: ikvrouwvanjou, newsmonkey | Beeld: iStock
Lifestyle

‘Ben je altijd zo stil?’ en 5 andere zinnen die introverts niet willen horen

Charlotte
herkenbaar-introverts

5 dingen die introvert té vaak horen

Wij introverts hebben het soms best zwaar. We staan liever niet in het middelpunt van de aandacht, trekken ons iets meer terug in grote gezelschappen, en zijn al helemaal niet van plan om onze stem boven de rest uit te laten komen. Dat betekent echter niet dat we deze vijf opmerkingen nog nooit eerder hebben gehoord. Sterker nog, we horen ze continu! Of we nu bij een feestje zijn, een vergadering op het werk, of gewoon op bezoek bij famillie, deze zinnen komen altijd weer terug. Hier zijn de vijf meest voorkomende opmerkingen die wij, introverts, regelmatig voor onze kiezen krijgen – zucht.

1. “Doe niet zo saai”

Saai? Dat introverte mensen over het algemeen iets meer op zichzelf zijn en zich meestal wat stiller gedragen in sociale bijeenkomsten, betekent zeker niet dat ze saai zijn! Integendeel, terwijl extraverte mensen vaak handelen op impulsieve invallen, hebben wij introverts onze volgende stap zorgvuldig doordacht. Is dat saai? Wij vinden van niet. Terwijl extraverten druk bezig zijn met de buitenwereld, hebben wij de tijd genomen om na te denken, te reflecteren en creatief te zijn.

Onze stilte is vaak een teken van diepgaande gedachten en innovatieve ideeën. Dus, saai? Absoluut niet! We hebben misschien een andere aanpak, maar dat maakt ons zeker niet minder interessant.

2. ”Waarom ben je zo stil?”

Een vraag die introverte mensen maar al te vaak horen, en laten we eerlijk zijn, het is geen favoriet. Het suggereert dat stil zijn iets negatiefs is, terwijl voor introverten stilte juist een natuurlijke en comfortabele staat is. Stil zijn, betekent niet dat ze niets te zeggen hebben of zich ongemakkelijk voelen. Vaak zijn introverten diepe denkers die graag luisteren en observeren voordat ze hun mening delen. Ze genieten van rustige momenten en hechte gesprekken, in plaats van luidruchtige bijeenkomsten en oppervlakkige praatjes.

3. ”Vind je het goed als ik iemand meeneem?”

Nee! Introverten houden veel meer van één-op-één gesprekken dan van groepsgesprekken. Diepe, betekenisvolle gesprekken winnen het altijd van oppervlakkige small talk. Als er ineens meer mensen aan het gesprek meedoen, kan dat voor een introvert best lastig zijn. Ze hebben namelijk wat meer tijd nodig om te reageren, en in een groep is die kans vaak kleiner omdat iemand anders al snel het woord overneemt. Maar eerlijk, met zijn tweeën is het toch ook supergezellig?

4. “Ik had niet verwacht dat je zo aardig was”

Dit is een opmerking die introverten helaas maar al te vaak horen. Het lijkt te suggereren dat een rustig of terughoudend karakter gelijk staat aan onaardig zijn, wat natuurlijk helemaal niet klopt! Introverten hebben vaak een warme, vriendelijke persoonlijkheid die pas echt zichtbaar wordt in een comfortabele, rustige omgeving. Ze zijn misschien niet altijd de luidruchtigste in de kamer, maar dat betekent niet dat ze minder aardig of sociaal zijn.

5. “Ben je verlegen?”

Hoewel verlegenheid en introversie vaak in één adem worden genoemd, zijn het eigenlijk twee verschillende dingen. Verlegenheid draait om een gevoel van angst, nervositeit of ongemak in sociale situaties, vooral bij interacties met vreemden of in groepen. Mensen die verlegen zijn, vermijden vaak sociale situaties uit angst voor afwijzing of kritiek. Aan de andere kant is introversie een persoonlijkheidskenmerk dat draait om de voorkeur voor rustige omgevingen en de neiging om energie te halen uit alleen zijn of activiteiten die individueel worden uitgevoerd. Introverte mensen kunnen wel van sociale interacties genieten, maar hebben ook tijd nodig om op te laden na periodes van sociale activiteit – duh!

Beeld: Netflix | You