Health

Mindfulness: wat is het het en hoe pas jij het toe?

De druk op jongeren ligt tegenwoordig hoog. We studeren keihard om cum laude te slagen en doen vervolgens twee masters, om zo de kans op een baan te vergroten. Ondertussen hebben we drie bijbaantjes om de torenhoge huur en collegegeld te betalen. Daarnaast leiden we een druk sociaal leven, want ‘je zou maar een avond thuis zitten’. Tijd om iets te veranderen. Mindfulness is een super fijne manier om te relaxen. Nieuwsgierig? Girlscene helpt je op weg.
Waarschijnlijk heb je de term ‘mindfulness’ wel eens voorbij horen komen. Maar wat is het precies? Mindfulness heeft geen echte definitie. Het helpt om je hoofd koel te houden. Mindfulness leert om je gedachten de baas te zijn, wat uiteindelijk zorgt voor een geordend hoofd. Je hebt meer focus en kiest hiermee waar jij je energie aan besteed.
Nu horen we je denken ‘dat zweverig gedoe is niks voor mij’, maar mindfulness is helemaal niet zweverig. Je hoeft niet met klankschalen in een kring te dansen of wierook aan te steken. Mindfulness is puur een pauze voor jezelf, net zoals wanneer je een boek leest of televisie kijkt. Tijd dus om een eerste stap te zetten richting een mindfulness leven. Girlscene zet 7 tips op een rijtje.
1. Doe één ding tegelijkertijd
Klinkt niet moeilijk, toch hebben veel mensen hier moeite mee. Maar als jij je echt focust op één ding, wordt je hoofd een stuk rustiger. Geniet van de omgeving als je fietst, in plaats van naar je telefoon kijken (bovendien is dit héél gevaarlijk). Als je Netflix kijkt, laat je laptop dan liggen. Super makkelijk dus, je moet alleen eerst bewust zijn van het feit dat je dit (nog) niet doet. 
2. Bewustzijn
Probeer je echt bewust te zijn van wat je doet en geniet. Ruik aan die bos bloemen en realiseer je hoe lekker het ruikt. Drink je ochtendkoffie bewust en realiseer je hoe lekker het smaakt. Middag op stap geweest met je moeder? Realiseer je hoe geweldig het is dat jullie dat samen doen en geef haar een echte, lange knuffel voor je afscheid neemt. Wees je bewust van alles wat je doet en wat daarvan positieve fijne kanten zijn. 
View post on Instagram
 
3. Dankbaar
Als je ‘s avonds in bed ligt, bedenk dan waar je dankbaar voor bent. Probeer materialistische dingen achterwege te laten. Misschien ben je vandaag dankbaar dat je die ene vriendin eindelijk hebt gezien, of ben je heel blij dat je alleen een wandeling hebt gemaakt. Deze oefening helpt om bewuster te zijn wat jou blij maakt. Extra leuk: schrijf het elke dag op een briefje en stop het in een mooie pot. Zo heb jij straks een pot vol geluk. 
4. Adem
Bewust ademen helpt om in het moment te zijn. Dit kan je altijd en overal toepassen. Focussen op je adem helpt om echt aanwezig te zijn in het moment. Als jij de volle focus op je adem legt, kan je namelijk niet meer aan andere dingen denken. Super handig om je brein te kalmeren.
5. Mindfulnessmeditatie 
Ook meditatie hoeft helemaal niet zweverig te zijn. Mediteren kan op elk moment van de dag. Velen geven de voorkeur aan ‘s avonds in bed. Kies een meditatie, ga lekker liggen en sluit je ogen. Er zijn talloze meditaties op YouTube, maar een mindfulness app is ook super handig. Een fijne mindfulness app is Head Space. Er zijn verschillende soorten meditaties, zo zijn sommige gericht op het leren focussen en anderen op relaxen. Eén ding is zeker: jij valt hierna als een blok in slaap. 
6. Yoga
Yoga is dé manier om mindfulness te oefenen. Yoga kan prima thuis, hier heb je geen duur abonnement voor nodig. Wees je bewust van elke houding en voel wat het doet met je lichaam en gedachten. Als je voelt dat je gedachten afdwalen, breng ze dan weer terug. Je gedachten ergens bij houden is moeilijk, maar oefening baart kunst.
7. Doe even niets
Probeer tien minuten per dagen even niks te doen. Ga rustig zitten en schakel je gedachten uit. Focus op je ademhaling en relax. Zo geef je jouw brein de pauze die het verdient en kan je er weer tegenaan. 
Deze tips zijn natuurlijk pas het begin. Er zijn honderden websites en boeken geschreven die jou helpen om echt mindful te worden. Een mindfulness app kan je ook verder helpen. Verdiep je wat meer in mindfulness en je zal merken dat het écht waardevol is. Op naar een gelukkiger leven!
Bron: Bustle | Beeld: iStock

Must reads 👀

Lifestyle

‘Ben je altijd zo stil?’ en 5 andere zinnen die introverts niet willen horen

Charlotte
herkenbaar-introverts

5 dingen die introvert té vaak horen

Wij introverts hebben het soms best zwaar. We staan liever niet in het middelpunt van de aandacht, trekken ons iets meer terug in grote gezelschappen, en zijn al helemaal niet van plan om onze stem boven de rest uit te laten komen. Dat betekent echter niet dat we deze vijf opmerkingen nog nooit eerder hebben gehoord. Sterker nog, we horen ze continu! Of we nu bij een feestje zijn, een vergadering op het werk, of gewoon op bezoek bij famillie, deze zinnen komen altijd weer terug. Hier zijn de vijf meest voorkomende opmerkingen die wij, introverts, regelmatig voor onze kiezen krijgen – zucht.

1. “Doe niet zo saai”

Saai? Dat introverte mensen over het algemeen iets meer op zichzelf zijn en zich meestal wat stiller gedragen in sociale bijeenkomsten, betekent zeker niet dat ze saai zijn! Integendeel, terwijl extraverte mensen vaak handelen op impulsieve invallen, hebben wij introverts onze volgende stap zorgvuldig doordacht. Is dat saai? Wij vinden van niet. Terwijl extraverten druk bezig zijn met de buitenwereld, hebben wij de tijd genomen om na te denken, te reflecteren en creatief te zijn.

Onze stilte is vaak een teken van diepgaande gedachten en innovatieve ideeën. Dus, saai? Absoluut niet! We hebben misschien een andere aanpak, maar dat maakt ons zeker niet minder interessant.

2. ”Waarom ben je zo stil?”

Een vraag die introverte mensen maar al te vaak horen, en laten we eerlijk zijn, het is geen favoriet. Het suggereert dat stil zijn iets negatiefs is, terwijl voor introverten stilte juist een natuurlijke en comfortabele staat is. Stil zijn, betekent niet dat ze niets te zeggen hebben of zich ongemakkelijk voelen. Vaak zijn introverten diepe denkers die graag luisteren en observeren voordat ze hun mening delen. Ze genieten van rustige momenten en hechte gesprekken, in plaats van luidruchtige bijeenkomsten en oppervlakkige praatjes.

3. ”Vind je het goed als ik iemand meeneem?”

Nee! Introverten houden veel meer van één-op-één gesprekken dan van groepsgesprekken. Diepe, betekenisvolle gesprekken winnen het altijd van oppervlakkige small talk. Als er ineens meer mensen aan het gesprek meedoen, kan dat voor een introvert best lastig zijn. Ze hebben namelijk wat meer tijd nodig om te reageren, en in een groep is die kans vaak kleiner omdat iemand anders al snel het woord overneemt. Maar eerlijk, met zijn tweeën is het toch ook supergezellig?

4. “Ik had niet verwacht dat je zo aardig was”

Dit is een opmerking die introverten helaas maar al te vaak horen. Het lijkt te suggereren dat een rustig of terughoudend karakter gelijk staat aan onaardig zijn, wat natuurlijk helemaal niet klopt! Introverten hebben vaak een warme, vriendelijke persoonlijkheid die pas echt zichtbaar wordt in een comfortabele, rustige omgeving. Ze zijn misschien niet altijd de luidruchtigste in de kamer, maar dat betekent niet dat ze minder aardig of sociaal zijn.

5. “Ben je verlegen?”

Hoewel verlegenheid en introversie vaak in één adem worden genoemd, zijn het eigenlijk twee verschillende dingen. Verlegenheid draait om een gevoel van angst, nervositeit of ongemak in sociale situaties, vooral bij interacties met vreemden of in groepen. Mensen die verlegen zijn, vermijden vaak sociale situaties uit angst voor afwijzing of kritiek. Aan de andere kant is introversie een persoonlijkheidskenmerk dat draait om de voorkeur voor rustige omgevingen en de neiging om energie te halen uit alleen zijn of activiteiten die individueel worden uitgevoerd. Introverte mensen kunnen wel van sociale interacties genieten, maar hebben ook tijd nodig om op te laden na periodes van sociale activiteit – duh!

Beeld: Netflix | You