Travel

Dit zijn jouw opties voor een onvergetelijk tussenjaar

Je bent bijna klaar met school, yes! Maar van de vraag ‘Wat ga je daarna doen?’ krijg je het toch wat benauwd. Want help, je hebt werkelijk geen idee. Wil je liever een media studie doen of ga je toch voor leraar wiskunde? Geen paniek, het is helemaal niet erg als je het niet weet. Een tussenjaar is dé oplossing om eens heel goed na te denken of die ene studie wel bij jou past. Je kan ervoor kiezen om met alpaca’s de Machu Picchu te beklimmen of om geld te verdienen als nanny in Engeland. Eng? Helemaal niet. De wereld ligt aan je voeten, je moet het alleen nog ontdekken. Girlscene zet alle opties voor een onvergetelijk tussenjaar op een rijtje.
Alleen reizen
Voor de echte stoere chicks (en geloof ons: dat zijn wij allemaal. Misschien weet je het zelf nog niet). Alleen reizen is super populair en terecht. Van alleen reizen leer jij jezelf pas echt kennen. Op het moment dat je uit het vliegtuig stapt in Peru is het alleen nog maar me, myself and I. Je bent volledig op jezelf aangewezen. Van de weg naar je hostel vinden tot boodschappen doen in de plaatselijk supermercado. Jij leert jezelf in no time kennen en hoe waardevol is dat op zo’n jonge leeftijd? Er zijn natuurlijk tal van andere opties. Zo hoef je niet gelijk 5 maanden in het Amazoneregenwoud te survivalen, maar één maand reizen door het prachtige Bali is ook super stoer. Daarnaast zijn er jongerengroepsreizen en zelfs wereldreizen voor groepen, ook tof.
View post on Instagram
 
High school in het buitenland
Misschien ken je iemand die ooit high school heeft gedaan en er niet over ophoudt. Helemaal terecht, want een jaar high school is een bijzondere ervaring. Het klinkt super spannend en er gaat een hoop geregel aan vooraf, maar de ervaring is het dubbel en dwars waard. Je woont bij een gastgezin die jou vrijwillig in huis neemt, omdat zij de ervaring net zo bijzonder vinden als jij. Doordeweeks ga je naar de plaatselijke middelbare school en in je vrije tijd leer jij de taal en cultuur kennen. Je maakt vrienden voor het leven en krijgt er een tweede familie bij. Een waardevolle ervaring dus. Kies je voor een jaar in the States en stap jij elke dag in een gele schoolbus of ga je voor een half jaar croissantjes en stokbrood eten in het prachtige Frankrijk? High school regel je via een uitwisselingsorganisatie en is meestal voor jongeren van 14 tot 18 jaar.
View post on Instagram
 
College in het buitenland
In het verlengde van high school ligt college. Misschien ben je iets ouder of spreekt high school je niet aan. College is dan een toffe optie. Je volgt vakken die je echt interessant lijken en dat is dé manier om je te oriënteren voor later. Je kan ervoor kiezen om te wonen op de campus of bij een gastgezin. Ook college regel je via een uitwisselingsorganisatie. Het brengt het nodige regelwerk met zich mee, maar is het helemaal waard. Daarnaast is er weer genoeg keus qua landen. Van Japan tot Australië en van Canada tot Argentinië.
View post on Instagram
 
Vrijwilligerswerk
Even helemaal klaar met de schoolbanken? Kies dan voor vrijwilligerswerk. Zo draag jij echt een steentje bij aan de wereld. Samen met een groep maak je een positief verschil, behaal je langetermijn doelen en heb je een duurzame impact op de gemeenschap. Bovendien leer je zelf ook heel veel. Wedden dat jij als een gelukkiger persoon terug komt? Vrijwilligerswerk bestaat in allerlei vormen en maten: lesgeven aan kinderen in Thailand, natuurbehoud in Costa Rica of sociale zorg in Tanzania. Alles is mogelijk.
View post on Instagram
 
Werkervaring
Misschien wil je gewoon geld verdienen. Dat kan ook en hoeft helemaal niet saai te zijn. In Nederland kan je ervoor kiezen om te ontdekken wat bij jou past. Kijk of je bij de plaatselijke krant mag meelopen als je geïnteresseerd bent in journalistiek of misschien ken je een stylist die jij aankomende maanden kan assisteren. Zo werk je aan jouw toekomst en verdien je een leuk zakcentje. Je kan natuurlijk ook werkervaring in het buitenland opdoen. Zo kan je kiezen voor horecawerk, boerderijwerk of een serieuze stage. Zie jij jezelf al in Manhatten rondrennen als PR-chick? 
View post on Instagram
 
Au Pair
Krijg jij ook rammelende eierstokken als jij een baby op straat ziet? Wellicht is werken als au pair iets voor jou. Als au pair in het buitenland woon jij bij een gezin in huis en zorg je voor de kinderen. Je assisteert bij allerlei taken, van de kinderen naar school brengen tot koken. Au pair is een leuke en leerzame manier om een andere cultuur en taal te leren kennen. Bovendien ontvang je ook een klein salaris. Daarnaast krijg je vrije tijd om vrienden te maken en het land te ontdekken. Bonus: na een jaar is jouw band met het gezin super hecht en heb jij er een tweede familie bij. Wij zeggen doen.
View post on Instagram
 
Talencursus
Altijd al een taal willen leren of je huidige kennis bijspijkeren? Dan is een talencursus de optie voor jou. Je kan kiezen om dit in Nederland te doen, of in het buitenland. Wat dacht je van Engels leren tussen de palmbomen op Hawaii of Spaans leren in het mooie Madrid? Ga een super leuke tijd tegemoet met alle internationale studiegenoten en duik in de taal en cultuur van het land. Bovendien staat dit goed op je CV. Benieuwd hoe dit is? Lees hier hoe Carmen haar tijd in San Diego beleefde.
 
View post on Instagram
 
Enthousiast geworden? Terecht. Maar misschien maak jij je wat zorgen over de mogelijke kosten. Want bepaalde opties zijn duur. Geen zorgen, want overal zijn oplossingen voor. Zo kan jij aankomende maanden alvast een extra dag werken en in de zomervakantie fulltime. Zo spaar jij in no time een flink bedrag bij elkaar. Bekijk ook eens of je een inzamelingsactie kan opzetten en kijk je hele familie lief aan. Daarnaast bieden sommige uitwisselingsorganisaties korting aan gezinnen die een lager inkomen hebben. Als jij dit echt wilt, lukt het je ook. Want waar een wil is, is een weg ;-). Laat je in ieder geval niet tegenhouden door angsten. Niets is zo eng als dat het lijkt. Als je even doorzet, ga je het meest geweldige jaar tegemoet. Enjoy!
Extra studiekeuze hulp nodig? Deze tips helpen je op weg.
Beeld: iStock

Must reads 👀

Lifestyle

‘Ben je altijd zo stil?’ en 5 andere zinnen die introverts niet willen horen

Charlotte
herkenbaar-introverts

5 dingen die introvert té vaak horen

Wij introverts hebben het soms best zwaar. We staan liever niet in het middelpunt van de aandacht, trekken ons iets meer terug in grote gezelschappen, en zijn al helemaal niet van plan om onze stem boven de rest uit te laten komen. Dat betekent echter niet dat we deze vijf opmerkingen nog nooit eerder hebben gehoord. Sterker nog, we horen ze continu! Of we nu bij een feestje zijn, een vergadering op het werk, of gewoon op bezoek bij famillie, deze zinnen komen altijd weer terug. Hier zijn de vijf meest voorkomende opmerkingen die wij, introverts, regelmatig voor onze kiezen krijgen – zucht.

1. “Doe niet zo saai”

Saai? Dat introverte mensen over het algemeen iets meer op zichzelf zijn en zich meestal wat stiller gedragen in sociale bijeenkomsten, betekent zeker niet dat ze saai zijn! Integendeel, terwijl extraverte mensen vaak handelen op impulsieve invallen, hebben wij introverts onze volgende stap zorgvuldig doordacht. Is dat saai? Wij vinden van niet. Terwijl extraverten druk bezig zijn met de buitenwereld, hebben wij de tijd genomen om na te denken, te reflecteren en creatief te zijn.

Onze stilte is vaak een teken van diepgaande gedachten en innovatieve ideeën. Dus, saai? Absoluut niet! We hebben misschien een andere aanpak, maar dat maakt ons zeker niet minder interessant.

2. ”Waarom ben je zo stil?”

Een vraag die introverte mensen maar al te vaak horen, en laten we eerlijk zijn, het is geen favoriet. Het suggereert dat stil zijn iets negatiefs is, terwijl voor introverten stilte juist een natuurlijke en comfortabele staat is. Stil zijn, betekent niet dat ze niets te zeggen hebben of zich ongemakkelijk voelen. Vaak zijn introverten diepe denkers die graag luisteren en observeren voordat ze hun mening delen. Ze genieten van rustige momenten en hechte gesprekken, in plaats van luidruchtige bijeenkomsten en oppervlakkige praatjes.

3. ”Vind je het goed als ik iemand meeneem?”

Nee! Introverten houden veel meer van één-op-één gesprekken dan van groepsgesprekken. Diepe, betekenisvolle gesprekken winnen het altijd van oppervlakkige small talk. Als er ineens meer mensen aan het gesprek meedoen, kan dat voor een introvert best lastig zijn. Ze hebben namelijk wat meer tijd nodig om te reageren, en in een groep is die kans vaak kleiner omdat iemand anders al snel het woord overneemt. Maar eerlijk, met zijn tweeën is het toch ook supergezellig?

4. “Ik had niet verwacht dat je zo aardig was”

Dit is een opmerking die introverten helaas maar al te vaak horen. Het lijkt te suggereren dat een rustig of terughoudend karakter gelijk staat aan onaardig zijn, wat natuurlijk helemaal niet klopt! Introverten hebben vaak een warme, vriendelijke persoonlijkheid die pas echt zichtbaar wordt in een comfortabele, rustige omgeving. Ze zijn misschien niet altijd de luidruchtigste in de kamer, maar dat betekent niet dat ze minder aardig of sociaal zijn.

5. “Ben je verlegen?”

Hoewel verlegenheid en introversie vaak in één adem worden genoemd, zijn het eigenlijk twee verschillende dingen. Verlegenheid draait om een gevoel van angst, nervositeit of ongemak in sociale situaties, vooral bij interacties met vreemden of in groepen. Mensen die verlegen zijn, vermijden vaak sociale situaties uit angst voor afwijzing of kritiek. Aan de andere kant is introversie een persoonlijkheidskenmerk dat draait om de voorkeur voor rustige omgevingen en de neiging om energie te halen uit alleen zijn of activiteiten die individueel worden uitgevoerd. Introverte mensen kunnen wel van sociale interacties genieten, maar hebben ook tijd nodig om op te laden na periodes van sociale activiteit – duh!

Beeld: Netflix | You