Beauty

DIY: Zo maak je thuis je eigen zeep à la Lush

Een heerlijk ruikend zeepje, wie wordt daar nou niet blij van? Je gebruikt het (als het goed is) dagelijks. Onder de douche, als shampoo of om je handen te wassen. Veel zeepjes uit de supermarkt bevatten allerlei chemische stoffen en parfums waar niet onze tere huidjes tegen kunnen. Wist je dat je dit zelf ook best makkelijk maakt? Kies voor een natuurlijke versie zodat jij zonder irritaties geniet van de lekkerste geurtjes. Wat is er nu leuker dan een zelf gemaakte zeep met jouw favoriete geur? Aan de slag!
Er zijn twee soorten manieren waarop je zeep maakt: cold process en hot process. Bij de koude manier giet je vloeibare zeep in een mal die vervolgens zes weken moet uitharden. Nu snappen wij dat je daar geen geduld voor hebt, dus gaan we met de warme variant aan de slag waarbij je slechts één dag moet wachten op je zeepjes ;-). Hierbij maak je gebruik van natriumhydroxide vermengt met water. Dit is een recept voor een basiszeep. Als je dit onder de knie hebt kan je aandacht besteden aan een mooi design
Voordat je begint met het maken van de zeep, is het belangrijk om veiligheidsmaatregelen te nemen. Je werkt met natriumhydroxide (Breaking Bad-fans kennen dit natuurlijk al) en dit kan gevaarlijk zijn als je het op je huid krijgt. Gemengd met water ontstaat er een reactie waardoor het verandert in natronloog. Meng je dit met olie, dan begint het proces van verzeping. Zonder deze reactie is het niet mogelijk om zeep te maken, dus leg handschoenen klaar en draag lange mouwen. Psssst: vergeet die veiligheidsbril niet!
Je hebt nodig voor ongeveer vier zeepjes:
  • 150 gram olijfolie
  • 200 gram kokosolie
  • 45 gram Natriumhydroxide (te koop bij de drogist)
  • 125 gram water
  • Twee eetlepels glycerine
  • Natuurlijke parfumolie of essentialolie (bijvoorbeeld lavendel, rozen, citroen)
  • Optioneel: kleurstof
View post on Instagram
 
Het materiaal om in huis te halen:
  • Handschoenen, veiligheidsbril en oude kleding
  • Oven
  • Oude pan die in de oven mag
  • Weegschaal
  • Maatbeker
  • Hittebestendige schaaltjes (Let op: geen aluminium of metaal)
  • Hittebestendige lepels
  • Pollepel
  • Staafmixer
  • Vormpjes, mallen of een doosje
Let’s start!
Zorg dat je alles netjes bij de hand hebt en trek eerst je beschermende kleding aan. Zet de oven op 160 graden en weeg alle ingrediënten los van elkaar af. Volg daarna de volgende stappen.
Stap 1: Giet de olijfolie en kokosolie in de pan
Stap 2: Giet het afgewogen water in een hittebestendig bakje en hou een lepel bij de hand. Giet voorzichtig de Natriumhydroxide korrels in het water. Roer dit voorzichtig met de hittebestendige lepel tot het is opgelost. Het bakje wordt nu heet en er komen dampen vanaf. Zorg ervoor dat je dit doet in een goed ventilerende ruimte. Het liefst buiten.
View post on Instagram
 
Stap 3: Nu is het natronloog. Giet dit voorzichtig bij de olie en mix het mengsel met de staafmixer. 
Stap 4: Mix het mengsel totdat het wat dikker wordt. Het lijkt een beetje op vla nu. 
Stap 5: Zie je strepen in het mengsel? Dan is het klaar. 
Stap 6: Zet de pan in de oven voor ongeveer 15-25 minuten, en doe de deksel erop. Kijk om de vijf minuten even of de zeep niet te hoog rijst. Haal na een kwartiertje de pan er even uit om te kijken of het klaar is. Het moet er nu ongeveer uit zien als zelfgemaakte appelmoes. Roer het door en test met een mespuntje of de zeep voltooid is. Stolt het gelijk net als kaarsvet? Dan is het klaar. Zo niet, zet de pan even terug in de oven voor vijf minuten. Roer het nog even grondig door en laat het een paar minuten afkoelen.
Stap 7: Bij een frisse zeep hoort natuurlijk een lekker geurtje. Voeg een beetje glycerine toe en vervolgens jouw favoriete geurolie. Eventueel een kleurtje erbij als je dit graag wilt. Het pigment van je oogschaduw geeft ook al een heel mooi effect en zo hoef je niet met kleurdruppels te werken. Bedenk wat voor prachtige kleuren zeep je krijgt met deze palettes.
 
View post on Instagram
 
Stap 8: De zeep wordt erg snel hard, dus zorg ervoor dat je de mal of het vormpje in de buurt hebt. Schep de zeep in de mal en laat het een nachtje uitharden. De volgende dag is het hard en mag je gaan snijden.
Stap 9: Stap onder de douche en geniet van je zelfgemaakte zeep!
 Bron: Buzzfeed, Foodglamour | Beeld: iStock, Instagram, Giphy
Lifestyle

‘Ben je altijd zo stil?’ en 5 andere zinnen die introverts niet willen horen

Charlotte
herkenbaar-introverts

5 dingen die introvert té vaak horen

Wij introverts hebben het soms best zwaar. We staan liever niet in het middelpunt van de aandacht, trekken ons iets meer terug in grote gezelschappen, en zijn al helemaal niet van plan om onze stem boven de rest uit te laten komen. Dat betekent echter niet dat we deze vijf opmerkingen nog nooit eerder hebben gehoord. Sterker nog, we horen ze continu! Of we nu bij een feestje zijn, een vergadering op het werk, of gewoon op bezoek bij famillie, deze zinnen komen altijd weer terug. Hier zijn de vijf meest voorkomende opmerkingen die wij, introverts, regelmatig voor onze kiezen krijgen – zucht.

1. “Doe niet zo saai”

Saai? Dat introverte mensen over het algemeen iets meer op zichzelf zijn en zich meestal wat stiller gedragen in sociale bijeenkomsten, betekent zeker niet dat ze saai zijn! Integendeel, terwijl extraverte mensen vaak handelen op impulsieve invallen, hebben wij introverts onze volgende stap zorgvuldig doordacht. Is dat saai? Wij vinden van niet. Terwijl extraverten druk bezig zijn met de buitenwereld, hebben wij de tijd genomen om na te denken, te reflecteren en creatief te zijn.

Onze stilte is vaak een teken van diepgaande gedachten en innovatieve ideeën. Dus, saai? Absoluut niet! We hebben misschien een andere aanpak, maar dat maakt ons zeker niet minder interessant.

2. ”Waarom ben je zo stil?”

Een vraag die introverte mensen maar al te vaak horen, en laten we eerlijk zijn, het is geen favoriet. Het suggereert dat stil zijn iets negatiefs is, terwijl voor introverten stilte juist een natuurlijke en comfortabele staat is. Stil zijn, betekent niet dat ze niets te zeggen hebben of zich ongemakkelijk voelen. Vaak zijn introverten diepe denkers die graag luisteren en observeren voordat ze hun mening delen. Ze genieten van rustige momenten en hechte gesprekken, in plaats van luidruchtige bijeenkomsten en oppervlakkige praatjes.

3. ”Vind je het goed als ik iemand meeneem?”

Nee! Introverten houden veel meer van één-op-één gesprekken dan van groepsgesprekken. Diepe, betekenisvolle gesprekken winnen het altijd van oppervlakkige small talk. Als er ineens meer mensen aan het gesprek meedoen, kan dat voor een introvert best lastig zijn. Ze hebben namelijk wat meer tijd nodig om te reageren, en in een groep is die kans vaak kleiner omdat iemand anders al snel het woord overneemt. Maar eerlijk, met zijn tweeën is het toch ook supergezellig?

4. “Ik had niet verwacht dat je zo aardig was”

Dit is een opmerking die introverten helaas maar al te vaak horen. Het lijkt te suggereren dat een rustig of terughoudend karakter gelijk staat aan onaardig zijn, wat natuurlijk helemaal niet klopt! Introverten hebben vaak een warme, vriendelijke persoonlijkheid die pas echt zichtbaar wordt in een comfortabele, rustige omgeving. Ze zijn misschien niet altijd de luidruchtigste in de kamer, maar dat betekent niet dat ze minder aardig of sociaal zijn.

5. “Ben je verlegen?”

Hoewel verlegenheid en introversie vaak in één adem worden genoemd, zijn het eigenlijk twee verschillende dingen. Verlegenheid draait om een gevoel van angst, nervositeit of ongemak in sociale situaties, vooral bij interacties met vreemden of in groepen. Mensen die verlegen zijn, vermijden vaak sociale situaties uit angst voor afwijzing of kritiek. Aan de andere kant is introversie een persoonlijkheidskenmerk dat draait om de voorkeur voor rustige omgevingen en de neiging om energie te halen uit alleen zijn of activiteiten die individueel worden uitgevoerd. Introverte mensen kunnen wel van sociale interacties genieten, maar hebben ook tijd nodig om op te laden na periodes van sociale activiteit – duh!

Beeld: Netflix | You