Als je een nachtmerrie hebt gehad, weet je de volgende ochtend vaak nog globaal waar hij over ging. Je weet misschien niet elk detail, maar je weet in ieder geval nog iets. Bij een nachtelijke paniekaanval daarentegen, word je wakker en heb je geen idee meer wat je hebt gezien. Hoe bizar en eng is dat? Net zoals bij een spannende film wordt een nachtmerrie vaak steeds enger. Er wordt opgebouwd naar een bepaald eng punt. Slaap verschrikkingen zijn anders. Daarbij slaap je gewoon, word je ineens heel erg bang en begin je te schreeuwen. Dit komt vooral door het slaapstadium waarin je zit. Iemand die last heeft van nachtelijke paniekaanvallen schreeuwt, schopt, en kan uit het niets uit bed springen. De paniekaanvallen komen meestal in het derde deel van de nacht voor.
Iemand die net uit een nachtmerrie is ontwaakt is makkelijker te troosten dan bij een paniekaanval. Ze beseffen zich namelijk dat ze een nachtmerrie hebben gehad, en weten dat alles wat ze zagen enkel een droom was. Paniekaanvallen zijn anders. Bij slachtoffers van paniekaanvallen slaapt een groot gedeelte van de hersenen vaak nog wanneer zij ‘ontwaakt’ zijn. Ze kunnen niet getroost worden zoals mensen die een nachtmerrie hebben gehad.
- Er zijn een paar dingen die de kans op een nachtmerrie kunnen verhogen, namelijk: eten voor het slapen gaan, bepaalde medicijnen, gebrek aan slaap en stress.
- Nachtmerries die steeds terugkomen hebben meestal te maken met iets wat je in het echte leven hebt meegemaakt. Vaak komen terugkomende nachtmerries voor bij mensen die ooit een trauma hebben meegemaakt.
- Nachtmerries komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.
Gelukkig kun je ook stappen ondernemen om een nachtmerrie te laten verdwijnen. Schrijf je nachtmerries op, en denk dan vooral aan de vroegere details. Maar maak van het einde, een einde dat je niet eng vindt. Je moet er dus zelf een bedenken. Nu heb je een verhaal dat veilig eindigt, en moet je een aantal keer per dag dat beeld in je hoofd nemen. Dit kan de nachtmerrie stukje bij beetje laten verdwijnen.