Food

3x vegan recepten voor als je echt wilt smullen


Soms sta je in de keuken en weet je gewoon niet wat je die avond zult eten. Als je veganistisch bent is het niet altijd even makkelijk om iets op tafel te zetten. Ook zonder dierlijke producten kun je de lekkerste dingen creëren. Wat dacht je van een Mediterrane groentetaart? Of een vegan club sandwich? Lees in dit artikel hoe je dit kunt maken. 

Vegan club sandwich

Als je op zoek bent naar een lunch zonder vlees of vis, kun je deze vegan clubsandwich eens proberen.
Benodigdheden:
– rucola
– basilicum
– walnoten
– olijfolie
– teentje knoflook
– 3 boterhammen
– boter
– pesto
– courgette
– paprika
– portobello
– rode ui
– peper en zout
Bereiding:
1. Hak de rucola, het basilicum en de walnoten grof in een keukenmachine. Voeg een scheut olijfolie en de teentje knoflook toe en mix alles
door elkaar. Voeg zout en peper toe en zet apart.
2. Leg drie geroosterde boterhammen op een snijplank en besmeer twee sneetjes met boter en één met pesto.
3. Verdeel de gegrilde courgette, gegrilde paprika, gegrilde portobello en rode ui over de sneetjes en stapel de drie boterhammen op elkaar.
4. Snijd de sandwich door de helft en steek er een satéprikker door. Serveer de sandwich meteen.
En je bent klaar om te genieten van een heerlijke lunch.

Mediterrane groentetaart

Wie houdt er niet van taart? Deze keer kun je je eigen groentetaart maken.
Benodigdheden:
– halve bol knoflook (teentjes knoflook)
– 5 eetlepels olijfolie
– 2 aubergines
– 8 gram tijm
– 1 spitskool
– 400 gram wilde spinazie
– 295 gram paprika
– 50 gram pijnboompitten
– 400 gram cannellinibonen
– 250 gram cherrytomaten
Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de knoflook in een ovenschaal en besprenkel met één eetlepel olie en pof in ongeveer 45 minuten in de oven. Controleer na 30 minuten op gaarheid.
2. Snijd ondertussen de aubergines in de lengte in plakken van een halve centimeter dik. Ris de blaadjes van de takjes tijm. Verhit de grillpan zonder olie of boter en gril de aubergineplakken in delen, elke portie 6 minuten. Keer halverwege.
3. Haal ondertussen 4 à 5 buitenste bladeren van de spitskool en snijd de harde kern eruit. Kook de bladeren 4 minuten in ruim kokend water en spoel met koud water (blancheren). Laat het goed uitlekken. Dep droog met keukenpapier.
4. Verhit twee eetlepels olie in een pan. Voeg de spinazie in delen toe en laat al omscheppend met de helft van de tijm in 3 minuten slinken. Laat het uitlekken in een vergiet en druk met de bolle kant van een lepel het vocht eruit. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
5. Laat de paprika uitlekken en snijd in repen van twee centimeter breed. Maal de pijnboompitten met de rest van de tijm in de keukenmachine.
6. Laat de bonen uitlekken. Haal de knoflook uit de oven en wip met een mes de gepofte tenen eruit.
7. Maal de bonen, knoflook en de rest van de olie in de keukenmachine tot een puree. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
8. Bekleed de bodem en rand van de springvorm met de koolbladeren en houd één koolblad achter. Verdeel achtereenvolgens de helft van de aubergine, bonenpasta, paprika en spinazie laag voor laag over de bodem. Druk voorzichtig aan. Herhaal met de rest van de aubergine, bonenpasta, paprika en spinazie.
9. Vouw het achtergehouden koolblad eroverheen, druk aan en dep eventueel droog. Verdeel de gemalen pijnboompitten erover.
10. Zet de springvorm op een bakplaat en leg de tomaten op de bakplaat naast de vorm. Bak ongeveer dertig minuten in het midden van de oven. Neem uit de oven, zet op een bord en verwijder de springvorm. Garneer met de tomaten. Serveer het direct.

Taco’s met tofu gehakt, sla, tomaat & guacamole

Houd je van Mexicaans? Probeer dan eens deze taco’s met tofu, gehakt, sla, tomaat en guacamole. Superlekker en helemaal vegan.
Benodigdheden:
– 12 tacoschelpen
– 1 eetlepel olie
– 1 ui, fijngesneden
– 3 teentjes knoflook
– 2 pakjes tofu gehakt
– 1 blikje tomatenpuree (70 gram)
– 1 eetlepel paprikapoeder
– 2 theelepels oregano
– 2 theelepels komijn
– 1 theelepel zout
– 50 milliliter water
– 1 rijpe avocado
– ½ theelepel zout
– ¼ theelepel cayennepeper
– sap van 1 limoen
– 1 krop sla, fijngesneden
– 4 tomaten, in schijfjes
Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 125 graden en verwarm de taco’s dan ongeveer vijftien minuten.
2. Verwarm de olie in een ruime koekenpan en fruit de ui vijf minuten. Pers de knoflook erboven uit (snijd ook de restjes fijn!) en bak dit een minuut mee.
3. Doe het tofu-gehakt erbij en bak dit vijf minuten aan. Voeg de tomatenpuree, paprikapoeder, oregano, komijn, zout en water toe, en bak dit nog zo’n tien minuten door. Als het te droog wordt voeg je nog wat water toe.
4. Doe de avocado in de keukenmachine, samen met het water, het zout, de cayennepeper, het limoensap. Pureer dit tot guacamole.
5. Vul de tacoschelpen met het gehakt, sla, tomaat en wat guacamole.
Tip: Serveer er eventueel nog salsa bij.
Helemaal klaar om te smullen! Wil je nog meer vegan recepten lezen? Lees dan dit artikel.
Beeld: iStock | Bron: Allerhande, Veganchallenge, Jamiemagazine

Must reads 👀

Lifestyle

‘Ben je altijd zo stil?’ en 5 andere zinnen die introverts niet willen horen

Charlotte
herkenbaar-introverts

5 dingen die introvert té vaak horen

Wij introverts hebben het soms best zwaar. We staan liever niet in het middelpunt van de aandacht, trekken ons iets meer terug in grote gezelschappen, en zijn al helemaal niet van plan om onze stem boven de rest uit te laten komen. Dat betekent echter niet dat we deze vijf opmerkingen nog nooit eerder hebben gehoord. Sterker nog, we horen ze continu! Of we nu bij een feestje zijn, een vergadering op het werk, of gewoon op bezoek bij famillie, deze zinnen komen altijd weer terug. Hier zijn de vijf meest voorkomende opmerkingen die wij, introverts, regelmatig voor onze kiezen krijgen – zucht.

1. “Doe niet zo saai”

Saai? Dat introverte mensen over het algemeen iets meer op zichzelf zijn en zich meestal wat stiller gedragen in sociale bijeenkomsten, betekent zeker niet dat ze saai zijn! Integendeel, terwijl extraverte mensen vaak handelen op impulsieve invallen, hebben wij introverts onze volgende stap zorgvuldig doordacht. Is dat saai? Wij vinden van niet. Terwijl extraverten druk bezig zijn met de buitenwereld, hebben wij de tijd genomen om na te denken, te reflecteren en creatief te zijn.

Onze stilte is vaak een teken van diepgaande gedachten en innovatieve ideeën. Dus, saai? Absoluut niet! We hebben misschien een andere aanpak, maar dat maakt ons zeker niet minder interessant.

2. ”Waarom ben je zo stil?”

Een vraag die introverte mensen maar al te vaak horen, en laten we eerlijk zijn, het is geen favoriet. Het suggereert dat stil zijn iets negatiefs is, terwijl voor introverten stilte juist een natuurlijke en comfortabele staat is. Stil zijn, betekent niet dat ze niets te zeggen hebben of zich ongemakkelijk voelen. Vaak zijn introverten diepe denkers die graag luisteren en observeren voordat ze hun mening delen. Ze genieten van rustige momenten en hechte gesprekken, in plaats van luidruchtige bijeenkomsten en oppervlakkige praatjes.

3. ”Vind je het goed als ik iemand meeneem?”

Nee! Introverten houden veel meer van één-op-één gesprekken dan van groepsgesprekken. Diepe, betekenisvolle gesprekken winnen het altijd van oppervlakkige small talk. Als er ineens meer mensen aan het gesprek meedoen, kan dat voor een introvert best lastig zijn. Ze hebben namelijk wat meer tijd nodig om te reageren, en in een groep is die kans vaak kleiner omdat iemand anders al snel het woord overneemt. Maar eerlijk, met zijn tweeën is het toch ook supergezellig?

4. “Ik had niet verwacht dat je zo aardig was”

Dit is een opmerking die introverten helaas maar al te vaak horen. Het lijkt te suggereren dat een rustig of terughoudend karakter gelijk staat aan onaardig zijn, wat natuurlijk helemaal niet klopt! Introverten hebben vaak een warme, vriendelijke persoonlijkheid die pas echt zichtbaar wordt in een comfortabele, rustige omgeving. Ze zijn misschien niet altijd de luidruchtigste in de kamer, maar dat betekent niet dat ze minder aardig of sociaal zijn.

5. “Ben je verlegen?”

Hoewel verlegenheid en introversie vaak in één adem worden genoemd, zijn het eigenlijk twee verschillende dingen. Verlegenheid draait om een gevoel van angst, nervositeit of ongemak in sociale situaties, vooral bij interacties met vreemden of in groepen. Mensen die verlegen zijn, vermijden vaak sociale situaties uit angst voor afwijzing of kritiek. Aan de andere kant is introversie een persoonlijkheidskenmerk dat draait om de voorkeur voor rustige omgevingen en de neiging om energie te halen uit alleen zijn of activiteiten die individueel worden uitgevoerd. Introverte mensen kunnen wel van sociale interacties genieten, maar hebben ook tijd nodig om op te laden na periodes van sociale activiteit – duh!

Beeld: Netflix | You